Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΚ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΟΛΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ
  • [04] ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΓΓΡΑΦΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΚ

    Η Κυβέρνηση χαιρέτισε την έκθεση που υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε πως η έκθεση χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά θετικά στοιχεία και αποτελεί μια σαφή πίεση προς την Τουρκία, με τις βασικές θέσεις που υποστηρίζει η πλευρά μας, τόσο σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, την ανάγκη δηλαδή εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, όσο και την ανάγκη η Τουρκία να στηρίξει κατά πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο τη σωστή επίλυση του Κυπριακού, να υιοθετούνται στην έκθεση.

    Ο κ. Χριστοφίδης χαιρέτισε, επίσης, τις παρεμβάσεις και εισηγήσεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών «καθώς και άλλων φίλων Ευρωβουλευτών, οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του θετικού αποτελέσματος».

    Τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνει η έκθεση είναι η αναφορά για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κάλεσμα για απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, η υπόμνηση του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η αναφορά στην ανάγκη να μην επεκταθεί ο εποικισμός όπως και η επισήμανση για τη δημογραφική αλλοίωση, η οποία πραγματοποιείται στο νησί. Πρόσθεσε πως θετικό γεγονός αποτελεί, επίσης, η απόρριψη τροπολογιών για εφαρμογή του απευθείας εμπορίου.

    Ερωτηθείς πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την έκθεση η Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως αυτές οι εκθέσεις αποτελούν όπλα στη φαρέτρα της Κυβέρνησης. Υπενθύμισε ότι πολύ θετικές αναφορές υπήρξαν και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες κατά την άποψη της Κυβέρνησης δείχνουν τη μάχη την οποία δίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση για να ισχυροποιηθεί η θέση της Κύπρου και να βελτιωθούν τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό χώρο σε σχέση με το Κυπριακό.

    «Αυτές οι θετικές εξελίξεις αξιοποιούνται και για τη βελτίωση της προσπάθειάς μας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων αλλά αξιοποιούνται και στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε στο διεθνή χώρο προς όφελος των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού μας», είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος είπε πως το μήνυμα που στέλλει και αυτή η έκθεση είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να βοηθήσει τον ίδιο της τον εαυτό. «Θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται υπεροπτικά και να δει πώς εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε και έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και έναντι στην ΕΕ, πώς διαδραματίζει τον κρίσιμο ρόλο που έχει στο Κυπριακό και χρησιμοποιώ την αναφορά που έχει περιληφθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου ούτως ώστε να βοηθήσει σε λύση του Κυπριακού».

    «Αν αυτά τα βήματα γίνουν, τότε η Τουρκία θα διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας πως το μήνυμα είναι ότι η ίδια η Αγκυρα πρέπει να κάνει εκείνα τα βήματα για να βοηθήσει τον εαυτό της.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως έχει ήδη απαντήσει σε αυτό με το προηγούμενο του σχόλιο.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΟΛΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο δεν ευνοεί ούτε τους Ε/κ, ούτε τους Τ/κ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR), σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των Τ/κ στα κατεχόμενα.

    Υπάρχουν, επεσήμανε, διαφορετικοί στόχοι, άλλοι με περισσότερο οικονομικό περιεχόμενο και άλλοι με περισσότερο πολιτικό, αλλά οι διαδηλώσεις είναι μια κραυγή αγωνίας για το δικό τους παρόν και μέλλον στην Κύπρο, την πίεση που υφίστανται από την παρουσία της Τουρκίας και της εξάρτησής τους από αυτή. Και είναι εδώ που χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η ντε φάκτο κατάσταση στην Κύπρο, δεν ευνοεί κανέναν, επεσήμανε. ``Ούτε τους Ε/κ, ούτε και τους Τ/κ. Τον κυπριακό λαό στο σύνολό του. Και είναι γι` αυτό που θα πρέπει να επιμείνουμε, Ε/κ και Τ/κ, στην επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας``.

    Σε ερώτηση για το ρόλο της Βρετανίας και ως εγγυήτριας δύναμης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να είναι πολύπλευρος. Ως εγγυήτρια δύναμη, εξήγησε, η Βρετανία είναι ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό. Από την άλλη, πρόσθεσε, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος επιζητεί την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας. ``Πρέπει να λειτουργήσει και προς αυτή την κατεύθυνση η Μεγάλη Βρετανία``.

    Η Μεγάλη Βρετανία, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, είναι και μία ισχυρή σύμμαχος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι πρέπει οι σύμμαχοι της Αγκυρας να την πείσουν ότι είναι προς το δικό της όφελος πρώτα απ` όλα να συναινέσει στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και να εργαστεί προς την κατεύθυνση τής επίλυσης του Κυπριακού που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Βελγίου, Danny Pieters είχε την Πέμπτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής και επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Βελγίου στα θέματα αυτά. «Υπάρχουν ζητήματα όπου οι δυο χώρες έχουν κοινές προσεγγίσεις, ιδιαιτέρα ως προς την ανάγκη η Ευρώπη να συνδυάζει και να ισορροπεί υγιή δημόσια οικονομικά και κοινωνικό πρόσωπο που να στηρίζει τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για διεύρυνση της υπάρχουσας συνεργασίας.

    Χαρακτηρίζοντας καρποφόρα τη συνάντηση, ο κ. Pieters, υπογράμμισε τα οφέλη που προκύπτουν για την Κύπρο και το Βέλγιο από την από κοινού ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες σε πολλές πτυχές των θεμάτων που άπτονται του κοινωνικού τομέα.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Pieters δήλωσε πως η χρηματοοικονομική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της, καθώς και θέματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και σημείωσε πως Κύπρος και Βέλγιο, ως μέλη της ΕΕ, οφείλουν να τονίσουν τις κοινωνικές πτυχές της Ενωσης, καθώς η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα οικονομίας, αλλά αφορά εξίσου θέματα κοινωνικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή ενοποίηση οφείλει να θέτει σε προτεραιότητα την ευημερία όλων των πολιτών και, πρωτίστως, των δυσπραγούντων, πρόσθεσε.

    [04] ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΓΓΡΑΦΑ

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου παρέλαβε την Πέμπτη από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) ένα σκληρό δίσκο που περιέχει 60.000 έγγραφα που ήταν καταχωρημένα στα αρχεία της Υπηρεσίας και τα οποία συνέλεξαν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Επιτροπής για τους σκοπούς του Φακέλου της Κύπρου. Με την παραλαβή αυτή ολοκληρώνεται ουσιαστικά η παραλαβή εγγράφων και στοιχείων από τις Υπηρεσίες που διερευνήθηκαν από την Επιτροπή.

    Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση των εγγράφων, ο Διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Κυριάκου ανέφερε ότι ``μετά από μια συνεργασία περίπου οκτώ μηνών μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα για τον Φάκελο της Κύπρου έχουμε ολοκληρώσει σήμερα όλη τη συνεργασία για τη συλλογή όλου του υλικού το οποίο υπήρχε στην Υπηρεσία``. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι πέραν από τα 60.000 έγγραφα που δόθηκαν σήμερα, είχε προηγηθεί η παράδοση άλλων 9.000 εγγράφων στην Επιτροπή.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Διοικητή και το προσωπικό της ΚΥΠ για την άψογη συνεργασία που είχε με την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Κύπρου η οποία λειτουργώντας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής μελέτησε το αρχείο της ΚΥΠ και εντόπισε πέραν των 69.000 εγγράφων, τα οποία αριθμούν πέραν των 130.000 σελίδων που ενδιαφέρουν την Επιτροπή για τις εργασίες για τις οποίες έχει συσταθεί.

    Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι την Πέμπτη 17 Μαρτίου θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση του πορίσματος και στη συνέχεια η Βουλή είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την κοινοποίηση του πορίσματος προς διάφορες κατευθύνσεις, σε ποιους θα κοινοποιηθεί και πότε, και στη συνέχεια θα αποφασιστεί πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το υλικό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 March 2011 - 14:29:15 UTC