Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΡΙ - ΕΕ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΑΣΓΑΤΑ - ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συζήτησαν την Τρίτη το περιουσιακό στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου για το Κυπριακό.

    Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τα ΗΕ, κατέθεσαν διάφορες προτάσεις τις οποίες ανέλαβαν να μελετήσουν σε βάθος σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματευτικές τους ομάδες. Αύριο, ειδικοί των ΗΕ σε θέματα περιουσιακού θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες, ενώ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε μία καλή ατμόσφαιρα, σημειώνοντας ότι «είναι και αυτό μία απόδειξη του γεγονότος ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις».

    Δήλωσε ότι και ότι οι δύο πλευρές κατέθεσαν σειρά προτάσεων για το περιουσιακό, εξηγώντας ότι επειδή οι προτάσεις αυτές είναι σχετικά περίπλοκες, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα τις συζητήσουν περαιτέρω το απόγευμα, χωρίς να υπεισέρχονται σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

    Ο κ. Ντάουνερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάποιες συγκλίσεις είναι δυνατό να εξευρεθούν».

    Είπε ακόμη ότι αύριο οι ειδικοί των ΗΕ επί του περιουσιακού θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες της κάθε πλευράς.

    «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις στις ίδιες τις διαπραγματευτικές ομάδες και προσβλέπουμε στη νέα συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη», είπε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε, εξάλλου, ότι αύριο ο ίδιος θα έχει τηλεδιάσκεψη με το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να το ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών. Είπε ότι το ΣΑ πρέπει να τηρείται ενήμερο για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία, ποιες δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

    «Σε τελική ανάλυση, το ΣΑ θέλει να γνωρίζει κατά πόσο μπορούν οι δύο πλευρές να εκπληρώσουν αυτό που το ίδιο το Συμβούλιο ζητά από αυτές, δηλαδή να διαπραγματευτούν με επιτυχία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Σταύρο Λαμπρινίδη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντάς την «καλή και χρήσιμη».

    «Είχα γεύμα μαζί του και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά ζητήματα, πιστεύω είναι σημαντικό τα ΗΕ να συζητάνε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ειδικά με τους Ελληνες και τους Τούρκους και αυτό κάνω από καιρού εις καιρόν», είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναχώρησε νωρίτερα από τις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ εξήγησε ότι ο Πρόεδρος δεν παρακάθισε απλώς στο γεύμα, στο οποίο, όπως ανέφερε, παρέμεινε η διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς μαζί με τον κ. Ερογλου και την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΡΙ - ΕΕ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Εντός της ερχόμενης εβδομάδας το Γραφείο Προγραμματισμού θα υποβάλει αίτηση αποζημιώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις ζημιές της έκρηξης της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου είπε πως η Κύπρος θα υποβάλει αίτηση για αποζημιώσεις τόσο στο Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς και για αποζημιώσεις υπό το άρθρο 122 της Συνθήκης της ΕΕ, για αρωγή σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, όπως είπε.

    Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα λήγει στις 19 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η αίτηση θα υποβληθεί πριν τις 19 του μηνός. Σημειώνοντας πως το Γραφείο επιθυμεί να είναι απόλυτα σίγουρο για τον τρόπο υποβολής της αίτησης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ``θα κάνουμε μια πρώτη κρούση, πιθανώς να έχουμε μια συνάντηση με αξιωματούχους της Κομισιόν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πριν να υποβληθεί η αίτηση, ακριβώς για να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα που έχουν σχέση και με το γεγονός ότι η ΑΗΚ ενδεχομένως να αποζημιωθεί και από ασφαλιστικές εταιρείες``.

    [03] ΥΠΑΜ - ΑΣΓΑΤΑ - ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

    Συνάντηση θα έχει την Τετάρτη ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασγάτας, για να τους ενημερώσει σχετικά με τη μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση παλαιών πυρομαχικών σε απομονωμένο χώρο στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, η μεταφορά έγινε ``με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας`` και το Υπουργείο Αμυνας ``τονίζει ότι η Εθνική Φρουρά ενεργεί υπεύθυνα, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους κατοίκους της περιοχής``.

    Το πρωί κάτοικοι του χωριού μετέβησαν στην είσοδο του στρατοπέδου σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν οποιαδήποτε άλλη μεταφορά πυρομαχικών και διερωτήθηκαν γιατί τα πυρομαχικά αυτά δεν μεταφέρθηκαν κάπου αλλού μέχρι την καταστροφή τους και με ποια λογική τα στρατιωτικά φορτηγά πέρασαν το επικίνδυνο φορτίο τους μέσα από την κοινότητα και όχι από τους δυο παρακαμπτήριους δρόμους.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

    Αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό κατά 142 εκ. ευρώ καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου Ιουλίου του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη και τα οποία παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης.

    Ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι «καταγράφεται μια πολύ καλή αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό για το μήνα Ιούλιο του 2011 της τάξης του 18,8% σε σύγκριση με 18,0% τον Ιούλιο του 2010».

    Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό για τον Ιούλιο του 2011 ανέρχονται σε 274,4 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 231,1 εκ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης των 43,3 εκ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιούλιου του 2011 είναι της τάξης του 17,5% σε σύγκριση με 12,6% κατά την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

    Σημείωσε ότι οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά την περίοδο Ιανουαρίου Ιουλίου του 2011 καταγράφουν μια αύξηση που ανέρχεται σχεδόν στο 60%, ενώ αύξηση καταγράφεται στις αφίξεις από τη γερμανική αγορά σε ποσοστό 17% ως επίσης και στις αφίξεις από τις σκανδιναβικές χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 September 2011 - 17:29:14 UTC