Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 23/03/2001 Η χθεσινή αντιπαράθεση του Υπουργού Εξωτερικών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και η δέσμευση ότι θα διαφοροποιηθεί μετά από έντονη αντίδραση της κυβέρνησης καθώς και η υπόθεση υπερβάσεων λογαριασμών στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου και η αναβολή της έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Υγείας από τη Βουλή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Παραποίηση μετά τις υπερβάσεις" γράφει ότι "νέες, ακόμα πιο σοβαρές" διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση υπέρβασης λογαριασμών τριών μελών της επιτροπής Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου. Αλλού γράφει ότι από λάθος λειτουργών ιδιωτικού οίκου ευγηρίας ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς ότι είχε πεθάνει 85η γριά, ενώ η ίδια ήταν ζωντανή.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα αναβολή για το ΕΣΥ" γράφει ότι νέα αναβολή πήρε το Εθνικό Σχέδιο Υγείας κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ενώ εκφράζονται ελπίδες ότι θα βρεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής πριν από τη διάλυση του σώματος. Αλλού γράφει ότι τρεις Ελληνοπόντιοι συνελήφθησαν στην Πάφο για τη διερεύνηση υπόθεσης κλοπής και εξαργύρωσης μετά από πλαστογραφία κυβερνητικών επιταγών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βγάζουν μάτια οι παρανομίες" γράφει ότι "καταπελτικές" ήταν οι αποκαλύψεις που έγιναν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για υπόθεση πολεοδομικών παραβάσεων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης πυροδότησε έντονη αντίδραση των κομμάτων, δηλώνοντας ότι τα κόμματα παρεμβαίνουν στο έργο του για την διερεύνηση υπόθεσης παραβάσεων στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Αραδίππου, αφού έλαβε επιστολή από το ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στην οποία εκφράζεται η υποστήριξη στην Επιτροπή της ΣΠΕ Αραδίππου.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πολυμέτωπη σύγκρουση" για την αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου επιτέθηκε κατά του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ενώ από την κριτική του δε ξέφυγαν και οι Νέοι Ορίζοντες. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας έχει ομόφωνα αποφασίσει να παραπέμψει στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο που καθορίζει ειδικές απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιεί κάθε νοσηλευτήριο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο το θέμα υπό τον τίτλο "Βυθοσκοπούν αντιδράσεις" γράφει ότι "κίνηση να μετρήσουν τις αντιδράσεις" αποτελούσε η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία αναφέρεται σε "ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή διοίκηση". Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ενώπιον του δικαστηρίου συγχώρεσε και δεν θέλει να επιβληθεί ποινή στους δύο Αρχιμανδρίτες οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθεση ψευδορκίας εναντίον του.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ωμή πρόκληση ΥΠΕΞ" ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου προέβη σε "προκλητική επίθεση" εναντίον της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για "ενορχηστρωμένη προσπάθεια φίμωσης του Υπουργών". Αλλού γράφει ότι η Εθνική Φρουρά με απόφαση που γνωστοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ?μυνας, θα προμηθευτεί με κατεψυγμένο κρέας για τον πασχαλινό οβελία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Πάπας εκβιάζει επίσκεψη" γράφει ότι ο Πάπας Παύλος Β΄ στα πλαίσια προσκυνήματός του σε περιοχές τις οποίες επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος "απαιτούσε να επισκεφθεί και την κατεχόμενη Σαλαμίνα". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος "ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο με το Ρωσικό Ολυμπιακό Λόττο".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Ο Λοϊζίδης αισιόδοξος αναφορικά με τις ελπίδες για την Ολυμπιακή Αεροπορία", αναφέρεται στα σχέδια επέκτασης των Κυπριακών Αερογραμμών, γράφοντας ότι ο Πρόεδρος της εταιρείας είπε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές "θα πάρουν τελική απόφαση στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας". Σε άλλο θέμα της γράφει ότι σύμφωνα με την ΚΟΠ ήδη έχουν πουληθεί 3.500 εισιτήρια σε Iρλανδούς οπαδούς για το παιγνίδι της Eθνικής Κύπρου με την Eθνική Ιρλανδίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξαγριωμένος για την έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" αναφέρεται στις αντιδράσεις του Υπουργού Εξωτερικών στην έκθεση των ΗΕ, που είπε ότι η έκθεση στην πρώτη της μορφή ήταν "απαράδεκτη" και ότι τα ΗΕ "του υποσχέθηκαν μία διορθωμένη έκθεση". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας πρόκειται να επισκεφθούν την Ουάσινγκτον τις επόμενες εβδομάδες σε μία προσπάθεια των ΗΠΑ να πιέσουν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" προβάλλει χαιρετιστμό του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Εντουαρτ Κλέι, ο οποίος κατά τη διάρκεια δικοινοτικού συνεδρίου γυναικών επέκρινε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να λαμβάνουν μέρος σε δικοινοτικές εκδηλώσεις. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου και το τεστ Παπανικολάου.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 23 March 2001 - 8:24:03 UTC