Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΧΡΗΜΑ ΧΑΙΡΕ
  • [02] ΧΑΚ ΑΝΩ
  • [03] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
  • [04] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [05] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΠΡΟΣ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [07] ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [08] ΠΛΟΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
  • [09] ΑΘΗΝΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΝΕΟ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΧΡΗΜΑ ΧΑΙΡΕ

    Το Χρηματιστήριο, οι χρηματιστές και οι επενδυτές χαιρέτισαν τη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για την επιβολή τέλους στης χρηματιστηριακές πράξεις και φορολογίας επί των κερδών.

    Ωστόσο χρηματιστές και επενδυτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για επί μέρους πρόνοιες του νομοσχεδίου.

    Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ντίνος Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η έγκριση του νόμου δίδει τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι είναι πιο λογικό να φορολογούνται τα κέρδη παρά να επιβαρύνονται με τέλος οι χρηματιστηριακές πράξεις και είπε ότι αυτό θα προσπαθήσει να προωθήσει το Χρηματιστήριο μέσα στο δύο χιλιάδες.

    Εξ άλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας, αν και χαιρέτισε τη ψήφιση του νόμου, εξέφρασε επιφυλάξεις για το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων λιρών που θα απαλλάσσεται της φορολογίας.

    Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Κύπρος Πρωτοπαπάς χαιρέτισε το γεγονός ότι τερματίζεται η αβεβαιότητα, αλλά διαφώνησε με το ύψος της φορολογίας, που όπως είπε θα είναι συνολικά οκτώ τοις εκατόν, αφού θα καταβάλλεται και τρία τοις εκατόν για την άμυνα.

    [02] ΧΑΚ ΑΝΩ

    Ανοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, την πρώτη μετά την έγκριση της νομοθεσίας για επιβολή φορολογίας στα κέρδη και τέλους στις συναλλαγές.

    Έφθασε στις επτακόσιες είκοσι τρεις μονάδες σε σύγκριση με εξακόσιες ογδόντα οκτώ μονάδες που ήταν χθες, σημειώνοντας αύξηση γύρω στο πέντε τοις εκατόν.

    Ο όγκος συναλλαγών έφθασε στα τριάντα δύο κόμμα έξι εκατομμύρια από εικοσιτρία εκατομμύρια που ήταν χθές.

    Η αυριανή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση του χρόνου θα αρχίσει στις δέκα και δέκα αντί στις δέκα και τριάντα.

    [03] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

    Η Βουλή ενέκρινε ένα από τα πιο σοβαρά μέτρα προσαρμογής προς τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ην ελευθεροποίηση των επιτοκίων, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το δύο χιλιάδες ένα.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τριάντα παρόντες βουλευτές και δεκαεπτά εναντίον.

    Εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΑΚΕΛ, ενώ η ΕΔΕΚ εξέφρασε επιφυλάξεις.

    Πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για εφαρμογή της ελευθεροποίησης το 2002, απερρίφθη.

    Για υφιστάμενα οικιστικά δάνεια, που δεν ξεπερνούν τις εξήντα χιλιάδες λίρες σε συνδυασμό με τυχόν συμπληρωματικά δάνεια, ο χρεώστης έχει την επιλογή να μετατρέψει το υπόλοιπο του δανείου σε δάνειο με προκαθορισμένο επιτόκιο προς εννέα τοις εκατόν ετησίως ή να επιλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο

    [04] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Πολύ ορθή, έστω και αν έγινε καθυστερημένα, χαρακτήρισε ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργος Βασιλείου τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για ελευθεροποίηση των επιτοκίων από την πρώτη Ιανουαρίου του 2001.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Βασιλείου, ανέφερε ότι η σημασία της απόφασης έγκειται στο ότι η Κύπρος εισέρχεται πλέον στο κλίμα της ελευθερίας των αγορών και ανταποκρίνεται πλήρως έναντι των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων.

    [05] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε παραχωρήσεις στο Κυπριακό

    Μιλώνστας στη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ είπε επίσης ότι στο Ελσίνκι η Τουρκία δεν προέβη σε παραχωρήσεις στην Κύπρο ή αναφορικά με τα εθνικά της δικαιώματα προκειμένου να αναγορευθεί σε υποψήφια χώρα.

    Πρόσθεσε ότι δήλωσε στους ευρωπαίους ηγέτες πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και ότι όσα βήματα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ίδια θα κάνει και το ψευδοκράτος για ενοποίηση με την Τουρκία.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει πείσει την ηγετική ομάδα της Ευρωπαικής Ενωσης ότι το κυπριακό θα πρέπει να παραμείνει εκτός των όρων και των σχέσεων που αφορούν την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.

    Ο κύριος Χριστόφιας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια επίσκεψής του στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, ο οποίος ανέφερε ότι η Αγκυρα θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ανακήρυξη της ως υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση για να ενισχύσει τη θέση της για συνομοσπονδιακή λύση.

    [07] ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Με νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών και σοβαρές καταστροφές, κυρίως σε ηλεκτροδοτικά δίκτυα, συνεχίζεται η κακοκαιρία που σαρώνει την Ευρώπη.

    Στην Αυστρία, συνολικά δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η ομίχλη και οι συνεχιζόμενες χιονοπτώσεις εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης να προσεγγίσουν σε τοποθεσία στο Τυρόλο όπου βρίσκονται θαμμένοι από χιονοστιβάδα εννιά Γερμανοί τουρίστες.

    Δραματική είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν στο δίκτυο.

    [08] ΠΛΟΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

    Ρωσικό δεξαμενόπλοιο κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ακτοφυλακής στην Κωνσταντινούπολη και οι δεκαεπτά ναυτικοί του ρωσικού δεξαμενόπλοιου είναι σώοι.

    Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο μετέφερε πέντε χιλιάδες τόνους πετρελαίου και σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο υπάρχει διαρροή στη θάλασσα.

    [09] ΑΘΗΝΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΝΕΟ

    Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε ψες τα καθιερωμένα της βραβεία.

    Μεταξύ των τιμηθέντων είναι η ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, οι άντρες της οποίας με αυτοθυσία προσέτρεξαν προς βοήθεια των σεισμοπαθών και η ηθοποιός Αννα Συνοδινού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων θεατρικής της.

    Εξ άλλου στην Κυπρία ποιήτρια Πίτσα Γαλάζη απονεμήθηκε το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα για την ποιητική της συλλογή "Τα πουλιά του Ευστόλιου και ο Εγκλειστος" και στη Μαρία Κυπριανού το βραβείο για διαπρέποντα Ελληνα γλύπτη από τους νεώτερους, για τις αναζητήσεις και τις καθαρά προσωπικές διατυπώσεις της.

    Η Ακαδημία απένειμε επίσης Αργυρό μετάλλιο στην Πυροσβεστική υπηρεσία της Κύπρου, άντρες της οποίας προσέτρεξαν σε βοήθεια των σεισμοπαθών της Αθήνας.

    Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Γιώργος Καρύδης σε δηλώσεις του μετά την απονομή ανέφερε ότι οι Κύπριοι νοιώθουν εθνική επιταγή και υποχρέωση να βοηθούν τον Ελλαδικό πληθυσμό.

    Μετά θάνατον τιμήθηκε ο παλαιός πρωταθλητής πυγμαχίας Παναγιώτης Πολυκανδριώτης, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τα τρία παιδιά του που είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια από τον σεισμό.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές ψηλές νεφώσεις, που δυνατό να φέρουν λίγες τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατρείς στα παράλια και στους πέντε στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 29 December 1999 - 10:28:00 UTC