Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΟΚΗΤΗΣ ΚΤΚ
  • [03] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε τη Δευτέρα ότι «σε όλη τη διαδρομή της προεδρίας Σπύρου Κυπριανού δόθηκε σκληρή μάχη για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μάχη την οποία δίνουμε μέχρι σήμερα».

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Προέδρου Σπύρου Κυπριανού, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ο Σπύρος Κυπριανού, ήταν «πάντοτε παρών και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες στο πολιτικό και όχι μόνο προσκήνιο, συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ανέφερε ωστόσο πως «όταν κρίνουμε μια πολυετή παρουσία στο πηδάλιο ενός δοκιμαζόμενου κράτους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, πρέπει να το πράττουμε σφαιρικά» και μέσα σε αυτά τα πλαίσια «ενδεχομένως να υπήρξαν αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγα πάθος, την αγωνιστικότητα, την πίστη και την αφοσίωση με την οποία ο Σπύρος Κυπριανού υπερασπίστηκε ως Πρόεδρος της Κύπρου τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού μας».

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΟΚΗΤΗΣ ΚΤΚ

    Την ανάγκη λήψης μέτρων εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών το συντομότερο δυνατόν, επεσήμανε τη Δευτέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ``είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή``.

    Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των τελευταίων μακροοικονομικών προβλέψεων για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Ορφανίδης είπε ακόμη ότι συμφωνεί με όσους αναφέρουν ``ότι εάν δεν ληφθούν σύντομα διορθωτικά μέτρα δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει και περαιτέρω υποβάθμιση της οικονομίας μας``.

    Υπογράμμισε ότι η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να στοχεύει μακροπρόθεσμα στη ανατροπή της πολύ μεγάλης επιδείνωσης του δημοσίου χρέους, η οποία είναι της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ και όχι απλά στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Οφανίδης είπε ότι επιβεβαιώνονται οι θετικές ενδείξεις για αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω στις οποίες είχε αναφερθεί στη Βουλή πρόσφατα. Είπε, ειδικότερα, ότι ο πραγματικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στην Κύπρο προβλέπεται να φτάσει το 0,7% το 2010, ενώ περαιτέρω ανάκαμψη αναμένεται το 2011 και το 2012 με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει το 1,8% και 2,4% αντίστοιχα.

    [03] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΣ

    Με σύνθημα «Η Κύπρος γνωρίζει: οι πρόσφυγες μας αφορούν Παρέα με τους άλλους, παρέα με τους εαυτούς», εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Σπίτι της ΕΕ, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, η Παγκύπρια Εκστρατεία Ενημέρωσης για τους πρόσφυγες - δικαιούχους διεθνούς προστασίας, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Καινοτομίας, εκ των εταίρων υλοποίησης του έργου, Δημήτρης Μηχαρικόπουλος στόχοι της εκστρατείας είναι η παροχή συστηματικής πληροφόρησης για το τι σημαίνει «αναγνωρισμένος πρόσφυγας» και «δικαιούχος διεθνούς προστασίας», η ανάδειξη των αιτιών για τις οποίες οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας έχουν καταφύγει στην Κύπρο , η ευαισθητοποίηση για έμπρακτη αλληλεγγύη και κατανόηση προς τις ανάγκες των δικαιούχων διεθνούς προστασίας ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή και η προβολή των πολιτικών του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕ για την προστασία των προσφύγων, την υποστήριξη και την κοινωνική τους ένταξη.

    Σε ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, υπενθυμίζοντας ότι η παραχώρηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες και άτομα που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο είναι δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951, τόνισε πως «πέρα και πάνω από τις όποιες συμβατικές μας υποχρεώσεις, η παραχώρηση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες είναι ανθρωπιστικό καθήκον».

    Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε πως «για λόγους που είναι καλά γνωστοί, πολιτικοί, γεωγραφικοί, οικονομικοί, το σύστημα ασύλου της Κύπρου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου», προσθέτοντας πως «για το σκοπό αυτό λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα τόσο για βελτίωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων όσο και για τη βελτίωση των διαδικασιών». Εξήγησε πως ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, ο αριθμός των εκκρεμούντων αιτήσεων ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου αριθμεί 995 από 8.567, που ήταν στο τέλος του 2007.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 December 2010 - 20:29:29 UTC