Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ

  • [01] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η παρούσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σε αυτήν έχουμε την παρουσία παρατηρητών από τον Ο.Α.Σ.Ε, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της Κυριακής.

    «Η παρουσία τους εδώ δεν μας φοβίζει, γιατί με τους συνεργάτες μου είμαστε σίγουροι, σε ό,τι μας αφορά, πως όλα θα κυλήσουν ομαλά όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε διεξαγάγει», πρόσθεσε.

    Είπε ακόμη ότι στις εκλογές της Κυριακής έχουν δικαίωμα ψήφου 531,136 άτομα, αριθμός που είναι κατά 30 χιλιάδες περίπου μεγαλύτερος από αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2006 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχαμε ποτέ.

    Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «και σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι μας θα προσέλθουν με τάξη και ηρεμία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», προσθέτοντας ότι «οι Εφοροι Εκλογής και τα επιτελεία τους έχουν εργαστεί σκληρά και συντονισμένα για να οργανωθούν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια όλες οι διαδικασίες και φάσεις της εκλογής, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή της».

    Την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, θα εργαστούν γύρω στους 8.500 υπάλληλοι, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία, διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τη φρούρηση τους, την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    Όπως είπε ο Γενικός Εφορος, αναμένεται ότι μέχρι τις 11.00 μ.μ περίπου, θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν, κατά εκλογική περιφέρεια, από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Στη συνέχεια θα γίνει από το Γραφείο του η διαδικασία της δεύτερης και τρίτης κατανομής των εδρών.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «έχοντας υπόψη κάποιους ψιθύρους που κυκλοφορούν για οδηγίες προς ψηφοφόρους να φωτογραφίσουν τα ψηφοδέλτιά τους, ήδη έχω συνεννοηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για τη λήψη άμεσων μέτρων εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει κάτι τέτοιο». Επανέλαβε ότι ο μοναδικός που δικαιούται να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο εντός του εκλογικού κέντρου είναι ο προεδρεύων και αυτό για σκοπούς επικοινωνίας με τον Εφορο.

    Υπενθύμισε ότι τα μεσάνυκτα απόψε λήγει η προεκλογική εκστρατεία και θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί όλες οι κομματικές πινακίδες. Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι συνεργεία των Επαρχιακών Διοικήσεων θα βρίσκονται επί ποδός για αφαίρεση αυτών των πινακίδων, κάλεσε όμως και τα ίδια τα κόμματα και τους υποψηφίους να συνεργαστούν.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφων ότι σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και αποστέλλονται μηνύματα υποψηφίων ή κομμάτων μέσω διαδικτύου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, facebook, twitter ή με άλλους τρόπους, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος αυτά να ελεχθούν», τονίζοντας και πάλι την ανάγκη για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

    «Εμείς ως ΥΠΕΣ υποβάλαμε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, θεωρούμε ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο πολιτικού πολιτισμού που οι εκλογείς δεν θα επηρεαστούν εάν δουν την φωτογραφία κάποιοι υποψηφίου σε πινακίδα κτλ, όμως δεν λήφθηκε σχετική απόφαση από την Βουλή», συμπλήρωσε.

    Πρόσθεσε ότι «στους πολιτικούς αρχηγούς έχει δοθεί η έγκριση όπως, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα προβούν σε δηλώσεις, οι οποίες αναμένω ότι θα είναι μέσα σε θεμιτά πλαίσια».

    Την ημέρα των εκλογών θα λειτουργήσουν συνολικά 1203 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό και επιπλέον 17 για την εκλογή των τριών αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων. Στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν κέντρα συγκεκριμένα σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Μάντσεστερ.

    Οι εγκλωβισμένοι θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά κέντρα στη Λευκωσία. Ειδικό εκλογικό κέντρο θα στηθεί και στις κεντρικές φυλακές.

    Οι Τ/κ εκλογείς, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα, μαζί με Ε/κ εκλογείς, με βάση τον τόπο διαμονής και εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο. Για διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου τους θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο ψηφοδέλτιο με τους Ε/κ, αλλά για διευκόλυνση τους, στα κέντρα αυτά, θα υπάρχουν οδηγίες ψηφοφορίας στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων θα βρίσκονται σε επιφυλακή λειτουργοί τους γνώστες της τουρκικής, εάν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη.

    Ο κ. Σαββίδης έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο ψηφοφορίας, για τους σταυρούς προτίμησης και για τα εκλογικά βιβλιάρια, σημειώνοντας ότι τα γραφεία των Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων μέχρι τη μία αύριο το μεσημέρι.

    Διευκρίνισε πάντως ότι εάν χρειάζονται επιπρόσθετες σελίδες σε εκλογικό βιβλιάριο, αυτό μπορεί να διευθετηθεί την ημέρα των εκλογών στα ίδια τα εκλογικά κέντρα.

    Ο κ. Σαββίδης απηύθυνε έκκληση σε όλους να μεριμνήσουν εγκαίρως να βρουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση «επώνυμου, υψηλόβαθμου αξιωματούχου μεγάλου κόμματος ο οποίος σε προηγούμενη εκλογική διαδικασία δεν μπορούσε να βρει το εκλογικό του βιβλιάριο, είχε ζητήσει ειδική άδεια από εμένα αλλά δεν του την παραχώρησα, αφού ο νόμος είναι σαφής».

    Για τα ψηφοδέλτια, ο κ. Σαββίδης είπε ότι πρέπει απαραίτητα να είναι σφραγισμένα στο μπροστινό μέρος και κάλεσε τους εκλογείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει τους υποψήφιους της επιλογής του ή το κόμμα/συνδυασμό της επιλογής τους χρησιμοποιώντας ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «+» ή «χ» ή νι.

    Οι μέγιστοι σταυροί προτίμησης είναι για τη Λευκωσία 5, τη Λεμεσό 3, την Αμμόχωστο επίσης 3, τη Λάρνακα 2, την Πάφο και την Κερύνεια 1.

    Τονίζεται ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς.

    Παράλληλα έδωσε και παραδείγματα πότε ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο, μεταξύ των οποίων εάν δεν είναι σφραγισμένο, εάν ο εκλογέας χρησιμοποιήσει άλλο σημείο εκτός από τα επιτρεπόμενα, αν χρησιμοποιήσει στυλό άλλου χρώματος εκτός από μπλε ή/και μαύρο, αν ψηφίσει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς κτλ.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε προηγούμενες εκλογές τα περισσότερα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν στη Λεμεσό και σε αυτά οι εκλογείς είχαν γράψει ονόματα ποδοσφαιρικών ή καλαθοσφαιρικών ομάδων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη φύλαξη των καλπών πριν τις εκλογές, ανέφερε ότι «έγιναν τέτοιες προσπάθειες, σε συνεργασία και με την Αστυνομία και οι κάλπες φυλάγονται εκεί που πρέπει».

    Οι κάλπες ανοίγουν στις επτά το πρωί και κλείνουν στις έξι και τριάντα το απόγευμα με διακοπή μίας ώρας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη μία.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την προσεχή εβδομάδα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

    Τα Διοικητικά Συμβούλια των Κυπριακών Κοινοτήτων και Οργανισμών, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, εργάζονται εντατικά για την υποδοχή του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία μεταξύ 25 και 30 Μαΐου 2011, προσκεκλημένος της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της χώρας.

    Στην προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία στην ομογένεια, κυπριακή και ελλαδική, να χαιρετίσει και να ακούσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι φορείς οργανώνουν, προς τιμήν του, ανοικτή συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Μαΐου στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό και να προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα από τη Μελβούρνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία την Τετάρτη, 25 Μαΐου. Την επομένη ημέρα θα μεταβεί στην Καμπέρα, όπου θα συναντηθεί με την Αυστραλή Πρωθυπουργό, τη Γενική Κυβερνήτη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας θα μεταβεί την Κυριακή, στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση των Υπουργών Αμυνας, τη Δευτέρα, είναι οι σχέσεις της Ενωσης με άλλους Οργανισμούς, οι Στρατιωτικές Επιχειρήσεις της ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και η πορεία ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της.

    Στα πλαίσια της συνάντησης των Υπουργών Αμυνας, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και θα ενημερωθεί από την Εκτελεστική Διευθύντρια Claude France Arnould, για την εξέλιξη των προγραμμάτων του Οργανισμού.

    Ο Υπουργός Αμυνας επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Ελλειμμα 310,7 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι οικονομικοί λογαριασμοί της Γενικής Κυβέρνησης, σε σύγκριση με έλλειμμα 104,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

    Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 που καταρτίζονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα, το σύνολο εσόδων ανήλθε σε 1.598,6 εκ. ευρώ (6,6% μείωση από την αντίστοιχη περίοδο του 2010) και οι συνολικές δαπάνες σε 1.909,3 εκ. ευρώ, (5,2% αύξηση).

    Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 ήταν: φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών 588,3 εκ. ευρώ (4,5% μείωση από την αντίστοιχη περίοδο του 2010), εκ των οποίων ο ΦΠΑ με 358,3 εκ. ευρώ (μείωση 4,3%), φόροι στο εισόδημα και πλούτο 426,8 εκ. ευρώ (7,2% μείωση).

    Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 φτάνοντας στα 105,9 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 May 2011 - 13:29:20 UTC