Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΑΝΑΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να τοποθετηθεί αναφορικά με την προοπτική, τη μορφή και το στόχο της λύσης του Κυπριακού και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους Τουρκοκυπρίους, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του με αφορμή την ετήσια σύσκεψη με τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας που εδρεύουν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όλοι μας κάνουμε εκτιμήσεις και κρίνουμε με αυτά που έχουμε μπροστά μας σήμερα.

    ``Σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι συνομιλίες και εκεί πλέον θα είναι η ώρα της αλήθειας. Εκεί θα φανεί πού ακριβώς στέκει η άλλη πλευρά, εάν υπάρχει αλλαγή και αν έχει μεταβληθεί η θέση της μετά από την αλλαγή της ηγεσίας και βεβαίως θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, διότι όλη αυτή την περίοδο κρυβόταν πίσω από τους Τουρκοκύπριους, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να τοποθετηθεί σαφώς όσον αφορά την προοπτική, τη μορφή και το στόχο της λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    Αρα, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «ακόμα και αν δεν πάνε καλά οι συνομιλίες, εκεί ακριβώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για να εκτεθεί η Τουρκία και να αναγκαστεί να τοποθετηθεί».

    Αναφερόμενος στις επαφές του με τις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι συναντήσεις με τους πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «μας δίνουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε απόψεις και να τους ενημερώνουμε για τα πιο τρέχοντα ζητήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε το θέμα των συνομιλιών, του Κυπριακού και την αναμενόμενη έναρξη της επόμενης φάσης των συνομιλιών και το συντονισμό για το θέμα του κανονισμού του απευθείας εμπορίου».

    Ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθούν «διάφορα θέματα διεθνούς πολιτικής».

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συναντήσεις «τόσο με συναδέλφους Υπουργούς όσο και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου».

    «Αυτό είναι στα πλαίσια της εκστρατείας μας για ενημέρωση για τις θέσεις μας όσον αφορά τόσο το Κυπριακό αλλά και πιο εξειδικευμένα της αντίθεσης μας στην προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο», συνέχισε.

    Ο κ. Κυπριανού από τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στη Ρουμανία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα πλαίσια των διμερών επαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας με φίλες χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα οριακό, κομβικό σημείο ενώ την τελευταία ιδιαίτερα περίοδο, με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας και μιας περαιτέρω σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης».

    Σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων της Κοινότητας Εμπας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «απαιτείται ψυχραιμία όπως επίσης και γερά νεύρα αλλά και υψηλές αντοχές και υψηλές αντιστάσεις και κυρίως, ενότητα και, φυσικά, πίστη στο δίκαιό μας, πίστη στον αγώνα μας». Οπως είπε ο κ. Καρογιάν, «αν όλοι συμφωνούμε ότι ο ιστορικός συμβιβασμός για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με το σωστό, βεβαίως, περιεχόμενο είναι το ελάχιστο που αποδεχόμαστε, πρέπει να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε, να συναποφασίσουμε και να συνδιαμορφώσουμε την πάρα πέρα πορεία μας, την πάρα πέρα στρατηγική και τακτική μας».

    «Ας σταθούμε ενώπιον των δυσχερειών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και ενώπιον της τουρκικής βουλιμίας και αλαζονείας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ας προχωρήσουμε στο μέλλον με πίστη στο δίκαιό μας, με σύνεση και σταθερότητα στις αρχές μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης καθώς και με διορατικότητα», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [03] ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ευρώπη γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από τη Δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Robert Schuman, στις 9 Μαΐου 1950, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η «Ημέρα της Ευρώπης» εορτάζεται και στην Κύπρο με εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τάσο Γεωργίου και την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανδρούλα Καμιναρά.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογράφοι κατά της φτώχειας» ενώ θα λειτουργούν πέντε περίπτερα (Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στα οποία θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για την ΕΕ, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και αναμνηστικά δώρα. Θα παρουσιαστεί επίσης μουσικό πρόγραμμα από τη φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΑΝΑΣ

    Το ρόλο και την προσφορά της πολύτεκνης μάνας εξήρε σε χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα τη στήριξη της Κυβέρνησης σε μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, η οποία θα απαντά στις ανάγκες της οικογένειας σε όλα τα στάδια δημιουργίας και εξέλιξης της.

    Συγχαίροντας την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ) για την πολύπλευρη της δραστηριότητα τόσο στο επίπεδο της διεκδίκησης δικαιωμάτων για την πολύτεκνη οικογένεια όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό της έργο, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι η καθιέρωση της Γιορτής της Πολύτεκνης Μάνας και η απόδοση, κάθε χρόνο, της οφειλόμενης τιμής στην πολύτεκνη μάνα είναι μια χειρονομία η οποία έχει ταυτιστεί με την Οργάνωσή σας.

    «Η Κυβέρνηση διαχρονικά στηρίζει αυτή σας την πρωτοβουλία με οικονομική χορηγία. Για τη φετινή εκδήλωση η χορηγία ανέρχεται σε 102.600 ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί για τη βράβευση πολύτεκνων μανάδων. Με αυτό τον τρόπο εκφράζουμε, στον ελάχιστο βαθμό, τα αισθήματα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο της Κύπριας πολύτεκνης μάνας», είπε. Στο χαιρετισμό της, η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ακόμα ότι παρόλο που οι ρόλοι μέσα στο σπίτι άλλαξαν και ο πατέρας εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών, η μητέρα παραμένει ο βασικός άξονας της οικογενειακής λειτουργίας και αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης στην ανατροφή των παιδιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 9 May 2010 - 13:29:11 UTC