Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ) Η κρίση στη Γιουγκοσλαβία απασχολεί και σήμερα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη στη χθεσινή συνάντηση επιχειρηματιών από την Κύπρο και την Ελλάδα, πληροφορίες σχετικά με το Κυπριακό καθώς και εσωτερικά θέματα όπως τη σημερινή πορεία ειρήνης και τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού.

Η "Αλήθεια" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Καιρός για πράξεις από τις ΗΠΑ στο Κυπριακό" έκκληση που απηύθυνε χθες σε ομιλία του ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πεισθούν να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, να ασκήσουν κατάλληλες πιέσεις στην Αγκυρα και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τον ΟΗΕ με πράξεις κι όχι με λόγια. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, στην οποία αναφέρει ότι είναι "σχιζοφρένεια" να θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ αν τη θεωρούμε "συνδικάτο δολοφόνων" και ότι πρέπει να προσαρμοστούμε με τις απόψεις της.

"Η Μάχη" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Φτάνει πια" αναφέρεται σε παγκόσμια κατακραυγή για τον ανελέητο σφυροκόπημα αθώων στη Γιουγκοσλαβία. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τα ονόματα των υποψηφίων για τις επαρχιακές γραμματείες του ΔΗΣΥ αναφέροντας ότι θα διεξαχθούν σκληρές μάχες με απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Προβάλλει συνέντευξη Τύπου του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου κατά την οποία είπε ότι το έργο του είναι καθαρά εκκλησιαστικό και γι' αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να αντέχει το φως της δημοσιότητας και ότι εδώ και τρεις μήνες η Μητρόπολη έχει κάνει πάρα πολλά βήματα για την πνευμετική, οικονομική και διοικητική της υπόσταση.

Ο "Πολίτης" στεγάζει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Πράσινο φως από τους '8' για Κυπριακό" και γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει ρόλο συντονιστή μεταξύ των ΗΕ και της ομάδας των "Οκτώ" ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να περιλάβει στο ψήφισμά του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα τέλη Ιουνίου, την έκκληση των πλουσιοτέρων κρατώ για επανάληψη του διαλόγου για το Κυπριακό. Αλλού προβάλλει τη συνάντηση επιχειρηματιών Κύπρου - Αιγαίου - Θράκης και την ομιλία του Προέδρου του ΚΕΒΕ Βασίλη Ρολόγη στην οποία χαρακτήρισε την οικονομία ως καταλύτη στην επίτευξη των στόχων του Ελληνισμού.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα αναφέρεται στη Γιουγκοσλαβία με τίτλο "Αμφισβητείται το ΝΑΤΟ" μετά τη νέα σφαγή αμάχων στην Κόρισα, ενώ αλλού δημοσιεύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 98,4% του κυπριακού λαού τάσσεται εναντίον των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντονο προβληματισμό προκαλεί σε ανώτατους αξιωματούχους του κράτους η αποκάλυψη του "Ράδιο Πρώτο" ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει σε πρόγραμμα στο οποίο μετέχει επίσης εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων της Τουρκίας.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Δεν επιστρέφουν πίσω οι χειριστές των S300" και προβάλλει πληροφορίες οι οποίες, όπως αναφέρει, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας στον αμυντικό τομέα και ότι δόθηκε διαταγή στους χειριστές για απόσπαση σε μονάδες στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται την ομιλία Κρανιδιώτη στην οποία είπε ότι το μοντέλο της Ανατολικής Γερμανίας μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για την Κύπρο, σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού πριν την ένταξη στην ΕΕ.

Η "Χαραυγή" προβάλλει στο κύριο θέμα τη σημερινή πορεία ειρήνης που οργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης κάτω από τον τίτλο "Βροντερό όχι στον Πόλεμο" και γράφει ότι τα συνθήματα είναι υπέρ του τερματισμού των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, την επικράτηση των αρχών του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ότι θα αγωνιστεί με τους Κύπριους για επιστροφή στο Βαρώσι και ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αποτελούν "ένα νεό τέρας".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει πρωτοσέλιδα την κρίση στη Γιουγκοσλαβία κάτω από τον τίτλο "Χωριό του θανάτου ήταν 'νομιμοποιημένος στόχος'". Σε άλλο θέμα προβάλλει την έκκληση Κρανιδιώτη προς τους Τουρκοκύπριος να αποδεχθούν την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επίσης, προβάλλει χαιρετισμό του Υπουργού Εμπορίου στη συνάντηση των επιχειρηματιών στον οποίο τόνισε τις προοπτικές που διανοίγονται για τους επιχειρηματίες από την Κύπρο και την Ελλάδα για κοινή δραστηριότητα στην περιοχή.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 16 May 1999 - 9:24:13 UTC