Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΑΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    H Αυστραλία πάντοτε υποστήριζε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του σήμερα η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας Κουέντιν Μπράις, στην Καμπέρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε «στις πολύ στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας και στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινές αρχές και αξίες».

    Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η Αυστραλία πάντοτε υποστήριζε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    «Θεωρώ την επίσκεψη μου στην Αυστραλία ως εξαιρετικά σημαντική, εφόσον είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία από το 1995», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η επίσκεψη υπογραμμίζει τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών μας»,

    Αναφέρεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς το λαό της Αυστραλίας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έχουν υποστεί.

    Εξέφρασε ακόμη την βαθιά του εκτίμηση προς την Αυστραλία και το λαό της ο οποίος όπως ανέφερε «παρείχε καταφύγιο και συμπόνια προς τους συμπατριώτες μας που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή, ειρήνη και αρμονία σε αυτή τη χώρα, είτε ως μετανάστες είτε ως πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή του 1974».

    Σήμερα στην Αυστραλία, είπε, διαμένει η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα εκτός Κύπρου και εξήρε τη συμβολή των Κυπρίων στην αυστραλιανή κοινωνία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τον Υπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στην Αυστραλία Γιάννη Ιακώβου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΑΣΕΙΣ

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ δήλωσε ότι η νέα επανεξέταση των βάσεων στην Κύπρο δεν περιλαμβάνει θέμα εγκατάλειψης τους.

    «Οι βάσεις στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικές για τη Βρετανία από στρατηγική άποψη», είπε η εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι τα θέματα που θα εξετασθούν είναι : «Τί έχουμε τώρα εκεί, πώς το χρησιμοποιούμε, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε καλύτερα και με λιγότερες δαπάνες, χρειάζονται αλλαγές και αν χρειάζονται ποιές είναι αυτές οι αλλαγές;».

    Διευκρίνισε, επίσης, ότι η νέα αυτή επανεξέταση είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης που κάλυψε όλους τους τομείς του Υπουργείου Άμυνας. Στα πλαίσια εκείνης της αναθεώρησης διαπιστώθηκε ότι για τις βάσεις στην Κύπρο χρειάζεται χωριστή μελέτη που θα περιλαμβάνει και ανεξάρτητους, εκτός του Υπουργείου, μελετητές.

    Γι αυτό η ομάδα που θα ασχοληθεί με αυτή τη μελέτη περιλαμβάνει και τον Πρωθυπουργό όπως και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα δημιουργηθεί μετά από προσφορά της συλλογής απολιθωμάτων και ορυκτών του Ιδρύματος Αγγελου και Εμιλυς Τσιρίδη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ευχαριστώντας το ζεύγος Τσιρίδη, είπε ότι είναι συγκινητικό κάποιος να θέλει να μοιραστεί τους κόπους και το μεράκι μιας ολόκληρης ζωής με τη νεολαία και με οποιονδήποτε θέλει να μελετήσει την επιστήμη της παλαιοντολογίας και την ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι τα εκθέματα θα φιλοξενηθούν στο Ελένειον Δημοτικό Σχολείο και ο λόγος είναι ότι η πολιτική του Υπουργείου στοχεύει στο να συνδυάσει τη γενναιοδωρία των πολιτών, μέσα από τέτοιες δωρεές, με την ανάγκη να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί τόσο η ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας όσο και στα ιστορικά σχολεία.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Mε 118 αθλητές και αθλήτριες σε 10 αθλήματα θα συμμετάσχει η Κύπρος στους 14ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που θα διεξαχθούν στο Λιχτενστάιν, από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου 2011.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (Κ.Ο.Ε.) Ουράνιος Ιωαννίδης είπε ότι η κυπριακή ομάδα μεταβαίνει στο Λιχτενστάιν με στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα, δηλαδή την πρώτη θέση στα χρυσά μετάλλια και την πρώτη θέση στη συνολική συγκομιδή μεταλλίων.

    ``Το παρελθόν δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Μέχρι τώρα σε 13 συνολικά διοργανώσεις ΑΜΚΕ, η Κύπρος πήρε την πρώτη θέση μόνο στις πέντε εκ των οποίων οι δύο είχαν διεξαχθεί στην Κύπρο. Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, το γεγονός ότι τις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις πήραμε την πρώτη θέση και αυτό στοχεύουμε και φέτος``, πρόσθεσε.

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στους 14ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στα ακόλουθα αθλήματα: Στίβος, Ποδηλασία, Τζούντο, Σκοποβολή, Σκουός, Κολύμβηση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Τένις, Βόλεϊ και Μπιτς Βόλεϊ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 May 2011 - 19:29:15 UTC