Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΙΔΟΒΟΥΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [02] ΥΠΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ
  • [04] ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΙΔΟΒΟΥΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Διεξήχθη το Σάββατο η Ειδική Σύνοδος της Κυπριακής Παιδοβουλής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με θέμα «Τα παιδιά πρόσφυγες Τα παιδιά Μετανάστες: Η κυπριακή πραγματικότητα».

    Τους παιδοβουλευτές καλωσόρισε στη φετινή συνεδρία της Παιδοβουλής ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, ο οποίος σημείωσε ότι «το ημερολόγιο καθιστά το θέμα της σημερινής συνόδου ακόμη πιο επίκαιρο αφού όπως είναι γνωστό, η διεθνής κοινότητα έχει καθιερώσει την 20ή Ιουνίου -δηλαδή την αυριανή μέρα- ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων».

    «Αυτή τη μέρα του χρόνου με ειδικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες επιδιώκεται η αφύπνιση των συνειδήσεων από το λήθαργο της καθημερινότητας ώστε να θυμηθούμε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την αγωνία για το αύριο ως πρόσφυγες, εκτοπισμένοι ή μετανάστες», πρόσθεσε.

    Ο κ. Καρογιάν συνεχάρη όλους και όλες που εργάστηκαν και δούλεψαν συλλογικά για την προετοιμασία των εκθέσεων σημειώνοντας ότι «η ενεργητική συμμετοχή όλων στη Παιδοβουλή είναι πολύ σημαντική γιατί μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά, επιτυγχάνεται η Δημοκρατία και ο κόσμος προοδεύει».

    Στην Ειδική Σύνοδο της Κυπριακής Βουλής παρόντες ήταν η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, βουλευτές, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας & Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με θέματα του παιδιού.

    Στην προσφώνηση της, η Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής Ανθούλλα Φελλά, αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παιδοβουλευτές στην ετοιμασία των εκθέσεων τους, σημείωσε ότι «η βασικότερη δυσκολία ήταν το ότι η τελευταία απογραφή πληθυσμού έγινε το 2001, γεγονός που εγείρει το ερώτημα αν η πολιτεία δεν έχει στην κατοχή της πιο επίκαιρες καταγραφές, πώς μπορεί να βεβαιωθεί πως τα δικαιώματα των παιδιών, προσφύγων και μεταναστών γίνονται σεβαστά».

    Η κ. Φελλά χαιρέτισε «νόμους όπως αυτόν που επιτρέπει την εγγραφή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα δημόσια εκπαιδευτήρια χωρίς να απαιτούνται ο τόπος κατοικίας προς αποφυγή εύρεσης των γονιών και του κινδύνου απέλασης τους.

    Σημείωσε την ανάγκη όπως σημασία δίνεται στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας τόσο για σκοπούς διευκόλυνσης της εκπαίδευσης των παιδιών όσο και της καθημερινότητας τους σε όλους τους τομείς και κατά πρώτο λόγο στον κοινωνικό.

    Ο σκληρός τρόπος με τον οποίον μπορεί να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες αλλά και τα παιδιά τους, σημείωσε, προέρχεται από τον φόβο μας για κάτι άγνωστο, κάτι καινούργιο, όπως είναι αυτοί οι άνθρωποι για εμάς.

    Οι παιδοβουλευτές παρουσίασαν πέντε εκθέσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων προβάλλοντας ενδιαφέρονται στοιχεία, διαπιστώσεις και εισηγήσεις.

    Θεωρώ, σημείωσε ο κ. Καρογιάν, ότι έγινε μια εξαιρετική δουλειά με ιδιαίτερο ζήλο, μεθοδικότητα και σοβαρότητα, γι αυτό αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια.

    Η Επαρχιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα Λευκωσίας στην έκθεση της αναφέρει ότι η τάση υποβολής πολιτικού ασύλου από το 1998 μέχρι και το 2010 είναι ανοδική.

    «Μόνο τον Ιανουάριο του 2010 υποβλήθηκαν 592 αιτήσεις. Παρατηρείται επίσης ότι με το πέρασμα του χρόνου, το ποσοστό αναγνώρισης μειώνεται σε σχέση με τις αιτήσεις. Για παράδειγμα, το 1998, το 39,13% των αιτούντων πολιτικό άσυλο αναγνωρίστηκαν ως πολιτικοί πρόσφυγες ενώ από το 2004 και μετά το ποσοστό κυμαίνεται από 1,95% μέχρι και 0,29% μέχρι το 2010, Συνολικά από το 1998 μέχρι το 2010 είχαμε 19.592 αποφάσεις εκ των οποίων οι 747 αποτελούσαν αναγνώριση πολιτικών προσφύγων», σημειώνεται.

    Η Επαρχιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα Λεμεσού στην έκθεση της, αναφέρει ότι εδώ και 17 χρόνια, η Κύπρος έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών σε αναλογία με τον πληθυσμό της.

    Καταλύματα υπάρχουν μόνο στην Κοφίνου και είναι υπό τύπο container, που έχουν βαφτεί, διαχωριστεί και έχει μπει κλιματισμός. Όμως είναι μόνο κάτι περισσότερο από παράγκες και είναι περιφραγμένα και αποξενωμένα από κατοικημένες περιοχές.

    Μια άλλη διαπίστωση της Επαρχιακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Λεμεσού είναι ότι τα παιδιά μεταναστών, πέφτουν θύματα κυκλωμάτων και χρησιμοποιούνται για πορνεία.

    Η Επαρχιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα Αμμοχώστου μέσα από την έκθεση της αποδεικνύει ότι «παρατηρείται έντονα ο κοινωνικός αποκλεισμός των αλλόγλωσσων μαθητών από το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

    Η έκθεση διαπιστώνει πως «οι συνθήκες στην Κύπρο δεν δίνουν την ευκαιρία στους μετανάστες να αναπτυχθούν σε πολιτισμικό επίπεδο και ως αποτέλεσμα οδηγούμαστε στην ανυπαρξία του πολιτισμικού κεφαλαίου των αλλοδαπών μαθητών».

    Η Επαρχιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα Λάρνακας παρουσίασε αποτελέσματα γκάλοπ που έγινε μεταξύ μαθητών γυμνασίων της Λάρνακας και της Λεμεσού με στόχο την ανάδειξη της υπάρχουσας νοοτροπίας σε σχέση με τους πρόσφυγες, τους οικονομικούς μετανάστες και τους παράνομους μετανάστες στην Κύπρο», από την Επαρχιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα Λάρνακας.

    Οπως αναφέρθηκε στην Παιδοβουλή, ``η γενική άποψη για τους οικονομικούς μετανάστες είναι ότι έρχονται για καλύτερη ζωή και καλά κάνουν``. Για τους πρόσφυγες, η γενική άποψη είναι ότι κινδυνεύει η ζωή τους και πρέπει να φύγουν από την χώρα τους αλλά δημιουργούν προβλήματα και σε εμάς. Οσον αφορά τους παράνομους μετανάστες, η σχεδόν απόλυτη άποψη από τα γκάλοπ, είναι ότι δεν πρέπει να έρχονται και πρέπει να τους στέλλουμε πίσω γιατί δημιουργούν προβλήματα.

    Η Επαρχιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα Πάφου στην κατάθεση της ενώπιον της Παιδοβουλής, ανέφερε πως «το φαινόμενο του ρατσισμού όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε υπάρχει, όπως υπάρχουν και οι προκαταλήψεις γύρω από το θέμα του ασύλου».

    [02] ΥΠΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Ως θέση αρχής η μετανάστευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν απειλή ή σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τις οικονομίες των φιλοξενουσών χωρών, αλλά αντίθετα, οι μετανάστες συμβάλλουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση έχει εστιάσει την προσοχή της στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και συγκροτημένης Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Σε ομιλία του, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Πολιτικές ένταξης για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο», ο κ. Συλικιώτης είπε πως η Κύπρος είναι μια χώρα που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα.

    Οι ιδιαιτερότητες αυτές είναι το αποτέλεσμα, όπως είπε, της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής ενός σημαντικού μέρους των εδαφών της, της γειτνίασης της με μία από τις πλέον ευαίσθητες και πολιτικά ασταθείς περιοχές του πλανήτη μας, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή που παράγει δικαιούχους διεθνούς προστασίας όπως είναι για παράδειγμα οι περιπτώσεις των Παλαιστινίων, των Ιρακινών και των Κούρδων, και της ένταξης της στην ΕΕ το 2004 που ανέτρεψε τα εσωτερικά ισοζύγια και από χώρα αφετηρίας μεταναστών μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής μεταναστών προς μόνιμη εγκατάσταση.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση πως καμία χώρα, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί από μόνη της να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα τόσο εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλοκο και μαζικό φαινόμενο, και είναι εδώ, όπως πρόσθεσε, που διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, να διαδραματίσει τον καταλυτικό ρόλο που οφείλει και προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου της μετανάστευσης.

    [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ

    Η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά και να καταθέτει εποικοδομητικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναμένοντας την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην πράξη και από την τ/κ πλευρά, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας. Σε ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ηρώων στο Αρσος, ο κ. Παπακώστας είπε ότι ``ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος``.

    Μια λύση, συνέχισε, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία και που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι αυτή η λύση μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Σήμερα, είπε, στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ο κ. Ερογλου και πρόσθεσε πως ``από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στην ίδια βάση πάνω στην οποία διεξάγονταν μέχρι σήμερα``.

    [04] ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων», τόνισε το Σάββατο ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βάσος Γεωργίου.

    Στον επικήδειο λόγο του στην ταφή των λειψάνων του μέχρι σήμερα αγνοούμενου Κρίνου Ηλία Χαραλάμπους στην εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους, στα Πηγαίνεια, ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως η Κυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τον αγώνα για λύση με όλες τις δυνάμεις της, και τον δίνει. «Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι του κυπριακού λαού, έναντι της νέας γενιάς αλλά και έναντι των επόμενων γενεών», υπογράμμισε.

    Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο ιστορικός συμβιβασμός της πλευράς μας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας. «Αυτή η λύση, που ενώ είναι οδυνηρή είναι και δύσκολο να επιτευχθεί, είναι το τίμημα για την προδοσία που προκάλεσε την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε, σημειώνοντας πως ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση είναι ο ειρηνικός διακοινοτικός διάλογος. «Κάποιοι που ασκούν κριτική εφ όλης της ύλης», συνέχισε, «και για κάθε θέμα είτε παραγνωρίζουν είτε θέλουν να παραγνωρίζουν τα τραγικά γεγονότα. Παραγνωρίζουν το πώς φθάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα και τα 36 χρόνια που ήδη μεσολάβησαν, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τη λύση που μας αρέσει μεταξύ πολλών επιλογών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 19 June 2010 - 13:29:12 UTC