Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΖΗΝΩΝΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  • [04] ΓΕΕΦ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Οι θέσεις και η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνάντηση της Γενεύης ήταν πειστικές για την καλή μας θέληση για λύση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη Αθήνα.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την ελπίδα οι Τουρκοκύπριοι να ανταποκριθούν για να έχουμε ένα αμοιβαίο και τίμιο συμβιβασμό χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Ο κ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανασκόπησαν το Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση της Γενεύης, συζήτησαν άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και την κατάσταση στην Αίγυπτο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε την ιδιαίτερη του χαρά, λέγοντας ότι οι συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό γίνονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας για το Κυπριακό και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον και η υποστήριξη είναι με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια, προσθέτοντας ότι η στενή σχέση ενισχύει το υπόβαθρο της πολιτικής συνεργασίας.

    Είπε ότι ανασκοπήθηκαν οι εξελίξεις μετά τη Γενεύη, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

    Τόνισε ότι το βάρος είναι πλέον στην Τουρκία.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να απαλλάσσει από την κατοχή και το καθεστώς των παρωχημένων εγγυήσεων, να είναι μία λύση διζωνική, δικοινοτική, με μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

    Παπανδρέου και Χριστόφιας συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και σημείωσαν ότι η κατάσταση απασχολεί Ελλάδα και Κύπρο και εξέφρασαν την ελπίδα για ειρηνική κατάληξη.

    Μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα έχουν στις 9 Φεβρουαρίου την πρώτη τους συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, μετά τη συνάντησή τους στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου.

    Η συνάντηση της 9ης Φεβρουαρίου θα αρχίσει στις 10:00 και θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Ενόψει της συνάντησης, αύριο συναντώνται οι σύμβουλοι των ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι.

    [03] ΥΠΕΞ ΖΗΝΩΝΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία ενέκρινε αίτημα της αποστολής των ΗΕ στην Αίγυπτο για μεταφορά στην Κύπρο μελών τους και των οικογένειών τους, ενώ ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων Ανδρέας Ζήνωνος, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, του ΥΠΕΞ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως και Αιγύπτιοι πολίτες πλέον ζητούν να έρθουν στην Κύπρο.

    Ο κ. Ζήνωνος διευκρίνισε ότι τα ΗΕ ζήτησαν χθες τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας και σήμερα θα μεταφερθούν στην Κύπρο περίπου 600 άτομα, προσωπικό και μέλη των οικογενειών τους της αποστολής του Οργανισμού στην Αίγυπτο.

    Επιπλέον, είπε, Αιγύπτιοι πολίτες, που έχουν συγγενείς στην Κύπρο ή είναι συγγενείς Αιγυπτίων που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι, προσεγγίζουν την Πρεσβεία της Δημοκρατίας και ζητούν να έρθουν εδώ. ``Από σήμερα ιδίως έχουμε αυτά τα αιτήματα``.

    Οι Κύπριοι υπήκοοι, που ήθελαν να φύγουν από την Αίγυπτο, έχουν φύγει με τη βοήθεια της Πρεσβείας της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Ζήνωνος, προσθέτοντας ότι ``μας προσεγγίζουν και άλλοι``. Κληθείς να διευκρινίσει, είπε πως ``η Κύπρος γίνεται διεθνές διαμετακομιστικός σταθμός``.

    Οσον αφορά τα παράπονα για τη διπλωματική αποστολή της Κύπρου στην Αίγυπτο, ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων είπε ότι παράπονα μπορεί να υπάρχουν, αλλά ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι οι τρεις λειτουργοί που έχουν μείνει στην Αίγυπτο, διακινδυνεύουν τη ζωή τους, όπως και ο κάθε Κύπριος που τυγχάνει να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκεί και ``προσπαθούν να βοηθήσουν τον κάθε Κύπριο στα μέτρα των δυνατοτήτων τους``. Η Πρεσβεία, πρόσθεσε, λειτουργεί κανονικά μεταξύ 8 το πρωί και 3 το απόγευμα που λήγει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα.

    [04] ΓΕΕΦ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΕ

    Επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αντιστράτηγος Ton Van Osch στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο από 2 μέχρι 5 Φεβρουαρίου.

    Κατά την άφιξη του κ. Osch στο προαύλιο του ΓΕΕΦ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, στρατιωτικό άγημα και η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές.

    Ακολούθως, ο Ευρωπαίος Αντιστράτηγος είχε ολιγόλεπτη κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ κατά την οποία συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έτυχε ενημέρωσης για την αποστολή και το έργο της Εθνικής Φρουράς.

    Ο κ. Osch οδηγήθηκε στη συνέχεια στην αίθουσα επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ, όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή κατάσταση της Εθνικής Φρουράς και για τη στρατιωτική κατοχική δύναμη, που διατηρεί η Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Στο τέλος της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών μεταξύ του Ευρωπαίου Αντιστράτηγου και του κ. Τσαλικίδη στις οποίες απεικονίζονταν τα εμβλήματα της Εθνικής Φρουράς και του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά την επίσκεψη του στο νησί, ο κ. Osch αναμενόταν να έχει συναντήσεις και με τους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, Κώστα Παπακώστα και Μάρκο Κυπριανού αντίστοιχα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 February 2011 - 12:29:18 UTC