Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΤΑΡ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΥΦΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για απογραφή πληθυσμού και στις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα και την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τις συνομιλίες που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «συνεχίσαμε τη συζήτηση για το θέμα της ιθαγένειας σήμερα».

    «Εμείς καταθέσαμε πρόταση πολύ συγκεκριμένη - να γίνει απογραφή πληθυσμού και στις δύο κοινότητες υπό την αιγίδα και την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών - υπάρχει ειδικό Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

    Ο Γενικός Γραμματέας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι πρόθυμος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μας έχει δηλώσει και στη συνάντηση της Γενεύης.

    «Εμείς θέλουμε να γίνει αυτή η απογραφή αν θέλουμε πραγματικά να μιλούμε για επίλυση του προβλήματος της ιθαγένειας, δηλαδή του εποικισμού, στο τέλος της ημέρας. Διότι αν δεν ξέρουμε αριθμούς και πόσοι Τούρκοι της Τουρκίας έχουν πάρει τη λεγόμενη ιθαγένεια, δεν μπορούμε να συζητούμε ουσιαστικά πάνω σε αυτό το θέμα. Είμαστε πανέτοιμοι, τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, δυστυχώς, και πάλι έχουμε πρόβλημα με την τουρκοκυπριακή πλευρά», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω και με τον κ. Ντάουνερ ως Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και «θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά - εφόσον τα Ηνωμένα Εθνη είναι ολοπρόθυμα για ένα τέτοιο εγχείρημα, μια τέτοια πράξη - να αποδεχτεί μια αντικειμενική καταγραφή του πληθυσμού, για να γνωρίζουμε πού στεκόμαστε και πώς συμπεριφερόμαστε στο όλο θέμα του πληθυσμού, στο όλο θέμα της ιθαγένειας», συμπλήρωσε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΤΑΡ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τηρώντας την ίδια ώρα και τους διεθνείς κανονισμούς σε σχέση με το θέμα της παραχώρησης άδειας για προσγείωση και ανεφοδιασμό σε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ.

    Αυτό ανέφερε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, διαψεύδοντας ότι υπήρξε `αλαλούμ` σε σχέση με το θέμα αυτό. «Το απορρίπτω κατηγορηματικά και διερωτώμαι πού είναι αυτό το λεγόμενο αλαλούμ, εκτός και εάν κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπήρξε αλαλούμ», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Πρόσθεσε ότι «δεν έγινε αλαλούμ. Κάθε άλλο. Η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα άσκησε για να αποφασίσει κατά πόσον δίνει την άδεια ή όχι και τήρησε και τους διεθνείς κανονισμούς όπως προβλέπονται στη διεθνή νομοθεσία αναφορικά με τέτοιου είδους περιπτώσεις και ειδικά με τα θέματα της επείγουσας ανάγκης που προκύπτει».

    Εξήγησε ότι ενώ βρίσκονταν σε πτήση, τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ κάποια στιγμή επικοινώνησαν με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας και ζήτησαν προσγείωση για ανεφοδιασμό.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΥΦΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό λόγω της πάγιας αδιαλλαξίας της Τουρκίας και την εμμονή της σε θέσεις που βρίσκονται εκτός τους συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε στην Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Fu Ying, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Ο Μάριος Καρογιάν δέχθηκε την Τετάρτη την Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας στο πλαίσιο της επίσκεψης την οποία πραγματοποιεί στην Κύπρο από τις 22 ως τις 24 Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, οι δυο αξιωματούχοι εξήραν τις άριστες φιλικές σχέσεις Κύπρου-Κίνας, οι οποίες, όπως ανέφεραν, βασίζονται στις αξίες της αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης, ενώ εισηγήθηκαν την εξεύρεση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων αυτών σε όλους τους τομείς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κινέζα Υφυπουργό για τις εξελίξεις στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου, η οποία οφείλεται στην πάγια αδιαλλαξία της Τουρκίας και στην εμμονή της σε θέσεις που βρίσκονται εκτός τους συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε, εξάλλου, την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς το λαό και την Κυβέρνηση της Κίνας για τη σταθερή υποστήριξη και στάση αρχών που διατηρεί, ιδιαίτερα στα πλαίσια του ΣΑ του ΟΗΕ, αναφορικά με το Κυπριακό και επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στην αρχή της «μιας Κίνας», καθώς και στην προώθηση των σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ.

    [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την πεποίθηση ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να είναι ψηφιακή, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας πως επιχειρήσεις που δεν θα επενδύσουν στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία μπορεί να μην είναι βιώσιμες.

    ``Επειδή το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξέλιξη του τομέα των υπηρεσιών με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, και επειδή είμαι πεπεισμένος ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να είναι ψηφιακή για αυτό ακριβώς το λόγο αποφάσισα την στήριξη αυτής της ημερίδας με απώτερο στόχο την καλυτέρευση της κατάστασης των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Κύπρο που αποτελούν την υποδομή για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες και στις εταιρείες``, δήλωσε ο κ. Σταυράκης.

    Στην ομιλία του, την οποία διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με τίτλο ``Η ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας στην Κύπρο, ``ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ``το διαδίκτυο έχει επιφέρει την ψηφιακή οικονομία και μας έχει δώσει νέους τρόπους επικοινωνίας, μάθησης, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, εξυπηρέτησης αγοράς- πωλήσεων και συναλλαγών``.

    ``Η νέα αυτή οικονομία παρέχει δυναμικούς τρόπους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας τον τρόπο επικοινωνίας, συναλλαγής και εξυπηρέτησης μέσω διαδικτύου``, τόνισε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 March 2011 - 18:29:12 UTC