Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ - ΝΕΟΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΦ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
  • [03] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΔΑΛΙ - ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ - ΝΕΟΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΦ

    Επιβάλλεται «επαγρύπνηση και ετοιμότητα» στην Εθνική Φρουρά, λόγω της τουρκικής αλαζονείας και των απειλών που εκτοξεύονται, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην εκμεταλλευτεί την αποκλειστική οικονομική της ζώνη, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της ΕΦ, Υποστράτηγου Ανδρέα Πετρίδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο κ. Πετρίδης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς η τουρκική στρατιωτική κατοχή σημαντικού τμήματος της χώρας συνεχίζεται.

    «Η τουρκική αλαζονεία και οι απειλές που εκτοξεύονται, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, επιβάλλουν επαγρύπνηση και ετοιμότητα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΕΦ επιβάλλεται να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

    «Οι ένοπλες μας δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αυτή είναι η κορυφαία αποστολή της Εθνικής Φρουράς», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Συμπλήρωσε επίσης ότι «οι ώρες είναι δύσκολες, αλλά οι πολιτείες και οι κοινωνίες κρίνονται στα δύσκολα».

    Διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να υπερβούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος και είπε ότι ο σεβασμός και η προσήλωση στους συνταγματικούς θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελεί δικλείδα ασφάλειας για την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

    Ανέφερε εξάλλου ότι με την κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία, η Εθνική Φρουρά είναι σημείο ενότητας και συνεργασίας για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας και να φέρουμε καλύτερες μέρες για το λαό μας.

    «Κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, ένα νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού για όλους τους πολίτες του», πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά εκφράζουν εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο έργο της Εθνικής Φρουράς, ενώ συμπλήρωσε ότι θα είναι «σταθεροί συμπαραστάτες στις προσπάθειες της νέας ηγεσίας να διορθωθούν τα όποια κακώς έχοντα στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και στην ανάπτυξη του αξιόμαχου της», για να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή της για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.

    «Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων σας και είμαι βέβαιος ότι θα φανείτε αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών μας», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Από την πλευρά του, ο νέος Υπαρχηγός της ΕΦ Ανδρέας Πετρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του και είπε ότι η θέση του Υπαρχηγού αποτελεί καταξίωση και τιμή για κάθε αξιωματικό που υπηρετεί στην ΕΦ.

    «Αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Υπαρχηγού σε μια δύσκολη περίοδο για την κατεχόμενη πατρίδα μας, δεδομένου ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον και η τουρκική απειλή ουδόλως έχουν διαφοροποιηθεί», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα εργαστεί με «υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια», ώστε να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Οι προσπάθειες και οι ενέργειες μου, πάντοτε στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών, θα έχουν ως γνώμονα το καλό της Υπηρεσίας για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς σε μια αποτελεσματική, αποτρεπτική δύναμη», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

    Παρόντες στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς ήταν ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στυλιανός Νάσης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Χρίστος Μαληκκίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα παραστεί στην 66η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ θα μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φθάνει στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου. Την επομένη θα παρακαθίσει σε γεύμα που του παραθέτει η ηγεσία της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee). Στις 21 Σεπτεμβρίου θα παρακολουθήσει την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και αργότερα θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου και το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ προς τους ξένους ανταποκριτές, και το βράδυ θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης. Την ίδια ημέρα θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει γεύμα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρευρεθεί στο ετήσιο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, όπου θα τιμηθεί ο γερουσιαστής του Μέριλαντ, Μπεν Κάρντιν. Η ημερομηνία της διμερούς του συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

    [03] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Εστιάζοντας αποκλειστικά στην εξεύρεση συγκλίσεων στο περιουσιακό, Πρόεδρος Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου ολοκλήρωσαν τη συζήτηση επί του περιουσιακού στην παρούσα φάση, κατά τη συνάντηση της Πέμπτης στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων απευθείας διαπραγματεύσεων. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ότι ήταν μια αρκετά μακρά συνάντηση (διήρκεσε πέραν των 5 ωρών), στην οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν αποκλειστικά το περιουσιακό, «δουλεύοντας στο στόχο της οικοδόμησης θεμελιωδών συγκλίσεων σε μια σειρά ζητημάτων».

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως την ερχόμενη Δευτέρα, οι ηγέτες θα συζητήσουν το κεφάλαιο της ιθαγένειας, μετανάστευσης, αλλοδαπών και ασύλου, ενώ την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια επιπλέον συνάντηση των δύο ηγετών εξαιτίας μιας συνάντησης που είχε αναβληθεί στο παρελθόν. Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της οικονομίας, όπως δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.

    Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέμεινε στο χώρο της οικίας της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ περισσότερο απ ότι ο κ. Ερογλου, και ερωτηθείς για αυτό ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ήθελε να μιλήσει κατ ιδίαν με τον κ. Χριστόφια για ένα άλλο θέμα, χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το θέμα. Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ωστόσο ότι κατόπιν αιτήματος του ιδίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέμεινε περισσότερο.

    Ο κ. Ντάουνερ μίλησε και για την τηλεδιάσκεψη που είχε με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα μέλη του ΣΑ για το Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση είπε επίσης ότι τα μέλη του ΣΑ τον ρώτησαν και για το θέμα του φυσικού αερίου. Ο κ. Ντάουνερ μετέφερε ακόμη στα μέλη του ΣΑ την εκτίμηση του ότι είναι δυνατή μια λύση στο Κυπριακό.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΔΑΛΙ - ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Συνολικά 12 άτομα συνέλαβε η Αστυνομία μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε συνεργασία με τοπικούς φορείς στις περιοχές Ιδαλίου, Πέρα Χωριού Νήσου, Λυθροδόντα, Αγίας Βαρβάρας, Λυμπιών και Αλάμπρας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός από τις 12 συνολικά συλλήψεις, οι 11 αφορούν πρόσωπα που παρέμεναν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας, ενώ ένα πρόσωπο συνελήφθηκε σε σχέση με υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών. Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, από τις προκαταρκτικές εξετάσεις φαίνεται το πρόσωπο αυτό να εμπλέκεται σε τουλάχιστο τρεις διαρρήξεις και ως εκ τούτου θα οδηγηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όπου και θα ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση του.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας εξήγησε ότι η ευρείας κλίμακας επιχείρηση διεξήχθη στις περιοχές της εδαφικής αρμοδιότητας Πέρα Χωριού Νήσου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας με τη συμμετοχή μελών από διάφορα τμήματα, όπως η ΜΜΑΔ και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, και τη συνεργασία των παρατηρητών της γειτονιάς, θεσμού που λειτουργεί στο Δήμο Ιδαλίου από τις 4 Ιουλίου 2011 και της κοινοτικής αστυνόμευσης που λειτουργεί στον εν λόγω Δήμο.

    Οπως διευκρίνισε, στόχος της όλης επιχείρησης ήταν η πρόληψη και πάταξη της λαθρομετανάστευσης, των εγκλημάτων κατά περιουσίας, της νεανικής παραβατικότητας, ο έλεγχος κέντρων αναψυχής και η αστυνόμευση δευτερεύοντος οδικού διχτύου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 September 2011 - 9:29:18 UTC