Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/02/2000 (ΚΥΠΕ) Η προκλητική γραπτή δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς χθες στη Γενεύη, η έγκριση του ενοποιημένου Προϋπολογισμού για το 2000, η επιστροφή του Πρόεδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού στην Κύπρο, η εξαγγελία του Ελληνα Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο και η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στην Ελλάδα, είναι τα τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Βαριές εκφράσεις στη Γενεύη" γράφει ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς ανέβασε χθες τους τόνους στη Γενεύη" αφού χρησιμοποίησε "σκληρές εκφράσεις σε βάρος του Προέδρου Κληρίδη (περί υποκρισίας και δολιότητας), αναγκάζοντας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντήσει στους χαρακτηρισμούς και να ανασκευάσει ανακρίβειες για το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις". Αλλού γράφει ότι με μικρές περικοπές εγκρίθηκε μετά τα μεσάνυχτα ο Προϋπολογισμός του κράτους για το 2000.

Η "Μάχη" με τίτλο "Πρόωρες κάλπες" γράφει ότι ο £λληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξήγγειλε χθες αιφνιδίως εκλογές για τις 9 Απριλίου, και "αιτιολογώντας την ημερομηνία αυτή ο κ. Σημίτης είπε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα μπορεί να λειτουργεί η νέα κυβέρνηση για να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΟΝΕ". Αλλού γράφει ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση στο ΧΑΚ.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Χάραξαν σύνορα" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "άνοιξε χθες και έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, χάρτη επί του οποίου τραβήχθηκαν οι γραμμές των συνόρων και ορίστηκαν τα όρια των καντονίων" και σύμφωνα με τόν "Π" "τα τέσσερα καντόνια προτείνεται όπως τα δύο Ε/κ δημιουργηθούν στην Καρπασία και τον Κορμακίτη και τα δύο Τ/Κ στη Λεύκα και τη Λουρουτζίνα. Αλλού γράφει ότι ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε χθες στην Α' Τεχνική Σχολή Λεμεσού, αιτία της οποίας ήταν η υπερθέρμανση του λεβητοστασίου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Μας εξευτελίζουν" και γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "κλιμάκωσε χθες την επιθετική του τακτική και τη σαφή προσπάθειά του να εξευτελίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Πρόεδρο Κληρίδη προσωπικά και κατ'επέκταση τους Ε/Κ" κυκλοφορώντας "έγγραφο δήλωσή του" στο Μέγαρο των ΗΕ στη Γενεύη, "σε επιστολόγραφο που φέρει την σφραγίδα του ψευδοκράτους και τον ίδιο ως "πρόεδρο" του λεγόμενου "κράτους" του. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ εξέφρασε την άποψη πως δεν θα επέλθει λύση στο Κυπριακό στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο "Γενεύη: πόλεμος λέξεων" γράφει ότι "έντονη αντιπαράθεση δια γραπτών ανακοινώσεων ξέσπασε χθες στη Γενεύη μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς" με τον Τ/Κ ηγέτη να παρεκτρέπεται κάνοντας προσωπική επίθεση και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς κατά του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος απαντώντας άμεσα, σημείωσε "ως ατυχή την πρακτική που υιοθέτησε ο εγκάθετος της Αγκυρας στα κατεχόμενα". Αλλού γράφει ότι η Ιντερπόλ και το FBI ενημερώθηκαν χθες για την υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης μέσα σε χαλιά, για την οποία συνελήφθη ένας Ιρανός στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Απογοητεύσατε κύριοι" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες κατά τη συζητήση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό για το 2000 ότι "η αλήθεια είναι μία και την κρίνει ο λαός. Και η αλήθεια είναι ότι απογοητεύσατε κύριοι με την πολιτική σας ακόμα και τον απλό οπαδό του ΔΗΣΥ". Αλλού γράφει ότι οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές δημοσιοποίησαν χθες 37 πλαστικά παιχνίδια που περιέχουν φθαλικά άλατα, όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα του Κρατικού Χημείου.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς που επέκρινε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι παραβίασε το εμπάργκο δηλώσεων με τη γραπτή ανακοίνωσή του, εξέδωσε χθες ο ίδιος ανακοίνωση με επιστολόχαρτο του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα ότι η συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας δημιούργησε νέα ελπίδα για τις σχέσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι με τη θετική ψήφο του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και των ΕΔΗ εγκρίθηκε ο πρώτος ενοποιημένος Προϋπολογισμός του κράτους, που προβλέπει δαπάνες 2006.4 εκατομμύρια λίρες και καθαρά έσοδα 1348.1 εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Ρότσας ανέφερε πως η υπερτίμηση των τιμών των περισσοτέρων μετοχών που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει την πτώση στο Χρηματιστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 5 February 2000 - 8:24:13 UTC