Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΚΟΙΝΟ-ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των Τουρκικών όρων, δήλωσε κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης ομιλίας του στην κηδεία των οστών του αγνοούμενου Κώστα Παμή στον Αγιο Σπυρίδωνα, στο Στρόβολο, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ο Κυπριακός λαός δεν πρόκειται να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας παρά το όποιο δίλημμα περί τελευταίας ευκαιρίας ή τον όποιο εκβιασμό.

    «Τριάντα έξι χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ο αγώνας μας ακόμα να δικαιωθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «στην παρούσα φάση η Τουρκική πλευρά έχει αποθρασυνθεί», καθώς και ότι «προβάλλει πλέον απροκάλυπτα και κατά συρροή θέσεις χειρότερες από εκείνες που πρόβαλλε πριν το 2004». «Προφανώς», είπε, «δοκιμάζει τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας» και «επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες και ψυχολογία απομόνωσης του λαού μας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η απάντηση των Κυπρίων είναι ότι «ούτε αποδεχόμαστε ούτε δικαιούμαστε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο», ενώ, «ουδέποτε θα αποδεχθούμε λύση που θα καταστήσει αβέβαιο και ανασφαλές το μέλλον μας στη γη των προγόνων μας». Διαμήνυσε «σε όσους ενδεχομένως επενδύουν σε πιέσεις επί της δικής μας πλευράς» ότι «αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων», αφού, όπως είπε «άλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή».

    «Οταν αναφερόμαστε σε ιστορικό συμβιβασμό», ανέφερε, «δεν εννοούμε ιστορικό παραλογισμό, ούτε εθνικό αυτοχειριασμό», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας, ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού είναι δυνατόν ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας». Αυτά, δήλωσε, μας υπαγορεύει η θυσία του ήρωα που σήμερα αποχαιρετούμε.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ε/κ πλευρά θα ακολουθήσει και θα υπερασπιστεί τη συμφωνημένη διαδικασία στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε επικίνδυνες ατραπούς του πρόσφατου παρελθόντος. Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Στρόβολο ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ``αυτοί που πολύ εσφαλμένα και στη δική μας πλευρά προτείνουν αλλαγή της διαδικασίας με λεγόμενη διεύρυνση των συνομιλιών ή μορφή διάσκεψης για επίλυση όλων των πτυχών του Κυπριακού πρέπει να προσμετρούν το πώς και η τούρκικη πλευρά βλέπει ενδεχόμενη αλλαγή της διαδικασίας``. Για την τούρκικη πλευρά, πρόσθεσε, ενδεχόμενη διεύρυνση της διαδικασίας των συνομιλιών σημαίνει διαδικασία τύπου «Μπούργκενστοκ», η οποία δεν είναι αποδεκτή από τη δική μας πλευρά, όπως ομόφωνα σημειώθηκε μερικές φορές στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Επιχειρείται, συνέχισε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τουρκία και κάποιες άλλες δυνάμεις να μετατραπεί το Κυπριακό σε πρόβλημα άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. ``Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιβληθεί αυτή η διαστρέβλωση. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η ουσία του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας να διατηρηθεί μέχρι και τη λύση του``. Η τουρκική ηγεσία, είπε, επαναλαμβάνει φορτικά ότι επιθυμεί και εργάζεται για λύση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, όμως, σημείωσε, εκστρατεύει ανά το παγκόσμιο με στόχο τη διεθνή αποδοχή και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εδώ, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, υπάρχει μια κραυγαλέα αντίφαση. ``Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνεις ότι είσαι υπέρ της λύσης και από την άλλη με τις ενέργειές σου να προωθείς τη διαίρεση. Εκτός και αν η λύση για την οποία κάνει λόγο η Τουρκία, είναι μια «διευθέτηση» δυο ουσιαστικά κρατών``.

    Οι προτάσεις που καταθέτουμε, ως ελληνοκυπριακή πλευρά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, βρίσκονται απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης. Είναι προτάσεις, τόνισε, που στηρίζονται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι προτάσεις, είπε, που στηρίζονται σε αρχές και που παράλληλα είναι ρεαλιστικές, γιατί λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής. ``Οι θέσεις μας είναι σαφείς και δεν μπορεί κανείς να τις αμφισβητήσει. Αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη ότι επειγόμαστε και εργαζόμαστε για λύση έστω και αν απέναντί μας συναντούμε θέσεις, προσεγγίσεις και συμπεριφορές που, πολλές φορές, μας απογοητεύουν και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες``. Σαφές δείγμα της θέλησής μας για λύση σύντομα, είπε, είναι η δέσμη των τριών προτάσεων που έχουμε υποβάλει με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στις προσπάθειες για λύση.

    [03] ΥΠ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Την πεποίθησή του ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο θα κινηθεί σημαντικά ανοδικά τόσο εφέτος, όσο και τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη και διαδοχικές επαφές με κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες και υπηρεσιακούς παράγοντες. «Έως τις 31 Αυγούστου ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έφθασε τις 157.000, σημειώνοντας αύξηση περί το 50 % σε σχέση με πέρυσι για την ίδια περίοδο», είπε ο κ. Πασχαλίδης, εκτιμώντας ότι η αύξηση θα φθάσει το 60 % έως το τέλος της χρονιάς, καθώς οι τάσεις συνεχίζουν να είναι ανοδικές. «Ελπίζουμε σε σημαντικές ανόδους και τα επόμενα χρόνια και πρόκειται για κοινή διαπίστωση από τις επαφές μας με τους τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες της αγοράς στη Μόσχα, που έχουν καθιερωθεί πλέον στο πλαίσιο του προγραμματισμού της επόμενης περιόδου», συμπλήρωσε ο Α. Πασχαλίδης, εκτιμώντας ότι σημαντική βοήθεια στη διαδικασία αυτή θα παράσχει και η προγραμματισμένη λειτουργία τριών ακόμη Προξενείων της Κύπρου στις μεγάλες ρωσικές πόλεις Σαμάρα, Εκατερινμπούργκ και Κρασνοντάρ, αλλά και η συντονισμένη πολιτική ανάπτυξης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος στη ρωσική περιφέρεια εν γένει και η περαιτέρω εξειδίκευσή του προς κατευθύνσεις, που ενδιαφέρουν μεγάλες ομάδες Ρώσων, όπως ο θρησκευτικός και ο αθλητικός τουρισμός.

    «Η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος καλύτερος πελάτης μας μετά την Αγγλία και οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν κατά κεφαλήν περί τα 900 ευρώ έναντι 600 των Βρετανών», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Λεύκος Φυλακτίδης, ο οποίος συμμετείχε στην κυπριακή αντιπροσωπεία συνοδεία του στελέχους του Οργανισμού Δώρο Γεωργιάδη και του διευθυντή του Γραφείου Ρωσίας & ΚΑΚ Δημήτρη Δημητρίου. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυπριακή τουριστική ηγεσία στην αύξηση και των πτήσεων από Ρωσία και μάλιστα όλο το χρόνο, γεγονός, που φαίνεται πως θα επιβεβαιώσει και η φετινή χρονιά, καθώς η ρωσική «Τρανσάερο» έχει ήδη ζητήσει σχετική άδεια και προγραμματίζει τον πολλαπλασιασμό των πτήσεων προς Πάφο τη χειμερινή περίοδο, ενώ αυξημένες από 4 σε 7 την εβδομάδα θα είναι φέτος και οι πτήσεις προς Λάρνακα από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

    Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Πασχαλίδης και στο θέμα της «προβίζας», που εκδίδεται μέσω του Διαδικτύου για τους Ρώσους τουρίστες, διευκολύνοντας τα μέγιστα την όλη διαδικασία: «Το αίτημα για χορήγηση βίζας εξετάζεται από τα προξενεία μας σε ρωσικό έδαφος και η θεώρηση-άδεια εισόδου παραχωρείται στη Ρωσία, οπότε, δεν υφίσταται η κριτική, που γίνεται από ορισμένους ευρωπαϊκούς παράγοντες, γιατί στο αεροδρόμιο της Κύπρου γίνεται μόνο η εκτύπωση της βίζας, που ήδη έχει εξεταστεί και εκδοθεί στη Ρωσία, εφόσον και εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί η εκτύπωση-επικόλληση της βίζας στο διαβατήριο σε ρωσικό έδαφος». Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι, σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη και τα μηνύματα από την ανερχόμενη αγορά του Καζαχστάν, καθώς η Κύπρος ως προορισμός γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός στην Κεντρική Ασία. Τα συμπεράσματα αυτά βγήκαν από το επιχειρηματικό Φόρουμ το οποίο χαιρέτισε ο Υπουργός στο Αλμάτι του Καζαχστάν, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κύπρου, στο πλαίσιο της προβολής της Δημοκρατίας ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού με υψηλό επίπεδο τραπεζικών-χρηματιστικών υπηρεσιών.

    [04] ΚΟΙΝΟ-ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η κολύμβηση είναι ένα από τα αθλήματα που στην πρεμιέρα των 19ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, στο Νέο Δελχί, έχει την τιμητική του. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΑΚ Παντελή Μιχαηλά, η Αννα Στυλιανού ανοίγει την Κυριακή τον χορό των κυπριακών συμμετοχών στην κολύμβηση, καθώς συμμετέχει στα προκριματικά των 200μ ελεύθερο, όπου θα πρέπει να νικήσει τον εαυτό της (ατομική επίδοση 2:00:55) για να ελπίζει σε συμμετοχή της στον τελικό. Αργότερα, η Αναστασία Χριστοφόρου, θα προσπαθήσει στα 50μ. πρόσθιο, να προκριθεί στον τελικό. Πέρσι με 31.12 κατέβασε το ρεκόρ των Μεσογειακών Αγώνων και με μια τέτοια επίδοση θα είναι στον ημιτελικό.

    Στη μάχη της διάκρισης ρίχνεται σήμερα και η ομάδα της Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών. Η συμμετοχή της στο πρώτο γκρουπ του ομαδικού είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το απόγευμα προκειμένου να μάθουν τη τελική τους κατάταξη. Ζητούμενο είναι μια θέση στη πρώτη 6αδα. Ελπίδες παρουσίας Κύπριων αθλητών υπάρχουν και για τον τελικό του σύνθετου ατομικού, αλλά και σε άλλους τελικούς αγωνισμάτων. Η παρουσία του Ηρόδοτου Γιωργαλλά, χρυσού νικητή στους Κοινοπολιτειακούς του Μάντσεστερ το 2002 και κατόχου του χάλκινου μεταλλίου το 2006 στην Μελβούρνη, θα είναι βαρόμετρο.

    Η πρώτη μέρα της διοργάνωσης περιλαμβάνει, σε δόσεις, και την προσπάθεια διάκρισης των τοξοβόλων της Κύπρου. Πρώτοι μπαίνουν στη μάχη οι Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Μίμι Ελ Χελάλι, όπως επίσης και το νεαρότερο μέλος της παρέας, ο Κωνσταντίνος Λοϊζου στην κατηγορία του Ολυμπιακού Τόξου με στόχο την 32άδα. Η δεύτερη δόση στα προκριματικά της Τοξοβολίας, αφορά τους Κύπριους αθλητές στο Σύνθετο Τόξο: Μαρία Δικωμίτη, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και Μάριο Πέρδικο, με 649, 658 και 675 ατομικές επιδόσεις, αντίστοιχα.

    Η τελετή υποδοχής της κυπριακής ομάδας πραγματοποιήθηκε στο Κοινοπολιτειακό Χωριό, στην παρουσία όλων των αξιωματούχων της κυπριακής αποστολής και σε πλήρη παράταξη των αθλητών της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 3 October 2010 - 11:29:30 UTC