Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
  • [02] ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [01] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

    Τη μνήμη της αποφράδας μέρας του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου τίμησε η Κύπρος, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στους νεκρούς, μαχητές της αντίστασης και απλούς πολίτες που δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις που επιχείρησαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ανήμερα της μαύρης επετείου της 15ης Ιουλίου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αγλαντζιά, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριου Καρογιάν, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, βουλευτών, αξιωματούχων της πολιτείας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ετήσιο μνημόσυνο όσων σκοτώθηκαν μαχόμενοι για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Κύπρο αλλά και των αθώων θυμάτων που φονεύθηκαν από τους πραξικοπηματίες.

    Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Κ.Σ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

    «Οι μέρες τούτες επαναφέρουν μνήμες οδυνηρές, μέρες όπου η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β επέδραμαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου, έσπειραν την καταστροφή, στόχευσαν τον Πρόεδρο Μακάριο και μαζί βεβαίως και τη Δημοκρατία και πέτυχαν να κουβαλήσουν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο» δήλωσε αμέσως μετά το τέλος του τρισάγιου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο με στόχο μια λύση η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας των θεσμών.

    [02] ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Σήμερα βρισκόμαστε σ ένα ιδιαίτερα κρίσιμο κομβικό σημείο και οφείλουμε όλοι να προβούμε σε σωστές διαπιστώσεις, να κάνουμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και με διορατικότητα να σχεδιάσουμε τη δέουσα περαιτέρω στρατηγική και τακτική μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν.

    «Οι τουρκικές στοχεύσεις και μεθοδεύσεις, που είναι πέρα από προφανείς, υπαγορεύουν άμεση δράση και υπαγορεύουν προληπτικές δράσεις αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να αποτρέπει την επίτευξη των τουρκικών στόχων» υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Καρογιάν, κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ισως, είπε «υπό το φως της μέχρι σήμερα εμπειρίας μας στις απευθείας διαπραγματεύσεις, να χρειάζεται αναθεώρηση της διαπραγματευτικής μας τακτικής».

    «Ολα αυτά τα χρόνια, η Τουρκία επιχειρεί να αποδράσει από το εδώλιο του κατηγορούμενου» είπε ο Μάριος Καρογιάν και σημείωσε ότι η Τουρκία «από θύτης παρουσιάζεται σήμερα ως παράγοντας που εργάζεται δήθεν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Έχοντας τη στήριξη ή την ανοχή ισχυρών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας αποενοχοποιείται συνεχώς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 11:30:29 UTC