Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η κατάθεση από πλευράς κυβέρνησης του νομοσχεδίου για τη φορολογία επί των κερδών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και η σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για λήψη απόφασης επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, και το θέμα των 1080 δημοσίων υπαλλήλων των οποίων ο διορισμός κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο αντισυνταγματικός δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Απείλησαν να τα βροντήξουν" γράφει ότι Κληρίδης και Ντενκτάς απείλησαν να τα βροντήξουν και να εγκαταλείψουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν περισσότερη πρόοδο παρά ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει παρεμβάσεις και εισηγήσεις από μέρους του διεθνούς παράγοντα ώστε να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν εισηγήσεις τις οποίες θα καταθέσουν την κατάλληλη στιγμή.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μείωση του φόρου από 40% στο 5%;" αναφέρεται στην κατάθεση χθες από τον Υπουργό Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών νομοσχεδίου που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επί των κερδών από χρηματιστηριακές πράξεις που πραγματοποιούνται από φυσικά πρόσωπα από 40% σε 5%. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε χθες τους ξένους πρέσβεις στην Κύπρο για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης υπό το φως του πρώτου γύρου των συνομιλιών και των συμπερασμάτων του Ελσίνκι.

Ο "Πολίτης" προβάλλει το κύριο θέμα με τίτλο "Βουτιά στο ΧΑΚ - Θρίλερ για το φόρο" και γράφει ότι ακόμη και την τελευταία ώρα, πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα της φορολογίας τα κόμματα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ενδέχεται το νομοσχέδιο να απορριφθεί, να εγκριθεί ή να γίνουν επί αυτού αλλαγές. Αλλού γράφει ότι χωρίς ταυτότητα θα παραμείνουν τα περισσότερα λείψανα που ήρθαν στο φως με τις εκταφές στο στρατιωτικό νεκροταφείο Λακατάμειας το περασμένο καλοκαίρι αφού πολλοί από τους συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων, ιδιαίτερα Ελλαδίτες, αρνούνται να δώσουν αίμα.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ελεύθερη πτώση στο ΧΑΚ" γράφει ότι σε ελεύθερη πτώση οδηγήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου λόγω της αβεβαιότητας και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τις προθέσεις για επιβολή φορολογίας κερδών από την αγοραπωλησία κινητών αξιών. Γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων ο διορισμός κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο αντισυνταγματικός. Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Βαβέλ για το φόρο του ΧΑΚ" γράφει ότι είναι αμφίβολο κάτα πόσο η ολομέλεια της Βουλής θα καταλήξει σήμερα σε απόφαση. Η χθεσινή κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για τη φορολογία των κερδών στο ΧΑΚ δημιούργησε "μίνι κραχ" στο Χρηματιστήριο με το δείκτη να κατατρακυλά σε νέα πτώση ενώ κορυφώνεται η αγωνία κυρίως των μικροεπενδυτών. Ο "Φ" γράφει ότι στον ύφιστο βαθμό ετοιμότητας θα τεθούν οι αρχές ασφαλείας το διήμερο 31 Δεκεμβρίου - 1 Ιανουαρίου εν μέσω έντονων πληροφοριών για τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών εναντίον αμερικανικών ή άλλων στόχων.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Η Βουλή κρίνει το φόρο στο ΧΑΚ" γράφει ότι σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το θέμα του ύψους της φορολόγησης των κερδών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αλλού γράφει ότι ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ διαβεβαίωσε πως η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, τα οποία περιέχουν τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Τόνισε ότι η Μόσχα θα βρίσκεται κοντά στην κυπριακή κυβέρνηση και αναμένει κάποιες θετικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα επικαλούμενη αποκαλύψεις διπλωματών, ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ήταν και οι δύο πολύ κοντά στο να εγκαταλείψουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο αναφέρεται ότι σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτό τον πρώτο γύρο των συνομιλιών παρά σε οποιοδήποτε άλλο στο παρελθόν. Αλλού γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα με μηνύματά τους για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά εκρφράζουν ελπίδα για μια πολιτική λύση, ενωμένο νησί και ειρηνικό νέο έτος.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 28 December 1999 - 7:24:10 UTC