Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 27/04/2006

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις για το Κυπριακό, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, το θέμα των εκτάκτων και η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για αυτό, και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μας βάζουν χέρι 1,5 εκ. καθημερινά» γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως αν και όταν ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα με τις τιμές των καυσίμων η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Η εφημερίδα σημειώνει πως συνολικά το κράτος εισπράττει 1,5 εκατομμύριο λίρες καθημερινά μόνον από τους φόρους στα καύσιμα. Αλλού αναφέρει πως θέμα χρόνου θεωρείται η αποχώρηση 240 εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές. Οσοι απολυθούν θα λάβουν την αποζημίωση που προβλέπεται αλλά και την κατά χάριν αποζημίωση που δίδει η κυβέρνηση και θα αποχωρήσουν.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χαλίτικη γη σε αλλοδαπούς» αναφέρεται σε παραχώρηση σε αλλοδαπούς χαλίτικης γης, στην περιοχή όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, για τη δημιουργία καταφυγίου σκύλων. Σύμφωνα με την εφημερίδα η έκταση παραχωρήθηκε «με προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, παρά τις αντιδράσεις των κοινοτήτων Τίμης και Αχέλειας». Σε άλλο θέμα σημειώνει πως οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, ΚΟΡΕΠΕΡ, συμφώνησαν χθες σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθείται πριν από το άνοιγμα κάθε κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

O «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πακέτο οι έκτακτοι για τη νέα Βουλή» αναφέρει πως το άρθρο 68 του Συντάγματος, το οποίο, πλην κάποιων εξαιρέσεων, αφαιρεί από την απερχόμενη Βουλή την εξουσία να ψηφίσει τους νόμους ή να λαμβάνει αποφάσεις, φαίνεται ότι θα καταστεί μοιραίο για τους έκτακτους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι πιθανότατα χάνουν τη χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την πίεση που αισθάνονται τα κόμματα λόγω προεκλογικής περιόδου. Αλλού αναφέρει πως οι χειρότερες των τελευταίων έξι χρόνων είναι οι τουριστικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου και το Μάρτιο καταγράφηκε μείωση εσόδων 18,3%.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Μας κλέβουν ρυθμισμένες αντλίες» αναφέρει πως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές, όταν εφοδιάζονται με καύσιμα στα πρατήρια πετρελαιοειδών, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο, οι αντλίες να είναι λανθασμένα ρυθμισμένες και να χάνουν χρήματα. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης επιβεβαίωσε χθες καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίοι έπεσαν θύματα κλοπής από λανθασμένα ρυθμισμένες αντλίες σε πρατήρια πετρελαιοειδών. Αλλού γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε χθες ότι η διαφωνία της κυβέρνησης με το νόμο που ψήφισε η Βουλή δεν περιορίζεται μόνο στη συνταγματική πτυχή και τη λανθασμένη διατύπωση των προνοιών του, αλλά επεκτείνεται και στην ουσία του.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ζητούν δούναι χωρίς λαβείν» αναφέρει πως η Κοντολίζα Ράις ζητά ένα πάρε δώσε από τη Λευκωσία προκειμένου από τη μια να διασφαλίσει την ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και από την άλλη να ικανοποιήσει την Αγκυρα σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους. Πλην όμως η θέση αυτή της Ουάσιγκτον ισοδυναμεί για τη Λευκωσία ένα δώσε δώσε αφού σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων αυτό είναι υποχρέωση της Αγκυρας προς την ίδια την ΕΕ ενώ σε ό,τι αφορά τους Τ/Κ υπάρχει σαφής θέση της κυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να υπάρξει άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων. Αλλού αναφέρει πως η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου εντόπισε στην αγορά της Κύπρου δυο επικίνδυνα προϊόντα για τα παιδιά.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Πρωταγωνιστής για λύση» γράφει πως το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει πρωταγωνιστής για την ειρηνική επανένωση της Κύπρου και θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες για την εξεύρεση διζωνικής, δικοινοτικής λύσης του Κυπριακού, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Τα σχόλια της Ράις προκαλούν καταιγίδα» αναφέρει πως η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις προκάλεσε καταιγίδα χθες σε Λευκωσία και Αθήνα, καθώς οι πολιτικοί αμφισβήτησαν τα κίνητρά της για την Κύπρο. Η επίσκεψη της κ. Ράις σε Αθήνα και Αγκυρα άφησε την ξεκάθαρη εντύπωση πως επισκέφθηκε την περιοχή προς αναζήτηση της υποστήριξης της Αγκυρας στη θέση της Ουάσιγκτον για το Ιράν με αντάλλαγμα τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας. Αλλού αναφέρει πως η μάχη των ουρανών στη Μεσόγειο μπορεί να λάβει νέα τροπή τον ερχόμενο μήνα εάν η Κύπρος πετύχει να γίνει ο συντονιστής της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 27 April 2006 - 14:19:08 UTC