Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 16/11/2006

Οι χθεσινές εκδηλώσεις τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα για την 23η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι πιέσεις των Αμερικανών προς την ΕΕ με στόχο να προκαταλάβουν το πλαίσιο συστάσεων της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία, η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ σε ότι αφορά τη μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και η χθεσινή εξαιρετική εμφάνιση της Εθνικής Κύπρου, η οποία κατάφερε να πάρει ισοπαλία από την Εθνική Γερμανίας για τα προκριματικά του Euro 2008, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αφησε άφωνο τον Χριστόφια ο Τάσος» πως «απρόσμενες διαστάσεις τελικά πήρε η σατιρική θεατρική παράσταση περί της διαφωνίας της κυβέρνησης με το κόμμα του ΑΚΕΛ, με αποτέλεσμα ο Τάσος Παπαδόουλος να αφήσει άφωνο τον κ. Χριστόφια και ολόκληρο το ΑΚΕΛ». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επηρεάζεται από οποιονδήποτε Υπουργό. Αλλού αναφέρει πως το απόλυτο χάος δημιουργείται καθημερινά στο νοσοκομείο της Λεμεσού, αφού για τις εγγραφές 1000 με 1200 ασθενών καθημερινά λειτουργούν μόνο τέσσερις θυρίδες.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Λαϊκίστικες εξάρσεις ΑΚΕΛ» αναφέρει πως η άμεση αντίδραση του Προέδρου Παπαδόπουλου στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ότι δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησε τον κ. Χριστόφια να επανέλθει στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, στον οποίο καταλογίζει νοοτροπία νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αλλού γράφει πως έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΥΠΕΞ Γιώργου Λιλλήκα σημειώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σεξ και εκτρώσεις πριν από τα 16» πως τα αποτελέσματα της έρευνας μέρος της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ο «Π», μπορεί να μην φέρνουν στο φως τραγωδίες, καταδεικνύουν όμως την ανάγκη χάραξης πολιτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών. Η ηλικία που αποτελεί κρίσιμη καμπή φαίνεται ότι είναι τα 15. Αλλού αναφέρει πως η «άσημη» ποδοσφαιρικά Κύπρος χρειάστηκε τους Γερμανούς της για να κερδίσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου. Επαιξε στα ίσια την Εθνική Γερμανίας και απέσπασε μια ιστορική ισοπαλία.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Στο όριο φτώχειας οι μισοί συνταξιούχοι μας» αναφέρει πως ένας στους δυο Κύπριους συνταξιούχους μας βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Το θλιβερό αυτό στοιχείο περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο δράσης της Κύπρου στα θέματα συντάξεων, υγείας και παιδείας, που κατατέθηκε στην ΕΕ. Το ποσοστό φτώχειας των Κυπρίων άνω των 65 χρονών ανέρχεται στο 48% και θεωρείται πολύ ψηλό, αν συγκριθεί με το μέσο όρο στην Ευρώπη, που είναι μόνο 18%. Αλλού αναφέρει πως υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και για τις θέσεις στις Σχολικές Εφορείες.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Κυρώσεις με το γάντι» αναφέρει πως με στόχο να επιτύχουν περιορισμό των κυρώσεων προς την Αγκυρα, ενόψει της προδιαγραφόμενης άρνησής της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, οι Αμερικανοί άρχισαν το πρέσιγκ προς τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προκαταλάβει το πλαίσιο των συστάσεων που θα υποβάλει η Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλού αναφέρει πως έξαρση των εποχιακών λοιμώξεων, οι οποίες εκδηλώνονται με τη μορφή λαρυγγίτιδας στα παιδιά κάτω των 5 χρόνων και ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως απύρετης, στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Καταδίκη» αναφέρει πως το ΑΚΕΛ διαμήνυσε πως ο λαός μας δεν συμβιβάζεται με τις λεγόμενες πραγματικότητες της κατοχής και της διαίρεσης, καταδικάζοντας χθες, 23η επέτειο, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και δια του ΓΓ του τόνισε πως Ε/Κ και Τ/Κ παλεύουμε για ανατροπή της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως με τραγούδι, συνθήματα, συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και έγκριση ψηφίσματος για το ΓΓ των ΗΕ, η μαθητική και φοιτητική μαχόμενη νεολαία βροντοφώναξε χθες την αγανάκτησή της για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ταλάτ: Μας θέλει πραγματικά η ΕΕ;» ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη χθεσινή του ομιλία για την 23η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυπριακής κυβέρνησης και της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η ΕΕ κάνει διακρίσεις κατά των Τ/Κ και αγκαλιάζει την παρούσα ε/κ ηγεσία. Αλλού αναφέρει πως μια νέα έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει πως η Κύπρος έχει έναν από τους μικρότερους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς στην ΕΕ, συνεισφέροντας μόνο 0.8% του ΑΕΠ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 16 November 2006 - 15:19:10 UTC