Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΥΓΙΟΥ
  • [02] ΚΤ ΠΛΟΙΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΠ
  • [03] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ΜΕΡΑ DNA
  • [04] ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΣΚΗΤ ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΥΓΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση εγκαινιάζει έργα ανάπτυξης που στοχεύουν στην καλυτέρευση της ζωής και των συνθηκών εργασίας του απλού ανθρώπου, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Επίτροπο Θαλασσίων Ερευνών και Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, χωρίς τη βοήθεια της οποίας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εγκαινίων του Αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου που τέλεσε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «στη θέα αυτού του χώρου προκαλούνται αισθήματα συγκίνησης και χαράς ενώ είναι και μία απάντηση, στην πράξη όχι στα λόγια, αν κάνει έργο αυτή η Κυβέρνηση ή αν κάθεται με χέρια σταυρωμένα. Αυτό φάνηκε και χθες, θα φανεί και την ερχόμενη εβδομάδα και τις ερχόμενες εβδομάδες», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «εγκαινιάζουμε έργα ανάπτυξης τα οποία στοχεύουν στην καλυτέρευση της ζωής και των συνθηκών δουλειάς του απλού ανθρώπου. Αυτό το καταφύγιο πέρα από την ομορφιά του έχει ασφαλώς και αξία χρήσης τεράστια για τους ανθρώπους του καμάτου που βγάζουν το ψωμί τους αλμυρό, όπως λέμε, μέσα από τη θάλασσα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη όλους «όσοι έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτού του έργου» και την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μαρία Δαμανάκη «χωρίς την βοήθεια του χώρου που εποπτεύει και είναι επικεφαλής δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, με τη συμβολή βέβαια και της κυπριακής Κυβέρνησης, ξεκινώντας από την προηγούμενη αν θέλετε και ολοκληρώνοντας με αυτή τη Κυβέρνηση».

    Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος -όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας- «από τότε που ανέλαβε έτσι με εγρήγορση και φανατισμό θα έλεγα, εργάστηκε ούτως ώστε να είναι έτοιμο το καταφύγιο».

    Ευχαρίστησε, επίσης, τους «κατοίκους, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, τους Προέδρους των γύρω κοινοτήτων και βέβαια τους ψαράδες» και επανέλαβε ότι «αυτό είναι ένα από τα πολλά έργα το οποίο έχει να επιδείξει αυτή η Κυβέρνηση».

    Από την πλευρά της, η Επίτροπος Θαλασσίων Ερευνών και Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου «είναι ένα πολύ ωραίο έργο, πολύ ουσιαστικό, πολύ χρήσιμο για τους ψαράδες, για την προστασία των ψαριών και της θάλασσας μας και σηματοδοτεί τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τηΝ Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ευρώπη είναι εδώ με ένα καλό και δημιουργικό τρόπο», κατέληξε.

    [02] ΚΤ ΠΛΟΙΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΠ

    Στο 4,8% του ΑΕΠ ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση στην Κύπρο, παρουσιάζοντας αύξηση 0,2% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ερευνας Πλοιοδιαχείρισης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με την Ερευνα, τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση, σε απόλυτους αριθμούς ανήλθαν σε 362,335 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 346.979 εκ. το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Θωμάς Καζάκος, Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι τα ``αποτελέσματα καταδεικνύουν μια μικρή μεν αλλά σταθερά ανοδική πορεία του ποσοστού της συνεισφοράς της πλοιοδιαχείρισης στο ΑΕΠ, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου``.

    Επισήμανε ότι η περίοδος κατά την οποία έγινε η έρευνα ``καταδεικνύει ότι και ακόμη και σε πολύ δύσκολους και οικονομικά χαλεπούς καιρούς η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς συνεισφορείς της κυπριακής οικονομίας, χωρίς καμία κρατική επένδυση στην όλη ανάπτυξη της βιομηχανίας``.

    ``Αν ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για την πλοιοκτησία θα έλεγα με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι το ολικό ποσοστό συνεισφοράς της ναυτιλιακής βιομηχανίας που θα συμπεριλαμβάνει μόνο τους δύο κλάδους, της πλοιοκτησίας και της πλοιοδιαχείρισης, θα αγγίξει το 6% του ΑΕΠ``, είπε, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί αυτοί κατατάσσουν την Κύπρο σε πολύ ψηλή θέση, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές ναυτιλιακές χώρες, όπου η συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ κυμαίνεται μεταξύ 1,5% μέχρι και 4% του ΑΕΠ.

    [03] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ΜΕΡΑ DNA

    Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου και επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου Λεωνίδας Φυλακτού ανακοίνωσε ότι η ομάδα του έχει εντοπίσει μοναδικά λάθη σε γονίδια, τα οποία ευθύνονται για τον κληρονομικό διαβήτη, ωστόσο ήταν φειδωλός στην αναφορά, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα.

    Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα DNA που εορτάζεται στις 25 Απριλίου, παρατέθηκε το έργο και τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, που όπως ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Φίλιππος Πατσαλής σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη υποδομή στη γύρω περιοχή, στον τομέα της γενετικής και τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

    Ο κ. Φυλακτού, η ομάδα του οποίου έχει επαναδραστηριοποιήσει μυϊκά κύτταρα με γενετική θεραπεία, με ένα καινούργιο μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγέννηση των μυών, έχει κάνει για πρώτη φορά γενετικό χαρακτηρισμό ενδοκρινολογικών παθήσεων στους Κυπρίους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα για τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων και πρόσθεσε πως μια από τις ενδοκρινολογικές ασθένειες είναι ένας κληρονομικός διαβήτης.

    «Στόχος μας είναι, αφού έχουμε εντοπίσει ότι είναι μοναδικά αυτά τα γενετικά λάθη, να μεταφέρουμε τη δουλειά μας σε δουλειά βασικής έρευνας για να μελετήσουμε απομονωμένα τις ζημιές που προκαλούν σε κύτταρα αυτά τα γενετικά λάθη», πρόσθεσε.

    Ο κ. Φυλακτού εξήγησε περαιτέρω ότι η βασική έρευνα θα δώσει πληροφορίες για τους μηχανισμούς έκφρασης αυτών των γενετικών λαθών που μελλοντικά θα βοηθήσουν στην κατανόηση του μηχανισμού της ασθένειας, ώστε η εξεύρεση τρόπων διόρθωσης να καταστεί ευκολότερη.

    [04] ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΣΚΗΤ ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

    Πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη του αγωνίσματος σκητ ανδρών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκοποβολής βρέθηκε για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Κύπριος πρωταθλητής Γιώργος Αχιλλέως, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

    Ο 30χρονος σκοπευτής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου, με την 5η θέση που πήρε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του αγωνίσματος σκητ στο Πεκίνο (έχασε στο σουτ οφ το χάλκινο μετάλλιο) ανέβηκε μια θέση, ξεπέρασε τον Ρώσο Βαλερί Σιόμιν και επέστρεψε στην πρώτη θέση.

    Ο Γιώργος Αχιλλέως ανέβηκε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση το 2007 και έμεινε εκεί μέχρι τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, όπου κατέκτησε την 5η θέση. Τον Μάιο του 2010 ο 30χρονος σκοπευτής επέστρεψε στην πρώτη θέση, την οποία ανακατέλαβε τον Απρίλιο του 2011.

    Οσον αφορά τις προοπτικές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Γιώργος Αχιλλέως δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα άρχισε να καταλαβαίνει πως έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και, εδώ και ένα μήνα, μπήκε στην τελική ευθεία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τους Αγώνες. Επόμενο ραντεβού για τον Αχιλλέως είναι το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο της χρονιάς που θα διεξαχθεί στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, ενώ ακολουθούν οι Πανευρωπαϊκοί και το Παγκόσμιο, που θα διεξαχθούν και τα δύο στο Βελιγράδι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 April 2011 - 13:29:29 UTC