Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινέζα αξιωματούχος: Η Κύπρος ο πιο αξιόπιστος φίλος
  • [02] Ενοχοι στην Αθήνα οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ``Ηλιος``
  • [03] Ομήρου: Η κρίση κλονίζει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ
  • [04] Δημοσιονομικό έλλειμμα 6,3% του ΑΕΠ το 2011

  • [01] Κινέζα αξιωματούχος: Η Κύπρος ο πιο αξιόπιστος φίλος

    Η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κίνας, Liu Yandong.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή μετά την υπογραφή στο Προεδρικό Μέγαρο της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών με την Κίνα, η κ. Yandong πρόσθεσε ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ``θα συνεχίσουμε καταβάλλοντας από κοινού προσπάθεια με την κυπριακή πλευρά να προωθήσουμε την ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας σε κάθε τομέα ακόμη περισσότερο``.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας είναι μια από τις πολλές που έχουν υπογραφθεί μεταξύ των δύο χωρών, 27 στον αριθμό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. ``Και θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία είναι αμοιβαία και μια στήριξη για την Κυπριακή Δημοκρατία και στον οικονομικό και στον πολιτιστικό και προπάντων στον πολιτικό τομέα``.

    Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της κυβέρνησης προς την Κίνα κάνοντας λόγο για μια ``πολλά υποσχόμενη συνεργασία, η οποία θ` αναπτυχθεί ακόμη πιο ραγδαία``.

    [02] Ενοχοι στην Αθήνα οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ``Ηλιος``

    Ενοχους χωρίς ελαφρυντικά έκρινε τους τέσσερεις κατηγορούμενους για την υπόθεση πτώσης στις 14 Αυγούστου Αύγουστο του 2005 του αεροπλάνου της εταιρείας «Ηλιος» στο Γραμματικό Αττικής με αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων που επέβαιναν του μοιραίου Μπόινγκ, το Πρωτοδικείο Αθηνών, με τον Εισαγγελέα να προτείνει ποινή φυλάκισης τριών ετών ως βάση συν ένα έτος για κάθε μία ανθρωποκτονία, σύνολο 123 χρόνια για τον κάθε ένα κατηγορούμενο ξεχωριστά.

    Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση του Εισαγγελέα για ποινή βάσης τριών ετών συν ένα έτος για κάθε νεκρό, σύνολο 123 έτη και αυτή την στιγμή συνεδριάζουν για την εξαγορά της ποινής.

    Η πρόταση για έκτιση φυλάκισης είναι τα δέκα έτη.

    Ολοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

    Συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοΐμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας κρίνονται ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ενσυνείδητη αμέλεια και ο επί καθήκοντι μηχανικός της εταιρείας την ημέρα της μοιραίας πτήσης Αλαν Ιργουιν είναι ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ασυνείδητη αμέλεια.

    [03] Ομήρου: Η κρίση κλονίζει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ

    O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση δεν αφορά μόνο στην οικονομική κατάσταση της Ένωσης και στον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η ζώνη του Ευρώ, αλλά και σε θέματα κοινωνικής συνοχής σε σχέση κυρίως με την απασχόληση και την ανεργία.

    Ο κ. Ομήρου μιλούσε κατά τη συζήτηση του θέματος της κρίσης στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισαν την Παρασκευή στη Βαρσοβία. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, όλες οι πτυχές της κρίσης έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο Ευρωπαίος πολίτης και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά πόσο θα επιτύχει να εξέλθει από την κρίση και ταυτόχρονα να εδραιώσει την ισορροπία του ενωσιακού συστήματος. Αναφερόμενος δε στο σημαντικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων σ' αυτό το εγχείρημα, σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας, με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει εισαγάγει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο ισορροπημένη διοργανική συνεργασία και ένα αναβαθμισμένο ρόλο για τα εθνικά κοινοβούλια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, διαθέτουν πλέον ενισχυμένες αρμοδιότητες στον τομέα εκπόνησης και παρακολούθησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    [04] Δημοσιονομικό έλλειμμα 6,3% του ΑΕΠ το 2011

    Το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων του δημοσίου τομέα το 2011, παρουσίασε έλλειμμα της τάξης των 1.118,9 εκ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί με 6,3% στο ΑΕΠ, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011 που καταρτίζονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα.

    Επίσης, το 2011 τα συνολικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2010, ενώ τα έσοδα κατά την ίδια περίοδο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 2,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011, το σύνολο εσόδων ανήλθε σε 2.060,9 εκ. ευρώ (4,2% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2010) και οι συνολικές δαπάνες σε 2.639,8 εκ. ευρώ, (11% αύξηση) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα 578,9 εκ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 400,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011 ήταν: φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών 690,6 εκ. ευρώ (5,9% μείωση από την αντίστοιχη περίοδο του 2010), εκ των οποίων ο ΦΠΑ με 403,6 εκ. ευρώ (μείωση 4,7%), φόροι στο εισόδημα και πλούτο 594,3 εκ. ευρώ (μηδενική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 April 2012 - 13:29:11 UTC