Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 50ΧΡΟΝΑ - ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - 50ΧΡΟΝΑ - ΜΗΝΥΜΑ
  • [03] ΗΠΑ - ΥΠΕΞ - 50ΧΡΟΝΑ
  • [04] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] 50ΧΡΟΝΑ - ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Επίσημη εκδήλωση στη Λευκωσία, η οποία ήταν η κορωνίδα των εκδηλώσεων για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κλειστό Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία.

    Η εκδήλωση αποτελούσε μια σύνθεση μουσικής, τραγουδιού, χοροθεάτρου, οπτικών εφέ και πολυμέσων εστιάζοντας στη μεταφορά μηνυμάτων μέσα από έντονες εικόνες και συναισθήματα που δημιουργούνταν από το παραστατικό μέρος της εκδήλωσης, στην οποία πολλοί γνωστοί Κύπριοι καλλιτέχνες, νέοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, κατέθεσαν επί σκηνής το ταλέντο και τη δημιουργική τους παρουσία.

    Σημαντική παρέμβαση στο δρώμενο είχε η μουσική την οποία υπέγραψαν οι Γιώργος Κολιάς, Δημήτρης Ζαβρός, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Ρόμαν Καριόλου και Σάββας Σάββα. Ακόμα, ο Λάρκος Λάρκου επιμελήθηκε την μουσική εισαγωγή με παραδοσιακά ακούσματα των κοινοτήτων και μειονοτήτων της Κύπρου. Τραγούδησαν, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σε στίχους του Ανδρέα Παράσχου, η Κατερίνα Μηνά σε στίχους Neshe Yasin, ο Τώνης Σολωμού, η Sona Gargaloyan, ο Μιχάλης Τερλικκάς και άλλοι σημαντικοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τραγουδιστές και μουσικοί. Μετείχαν ακόμα πολλοί χορευτές, παρουσιαστές και παιδιά.

    Στις εισόδους του Σταδίου υπήρχε έκθεση με σύνθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων σχετικών με τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ενσωματωμένες τηλεοράσεις οι επισκέπτες ήταν σε θέση να δουν εικόνες ανάλογου περιεχομένου.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι από την Κύπρο και το εξωτερικό και πλήθος κόσμου.

    Χαιρετισμό απηύθυναν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου και ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, ενώ μηνύματα έστειλαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζιώρτζ Αμπέλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ανγκελ Μαρίν, ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, Μιγκέλ Aνχέλ Μορατίνος, ο Υπουργός Αμυνας της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Λιούμπομιρ Γκάλκο , η Υπουργός Επικρατείας του Δημοκρατίας του Λιβάνου, Mona Ofeish, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, Ντέιβιντ Χάουελλ.

    Επίσης, παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Αλφρέντο Μάντικα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Νταγκομπέρτο Ροντρίγκεζ Μπαρρέρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, Γιάνος Χόβαρι, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Ράνσφορντ Σμιθ, η Επίτροπος Παιδείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ανδρούλλα Βασιλείου και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεως, Πλούταρχος Σακελάρης.

    [02] ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - 50ΧΡΟΝΑ - ΜΗΝΥΜΑ

    Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στη γραμμή της επίτευξης δίκαιης, καθολικής και βιώσιμης διευθέτησης στο Κυπριακό, επιβεβαιώνει στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια με αφορμή τα 50χρονα της ανεξαρτησίας της Κύπρου. «Ρωσία και Κύπρος συνδέονται προ πολλού με σταθερές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, οι οποίες βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση», αναφέρει ο κ. Μεντβιέντεφ σημειώνοντας ότι «ενώπιον των κρατών μας ανοίγονται ευρείες προοπτικές για σταθερά ανοδική ανάπτυξη της πολιτικής, εμπορικό-οικονομικής και πολιτιστικής εταιρικής σχέσης».

    Πέραν τούτου, επισημαίνει ο Ρώσος Πρόεδρος «η εγγύτητα των ρώσο-κυπριακών θέσεων στην πλειονότητα των θεμελιωδών διεθνών προβλημάτων αποτελεί στέρεα βάση για τη διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην περιοχή της Μεσογείου». «Αξιοποιώντας την ευκαιρία θα ήθελα να επιβεβαιώσω την προσήλωση της Ρωσίας στη γραμμή της επίτευξης δίκαιης, καθολικής και βιώσιμης διευθέτησης στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο κ. Μεντβιέντεφ στο μήνυμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινή εργασία για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της πρώτης στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας επίσκεψη Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο θα υπηρετήσει την περαιτέρω εδραίωση του συνόλου των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον των λαών μας», καταλήγει στο μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος.

    [03] ΗΠΑ - ΥΠΕΞ - 50ΧΡΟΝΑ

    Την αποφασιστική υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε μήνυμά της για την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Με τον πρόεδρο Ομπάμα και το λαό των ΗΠΑ, συγχαίρω το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας την 50ή τους Ημέρα Ανεξαρτησίας αυτό τον Οκτώβριο.

    Η Κύπρος ήταν σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης και για λαό και πολιτισμούς από χιλιάδων ετών. Οι ΗΠΑ εκτιμούν την μακρά φιλία μεταξύ των χωρών μας, Στα 50 χρόνια των διμερών σχέσεων, οικοδομήσαμε μία ισχυρή εταιρική σχέση και προσβλέπουμε να εργαστούμε από κοινού για να διευρύνουμε τη σχέση μας στο μέλλον».

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως, «καθώς αναγνωρίζουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο, επαναβεβαιώνουμε επίσης την αποφασιστική μας υποστήριξη στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επικροτούμε τις προσπάθειες για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης». Καταλήγοντας, η Χίλαρι Κλίντον εύχεται σ όλο το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας ασφαλή και ευτυχή εορτασμό αυτής της ιστορικής επετείου της Ανεξαρτησίας.

    [04] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση εργασίας με τον Σλοβάκο ομόλογό του Lubomir Galko και αντιπροσωπεία της χώρας, στην οποία συμμετείχε και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Αννα Τουρενίκοβα, είχε το Σάββατο ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις συνομιλίες, καθώς και στην ιδιαίτερα άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών όπως και στη δυνατότητα εμβάθυνσης των σχέσεων στον αμυντικό τομέα.

    Ο κ. Παπακώστας ευχαρίστησε τον Σλοβάκο Υπουργό για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η χώρα του για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο με τη συμμετοχή 210 Σλοβάκων στρατιωτών στην UNFICYP. Ο κ. Galko διαβεβαίωσε τον Υπουργό Άμυνας ότι, παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, η Σλοβακία δεν θα μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που συμμετέχουν στην UNFICYP. Στη συνάντηση, ο κ. Παπακώστας απηύθυνε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του Σλοβάκου ομολόγου του τον Δεκέμβριο με αφορμή την επίσκεψη που θα διενεργήσει ο κ. Galko για να επισκεφθεί τους Σλοβάκους στρατιώτες λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Από δικής του πλευράς, ο κ. Galko ευχαρίστησε και αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Παπακώστα και του ανταπόδωσε την πρόσκληση αναφέροντας ότι θα του ήταν ιδιαίτερη η χαρά να συναντήσει τον κ. Παπακώστα στην Μπρατισλάβα. Ο Σλοβάκος Υπουργός πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 2 October 2010 - 13:29:24 UTC