Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 14/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου είναι οι πληροφορίες περί νέου θερμού επεισοδίου από τους Τούρκους, η δήλωση Κληρίδη για αποκλιμάκωση της κρίσης, η νέα δολοφονία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου και η αποκάλυψη του δολοφόνου των τροφίμων του ψυχιατρείου.

    "Ο Αγών" στην πρώτη είδηση γράφει για τη βόμβα-παγίδα με την οποία δολοφονήθηκε ο Πέτρος Γιαννάκη, το όνομα του οποίου είχε αναμιχθεί στην έκρηξη βόμβας με την οποία σκοτώθηκε ο Αντρος Καλοψιδιώτης το Νοέμβριο του 1995. Ο "Α" αναφέρεται στην αποκάλυψη του τρόφιμου του ψυχιατρείου Ανδρέα Παναγή ότι θα σκότωνε άλλους τέσσερις τρόφιμους, εκτός από τους δύο που σκότωσε και τον τρίτο που αποπειράθηκε.

    "Η Αλήθεια" γράφει ότι διαψεύστηκαν φήμες περί πρόκλησης θερμού επεισοδίου από τους Τούρκους κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης ύστερα από την άμεση αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, που κάλεσε στο γραφείο του τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν έχουν υπόψη τους καμιά τέτοια πληροφορία. Η "Α" γράφει ότι θέμα για τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από της Δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου θα κληθεί να εξετάσει η Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

    "Η Μάχη" στην κύρια είδηση γράφει για τη δολοφονία του Πέτρου Γιαννάκη, επιχειρηματία από την Αχνα, κάτω από τον τίτλο "Σε δράση ο υπόκοσμος". Η "Μ" γράφει ότι και οι Τ/Κ ανησυχούν από την παρουσία των "Γκρίζων Λύκων" στις κατεχόμενες περιοχές. Η εφημερίδα αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη στην οποία εκφράζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμποδίσει κλιμάκωση της κατάστασης και καλεί Ε/Κ και Τ/Κ να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να εκτονωθεί η κατάσταση προς όφελος της ειρήνης.

    "Η "Σημερινή" τιτλοφορεί την πρώτη της είδηση "Φόβοι για `θερμό επεισόδιο' από τον κατοχικό Αττίλα" και γράφει ότι η Λευκωσία προέβη σε προληπτικό διάβημα προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η "Σ" γράφει ότι Σημίτης και Εβερτ έκαναν σύντομες αναφορές στο Κυπριακό κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική τους αναμέτρηση ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στην κύρια είδηση για "πληροφορίες για νέα σοβαρότερη πρόκληση" τις οποίες διοχετεύουν οι Τούρκοι για να συντηρήσουν την ένταση στο νησί. Αναφέρεται στην αποκάλυψη του περιοδικού "Σελίδες" ότι ένας εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ είναι ο αρχηγός της φανατικής ισλαμικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" στην κατεχόμενη Κύπρο Μεχμέτ Ασλάν. Για το φόνο του Πέτρου Γιαννάκη, ο οποίος είχε πολυσύνθετη δράση, η εφημερίδα γράφει ότι έγινε με ηλεκτρονικά μέσα και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέος κύκλος αίματος.

    "Η Χαραυγή" προβάλλει το νέο έγκλημα στο Παραλίμνι κάτω από τον τίτλο "Το έγκλημα καλά κρατεί". Σε άλλη είδηση γράφει ότι άρχισε χθες ενώπιον της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η ακρόαση της προσφυγής της Βουλής σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι της εκλογής του Βουλευτή Νίκου Αναστασιάδη στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής. Η "Χ" γράφει ότι κοινή πρωτοβουλία στο Κυπριακό ετοιμάζεται να εκδηλωθεί από μέρους των τριών ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    "H Cyprus Mail" γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συνομιλίες για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και είπε ότι στην επιστολή του προς τον κ. Κληρίδη θα αναφέρει ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να εγερθεί κατά τη διάρκεια συνολικής συζήτησης του Κυπριακού. Η αγγλόφωνη εφημερίδα γράφει ότι γενικά όλοι οι αρχηγοί κομμάτων χαιρέτισαν την πιθανότητα συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς για το θέμα της αποστρατικοποίησης, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 14 September 1996 - 15:36:14