Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ - ΒΑΣΗ ``ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ``

  • [01] ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Συναντώνται την Τρίτη εκ νέου, στις 1000 το πρωί, ύστερα από ολιγοήμερη παύση για διακοπές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

    Την Τρίτη το βράδυ, στις 2030, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του Ελση θα παραθέσουν δείπνο στον κ. Ερογλου, στο Κελλάκι, σε ανταπόδοση του δείπνου που παρέθεσε ο Τ/κ ηγέτης και η σύζυγός του προς το προεδρικό ζεύγος.

    Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει ότι αναμένει να δει το κατά πόσο θα υπάρξουν συγκλίσεις στο θέμα του περιουσιακού στην επικείμενη συνάντηση, πριν ακολουθήσουν ολοκληρωμένες προτάσεις από τις δύο πλευρές.

    Στις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε πρόσφατα πακέτο προτάσεων που επικεντρώνεται σε τρεις άξονες.

    Η πρώτη πρόταση αναφέρεται στη διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.

    Η δεύτερη πρόταση προνοεί για εφαρμογή από μέρους της Τουρκίας του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1984 για παράδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη. Παράλληλα, προτείνεται η αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

    Τέλος γίνεται πρόταση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν οι δυο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές, η οποία θα συγκληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Το αντικείμενο της διεθνούς διάσκεψης είναι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και η επίλυση αυτής της πτυχής, την οποία αποτελούν η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, όπως και των εποίκων.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας να ασκεί υπεύθυνη πολιτική στην οικονομία, θα καταθέσει προϋπολογισμό νοικοκυρεμένο χωρίς να εγκαταλείπεται ή να υπονομεύεται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του προϋπολογισμού και συνεχίζοντας να στηρίζει το κοινωνικό κράτος, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια ενημέρωσης δημοσιογράφων, σημείωσε πως «αν υπάρχει μια Κυβέρνηση που περιόρισε αποφασιστικά τις δαπάνες αυτή είναι η Κυβέρνηση Χριστόφια» κάτι που, όπως πρόσθεσε, «φαίνεται μέσα από τους αριθμούς».

    Σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας να ασκεί υπεύθυνη πολιτική στην οικονομία, θα καταθέσει προϋπολογισμό νοικοκυρεμένο χωρίς να εγκαταλείπεται ή να υπονομεύεται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του προϋπολογισμού και συνεχίζοντας να στηρίζει το κοινωνικό κράτος». «Ετσι θα είναι ο προϋπολογισμός, μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί» πρόσθεσε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Η φετινή σχολική χρονιά αξιολογείται η κρισιμότερη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση καθώς αρχίζει η εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στην Προδημοτική, Δημοτική Εκπαίδευση και στη Μέση μέχρι την Α΄ Λυκείου ως εμβολίων επί των υφιστάμενων αναλυτικών προγραμμάτων, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Ο κ. Δημητρίου παρέλαβε τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για τα αναλυτικά προγράμματα Γιώργο Τσιάκαλο τα τελικά αναλυτικά προγράμματα από τη Δημοτική Εκπαίδευση μέχρι την Α΄ Λυκείου και τα συμφωνημένα με την ΠΟΕΔ ωρολόγια προγράμματα για τη Δημοτική Εκπαίδευση και την πρόταση της πλειονότητας των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της επίσημης παράδοσης των προγραμμάτων, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως τα τελικά σχέδια είναι προϊόν των αρχικών κειμένων που παραδόθηκαν την Ανοιξη και του δημοσίου διαλόγου που ακολούθησε. Εξήγησε ότι φέτος «θα μπολιάσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα ώστε με τις τελικές τροποποιήσεις που θα προκύψουν από τις εφαρμογές αυτές να προχωρήσουμε σε μαζική πλήρη εφαρμογή στα σχολεία το επόμενο σχολικό έτος». Ο Υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι φέτος πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα αναλυτικά προγράμματα της Β και Γ Λυκείου ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ - ΒΑΣΗ ``ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ``

    Τη διαβεβαίωση πως ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η άμυνα του τόπου και η ασφάλεια των πολιτών και όχι τα προσωπικά συμφέροντα αριθμού στελεχών ή άλλων σχετικά με τον τόπο διαμονής τους, εξέφρασε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Αμυνας με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο με θέμα τη μεταστάθμευση της αεροπορικής βάσης από τη Λακατάμια στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

    Το Υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής διοίκησης που εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα στην Εθνική Φρουρά, έδωσε λύσεις σε όλα τα προβλήματα του προσωπικού που προέκυψαν σε σχέση με τη μεταστάθμευση και προσθέτει ότι οι λόγοι για τη δημιουργία της Βάσης στην Πάφο είναι γνωστοί.

    Το Υπουργείο Αμυνας αναφέρει πως η ανέγερση της ``έγινε προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων``, ενώ σημειώνει πως ``το κόστος για την ανέγερση της υποδομής από το 1996 έως το 2005 ανήλθε γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το οποίο κλήθηκαν να επωμιστούν``, όπως αναφέρει, ``οι φορολογούμενοι πολίτες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 August 2010 - 17:29:32 UTC