Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΥ
  • [02] ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΔΑΛΙΟ ΑΝΑΣΚΑΦΗ
  • [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΜΠΑΚ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΥ

    Την προσήλωσή του στον στόχο για δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ``η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη``.

    Σε χαιρετισμό του στην τελική γιορτή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Βάσος Γεωργίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``η προσπάθεια είναι δύσκολη``, ωστόσο ``συνεχίζουμε με πίστη, αντλώντας δύναμη και κουράγιο από το δικό σας παράδειγμα, εσάς των εγκλωβισμένων που στέκεστε ακλόνητοι στον τόπο σας και διατηρείτε την ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας ζωντανή``.

    ``Στην πατρίδα μας η επιλογή είναι μονόδρομος. Μετά τα τόσα δεινά που περάσαμε, θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν όλοι ότι τα 36 χρόνια του διαχωρισμού είναι πολλά. Η Κύπρος μας θα πρέπει να επανενωθεί με μια βιώσιμη και λειτουργική λύση και ο λαός μας να ζήσει ξανά μαζί και να δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση`` και ότι ``η κυπριακή φιλόξενη γη μπορεί να είναι σε θέση να αγκαλιάσει με στοργή και αγάπη όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, και να τους χαρίσει ευημερία και μια άνετη ειρηνική ζωή μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας``.

    ``Αν η άλλη πλευρά και κυρίως η Τουρκία επιδιώκει πραγματικά μια βιώσιμη λύση, θα φανεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Θα φανεί αν η επιθυμία λύσης που εκφράζεται με λόγια μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε πνεύμα δημιουργικό ώστε να επιτύχουμε μια αποδεκτή για όλους συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για ένα λογικό και υπό τις περιστάσεις δίκαιο συμβιβασμό``, ανέφερε.

    Είπε, επίσης, ότι ``αν η άλλη πλευρά μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της, μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν, για αυτό όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, και κυρίως όσοι έχουν επιρροή, θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία η οποία εδώ και 36 χρόνια κατέχει παράνομα ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού μας``.

    ``Πρέπει να πεισθεί η Τουρκία και ορισμένοι κύκλοι στην τ/κ κοινότητα ότι μια λογική διευθέτηση, η οποία θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, είναι προς το συμφέρον όλων μας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία ``στηρίζει τους εγκλωβισμένους μας, στηρίζει τα σχολεία μας, τους μαθητές, τους δασκάλους, τους καθηγητές, το βοηθητικό προσωπικό και την Εφορία``.

    Είπε, επίσης, ότι η εκδήλωση στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου είναι ``εκδήλωση πανηγυριού, χαράς και αγάπης, η οποία είναι δικοινοτική και τριήμερη``, προσθέτοντας ότι ``η σημερινή πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στο δεύτερο στόχο της σχολικής χρονιάς για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας``.

    ``Πολύ ορθός ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας. Η επαναπροσέγγιση είναι σημαντική πτυχή της πολιτικής μας για επίλυση του Κυπριακού και συστατικό μέρος του αντικατοχικού αγώνα. Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, βέβαια, δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το Κυπριακό, που είναι πρωτίστως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Μπορεί όμως να προσφέρει πολλά στην επίλυση του προβλήματος με την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την εφαρμογή της λύσης, αν φθάσουμε σε αυτήν, που ελπίζω να φθάσουμε``, είπε.

    Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ``οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν εδώ στο Γυμνάσιο θα στείλουν τα ορθά μηνύματα, τα μηνύματα του σεβασμού της διαφορετικότητας, τα μηνύματα της ειρηνικής συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετική γλώσσα και θρησκεία, με διαφορετικά ήθη και έθιμα αλλά και με κοινές παραδόσεις, με κοινά ήθη και έθιμα και κοινή μοίρα``.

    [02] ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού στις 21-22 Ιουνίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση θα συζητηθούν διμερή θέματα με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ήδη εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Κυπριανού θα ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για την παρούσα φάση των συνομιλιών που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού.

    [03] ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΔΑΛΙΟ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

    Ενα μεγάλο οχυρωμένο κτηριακό συγκρότημα που μπορεί να ερμηνευθεί ως το Παλάτι ή το Διοικητικό Κέντρο του αρχαίου Ιδαλίου, έχει ανασκαφεί με την ολοκλήρωση της εικοστής ανασκαφικής περιόδου του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο αρχαίο Ιδάλιον.

    Οπως ανακοινώνει του Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, οι ανασκαφές διεξάγονται από το 1991 και στο διάστημα των 20 χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής διερευνήθηκε έκταση δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στους πρόποδες του λόφου της Αμπιλερής, της δυτικής ακρόπολης της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου.

    Στο σημείο αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ανασκάφηκε ένα μεγάλο οχυρωμένο κτηριακό συγκρότημα που μπορεί να ερμηνευθεί ως το Παλάτι ή το Διοικητικό Κέντρο του αρχαίου Ιδαλίου. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα τριπλό ελιόμυλο μοναδικό στο είδος του στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δρόμους που οδηγούν από την εξωτερική πύλη στις αυλές του συγκροτήματος, πύργους και επιβλητικά συγκροτήματα αποθηκών, κατοικιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

    [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΜΠΑΚ

    Αρχισαν την Παρασκευή στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο στα Λατσιά οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Κόμπακ Σπόρτιγκ.

    Η εκδήλωση της τελετής έναρξης τελούσε υπό την αιγίδα του έντιμου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά, ο οποίος καλωσόρισε τους ξένους αθλητές και αθλήτριες και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και αυτή τη φορά, οι διοργανωτές «θα ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες του αγώνα και πέρα από την άρτια διοργάνωση, θα μπορέσουν να δείξουν και να προσφέρουν στους ξένους τη ζεστή πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία».

    Εκ μέρους των διοργανωτών (Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας) μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ Κωστάκης Ξενοφώντος, ο οποίος τόνισε πως στη ΣΚΟΛΕΥ «αντιμετωπίζουμε την πρόκληση των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Σκοποβολής Κόμπακ Σπόρτιγκ, σαν δοκιμασία αλλά και εφαλτήριο, για την καθιέρωση του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου ως δημοφιλούς χώρου διοργάνωσης μεγάλων σκοπευτικών συναντήσεων...».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 June 2010 - 17:29:13 UTC