Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΝΑΡΞΗ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΕΣΕΡ
  • [03] ΣΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [05] ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΗΝΥΜΑ
  • [06] ΠΑΠΑ ΥΟΡΚΗ
  • [07] ΕΔΑΦΙΚΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [08] ΣΗΜΙΤΗΣ ΒΕΤΟ
  • [09] ΛΙΠΟΝΕΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [10] ΧΑΚ ΚΛΕΙΣΤΟ

  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΝΑΡΞΗ

    Αρχίζουν το απόγευμα στη Νέα Υόρκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, μέσα σε βαρύ κλίμα, που διαμόρφωσαν νέες κυνικές και αδιάλλακτες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθεί στις πέντε το απόγευμα, ώρα Κύπρου και με το Ραούφ Ντενκτάς στις έξι και σαράντα πέντε.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΕΣΕΡ

    Αγνοώντας την παράκληση των Ηνωμένων Εθνών για αποφυγή δηλώσεων, ο Ραούφ Ντενκτάς έδωσε δημοσιογραφικη διάσκεψη λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνμιλιών για να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του και να δημιουργήσει κλίμα ιλαρότητας γύρω από τις συνομιλίες.

    Κυνικά δήλωσε ότι δεν παραβιάζει το μορατόριουμ δηλώσεων γιατί δήθεν αναφέρεται στο παρελθόν και εξηγεί το πρόβλημα, το οποίο, όπως είπε, δεν γνωρίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Είπε επίσης ότι στις συνομιλίες θα υποβάλει προτάσεις για συνομοσπονδία στην Κύπρο και ότι θα αμφισβητήσει το δικαίωμα του Προέδρου Κληρίδη να αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο Πρόεδρος της Κύπρου.

    Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άρνησή του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είναι καλός φίλος του, αλλά οι συναντήσεις μαζί του δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις επειδή όταν οι άλλοι τους βλέπουν να γελούν ύστερα από κάποιο ανέκδοτο, σχηματίζουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα προς επίλυση.

    [03] ΣΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και χαρακτηρισε για άλλη μια φορά απαράδεκτο το στάτους κβο στην Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Σερ Τζέρεμυ Γκρίνστοκ επισημαίνεται το ενδιαφέρον του σώματος για το Κυπριακό και υπογραμμίζεται ότι από τον Ιούνιο είχε ζητήσει τη σύγκληση συνομιλιών εντός του φθινοπώρου χωρίς όρους και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Κόφι Ανάν έχει ζητήσει από τις δύο πλευρές να παραμείνουν στη Νέα Υόρκη μέχρι τις δεκαπέντε Δεκεμβρίου.

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, είπε, δεν θα είναι διαδικαστικές, αλλά θα αγγίξουν και θέματα ουσίας και αποδοκίμασε τις συνεχείς δηλώσεις στις οποίες προβαίνει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα δήλωσε, εξάλλου, ότι ο Κόφι Ανάν αναμένει από τις πολλές κυβερνήσεις που επέδειξαν ενδιαφέρον για το Κυπριακό να τον βοηθήσουν είτε με συμβουλές, είτε και με κάποιο μέτρο διπλωματικής βοήθειας.

    [05] ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΗΝΥΜΑ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παρεμβαίνει στις εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες με προσωπικό μήνυμα προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Η απεσταλμένη του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Σούλα Χατζηκυριάκου μετέδωσε ότι διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζουν την παρέμβαση Κλίντον καθοριστική για την έκβαση των συνομιλιών και θεωρούν ότι θα δώσει ώθηση στα σχέδια για απευθείας συνομιλίες τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

    [06] ΠΑΠΑ ΥΟΡΚΗ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δήλωση που εξέδωσε αργά ψες υπογραμμίζει ότι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ύστερα από ρητές διαβεβαιώσεις που έλαβε τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τα Ηνωμένα Εθνη ότι οι συνομιλίες θα είναι ουσίας, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτει ότι κατά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, ο Κόφι Ανάν του ζήτησε να προσέλθει στις συνομιλίες έτοιμος για να εκθέσει τις απόψεις του και να συζητήσει πάνω στα τέσσερα βασικά σημεία του Κυπριακού, δηλαδή το συνταγματικό, την ασφάλεια, το εδαφικό και το θέμα των περιουσιών.

    [07] ΕΔΑΦΙΚΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί τονίζουν πως οι συνομιλίες θα είναι ουσιαστικές και δεν θα αρκεστούν σε χαρακτηρισμούς.

    Ιδιαίτερα στο εδαφικό, αναφέρουν ότι έχει μεγάλη σημασία το ζήτημα των αποζημιώσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή μας, υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεγάλο ταμείο αποζημιώσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου λιρών.

    Αναφορικά με το συνταγματικό, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι θα επιδιώξουν να υπάρξει μια συμφωνία αρχών που θα διέπει το σύνταγμα και ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή συνταγματολόγων υπό την προεδρία προσωπικότητας κοινώς αποδεκτής.

    [08] ΣΗΜΙΤΗΣ ΒΕΤΟ

    Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν δεν ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Αθήνας στο Κυπριακό και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πλαισιώνουν την τουρκική υποψηφιότητα.

    Τη θέση αυτή κατέστησε σαφή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στην Αθήνα με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν.

    [09] ΛΙΠΟΝΕΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Από την πλευρά του, ο Φινλανδός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ολοι συμφωνούν, είπε, ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτελεί θέμα μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η λύση του Κυπριακού θα διευκόλυνε πιθανόν τη διαδικασία.

    Οσον αφορά την Τουρκία, ο κύριος Λίπονεν, είπε ότι υπάρχει ιστορική ευκαρία στο Ελσίνκι για να διευθετηθεί το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι ανησυχίες που εκφράζει η Ελλάδα είναι απόλυτα τεκμηριωμένες και τυγχάνουν κατανόησης.

    [10] ΧΑΚ ΚΛΕΙΣΤΟ

    Αναστέλλονται και πάλι για τρεις μέρες οι εργασίες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

    Σε μαραθώνια χθεσινή συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως το Χρηματιστήριο παραμείνει κλειστό από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, λόγω της εισαγωγής νέου συστήματος συναλλαγών.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Ασθενής υψηλή ατμοσφαιρική πίεση επηρεάζει τη περιοχή.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις, κυρίως στη ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και παροδικά μέχρι τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικο και ανατολικά παράλια, στους δέκα στα δυτικά παράλια και στους τέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 3 December 1999 - 10:07:26 UTC