Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η εποικοδομητική αφυπηρέτηση στη Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων
  • [02] Χριστόφιας-Αναστασιάδης για οικονομία
  • [03] Η δημιουργία πάρκων στόχος κράτους
  • [04] Επίθεση εναντίον οικίας διαιτητή

  • [01] Η εποικοδομητική αφυπηρέτηση στη Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

    Με την επισήμανση του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, που κήρυξε και τις εργασίες της συνόδου, ότι η τρίτη ηλικία δεν δηλώνει αδράνεια, αλλά επιλέγει τον εθελοντισμό συνήλθε στη 13η σύνοδο της η Βουλή των Γερόντων με θέμα την εποικοδομητική αφυπηρέτηση στο πλαίσιο του εθελοντισμού.

    Κατά το πρώτο μέρος της συνόδου, εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής, απηύθυναν χαιρετισμό, οι Υπουργοί, Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων Σταύρος Ολύμπιος, και η Εκπρόσωπος της Κυπριακής Παιδοβούλης Χριστιάνα Γρηγορίου.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι προφανές πως η σοφία των πρεσβυτέρων και η ορμή των νέων αποτελούν την καλύτερη συνταγή για ευοίωνο μέλλον και αφού χαιρέτησε την παρουσία εκπροσώπου της Παιδοβουλής στη Σύνοδο και την παρουσία εκπροσώπου της Βουλής των Γερόντων στη Σύνοδο της Παιδοβουλής, παρατήρησε ότι «στον Εθελοντισμό δεν χωρούν ηλικιακά στεγανά γι αυτό και όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ενεργότερο ρόλο στην προσπάθεια αυτή».

    Διατυπώνοντας τη θέση ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει απάντηση σε πολλά απότοκα της οικονομικής κρίσης , ανέφερε πως η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει την πρόσκληση και την πρόκληση για όλους μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, που δε βασίζεται μόνο σε οικονομικούς δείκτες και αριθμούς.

    «Η Βουλή των Αντιπροσώπων αφουγκράζεται και γι αυτό γνωρίζει πολύ καλά ότι τα προβλήματα των ηλικιωμένων δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά αντιμετωπίζουν και προβλήματα περιθωριοποίησης μέσα στην κοινωνία και γι αυτό αποτελεί χρέος όλων μας να τους εμπλέξουμε καλύτερα στον κοινωνικό ιστό, να τους αξιοποιήσουμε καλύτερα και να τους δώσουμε την ευκαιρία, μέσα από τον Εθελοντισμό, να νιώσουν τη χαρά της προσφοράς και της αναγνώρισης, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και της κοινωνίας που είναι ο αποδέκτης της προσφοράς αυτής», συνέχισε.

    Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα πως η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη να συνδράμει υπερψηφίζοντας κάθε νομοθεσία που συμβάλλει στην απάμβλυνση των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας και στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης γι αυτούς, με τη συμβολή στη δημιουργία μιας κουλτούρας αναγνώρισης, σεβασμού και συμμετοχικότητας στην κοινωνία των πολιτών.

    Ο κ. Ολύμπιος το περασμένο Σάββατο στα έδρανα της Βουλής κάθισαν τα παιδιά το λυκαυγές όπως ανέφερε της κοινωνίας, ενώ σήμερα κατέλαβε τα έδρανα το λυκόφως, που αποτελεί όμως το στήριγμα και τα θεμέλια της κοινωνίας.

    Το μέλλον, η ορμή, η προοπτική, είπε αναφερόμενος στην παιδοβουλή η εμπειρία και γνώση είπε αναφερόμενος στη Βουλή των Γερόντων, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι δυο ηλικίες πρέπει να αλληλοενισχύονται όπως είναι η νομοτέλεια της ζωής.

    Όταν οι ηλικιωμένοι περιφρονούν τους νέους και οι νέοι χλευάζουν τους ηλικιωμένους βρισκόμαστε μπροστά σε εκτροπή από τα ήθη της κοινωνίας, συνέχισε ο κ. Ολύμπιος.

    Η σημερινή σύναξη μας γεμίζει με περισσή χαρά, αποδεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι παρωχημένη υπόθεση, είναι αισθητή παρουσία στον παρόν και φωτεινός φαροδείκτης, είπε αναφέροντας πως στις αυλακιές των ρυτίδων των ηλικιωμένων ρέει η παράδοση και πολιτισμός μας, είπε ο κ, Ολύμπιος αναφέροντας ότι «σημειώνω με ιδιαίτερη ένταση το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι επέλεξαν την εποικοδομητική αφυπηρέτηση στο πλαίσιο του εθελοντισμού, και όχι του καφενείου, του εφησυχασμού και της αδράνειας.

    Πλείστα σωματεία και εθελοντικές οργανώσεις στελεχώνονται και με ηλικιωμένους. Ο εθελοντισμός είναι συμπαραστάτης του στη δημιουργία του κοινωνικού του προσώπου.

    Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους αφού συνεχάρη τη Βουλή των Γερόντων για την επιλογή του θέματος, ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ θα εστιάσει στη διαγενεαλογική αλληλεγγύη, προσθέτοντας πως η αφυπηρέτηση δεν σημαίνει αποστράτευση από τη ζωή.

    Γίνεται πολύς λόγος για τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, παρατήρησε η κ. Χαραλάμπους τονίζοντας ταυτόχρονα πως το κάθε ευρώ που δαπανήθηκε για τη στήριξη των συνταξιούχων και των ομάδων του πληθυσμού που έχουν χαμηλά εισοδήματα, έχει πάει σε καλό τόπο και δεν αποτελεί κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

    Η Υπουργός Εργασίας αφού παρέθεσε κάποια από τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των συνταξιούχων ανακοίνωσε ότι από την 1 Ιανουαρίου 2012 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,29 το βασικό μέρος των συντάξεων.

    Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς αναφέροντας πως το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει προσπάθεια για μείωση των λιστών αναμονής την ώρα που σημειώνεται 30% αύξηση του φόρτου εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς αρκετός κόσμος δεν μπορεί να καταβάλει το κόστος για περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε πως συστηματοποιήθηκε η προσπάθεια για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

    Γίνονται βήματα με ορθολογισμό και σύνεση και βρίσκεται σε εξέλιξη αθόρυβη προεργασία ώστε να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε με το ΓΕΣΥ, είπε στη συνέχεια συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες εξαγγελίες.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε πως το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να καταθέσει το τελικό κείμενο του τροποποιητικού νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ στη Βουλή.

    Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο θεσμό της κατ΄οίκον νοσηλείας, λέγοντας ότι συνεχίζεται η σταδιακή επέκταση και ενίσχυση του, και ότι στον Προϋπολογισμό του 2012 περιλήφθηκε κονδύλι για πρόσληψη 12 νοσηλευτών για όλη την Κύπρο.

    Ακολούθως αναφέροντας ότι ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας είναι πολύ στοχευμένος απηύθυνε έκκληση να συνετιστούμε στην αντιμετώπιση του αναπτυξιακού έργου και να μην δημιουργούμε ανασχαιτισμούς στην κοινωνία, όπως συνέβη με το ακτινοθεραπευτικό του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

    Ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε και την εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση του καπνίσματος, τα κέντρα αναψυχής και είπε πως ετοιμάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να παραχωρηθεί η εξουσία να διενεργούν ελέγχους και να δίνουν εξώδικα και λειτουργοί του ΥπουργείουΥγείας.

    Η Εκπρόσωπος της Κυπριακής Παιδοβούλης Χριστιάνα Γρηγορίου, παρατηρώντας ότι στην κυπριακή κοινωνία υπάρχει μεγάλος ηλικιακός ρατσισμός, πρόσθεσε πως ίσως εμείς οι νέοι τον βιώνουμε περισσότερο από τους ηλικιωμένους.

    Η Παιδοβουλευτής πρότεινε κοινή δράση της Παιδοβουλής με τη Βουλή των Γερόντων με εκδηλώσεις και συνέδρια ώστε να σταλεί το μήνυμα πως όσα ενώνουν τις γενιές είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

    [02] Χριστόφιας-Αναστασιάδης για οικονομία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 08:00 με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την οικονομία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση θα παρευρίσκονται, επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [03] Η δημιουργία πάρκων στόχος κράτους

    Η δημιουργία πάρκων αποτελεί στόχο του κράτους γιατί εντάσσεται στις αρχές της ευρύτερης πολιτικής του για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πάρκου της οδού Προποντίδος, στη Λακατάμεια, ο κ. Αλετράρης είπε ότι ``στις μέρες μας, όπου ο πληθυσμός μαζεύεται στις πόλεις, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας, τα μικρά αστικά και περιαστικά δάση αποκτούν σημαντική αλλά και ξεχωριστή αξία``.

    Ο κ. Αλετράρης διαβεβαίωσε ότι ``η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται πάντοτε συμπαραστάτης σε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες και σταθερός αρωγός σε έργα που προάγουν την επαφή με την φύση, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του πληθυσμού μας και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους φυσικούς μας πόρους``.

    [04] Επίθεση εναντίον οικίας διαιτητή

    Επίθεση με πέτρα εναντίον της οικίας του διαιτητή Χρήστου Ηλία σημειώθηκε στη Λάρνακα, χωρίς να σημειωθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός, αλλά υλικές ζημιές αξίας 200 ευρώ. Ο ίδιος ο διαιτητής ζήτησε από την Αστυνομία τη λήψη μέτρων για την προσωπική του ασφάλεια και της οικογένειας του όσο και για την ασφάλεια της περιουσίας του.

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι ο παραπονούμενος «εξερχόμενος της οικίας του δεν εντόπισε οποιαδήποτε πρόσωπα και δεν άκουσε ούτε συνομιλίες ούτε θόρυβο να προηγηθεί του περιστατικού" και ότι "μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Αραδίππου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας μετέβησαν στη σκηνή και έλεγξαν περιμετρικά την οικία και την γύρω περιοχή χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε σε σχέση με το υπό αναφορά περιστατικό».

    Ο κ. Κατσουνωτός πρόσθεσε ότι «από περαιτέρω εξετάσεις εικάζεται ότι επρόκειτο για ομάδα νεαρών προσώπων που πέρασαν από την περιοχή με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο. Ο παραπονούμενος δεν θέλησε να προβεί σε γραπτή κατάθεση και ζήτησε τη λήψη μέτρων σε σχέση με την ασφάλεια τόσο του ιδίου και της οικογένειας του όσο και της περιουσίας του» σημείωσε.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ακόμα ότι «από χθες το μεσημέρι» μετά την ανακοίνωση της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ για τιμωρία του Προέδρου της Ομόνοιας Μιλτιάδη Νεοφύτου και του προπονητή της ομάδας Νεόφυτου Λάρκου με αποβολή από τα γήπεδα (αγωνιστικούς χώρους) για έξι μήνες και χρηματικό πρόστιμο 2000 ευρώ στον καθένα «η Αστυνομία παίρνει πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για πιθανούς στόχους, με αφορμή τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε σχέση με την επιβληθείσα ποινή».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 26 November 2011 - 12:29:12 UTC