Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/03/2001 Οι κομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι πληροφορίες για συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του και οι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει την ΑΤΗΚ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Χριστόφιας εξέθεσε τον Δώρο" γράφει ότι η εξασφάλιση δωρεάν παραχώρησης από την Ελλάδα ελικοπτέρων "Μπελ" οδήγησε σε αλλαγή γραμμής το ΑΚΕΛ, με το ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια να προβαίνει σε δήλωση με την οποίαν άφησε εκτεθειμένο το βουλευτή Δώρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αντιτίθετο έντονα στο συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων. Αλλού γράφει ότι Κύπρος και Σλοβενία είναι οι δύο από τις 13 υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, που εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ η Τουρκία είναι από τις χώρες που εμφανίζουν το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το ΑΚΕΛ σε πλήρη διάταξη" γράφει ότι γνωστά πρόσωπα που θα κατέλθουν με τη σημαία του ΑΚΕΛ ως Νέες Δυνάμεις, περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλες σχεδόν τις Επαρχίες και γράφει ότι ο ΓΓ του κόμματος ανακοίνωσε χθες το ψηφοδέλτιο της Επαρχίας Κερύνειας και δήλωσε ότι τα ψηφοδέλτια των άλλων Επαρχιών θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών. Αλλού γράφει ότι την ενέργεια της Βουλής να εγκρίνει νομοσχέδιο, με το οποίο απαγορεύεται η κινηματογράφηση, η λήψη και μετάδοση φωτογραφιών ή δηλώσεων από το χώρο των Δικαστηρίων, τις αίθουσες, το προαύλιο, καθώς και κατά τη μεταφορά των κατηγορουμένων ή υποδίκων από και προς το Δικαστήριο, χαιρέτισαν τα κόμματα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα, με τίτλο "'Πόλεμος' για την ΑΤΗΚ" γράφει ότι κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πρόθεση του κράτους να μετοχοποιήσει την ΑΤΗΚ και αναφέρεται σε χθεσινή αντιπαράθεση για το θέμα, μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Μάρκου Κυπριανού. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει τον προσεχή Απρίλιο, πριν από το Πάσχα, συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σε μια περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι Αμερικανοί με τους Βρετανούς είναι οι μόνοι που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Επικυρώθηκαν τα ψηφοδέλτια" γράφει ότι η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ επικύρωσε χθες τα ψηφοδέλτια του κόμματος και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρουσίασε τους υποψήφιους στην Επαρχία Κερύνειας, ενώ ο ίδιος θα είναι και πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην κατεχόμενη αυτή επαρχία. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι αύξηση των ναύλων στις πτήσεις τους προς την Αθήνα αναμένεται να μελετήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αφού η έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, στην Ελλάδα, θα σημαίνει αύξηση κατά περίπου 15 λίρες Κύπρου του κόστους που οι ΚΑ επωμίζονται για κάθε επιβάτη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο άρθρο με τίτλο "Εκκληση για παραίτηση βοηθού του Χέιγκ που υποστήριξε το ψευδοκράτος" γράφει ότι ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ καλείται να απολύσει τον Ντάνιελ Χάνναν, ο οποίος δημοσίως υποστήριξε το ψευδοκράτος, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας Ρόμπιν Κουκ εξαπέλυσε επίθεση στον Χέιγκ για τη σύνδεσή του "με αυτούς που έχουν περίεργες αντικυπριακές απόψεις". Αλλού γράφει ότι το τμήμα των ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστείας διεξάγει εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα, ο οποίος κρατείται παράνομα από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς. Η οργάνωση κάλεσε τον Πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Μπους να απαιτήσει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Ε/Κ.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διάγνωση και θεραπεία" γράφει ότι ξεκρέμαστο και χωρίς προστατευτικές ασπίδες αποδεικνύεται ότι λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), αφού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλά κομμάτια του παζλ που λέγεται Κεφαλαιαγορά ήταν ασυμπλήρωτα και με σοβαρά κενά. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν θέματα του Χρηματιστηρίου και εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής καλείται να δώσει, την ερχόμενη Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΣ.: Οι εφημερίδες "Η Μάχη", "Ο Φιλελεύθερος" και η "Οικονομική" δεν παρελήφθηκαν από το ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 10 March 2001 - 7:24:03 UTC