Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [02] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΕΡΟΓΛΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Την ευχή ότι το 2011 θα αποδειχθεί η χρονιά της λύσης του Κυπριακού, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις δεν επέτρεψε τη διάνοιξη του δρόμου προς τη λύση, και επισημαίνοντας την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

    Σε μήνυμα του με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρεται και στην οικονομία, λέγοντας ότι το 2010 ήταν ακόμα μια δύσκολη χρονιά και ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, ότι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες συγκρίνονται ευνοϊκά με τους αντίστοιχους δείκτες της Ευρωζώνης και της ΕΕ και διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική για δημοσιονομική εξυγίανση και κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εύχεται σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό υγεία, χαρά και ευημερία, σημειώνοντας ότι ``κάθε νέα χρονιά φέρνει μαζί της μεγάλες προσδοκίες`` και ότι ``από το 1974, κάθε νέος χρόνος πάντοτε συνοδεύεται με τη μεγαλύτερη προσδοκία και την ευχή όλων μας, την προσδοκία και την ευχή της επίλυσης του Κυπριακού``.

    ``Δυστυχώς, ούτε το 2010 αποτέλεσε έτος λύσης. Η παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις δεν επέτρεψε την αποφασιστική προώθηση των προσπαθειών και τη διάνοιξη του δρόμου προς τη λύση. Ας ευχηθούμε το 2011 να αποδειχθεί πιο δημιουργικό και τελικά να είναι η χρονιά της λύσης, που θα φέρει τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας``, αναφέρει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαιώνει ότι ``για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις άοκνες προσπάθειες``, τονίζοντας ότι ``δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψουμε``.

    ``Η μη λύση και η διχοτόμηση δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η διχοτόμηση θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες. Η επίτευξη λύσης επιβάλλει την εφαρμογή ρεαλιστικής πολιτικής που να στηρίζεται σε αρχές. Πολιτικής η οποία να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Πολιτικής με σαφείς στρατηγικούς στόχους και συγκεκριμένη τακτική``, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Προσθέτει ότι ``με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά είναι εμποτισμένη η πολιτική που έχουμε χαράξει και με συνέπεια ακολουθούμε`` και ότι ``στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    ``Αλλη επιλογή δεν προσφέρεται``, υποδεικνύει, προσθέτοντας ότι ``η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία κατευθύνει τον αγώνα μας από το 1977`` και ότι ``καθοδηγούμαστε από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979``.

    Οπως σημειώνει, ``στοχεύουμε σε λύση αμοιβαία συμφωνημένη από τις δύο πλευρές, η οποία θα τύχει της έγκρισης του λαού σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, στοχεύουμε στην αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού``.

    ``Για την επίλυση του Κυπριακού θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση, όπως μέχρι σήμερα κάνουμε, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Από μόνοι μας, βέβαια, δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι από την τουρκική πλευρά επιτέλους θα συναντήσουμε την ίδια καλή θέληση με τη δική μας``, επισημαίνει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαιώνει ότι ``θα συνεχίσουμε δραστήρια να εργαζόμαστε στο ευρωπαϊκό και γενικά στο διεθνές επίπεδο ώστε να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί στην επίλυση του Κυπριακού``, επισημαίνοντας ότι ``δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά τις διακηρύξεις της, η Τουρκία τίποτα ουσιαστικό δεν έχει κάνει στην πράξη για να εξυπηρετήσει την προοπτική της λύσης``.

    ``Ολες της οι ενέργειες αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η συμπεριφορά δε της ηγεσίας της Τουρκίας, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζεται από έπαρση, αλαζονεία και κυνισμό``, αναφέρει.

    Διαβεβαιώνει επίσης ότι ``εμείς θα συνεχίσουμε να προωθούμε την πολιτική επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με στόχο την ανάπτυξη του κοινού αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου μας``.

    ``Εμμένουμε στην οικοδόμηση ελάχιστης έστω ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση αρχών. Χωρίς κοινή αντίληψη για τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει``, αναφέρει, προσθέτοντας ότι ``ο σεβασμός από όλους αυτών των βασικών αρχών, καθώς και ο αλληλοσεβασμός, μπορούν να καταστούν κινητήρια δύναμη της ενότητας για την οποία όλοι μιλούν αλλά, δυστυχώς, πλην ελάχιστων περιπτώσεων δεν επιτυγχάνεται`` και ότι ``κυριαρχούν τα συνθήματα σε βάρος της λογικής, οι σκοπιμότητες, τα φοβικά σύνδρομα σε βάρος της προοπτικής``.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει ότι ``το 2010 ήταν ακόμα μια δύσκολη χρονιά για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας``, προσθέτοντας ότι ``η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέχισε να επηρεάζει δυσμενώς την οικονομία του τόπου μας``.

    Ωστόσο, προσθέτει, ``με την πολιτική στήριξης της ανάπτυξης που ακολουθήσαμε, με την παράλληλη περικοπή λειτουργικών δαπανών του κράτους, καταφέραμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης``.

    ``Το κλείσιμο της χρονιάς, παρά τα προβλήματα, βρίσκει την κυπριακή οικονομία με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες να συγκρίνονται ευνοϊκά με τους αντίστοιχους δείκτες τόσο της Ευρωζώνης ειδικά όσο και της ΕΕ γενικότερα. Είναι πλέον φανερό ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης ένεκα της στοχευμένης πολιτικής που ακολουθούμε, χωρίς μάλιστα να ληφθούν σκληρά μέτρα``, αναφέρει.

    Αυτό το γεγονός, συνεχίζει, «μαζί με την πολιτική στήριξης του κοινωνικού κράτους που εφαρμόζουμε, μας επέτρεψε να αποφύγουμε την κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αλλού λόγω των μέτρων που λήφθηκαν``.

    ``Δεν πανηγυρίζουμε γιατί η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με την πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ. Εχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και εργαζόμαστε εντατικά για να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Αδικούν, όμως, τη χώρα και το λαό μας όσοι μηδενίζουν τις προσπάθειες και ζωγραφίζουν με μελανά χρώματα την οικονομία, κάτι που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Η κινδυνολογία και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την οικονομία``, σημειώνει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ακόμα ότι ``και στη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε την πολιτική για δημοσιονομική εξυγίανση, γεγονός που θα ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή``, δίνοντας ``ιδιαίτερη έμφαση στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα``.

    ``Παραμένει σε ισχύ η θέση της Κυβέρνησης για συνεισφορά των εχόντων και του πλούτου στην ενίσχυση των εσόδων του κράτους``, προσθέτει.

    Σημειώνει ότι ``η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει την κοινωνική της πολιτική προς διάφορες κατευθύνσεις``, προσθέτοντας ότι, ``παρά την οικονομική κρίση, εμείς δεν συρρικνώσαμε το κράτος πρόνοιας, αλλά το στηρίξαμε, και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κοινωνικές παροχές από το 2008 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 30%``.

    ``Στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους, τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τα νέα ζευγάρια, τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, τους αγρότες, τους φοιτητές και τους μαθητές. Στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους θα στηρίξουμε με στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα τις ομάδες του πληθυσμού που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση``, αναφέρει.

    Προσθέτει ότι ``παράλληλα θα συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών και διενεργώντας νέες τομές εκσυγχρονισμού στην κοινωνία μας``, και ότι ``ήδη τα δείγματα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής είναι πολλά και απτά``.

    Αναφερόμενος στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει ότι ``η χώρα μας, όχι μόνο επιβίωσε των τραγωδιών, αλλά αναπτύχθηκε και προόδευσε χάρις στους αγώνες και τη φιλοπονία του λαού μας``, και ευχαριστεί τη διεθνή κοινότητα, την Ελλάδα, και ``όλες τις χώρες και λαούς που είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα μας για δικαίωση``, εκφράζοντας και ``τη δική μας αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς``.

    ``Υποδεχόμαστε το 2011 με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Δεν μας καθηλώνουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ή εμφανίζονται είτε στο Κυπριακό είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση. Εμείς πίσω από τα προβλήματα πάντοτε αναζητούμε λύσεις και εργαζόμαστε για να τις πετύχουμε. Εμείς πιστεύουμε στην ποιότητα του λαού μας. Επενδύουμε στην εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φιλοτιμία του. Μαζί με το λαό θα συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε το 2008 για να πάρουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά``, καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΕΡΟΓΛΟΥ

    Στις 12 Ιανουαρίου, στις 10.00 το πρωί προγραμματίσθηκε η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι της συνάντησης των δύο ηγετών θα προηγηθεί συνάντηση του ιδίου και του Κουτρέτ Οζερσάι την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου στις 10.00 το πρωί.

    Ερωτηθείς εάν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Τ/κ ηγέτης θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως σύμφωνα με τους γιατρούς του ο κ. Ερογλου θα είναι αρκετά καλά ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη συνάντηση.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Οζερσάι συζήτησαν θέματα διακυβέρνησης και ανέφερε ότι στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον κ. Οζερσάι θα συζητήσουν θέματα οικονομίας και ΕΕ, προετοιμάζοντας τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ερογλου.

    Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον κ. Οζερσάι τη διακοπή της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι κατά το χρόνο που πέρασε από τη διακοπή της λειτουργίας μέχρι τη συνάντηση του με τον κ. Οζερσάι έγιναν διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη από το Υπουργείο Εξωτερικών και έκρινε πως δεν θα υποβοηθούσε η έγερση του ζητήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 31 December 2010 - 18:29:15 UTC