Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ - ΚΗΔΕΙΑ
  • [02] ΥΠΕΣ - ΖΗΜΙΕΣ
  • [03] ΡΩΣΣΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  • [04] ΥΠΑΜ - ΕΓΓΡΑΦΑ

  • [01] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Σε βαρύ κλίμα, με τα αναπάντητα ``γιατί``, την οργή και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης να κυριαρχεί κηδεύτηκε με τις δέουσες τιμές στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, ο προαχθείς μετά θάνατο σε πλοίαρχο, Διοικητής της ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης Λάμπρος Λάμπρου που έχασε τη ζωή του στη φονική έκρηξη της Δευτέρα, στο Μαρί.

    Κατά την άφιξη του φέρετρου με τη σορό, που μετέφεραν αξιωματικοί του ναυτικού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, , αγήματα του ναυτικού και της Εθνικής Φρουράς απέδιδαν τιμές.

    Ενώ το πλήθος των φίλων, συγχωριανών, συναδέλφων και συμπολιτών του Διοικητή, υποδέχθηκαν τη σορό του με παρατεταμένο χειροκρότημα.

    Στα σκαλοπάτια της εκκλησίας, ήταν ακουμπισμένα τρία πλακάτ.

    Στο ένα έγραφε: ``Καλό ταξίδι παλικάρι στο Πάνθεον των ηρώων``, το άλλο : ``Ποτέ δεν αποτυγχάνουν αυτοί που πεθαίνουν για ένα μεγάλο σκοπό`` και το τρίτο: `Το καλύτερο μέρος που μπορεί να πεθάνει κανείς, είναι εκεί που πεθαίνει για τους άλλους. Τιμή για την πατρίδα ο θάνατος σου``.

    Στην εξόδιο ακολουθία προϊστατο ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Παρόντες ήταν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, που κατάθεσαν στεφάνια.

    Ο πλοίαρχος Πίτσιανος Γεώργιος που εκφωνώντας τον επικήδειο, σημείωσε ότι η απώλεια του Διοικητή της Βάσης, όπως και των άλλων παλικαριών στη φονική έκρηξη επέφερε βαρύ πόνο τόσο στο ναυτικό όσο και την Εθνική Φρουρά.

    Βαρύς ο πόνος και για την οικογένεια σου, τη μητέρα, τη σύζυγο, τα δύο σου παιδιά, συνέχισε και αφού έκανε σύντομη αναφορά στην στρατιωτική σταδιοδρομία του Λάμπρου, είπε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο θανών, προήχθη μετά θάνατο για το θάρρος και την αυτοθυσία του σε πλοίαρχο.

    ``Όταν σε κάλεσε το καθήκον προσέτρεξες στην πρώτη γραμμή με αυτοθυσία και επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο έδωσες τη ζωή σου``, πρόσθεσε απευθύνοντας το ύστατο χαίρε, στον νεκρό Διοικητή.

    Σε σύντομο αποχαιρετιστήριο λόγο του ο Κοινοτάρχης Αγίας Τριάδας, της γενέτειρας του Λάμπρου, ανέφερε ότι τα γιατί, επικυριαρχούν και ο πόνος για τους αδικοχαμένους και ο θρήνος, είναι ατέλειωτοι.

    ``Γιατί τόσος πόνος, γιατί τόσος θρήνος``, διερωτήθηκε.

    Προσθέτοντας ότι το ήθος και ο υπέρμετρος ζήλος προς την πατρίδα και την υπηρεσία του, του έκοψαν το νήμα της ζωής, ο κοινοτάρχης είπε ότι σύσσωμο το κοινοτικό συμβούλιο Αγίας Τριάδας υποκλίνεται στο μεγαλείο της θυσίας των παλικαριών στο Μαρί, που έδωσαν άνισα τη μάχη ως νέοι Αυξεντίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε μήνυμα του που μετέφερε ο Επίσκοπος Καρπασίας, παρατήρησε ότι μέσα από την τραγωδία εκπέμπεται το αισιόδοξο μήνυμα πως όσο υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζουν τη ζωή τους για τους άλλους, μπορούμε να ελπίζουμε για μια καλύτερη κοινωνία και για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

    Συνέστησε επίσης υπομονή, σύνεση και αγωνιστικότητα.

    Κατά την κατάθεση του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στεφανιού, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ακούστηκε μέσα από τους παρευρισκόμενος, το αίτημα: ``παραιτηθείτε``, ενώ κατά την κατάθεση στεφάνου, χειροκροτήθηκε ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

    Ο παραιτηθείς Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσολακίδης, αφού συλλυπήθηκε την οικογένεια του εκλιπόντος, βγήκε από την εκκλησία φανερά συντετριμμένος και δακρύζοντας.

    Κατά την είσοδο και την έξοδο της σορού του Μάρκου, οι παρευρισκόμενοι απέτισαν τιμές με παρατεταμένο χειροκρότημα.

    Φίλοι του εκλιπόντος ανέφεραν ότι αισθάνονται θλίψη, αγανάκτηση και ντροπή και ότι ζητούν δικαιοσύνη.

    Η σορός του αδικοχαμένου αξιωματικού μεταφέρθηκε από αξιωματικούς του ναυτικού, εν πομπή στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου, όπου και τάφηκε.

    [02] ΥΠΕΣ - ΖΗΜΙΕΣ

    Ζημιές ύψους 510.000 ευρώ στην Επαρχία Λάρνακας και 1.439.000 ευρώ στην Επαρχία Λεμεσού καταγράφηκαν σε 24 ώρες μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε πρώτη φάση, είπε, οι ζημιές καλύπτονται από ένα σχετικό κονδύλι 300.000 ευρώ που διατίθεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και 300.000 ευρώ από την Πολιτική Αμυνα. Αυτά τα λεφτά, εξήγησε, διατίθενται άμεσα προς τους πληγέντες γι αυτό και τις αμέσως επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι θα τα παραλάβουν για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

    Παράλληλα, ανέφερε, ποσό ύψους 150.000 διατίθεται από το κονδύλι συντήρησης Τ/κ περιουσιών για την αποκατάσταση ζημιών στις Τ/κ κατοικίες μονίμων κατοίκων στο Μαρί, όπου τα περισσότερα σπίτια είναι τ/κ. Τις εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη αρχίσει συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας. Σημείωσε δε ότι τ/κ υποστατικά υπάρχουν και στο Πεντάκωμο, όπου θα αξιοποιηθούν τα ανάλογα κονδύλια``.

    Επίσης, συνέχισε, ένα κονδύλι της τάξης των 42.000 ευρώ διατίθεται από αυτό των αυτοστεγάσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες στο Συνοικισμό Αυτοστέγασης Ζυγίου. ``Για την κάλυψη όλων των επιπρόσθετων αναγκών θα προχωρήσουμε με σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο``.

    [03] ΡΩΣΣΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

    Ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας και Α` Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Μέλνικοφ εξέφρασε σήμερα αλληλεγγύη προς τον κυπριακό λαό, μετά την τραγωδία στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``.

    ``Στην Κύπρο έχει σημειωθεί ένα τραγικό συμβάν, έγινε έκρηξη εμπορευματοκιβωτίων πυρίτιδας σε Ναυτική Βάση κοντά στην πόλη της Λεμεσού, η οποία έχει προκαλέσει απώλειες ανθρώπινων ζωών. Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος και όλων των φίλων της Κύπρου στη Ρωσία, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων και εύχομαι ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών``, είπε.

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ``η ηγεσία της χώρας, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και η Κυβέρνησή του θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτού του τραγικού συμβάντος``.

    ``Αυτή τη θλιβερή στιγμή δηλώνουμε ακόμη μια φορά την αμετάβλητη αλληλεγγύη μας προς τον κυπριακό λαό``, είπε.

    [04] ΥΠΑΜ - ΕΓΓΡΑΦΑ

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει ότι όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα φυλάγονται στο αρχείο του Υπουργείου, σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες.

    ``Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφονται ούτε παραποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο ούτε εντός ούτε εκτός του Υπουργείου Αμυνας``, αναφέρεται.

    Οπως σημειώνεται, όλο το έγγραφο υλικό που αφορά τη φύλαξη του φορτίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έχει δεσμευτεί στο Κεντρικό Αρχείο και από το πρωί παραδίδεται στους ποινικούς ανακριτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 July 2011 - 13:29:16 UTC