Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΑΠΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μεταφέρει στην ΕΕ τις θέσεις του Προέδρου της Συρίας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, ενώ διαβίβασε στο Σύρο Πρόεδρο Bashar al Assad και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον κ. Al-Assad στη Δαμασκό, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον ομόλογό του Walid al-Muallem με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, και τις διμερείς σχέσεις.

    Οπως αναφέρεται, της συνάντησης Κυπριανού - Al-Assad προηγήθηκαν επαφές και συντονισμός του Κύπριου Υπουργού με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια Catherine Ashton.

    Οπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο «Σάνα», την ικανοποίησή τους για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Συρίας και Κύπρου σε όλους τους τομείς, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο κ. Κυπριανού και ο κ. al Assad. Συζητήθηκαν οι σχέσεις Συρίας και Κύπρου κυρίως μετά την επίσκεψη του Σύρου Προέδρου στην Κύπρο και τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου al - Assad και του κ. Κυπριανού άγγιξαν και τις εξελίξεις στις αραβικές περιοχές γενικά καθώς και τα τεκταινόμενα στη Συρία τις τελευταίες μέρες, αναφέρει το πρακτορείο.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στο ρυθμό ανάπτυξης, τα υγιή δημόσια οικονομικά και επίλυση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων, καθώς και στη δημιουργία κράτους δίκαιης κοινωνίας, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λευκωσία, που διοργάνωσε ο ΟΠΕΚ και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το 2009 ήταν αφιερωμένο στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ το 2010 ήταν η χρονιά εξόδου από την κρίση. Ανέφερε επίσης ότι η οικονομική πολιτική για το 2011 και τα επόμενα χρόνια στοχεύει στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

    Ο Υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κυβέρνησης, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 θα είναι της τάξης του 1% και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση της Κυβέρνησης για θετικό ρυθμό ανάπτυξης επαληθεύτηκε. Η εκτίμηση αυτή, πρόσθεσε, βασίστηκε στην επεκτατική πολιτική της Κυβέρνησης, την προσέλευση ξένων εταιρειών, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη στενή παρακολούθηση σειράς δεικτών. Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος διαθέτει την 3η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 17 κρατών της Ευρωζώνης και την 4η καλύτερη μεταξύ των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ, αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της τριετίας 2008-2010. Για το 2011 είπε ότι η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης, είναι της τάξης του 1,5%, ενώ πρόσθεσε ότι η εκτίμηση είναι χαμηλότερη από αυτή του ΔΝΤ, που κυμαίνεται στο 1,8%.

    Είπε ότι στους βασικούς λόγους ανάπτυξης συγκαταλέγονται οι επιδόσεις στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών και του τουρισμού. Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, είπε ότι η χώρα διαθέτει σταθερό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ, καθώς και μεγάλο αριθμό συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας. Είπε ότι η σχετική συμφωνία με τη Ρωσία είναι ίσως η καλύτερη που υπάρχει παγκοσμίως, ενώ αναφέρθηκε και στην υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών σε νομικά και λογιστικά θέματα. Για τον τουρισμό είπε ότι οι αφίξεις το 2010 αυξήθηκαν κατά 1,5% και τα έσοδα κατά 4%, κάτι που όπως είπε δείχνει ότι η Κύπρος προσέλκυσε πιο ποιοτικό τουρισμό. Για το 2011, χαρακτήρισε θετική ένδειξη την ανάπτυξη του πτητικού προγράμματος των αερογραμμών χαμηλού κόστους.

    Για την αγορά εργασίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι το 2010, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά το τρέχον έτος. Πρόσθεσε ότι η ανεργία στην Κύπρο συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς κοινοτικοί εργαζόμενοι καταλαμβάνουν τις θέσεις εργασίας.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΑΠΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Διαβεβαιώσεις από τον Πάπα Βενέδικτο ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα αλλά και για το θέμα που προέκυψε με την επιβολή εισιτηρίου από τις κατοχικές δυνάμεις στους προσκυνητές που μεταβαίνουν στον Απόστολο Ανδρέα, έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Αγία Εδρα με τον Ποντίφικα. Κατά τις επαφές του, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε, επίσης, διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει συντονισμός και σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ των αντιπροσώπων του Βατικανού και της Εκκλησίας της Κύπρου. Οπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, είναι πεποίθησή του ότι η πίεση προς την πλευρά της Αγκυρας μπορεί να ασκηθεί μόνο μέσω της ΕΕ.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστυομος είχε συνάντηση σαράντα λεπτών με τον Πάπα Βενέδικτο, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε και σε γεύμα εργασίας. «Τον παρεκάλεσα να συντονίσει τους μεγάλους της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, όλοι αυτοί είναι Καθολικοί είναι δικοί του άνθρωποι, ούτως ώστε να απευθυνθούν προς την Τουρκία για να σταματήσει η καταστροφή των χριστιανικών μας μνημείων στην υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου, τα μνημεία μας το ένα μετά το άλλο καταρρέουν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Πρόσθεσε ότι εντυπωσιάστηκε γιατί ο Πάπας γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια όλη την κατάσταση στην Κύπρο. Συζήτησαν εξάλλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, μετά και τις εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία και αλλού με τον Αρχιεπίσκοπο να εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να ενώσουν δυνάμεις, Ορθόδοξοι και Καθολικοί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Δήλωσε ότι με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησε τα θέματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία της Κύπρου και σε γεύμα εργασίας, αναφέροντας ότι ο Πάπας γνώριζε με πάσα λεπτομέρεια και την κατάσταση στον Απόστολο Ανδρέα με τα προσχήματα για μη συντήρηση του Μοναστηριού αλλά και για την επιβολή εισιτηρίου. «Το θετικό είναι ότι όλα αυτά τα γνώριζε, λόγω ίσως και των διαβημάτων μας μετά την απαγόρευση της λειτουργίας τα Χριστούγεννα, είναι σίγουρα αντίθετοι με αυτές τις ενέργειες και υποσχέθηκε ότι θα συντονίσει τους Ευρωπαίους για να ασκηθούν πιέσεις στους Τούρκους ώστε να αρχίσουν συντήρηση των μνημείων μας και να μάθουν να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση και με τον Καρδινάλιο Μπερτόνε, Πρωθυπουργό του Βατικανού, με τον οποίο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

    [04] ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

    Διεξήχθη τη Δευτέρα δημοπρασία για την πώληση από το Υπουργείο Οικονομικών, εκ μέρους και για λογαριασμό της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, γραμματίων του Δημοσίου 26 εβδομάδων, ονομαστικής αξίας 200.000.000 ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης την 31η Μαρτίου 2011 και ημερομηνία λήξης την 29η Σεπτεμβρίου 2011. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λήφθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 405.000.000 ευρώ. Οι ανταγωνιστικές προσφορές ήταν ύψους 350.000.000 ευρώ και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές 55.000.000 ευρώ.

    Εγιναν αποδεκτές προσφορές συνολικού ύψους 270.000.000 ευρώ. Οι ανταγωνιστικές προσφορές που έγιναν αποδεκτές ήταν ύψους 215.000.000 ευρώ και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές 55.000.000 ευρώ.

    Η κατώτατη και ανώτατη τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν 986,31 ευρώ και 986,39 ευρώ, αντίστοιχα, για κάθε 1000 ονομαστικής αξίας γραμματίων του Δημοσίου, που αντιπροσωπεύουν ετήσιες αποδόσεις μέχρι τη λήξη ύψους 2,75% και 2,73%, αντίστοιχα. Η μέση σταθμική τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν 986,3144 ευρώ που αντιπροσωπεύει ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη ύψους 2,74% και σε αυτή την τιμή έγιναν αποδεκτές οι μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 55.000.000 ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 March 2011 - 20:29:18 UTC