Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΚΑΝΘΟΥ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού τορπιλίζουν και εξανεμίζουν τα περιθώρια για μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους Βαρωσιώτες ότι ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του Κυπριακού θα συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για την οικονομία, λέγοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνημένα μέτρα μέσα από το διάλογο, τώρα, λέγοντας ότι εάν δεν το πράξουμε θα το πράξουν κάποιοι άλλοι εκτός Κύπρου, με πολύ πιο επώδυνα μάλιστα μέτρα.

    Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό ----------------------

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, είπε ότι εάν η επίσημη πολιτική της κατοχικής Τουρκίας στο Κυπριακό είναι οι δηλώσεις Ερντογάν, ``τότε δυστυχώς τορπιλίζονται και εξανεμίζονται τα περιθώρια για μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος``.

    ``Ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καταργεί τη βάση των διαπραγματεύσεων. Η προσέγγισή του χαρακτηρίζεται από κυνισμό και αλαζονεία, στοιχεία που δεν μπορούν να έχουν σχέση με σύγχρονες συμπεριφορές, σύγχρονων κρατών και ηγετών. Η νοοτροπία της αυθαιρεσίας λόγω δύναμης μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει``, συμπλήρωσε.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο κ. Ερντογάν έφτασε στο σημείο να θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και την επιστροφή του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    ``Στέλνουμε το μήνυμα στον ηγέτη της Τουρκίας και σε όσους καλύπτουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του στη διεθνή κοινότητα ότι η νόμιμη διεθνής τάξη πραγμάτων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου η Τουρκία ήταν μέχρι πρόσφατα μη μόνιμο μέλος, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν ακριβώς για να μην μπορεί κανένα κράτος να λειτουργεί αυθαίρετα και επιθετικά``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική ``πέραν από τις απειλές διασυνδέει την επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας``.

    ``Μάλιστα απειλεί με πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ. Αυτή η στάση φέρνει την Τουρκία για ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με την ίδια την Ενωση. Πρέπει να γίνει επιτέλους από όλους κατανοητό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού και μεταχείρισης``, συνέχισε.

    Υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, λέγοντας ωστόσο ότι ``έχουμε την άποψη ότι η ΕΕ επιδεικνύει περισσότερη από την πρέπουσα ανοχή στη Τουρκία``.

    ``Εάν οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονταν μόνο στο δίκαιο, κανονικά η ΕΕ θα έπρεπε να επιδιώκει άμεση υλοποίηση του «Πρωτοκόλλου της Αγκυρας» από την Τουρκία πριν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στην ενταξιακή της πορεία``, συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κύπρου είπε ότι παραμένει ζητούμενο η αντίδραση της ΕΕ στην περιφρόνηση που επιδεικνύει η Τουρκία έναντι των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και αποφάσεων.

    Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας εάν η Κύπρος αναλάβει τη Προεδρία της Ενωσης χωρίς λύση, είπε ότι ``εμείς απαντούμε: Ιδού η Ρόδος``.

    Υπέδειξε ότι η λύση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία εξαρτάται κύρια αν όχι αποκλειστικά από την ίδια την Τουρκία.

    Εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, με τη στήριξη και καθοδήγηση της Αγκυρας καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαράδεκτες θέσεις, οι οποίες καμία σχέση έχουν με τις συμφωνημένες αρχές της μιας κυριαρχίας, της μιας διεθνούς προσωπικότητας και της μιας ιθαγένειας, δεν μπορεί η Τουρκία να εξανίσταται και να προσπαθεί να φορτώνει τη μη λύση στους ώμους του θύματος.

    Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα στα κατεχόμενα χιλιάδες λεγόμενες «υπηκοότητες» παραχωρούνται σε έποικους, συνεχίζεται ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών και περιοχές όπως η Καρπασία οδηγούνται στην καταστροφή με την απαράδεκτη, ανεξέλεγκτη και παράνομη οικιστική ανάπτυξη.

    ``Οπως χιλιάδες συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν, η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα στα κατεχόμενα απειλεί πλέον την ίδια την ύπαρξη τους. Δημιουργούνται de facto στα κατεχόμενα, επιπρόσθετες δυσκολίες για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση``, συμπλήρωσε.

    Οπως είπε, η απαράδεκτη στάση του κ. Ερντογάν ``ωθεί κάποιους πέραν από την καταγγελία αυτής της στάση να ζητούν να αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες`` και πρόσθεσε ``ένα μόνο θέλουν να πουν: μια πιθανή τέτοια κίνηση θα μας θέσει στην ίδια μοίρα με την Τουρκία απέναντι στη διεθνή κοινότητα``.

    Λέγοντας ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας, είπε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει βασικές προϋποθέσεις χωρίς τη διασφάλιση των οποίων δεν μπορεί να είναι ούτε λειτουργική ούτε βιώσιμη.

    ``Επιδιώκουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιδιώκουμε λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών``, επανέλαβε.

    Συνάντηση με Σαρκοζί --------------

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε πριν δέκα μέρες με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Γάλλου Προέδρου στους Βαρωσιώτες, στους Μορφίτες, στους Καρπασίτες σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό ``για τις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες του Πρωθυπουργού της κατοχικής Τουρκίας κ. Ερτογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο``.

    ``Η θερμή, εγκάρδια και πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τη στήριξη από το διεθνή παράγοντα που με συνεχείς πρωτοβουλίες και σωστή πολιτική η πλευρά μας επιτυγχάνει``, συνέχισε.

    Αμμόχωστος ------------

    Αναφερόμενος στην Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που διεξάγουμε για επιβίωση στην αγαπημένη μας πατρίδα και ``για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση η οποία απειλεί την ύπαρξη μας στη γη που μας γέννησε``.

    Οπως είπε, η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου δεν είναι απλά άλλη μια εκδήλωση καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής, είναι η έκφραση της βούλησης των Αμμοχωστιανών και όχι μόνο να μην συμβιβαστούν μακριά από την αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα, είναι η έκφραση της βούλησης των Αμμοχωστιανών να συνεχίσουν, μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τον αγώνα για την τελική δικαίωση.

    ``Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αποδέκτης αλλά και ως εκφραστής της βούλησής αυτής, είναι και θα παραμείνει δίπλα σας. Αδιάλειπτα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μετατραπεί η βούλησή σας σε πραγματικότητα``, διαβεβαίωσε.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η Αμμόχωστος παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών για λύση.

    Υπενθύμισε ότι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά το γνωστό «τρίπτυχο» προτάσεων, στο επίκεντρο του οποίου τέθηκε η επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    ``Με πολλές πρωτοβουλίες από πολλά βήματα, περιλαμβανομένου του επίσημου βήματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχουμε τονίσει προς τη διεθνή κοινότητα ότι η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων στην αγαπημένη τους πόλη θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, θα λειτουργήσει προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα σώσει την πόλη από την καταστροφή και μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης θα επιστρέψουν σε συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανοικοδόμηση της πόλης, ενώ το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να εμπορεύονται τα προϊόντα τους με νόμιμο τρόπο υπό την εποπτεία της ΕΕ.

    Εξέφρασε τη θέση ότι η επιστροφή της πόλης θα δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα στις δύο κοινότητες και θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ ταυτόχρονα το άνοιγμα της πόλης, υπό τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, θα υποβοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    ``Με μια τέτοια κίνηση η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει θετικά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σήμερα καρκινοβατεί. Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη από το άνοιγμα της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της``, συμπλήρωσε.

    Διαβεβαίωσε τους Βαρωσιώτες και τις Βαρωσιώτισες ότι ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του Κυπριακού ``θα συνεχίσουμε να θέτουμε ως προτεραιότητα αυτό που το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει: την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της``.

    Οικονομία --------

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, είπε ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που επιβάλλει να γίνουν θυσίες από όλους, ωστόσο ανέφερε ότι ``δεν μας βρίσκει όμως σύμφωνους η ταύτιση της σημερινής οικονομικής κατάστασης η οποία έχει δημιουργηθεί ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει επιδεινωθεί μετά την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί, με την καταστροφή του 1974``.

    ``Η απάντηση όμως στην κρίση πρέπει να είναι παρόμοια``, υπέδειξε, λέγοντας ότι χρειάζεται η κατανόηση και η συνεισφορά όλων, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομίας.

    ``Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία δεν είναι καλός σύμβουλος στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εάν ο καθένας βλέπει στενά και χωρίς διορατικότητα τα πρόσκαιρα προσωπικά ή συλλογικά του συμφέροντα``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι για να επιτευχθεί η αναγκαία ενότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και της κοινωνίας στο σύνολο της χρειάζεται οι πάντες να κάνουν συμβιβασμούς.

    Στόχος της Κυβέρνησης, υπογράμμισε, ``είναι να προχωρήσουμε σε συμφωνημένα μέτρα μέσα από το διάλογο, τώρα, γιατί εάν δεν το πράξουμε θα το πράξουν κάποιοι άλλοι εκτός Κύπρου, με πολύ πιο επώδυνα μάλιστα μέτρα``.

    ``Εκρινα σκόπιμο να προβώ σε αυτή την αναφορά γιατί η δυνατή οικονομία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα μας για απελευθέρωση``, είπε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα τώρα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών.

    ``Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για λύση και επανένωση, να δώσουμε τη μάχη για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτή τη κρίσιμη στιγμή ας γίνει ιδεολογία για όλους μας η Κύπρος και η σωτηρία της πατρίδας μας``, κατέληξε.

    Φυσικό αέριο - Τουρκία ---------------- Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τερματίσει τη σιωπή της έναντι της Τουρκίας και να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στις απειλές που εκτοξεύονται από την Τουρκία εάν η Κύπρος προχωρήσει με την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

    Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτο η κατοχική Τουρκία να τολμά να επικαλείται το διεθνές δίκαιο την ώρα που η ίδια δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι απαράδεκτο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να εκτοξεύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αν αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο, επικαλούμενος μάλιστα και το διεθνές δίκαιο.

    Υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει καν αποδεχθεί και δεν έχει καν προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    [02] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

    Να υιοθετήσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και να επιτρέψει τη λύση του Κυπριακού, κάλεσε την Τουρκία ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με αφορμή τις τουρκικές αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο το απόγευμα ο Ελληνας εκπρόσωπος «η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων», συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΚΑΝΘΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απ` ευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Ακανθιωτών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ``οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα. Παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ``, για να προσθέσει πως ``οι πρόσφατες ιταμές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά την παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις όποιες ψευδαισθήσεις υπήρχαν για επίδειξη βούλησης για λύση από την Τουρκία``

    Οπως είπε, ``οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας και την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι μεθοδεύεται χρονοδιάγραμμα και έμμεση επιδιαιτησία με προφανή τον κίνδυνο πλήρους εκτροπής, ως αποτέλεσμα της συνάντησης της Γενεύης και της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ που ακολούθησε``.

    Πρόσθεσε πως ``μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον``, σημειώνοντας πως ``δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη``.

    [04] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

    Με ανάμενες δάδες, πορεύτηκαν το Σάββατο το βράδυ οι Αμμοχωστιανοί προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου επέδωσαν ψήφισμα προς τα ΗΕ, στο οποίο καταγγέλλουν την τουρκική εισβολή, την παραβίαση από την Τουρκία του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι των νομίμων κατοίκων της πόλης του Ευαγόρα.

    Στο ψήφισμα, το οποίο ενεκρίθη ομόφωνα, χαιρετίζονται οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, έχουν μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Η αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι συγκεντρωθέντες Αμμοχωστιανοί, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χειροκροτώντας τον κατά την άφιξη του. Η εκδήλωση άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας στο Μαρί και των αποθανόντων κατά την τουρκική εισβολή το 1974.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 7 August 2011 - 9:29:12 UTC