Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Με αφορμή την εν λόγω συζήτηση, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Μάλτας και Σλοβενίας απέστειλαν κοινή επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Κάθριν Άστον, στην οποία τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της νότιας διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Κυπριανού, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την κρίση που επεκτείνεται σε αρκετές χώρες του Αραβικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην θεωρείται ότι η Ένωση επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών αυτών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα μεσογειακά κράτη μέλη της Ένωσης μπορούν να αναλάβουν ρόλο προμετωπίδας στις δράσεις της ΕΕ εφόσον βρίσκονται εγγύτερα στην κουλτούρα των χωρών αυτών και έχουν, ως εκ τούτου, το συγκριτικό πλεονέκτημα να γίνονται ευκολότερα αποδεκτές, χωρίς οι ενέργειες τους να εκλαμβάνονται ως επιχείρηση επιβολής έξωθεν πολιτικών. Μέριμνά μας, είπε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να είναι η αποφυγή ύπαρξης κενού εξουσίας το οποίο μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια στις εν λόγω χώρες. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή υιοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές.

    Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες δράσεις που μπορεί να αναλάβει η ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η Ένωση να στηρίξει οικονομικά τις χώρες αυτές, με δράσεις που να έχουν ως επίκεντρο την ανθρώπινη ασφάλεια και που να διασφαλίζουν την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» και υποστήριξε το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της ΕΕ όσον αφορά στη νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Κυπριανού αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ζωών, ζήτησε, μαζί με άλλους Υπουργούς, τον καλύτερο συντονισμό των κρατών μελών της ΕΕ για παροχή προξενικής αρωγής στους πολίτες της Ένωσης.

    Στη συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24-25 Μαρτίου, με κύριο θέμα συζήτησης τις διαβουλεύσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.

    Διεξήχθη, επίσης, γενική συζήτηση προσανατολισμού αναφορικά με την Πέμπτη Έκθεση για τη Συνοχή και υιοθετήθηκε σχετικό κείμενο Συμπερασμάτων. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η διάσταση της εδαφικής συνοχής πρέπει να ενισχυθεί και να της δοθεί ίση σημασία με την οικονομική και την κοινωνική συνοχή.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο καθώς και τη σύνδεση της Πολιτικής για τη Συνοχή με τους στόχους της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, σημειώνοντας, παράλληλα, την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία στην εφαρμογή της Πολιτικής έτσι ώστε να προωθούνται και άλλες προτεραιότητες της Ένωσης.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες επαφές του σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Παράλληλα, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και συμφώνησαν ότι, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων για τη μεταφορά των Κύπριων υπηκόων από τη Λιβύη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 February 2011 - 10:29:11 UTC