Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΚΑΡΟΓΙΑΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΚΑΡΟΓΙΑΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Με μονόλεπτη σιγή και προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της, Μάριου Καρογιάν, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τίμησε την ιστορική επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959.

    ``Αναλογιζόμενοι τη δύσκολη πορεία από τότε μέχρι σήμερα``, είπε ο κ. Καρογιάν, ``αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν, σε όσους μαρτύρησαν στο βωμό της λευτεριάς της πατρίδας μας και αντλώντας σθένος από τη θυσία τους, δεσμευόμαστε να αγωνισθούμε και εμείς, από τις δικές μας επάλξεις, μέχρι τη δικαίωση, για την ελευθερία, την ειρήνη, την επανένωση και την ευημερία του τόπου μας``.

    ``Ως αποτέλεσμα των αγώνων του λαού μας``, είπε ο κ. Καρογιάν, ``η πατρίδα μας απέκτησε την ελευθερία της και τον Αύγουστο του 1960 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος``.

    ``Θα ήθελα, προ ημερησίας διατάξεως``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, αμέσως μόλις άρχισε η απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, ``να αναφερθώ στην αυριανή ημέρα, επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ημέρα έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του τόπου μας``.

    ``Με ηρωισμό, αυτοθυσία και αυταπάρνηση``, όπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, ``οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ σήκωσαν υψηλά το λάβαρο του αγώνα, αψηφώντας την πολιτική στυγνή και βάρβαρη πρακτική των Βρετανών αποικιοκρατών, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο και χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να κλονίσουν το σθένος και την αποφασιστικότητα των Κυπρίων``.

    Ομως ``δεν τα κατάφεραν``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως ``η επιβολή κατ οίκον περιορισμού, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, οι απαγχονισμοί δεν πτόησαν το ηθικό και την αγωνιστικότητα του λαού μας``.

    ``Οι ήρωές μας``, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``βάδισαν υπερήφανα το δρόμο της ανηφοριάς για τα ιδανικά και τις ιδέες τους, για την πατρίδα, γράφοντας με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στο πάνθεο της κυπριακής ιστορίας``.

    ``Μόδεστος Παντελή, ο πρώτος νεκρός του Αγώνα, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Μάρκος Δράκος, Κυριάκος Μάτσης, Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης ο νεώτερος και ο τελευταίος στη σειρά των απαγχονισθέντων και τόσοι ακόμα άλλοι``, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ιδιαιτέρως ότι ``η απήχηση αυτού του Αγώνα, ενός Αγώνα απαράμιλλου σε πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, ο οποίος δεν άφησε αδιάφορη τη διεθνή κοινότητα και συγκίνησε ιδιαίτερα ανθρώπους του πνεύματος, διανοητές, όπως το Γάλλο φιλόσοφο Αλμπέρ Καμί``.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Απογοήτευση για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και παράλληλα για την έλλειψη προόδου στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, εξαιτίας της άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν μιλούσε κατά τη συνάντησή του στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κίνησης Fatah στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο Azzam Al-Ahmad. Ο κ. Al-Ahmad πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ως απεσταλμένος του Παλαιστίνιου Προέδρου Mahmoud Abbas.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό πρόβλημα, ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, εδαφικά ενωμένου Παλαιστινιακού κράτους, σε αναγνωρισμένα σύνορα, δίπλα από το κράτος του Ισραήλ.

    Ο κ. Al-Ahmad επαναβεβαίωσε από την πλευρά του τη σταθερή θέση της Παλαιστινιακής Αρχής υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της και υπέρ της εξεύρεσης οριστικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Όπως αναφέρεται, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της πολιτικής ηγεσίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής προς την Κύπρο, για τη συνεπή στήριξη που προσφέρει στον παλαιστινιακό λαό, τόσο όσον αφορά στο εθνικό του ζήτημα, όσο και για τη φιλοξενία που προσφέρεται σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

    [03] ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συνεχίζει να παρουσιάζει θέσεις οι οποίες είναι τελείως ανεδαφικές, είναι οπισθοδρομικές. Οπως ανέφερε, οι θέσεις αυτές «θυμίζουν άλλες εποχές, κινούνται σε μια λογική διχοτομική και αυτό προφανώς εμποδίζει κάθε δυνατότητα να κάνουμε βήματα μπροστά».

    Σύμφωνα με τον Ελληνα εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, αυτή η στάση θα πρέπει να αλλάξει, καθώς όπως σημείωσε «πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει σαφώς ευθύνες. Η Τουρκία με τον κατοχικό στρατό ουσιαστικά επιβάλλει τη θέλησή της και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να δούμε μια αλλαγή στάσης τόσο από την Τουρκία όσο και από τον κ. Ερογλου, ο οποίος διατυπώνει τις θέσεις του στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 March 2011 - 18:29:12 UTC