Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-06-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999
  • [01] ΝΑΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [03] ΟΗΕ ΓΙΟΥΓΚΟ
  • [04] ΗΠΑ ΓΙΟΥΓΚΟ
  • [05] ΓΙΟΥΓΚΟ ΒΟΜΒΕΣ
  • [06] ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΡΑΚΗ
  • [08] ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΕΜΕΣΟ
  • [09] ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΣ
  • [10] ΜΑΖΩΤΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

  • [01] ΝΑΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε το ΝΑΤΟ για την έκβαση των συνομιλιών των επιτελών του με Γιουγκοσλάβους επιτελείς, για οριστικοποίηση της συμφωνίας αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Κουμάνοβο στα Σκόπια, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Σιμόν Γουώρθυ είπε ότι η συμμαχική αντιπροσωπεία είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Απέφυγε ωστόσο να επεκταθεί.

    Πηγή, πάντως, προσκείμενη στο περιβάλλον των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η συμφωνία δεν αποκλείεται να υπογραφεί σήμερα.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Οι στρατιωτικές συνομιλίες στο Κουμάνοβο άρχισαν στις δέκα το βράδυ ύστερα από την καθοριστικής σημασίας συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ για μετατροπή της συμφωνίας τους σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Οι συνομιλίες διεκόπησαν τρισήμισυ ώρες αργότερα και η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία μετέβη στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις, για να επιστρέψει γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα, προς συνέχιση των συνομιλιών.

    Εξι ώρες μετά την επανάληψη των συνομιλιών οι Σέρβοι αξιωματικοί υπό τον υπαρχηγό του Επιτελείου Στρατηγό Σβέτοραζ Μαριάνοβιτς συζητούν το έγγραφο του ΝΑΤΟ που καθορίζει λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα και τις διόδους αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ μετέδωσε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται για τεχνικά ζητήματα και είναι σημαντικές, γιατί αφορούν στην κάλυψη του κενού και στην ασφάλεια των Σέρβων, μετά την αποχώρηση των Γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

    [03] ΟΗΕ ΓΙΟΥΓΚΟ

    Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προτίθεται να διεξαγάγει σήμερα συζήτηση επί του σχεδίου απόφασης της Ομάδας των Οκτώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των στρατιωτικών συνομιλιών του Κουμάνοβο.

    Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη δήλωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει την υπογραφή του Βελιγραδίου για αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και τον τερματισμό των βομβαρδισμών, προτού συζητήσει και πιθανότατα υπογράψει την απόφαση για τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σημειώνεται ότι ο τερματισμός των βομβαρδισμών αποτελούσε βασικό αίτημα της Ρωσίας και της Κίνας.

    [04] ΗΠΑ ΓΙΟΥΓΚΟ

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωε ότι έχει ενδίξεις πως ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για την αποχώρηση των δυνάμεων του από το Κοσσυφοπέδιο, έστω και αν κανένας στρατιώτης δεν έχει φύγει ακόμη από την περιοχή.

    [05] ΓΙΟΥΓΚΟ ΒΟΜΒΕΣ

    Τα νατοϊκά αεροπλάνα συνέχισαν τις επιθέσεις τους στη διάρκεια της νύκτας, παρά τη συμφωνία των οκτώ και τις συνομιλίες στο Κουμάνοβο.

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία.

    Σ' ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία ήχησε ο συναγερμός στις δέκα το βράδυ και σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες σφοδρές επιθέσεις δέχθηκε κυρίως το Κοσσυφοπέδιο.

    Επίσης βομβαρδίστηκαν στόχοι σε περιοχές της Σερβίας.

    [06] ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ισπανία υποστηρίζει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου πρέπει να προχωρήσουν με τη συμμετοχή των δυο κοινοτήτων.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ραμόν Ντε Μιγκέλ, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να δώσει ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία από την πλευρά της θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΡΑΚΗ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ επανέλαβε τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι δεν εκπληροί δήθεν τις υποχρεώσεις της προς τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

    Μιλώντας στα μέλη της ομοσπονδίας τουρκικών βαλκανικών μειονοτήτων, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στις τουρκικές μειονότητες.

    [08] ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΕΜΕΣΟ

    Διακόπτονται στις εντεκα και τριάντα το πρωί, οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια, στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.

    Οι οικοδόμοι διαμαρτύρονται για την εργοδότηση αλλοδαπών που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται ανεργία στην οικοδομική βιομηχανία.

    [09] ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

    Ελαφρά σεισμική δόνηση έγινε αισθητή την αυγή στη Λάρνακα και τη Λευκωσία.

    Η δόνηση σημειώθηκε στις τρεις και είκοσι-επτά και ήταν μεγέθους τεσσάρων κόμμα δύο βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Έγινε ιδιαίτερα αισθητή από ενοίκους υψηλών κτιρίων.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ των χωριών Ορμήδειας και Ξυλοφάγου.

    Πρόκειται για τη δεύτερη σεισμική δόνηση που σημειώνεται σε διάστημα δύο εβδομάδων.

    Ο πρώτος σεισμός που σημειώθηκε στις είκοσι-έξι Μαίου ήταν μεγέθους πέντε βαθμών και προκάλεσε ρωγμές σε κατοικίες.

    [10] ΜΑΖΩΤΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Ο πρόεδρος και τα μέλη της κοινότητας Μαζωτού υπέβαλαν ομαδικώς τις παραιτήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την μη υλοποίηση σχεδίων για βελτιωτικά έργα στην κοινότητα.

    Σε επιστολή τους προς το υπουργικό συμβούλιο, οι αρχές του Μαζωτού παραπονούνται για εμπαιγμό από τους αρμοδίους και αναφέρουν ότι, παρά τις υποσχέσεις, δεν άρχισαν έργα για την κατασκευή των δρόμων προς το Ζύγι και άλλες κοινότητες της περιοχής, καθώς και κτηνοτροφικής περιοχής.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 9 June 1999 - 11:47:25 UTC