Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
  • [02] ΝΕΟΣ ΥΠΑΜ ΗΛΙΑΔΗΣ
  • [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΔΙΔΥΜΩΝ
  • [04] ΚΗΔΕΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον διορισμό του Πόλυ Πολυβίου ως μονομελούς ανακριτικής επιτροπής για να διερευνήσει τα γεγονότα που αφορούν τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

    Τον διορισμό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάγγελμα στον κυπριακό λαό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες και απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Επίσης, κάκισε τα επεισόδια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκίνησε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι «απευθύνομαι σε σας σε ώρες πολύ δύσκολες, ακόμη κηδεύουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά της Κύπρου από την τραγωδία της καταστροφικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί».

    Είπε ότι ο πόνος είναι μεγάλος για όλους, αλλά μεγαλύτερος ο πόνος και η οδύνη για τις οικογένειες και τους συγγενείς των ανθρώπων που έδωσαν ηρωικά τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος.

    Ο Πρόεδρος διαβίβασε τα συλλυπητήριά του και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Κυβέρνησής του στις οικογένειες των θυμάτων και πρόσθεσε ότι απαίτηση όλων είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που προκάλεσαν την τραγωδία.

    «Απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους και αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο ως το ανώτατο επίπεδο», είπε ο Πρόεδρος και διαβεβαίωσε ότι οι ευθύνες θα αναληφθούν και θα αποδοθούν.

    Ανακοινώνοντας τον διορισμό του κ. Πολυβίου, είπε ότι η ευθύνη του θα είναι «να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες ανεξαιρέτως οι πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία».

    Υπενθύμισε ότι η Αστυνομία, υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας, θα ερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών «θα αποκαταστηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους και των θεσμών του, οι οποίοι έχουν τρωθεί».

    Απηύθυνε έκκληση για συλλογική εργασία από όλους, για στήριξη των θεσμών και όχι «υπόσκαψη και ακύρωσή τους».

    Είπε ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται μέσα από το σύνταγμα και τους νόμους, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή για να δικάζει και να καταδικάζει και ούτε μπορεί ακραίες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την πίκρα των πολιτών για να οχλαγωγούν, να επιχειρούν να κάψουν το Προεδρικό και να αμαυρώνουν ειρηνικές εκδηλώσεις που αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, το οποίο σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος, δεν επιτρέπεται το Προεδρικό να αποτελεί στόχο και να προκαλούνται επεισόδια που παραπέμπουν σε τραυματικές για τον τόπο εποχές που αποτυπώθηκαν στο κατεστραμμένο από την ΕΟΚΑ Β και τη Χούντα Προεδρικό και στην τουρκική εισβολή και κατοχή που ακολούθησαν».

    Είπε, επίσης, ότι η ύπαρξη ομαλότητας είναι συλλογική ευθύνη.

    Ο Πρόεδρος συνέχισε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι ``μπροστά μας έχουμε το πιεστικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την τραγωδία``, ανακοινώνοντας ότι όλες οι υπηρεσίες εργάζονται εντατικά για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου και για να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα και κάθε βοήθεια που προσφέρεται.

    «Ηδη έχουμε απευθυνθεί στην ΕΕ, για αρωγή στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης και διάφορες φίλες χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την Κύπρο και οι υπηρεσίες εργάζονται εντατικά για αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, υποστατικά και περιουσίες», συνέχισε.

    Αφού ανέφερε ότι κατανοεί την πίκρα, την απογοήτευση και τον θυμό του λαού, τόνισε ότι ``πρέπει όλοι να είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι, να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να κοιτάξουμε μπροστά, με ενότητα και συλλογική προσπάθεια``.

    «Μπροστά μας έχουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, οι οποίες μετά από τη συνάντηση στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, εντατικοποιούνται, μπροστά μας έχουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την επιτυχία της οποίας θα πρέπει να συνεχίσουμε την προετοιμασία», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος κατέληξε, λέγοντας ότι «η αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και στην ευρωπαϊκή προεδρία δεν αποτελούν άλλοθι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για τις ευθύνες που υπάρχουν και εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς της διακυβέρνησης, αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας και τότε ανάλογα θα απευθυνθούμε ξανά στον λαό».

    [02] ΝΕΟΣ ΥΠΑΜ ΗΛΙΑΔΗΣ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε την Πέμπτη τον Δημήτρη Ηλιάδη ως Υπουργό Αμυνας επιπρόσθετα από τα καθήκοντα και την εξουσία του ως Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Τη νενομισμένη διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Ηλιάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη.

    [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΔΙΔΥΜΩΝ

    Υιοθετώντας την προτροπή της οικογένειας Χριστοφόρου, όπως στην κηδεία των δίδυμων παιδιών της, Μιλτιάδη και Χριστάκη, φορέσουν λευκά ή γαλάζια ρούχα, τα χρώματα του ναυτικού, όπου υπηρετούσαν οι δυο εθνοφρουροί που έχασαν τη ζωή τους στην φονική έκρηξη στο Μαρί, δεκάδες κόσμου από όλη την Κύπρο κατέκλυσαν την εκκλησία Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία των δυο αδελφών, δημοσία δαπάνη, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

    Με παρατεταμένο χειροκρότημα, ακριβώς στις 11:00, το συγκεντρωμένο πλήθος υποδέχθηκε της σορούς των δίδυμων αδελφών την ώρα που πένθιμα κτυπούσαν οι καμπάνες, τιμητικό άγημα από το ναυτικό απέδιδε τιμές και η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ) παιάνιζε εμβατήρια.

    Από το πλήθος ακουγόταν η ιαχή «ήρωες», ενώ τρεις συνάδελφοι των Μιλτιάδη και Χριστάκη κρατούσαν τρεις σταυρούς με λευκά άνθη. Τα φέρετρα των δυο εθνοφρουρών ήταν σκεπασμένα με τις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και του αγαπημένου αθλητικού σωματείου των δυο νέων.

    [04] ΚΗΔΕΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Με παρατεταμένα χειροκροτήματα, υπό τους πένθιμους ήχους της φιλαρμονικής της Αστυνομίας και με παραταγμένα αγήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, το φέρετρο με τη σορό του Λοχία της ΕΜΑΚ Ανδρέα Παπαδόπουλου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στην έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, εισήλθε γύρω στις 11:00 στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στα Λειβάδια για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Στο φέρετρο, που ήταν σκεπασμένο με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, και τη σημαία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπήρχε ένας σταυρός με άσπρα λουλούδια και το κόκκινο μπερέ της ΕΜΑΚ. Στην είσοδο της εκκλησίας οι πατέρες των αδικοχαμένων Ανδρέα Παπαδόπουλου και Σπύρου Τταντή, που κηδεύθηκε χθες στη Λάρνακα, αγκαλιάστηκαν και πιασμένοι από τα χέρια εισήλθαν στην εκκλησία.

    Για να συνοδεύσουν τον Ανδρέα στην τελευταία του κατοικία, παρευρέθηκαν ο Διοικητής της ΕΜΑΚ, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου. Εξω από την εκκλησία υπήρχαν τέσσερα τραπέζια όπου καθ` όλη τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας ο κόσμος έκανε εισφορές για την οικογένεια, αφού ο Αντρέας ήταν σύζυγος και πατέρας τριών κοριτσιών 16, 14 και πέντε ετών.

    Της εξοδίου ακολουθίας χοροστάτησε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος, ο οποίος σε επικήδειο λόγο του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β` προς τους οικείους του Ανδρέα Παπαδόπουλου. Πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να έχει υπομονή, σύνεση και αγωνιστικότητα προκειμένου να μην αφεθούν τα πράγματα να πηγαίνουν όπως τα καθοδηγούν κάποιοι άλλοι. «Ο λαός έχει τη δική του ευθύνη, για αυτό πρέπει να αγωνίζεται, αλλά με υπομονή και σύνεση. Τότε ο Θεός της Δικαιοσύνης θα δικαιώσει και τις θυσίες και τους αγώνες όλων μας», ανέφερε.

    Σε επικήδειο λόγο της, η κόρη του εκλιπόντος, Μαρία, ανέφερε ότι ο πατέρας της αγαπούσε με πάθος τη δουλειά του και την έκανε με πάθος και ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον κάθε κίνδυνο οποιανδήποτε ώρα. «Ησουν, είσαι και θα είσαι για πάντα ο προστάτης μας. Αν μπορούσες να επιλέξεις ένα τρόπο για να φύγεις από τη προσωρινή ζωή, δεν θα ήταν άλλος παρά αυτός», είπε και πρόσθεσε πως ήταν καλός σύζυγος και πατέρας, βοηθώντας την οικογένεια του να ξεπεράσει κάθε δυσκολία που εμφανιζόταν μπροστά της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 July 2011 - 11:29:18 UTC