Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Η Μάλτα στηρίζει την Κύπρο έναντι των τουρκικών απειλών
  • [02] Αναθεωρεί προς τα κάτω η ΚΤ

  • [01] Πρόεδρος: Η Μάλτα στηρίζει την Κύπρο έναντι των τουρκικών απειλών

    Τη στήριξη του προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Μάλτας Τζορτζ Αμπέλα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Βαλέτα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αμπέλα με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Μάλτας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «με τους Μαλτέζους φίλους μας ‘παίζουμε στην έδρα μας'. Θέλω να πω ότι έχουμε παραδοσιακή φιλία, μαζί είμαστε στην ΕΕ κράτη μέλη νησιώτικα, με όμοια προβλήματα, με όμοιες ανησυχίες και συντονιζόμαστε πάντοτε».

    Ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που συναντάται με τον Πρόεδρο της Μάλτας, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο διάρκεια των εορτασμών των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Εδώ στη Βαλέτα, έκανα ενημέρωση για τη φάση στην οποία βρισκόμαστε στο Κυπριακό και φυσιολογικά μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας σε σχέση με την οικονομική κρίση και την ανάγκη τα μικρά κράτη να συντονίζονται», είπε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε, επίσης, γύρω από την Ευρωπαϊκή Προεδρία που αναλαμβάνει σύντομα η Κύπρος και τις προτεραιότητές της και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο να μιλάμε για συνεργασία. Ενδιαφέρθηκε ο κ. Πρόεδρος για το τι γίνεται από δικής μας πλευράς, τού εξήγησα πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι προσπάθειες μας και, βεβαίως, τού μίλησα για τις απειλές της Τουρκίας».

    Και εξέφρασε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «την πλήρη στήριξη του προς την Κύπρο. Από κει και πέρα γνωρίζει ο Πρόεδρος ότι έχουμε συμφωνία με τον Ισραήλ, συμφωνία με το Λίβανο, συμφωνία με την Αίγυπτο, το χαιρέτισε αυτό».

    Είπε, επίσης, ότι Κύπρος και Μάλτα μοιράζονται την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και στη Ραμάλα οι Αντιπροσωπείες έχουν κοινό κτήριο.

    «Αυτό λέει ότι οι δύο χώρες μας πράγματι έχουν αδελφικές σχέσεις και θα συνεχίσουμε να κτίζουμε πάνω σε αυτή τη βάση», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν διμερείς οικονομικές συμφωνίες κατά την επίσκεψή του, λόγω και της παρουσίας του Υπουργού Οικονομικών στη Μάλτα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο κύριος λόγος που είναι μαζί μου εδώ ο φίλος μου ο Βάσος είναι διότι έχει μαλτέζικες ρίζες. Για αυτό του πρότεινα να έρθει, όταν έμαθα ότι κατάγεται από τους Ιππότες εδώ, τού είπα να έρθει να επισκεφθεί τη δεύτερη του πατρίδα».

    Στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Μαλτέζου ομολόγου του, παρέστησαν, επίσης, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Μάλτα, με έδρα τη Ρώμη, Λεωνίδας Μαρκίδης.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Μάλτας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στον Πρόεδρο Αμπέλα ασημένια ελιά, ενώ ο Πρόεδρος της Μάλτας χάρισε στον Πρόεδρο Χριστόφια ένα πίνακα φτιαγμένο από γυαλί της περιοχής Μεντίνα της Μάλτα, που απεικονίζει την πόλη της Μεντίνα.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της Μάλτας.

    Στο βιβλίο επισκεπτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έγραψε τα ακόλουθα:

    «Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και εμού προσωπικά, εκφράζω εκ βάθος καρδιάς ευχές για τη συνεχή πρόοδο και ευημερία του λαού της Μάλτας. Εκφράζω, επίσης, χαρά και ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση από τον Πρόεδρο Αμπέλα, για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία του. Η επίσκεψη αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Μάλτας σε όλα τα επίπεδα».

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του ναού και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

    Στο βιβλίο επισκεπτών του Καθεδρικού Ναού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έγραψε ότι «εκφράζω τη βαθιά μου εκτίμηση για την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα ένα εξαιρετικό μνημείο πολιτιστικής, θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. Εχω εντυπωσιαστεί από την ποιότητα των έργων τέχνης στον Καθεδρικό Ναό και από το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής του. Εκ μέρους μου και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω τις πιο θερμές ευχές για ευημερία του λαού της Μάλτας».

    Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο Πρόεδρος Αμπέλα.

    [02] Αναθεωρεί προς τα κάτω η ΚΤ

    Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,1% αναμένεται να καταγράψει η κυπριακή οικονομία το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται να καταγράψει οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,4%, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη και βασίζονται σε στοιχεία μέχρι και τις 24 Μαΐου 2012.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΤ, οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το 2012 και το 2013 σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις οφείλονται στην πιο αρνητική πορεία της οικονομίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από διάφορους δείκτες, κυρίως μετά τα γεγονότα στο Μαρί, το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την επίδραση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην καταναλωτική και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

    Παράλληλα, προστίθεται στην ανακοίνωση, η αβεβαιότητα σε σχέση με περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν ή όχι για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η πιθανότητα ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, η μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και του ιδιωτικού πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και η αύξηση στην ανεργία, έχουν συμβάλει σημαντικά στο αρνητικό κλίμα και στη δημιουργία περαιτέρω αβεβαιότητας τόσο στο καταναλωτικό όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον.

    Η ΚΤ σημειώνει πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% το 2012 σε σχέση με μικρή αύξηση 0,2% το 2011. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από ορισμένους δείκτες της οικονομίας, όπως τις λιανικές πωλήσεις που κατέγραψαν μείωση της τάξης του 1,6% τον Ιανουάριο του 2012 σε συνέχεια της αρνητικής πορείας του τέταρτου τριμήνου του 2011, όπου καταγράφηκε μείωση 3,6%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 June 2012 - 19:29:07 UTC