Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ) Η επανέναρξη της διαδικασίας πήγαινε - έλα της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους, η κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ, η εξαγορά τριών ασφαλιστικών εταιρειών από την Λαϊκή Τράπεζα και η νεκροψία στις σορούς των δύο αδελφών Θεοδώρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ολοι κατά Σπύρου" γράφει ότι χθες ο Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε τις βολές όλων των κομμάτων και της κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη που έκανε διαμειφθέντων στο Εθνικό Συμβούλιο και χρησιμοποίησή τους από τον ίδιο για να στηρίξει δικούς του ισχυρισμούς περί μη ισχύος του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και του casus belli. Αλλού γράφει ότι το αδιαχώρητο σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο, όπου πλήθος επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι, έσπευσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τη χρηματιστηριακή συνάντηση όπου σημειώθηκε σημαντική άνοδος των τιμών, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 5,847,673 λίρες.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Γυρευτείτε αλλού..." γράφει ότι "εκδήλωση έσχατης υποκρισίας και ανειλικρίνειας με στόχο μόνο μια δημιουργία εντυπώσεων στους αφελείς", χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ την πρόσκληση του ΑΚΕΛ για συνεργασία, την ίδια στιγμή που "αλλοπρόσαλλα" τόσο ο Νίκος Κατσουρίδης, όσο και η "Χαραυγή" επιμένουν σε "ακατάσχετο υβρεολόγιο" κατά των σοσιαλιστών και του Βάσου Λυσσαρίδη. Αλλού γράφει ότι η νεκροψία που διενεργήθηκε χθες στις σορούς των δύο τραγικών αδελφών Σταύρου και Γεωργίου Θεοδώρου έδειξε ότι ο θάνατός τους προκλήθηκε από διαρροή γκαζιού.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Τονώνει την οικονομία η συμφωνία Σιακόλα - Λαϊκής" γράφει ότι η απόφαση για την αγορά των τριών ασφαλιστικών εταιρειών του Συγκροτήματος Σιακόλα από τη Λαϊκή Τράπεζα τονώνει την κυπριακή οικονομία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ενέργεια αυτή δεν θα θίξει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ετοιμάσει επιστολή προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στην οποία εξέφραζε τους λόγους για τους οποίους θεωρούσε ορθή την εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κρίση προ των θυρών για την κυβέρνηση", εκτιμά ότι κρίση επικρέμαται πάνω από την κυβέρνηση σχετικά με τους προϋπολογισμούς και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων πάνω στο θέμα, ενώ προσθέτει ότι γίνονται προσπάθειες για συγκρότηση κοινού μετώπου αντιπολίτευσης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζει νομοθεσία με στόχο την πάταξη του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, το οποίο θα προνοεί αυστηρές ποινές στους ενόχους.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Συνομοσπονδία με μανδύα ομοσπονδίας", εκτιμά ότι με πρωτεργάτες τους Αμερικανοβρετανούς γίνονται βολιδισκοπήσεις και τύγχαναν επεξεργασίας φόρμουλες που σε μεγάλο βαθμό θα ικανοποιούν τις τουρκικές απαιτήσεις και πιθανή αποδοχή τους, θα οδηγήσει σε λύση συνομοσπονδίας με μανδύα ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρεται στη κριτική που άσκησε χθες ο Σπύρος Κυπριανού προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, καλώντας τον να σταματήσει να "χλευάζει και να ειρωνεύεται", όπως ανέφερε, την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι όπως αποκαλύφθηκε χθες από την Αστυνομία, παρά τα ενισχυμένα φέτος μέτρα της τροχαίας κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινή γραπτή δήλωση του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου, στην οποία χαρακτηρίζει ως προσβολή για την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μην πάρει μέτρα κατά του γέροντα Ιωσήφ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 12 January 1999 - 7:24:06 UTC