Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] NOBLE ENERGY - ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ
  • [03] ΑΠΟΕΛ ΝΙΚΗ CHAMPIONS LEAGUE

  • [01] NOBLE ENERGY - ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΥΠΡΟΣ

    Τη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της η Κύπρος σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αέριου που πιθανόν να εντοπιστούν εντός της ΑΟΖ της, ανέδειξε η διάλεξη του Διευθυντή της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, John Z. Tomich, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο κ. Tomich, παρουσίασε το έργο που έχει αναλάβει να επιτελέσει η εταιρεία του στο «οικόπεδο 12» καθώς και τη μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών που έχει επιτευχθεί.

    Ο Διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο αναφέρθηκε, στη διάρκεια της παρουσίασής του, στις εργασίες της εταιρείας στο Ισραήλ, επειδή, όπως είπε, από εκεί η εταιρεία οδηγήθηκε στην Κύπρο. «Ημασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο», ανέφερε.

    Ο κ. Tomich είπε ότι η πρώτη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου έγινε το 2000 ενώ το 2002 υπεγράφη συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και το 2004 άρχισε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο.

    Ο Διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο έκανε αναφορά στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν. Ειδικότερα είπε ότι το οικόπεδο Μαρί Β ήταν το πρώτο στο οποίο ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου, 1 τρις κυβικών ποδιών, ενώ το Ταμάρ περιέχει την οκταπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου. Στο οικόπεδο Ταμάρ, πρόσθεσε, διεξάγονται γεωτρήσεις σε πέντε σημεία, όπου το βάθος του νερού είναι το ίδιο με το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή 1700 μέτρα. Το ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, που απέχει 50 χιλιόμετρα από το οικόπεδο Αφροδίτη, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Ταμάρ, δηλαδή έχει 16 και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

    «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο. Πρόκειται για μια ερευνητική γεώτρηση, αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι» σημείωσε ο Διευθυντής της εταιρείας.

    Για το οικόπεδο Αφροδίτη, ο κ. Tomich ανέφερε ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή, είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. Ενας τέτοιος αγωγός, είπε, δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι εφικτή η κατασκευή του.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη το απόγευμα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου για την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συζήτηση αναβλήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Κύπρο. Αναβάλλεται, επίσης, η συζήτηση της Πέμπτης για το ίδιο θέμα στην Ολομέλεια.

    Η συζήτηση για το πόρισμα θα γίνει τελικά την ερχόμενη Παρασκευή στις 9:30 το πρωί και θα διαρκέσει έξι ώρες.

    [03] ΑΠΟΕΛ ΝΙΚΗ CHAMPIONS LEAGUE

    Αγκαλιά με την πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται ο ΑΠΟΕΛ ύστερα από την χθεσινοβραδινή νίκη του με 2-1 επί της Πόρτο, στο ΓΣΠ.

    Η λευκωσιάτικη ομάδα προηγήθηκε στο σκορ στο 42 με πέναλτι που κτύπησε ο Αϊλτον. Η πρωταθλήτρια της Πορτογαλίας ισοφάρισε ένα λεπτό πριν από τη λήξη του αγώνα, επίσης με πέναλτι, με τον Χουλκ.

    Και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι το παιχνίδι θα λήξει ισοπαλία ήρθε το γκολ στο τελευταίο λεπτό με τον Μαντούκα, ανεβάζοντας τις 22.000 παραληρούντες φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ που παρακολούθησαν τον αγώνα, στους επτά ουρανούς και τους Κύπριους πρωταθλητές στο δρόμο προς την πρόκριση στους «16» της μεγαλύτερης διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη. Στον πρώτο αγώνα στην Πορτογαλία οι δύο ομάδες είχαν εξέλθει ισόπαλες 1-1.

    Με το τρίποντο αυτό, ο ΑΠΟΕΛ φιγουράρει πρώτο στον 7ο Όμιλο με 8 βαθμούς. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση με επτά βαθμούς η ρωσική Ζενίτ που κέρδισε νωρίτερα σήμερα με 1-0 την ουκρανική Σαχτάρ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πόρτο με 4 βαθμούς και τελευταία στον Όμιλο η Σαχτάρ με 2 βαθμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 November 2011 - 10:29:11 UTC