Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-03-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [02] ΠΑΠΑ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΕΥΡΩΠΗ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗ
  • [05] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
  • [06] ΣΠΥΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • [07] ΠΟΥΡΓΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
  • [08] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
  • [09] ΑΚΕΛ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [10] ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΟΒΑΡΑ
  • [11] ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΥΡ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001

  • [01] ΠΑΠΑ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Η επιλογή της Τουρκίας μπροστά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, είναι είτε να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε να ενθαρρύνει τους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν στην ενταξιακή διαδικασία.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Στη συνάντηση, που κράτησε μια περίπου ώρα, συζητήθηκαν σε βάθος η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι δύο επιλογές που υπάρχουν είτε επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη είτε ένταξη πριν από τη λύση.

    Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι η σε βάθος συζήτηση της πορείας ένταξης της Κύπρου ήταν αναγκαία, ενόψει του γεγονότος ότι μετά τις αποφάσεις της Νίκαιας, με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος της διεύρυνσης, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου φαίνεται αισιόδοξη σ' ότι αφορά τη διαπραγματευτική της ικανότητα.

    [02] ΠΑΠΑ ΕΠΑΦΕΣ

    Στο πλαίσιο των επαφών του με την πολιτική ηγεσία ο κύριος Παπανδρέου είχε το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου.

    Αυτήν την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Νωρίτερα ο κύριος Παπανδρέου, τον οποίο συνοδεύουν και Ελλαδίτες ολυμπιονίκες αθλητές, επισκέφθηκε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Το απόγευμα θα μεταβεί στην Πάφο, όπου θα επισκεφθεί και την αεροπορική βάση '' Ανδρέας Παπανδρέου ''.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε και πάλι το ΑΚΕΛ ότι βρίσκεται ιδεολογικά αντιπαρατεταγμένο στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν αρκεί να λέει κάποιος πως είναι ευρωπαϊστής, αλλά θα πρέπει να το αποδεικνύει.

    Στην προκειμένη περίπτωση, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ μπορεί να δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης, υπό όρους, αλλά με τις ενέργειές του αποδεικνύει το αντίθετο.

    Ο κύριος Αναστασιάδης κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι με την αντίθεσή του στην έγκριση ορισμένων νομοσχεδίων για την εναρμόνιση υποσκάπτει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗ

    Θέατρο του παραλόγου χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τη θέση ότι το κόμμα του τάσσεται εναντίον της ένταξης.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Χριστόφιας επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι θέλει να δημιουργήσει αντιευρωπαϊστές, και παρουσιάζει ως αντικύπριους εκείνους οι οποίοι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και τον Δησύ.

    Είπε επίσης ότι κριτική γίνεται σε διάφορα θέματα, όπως γίνεται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

    [05] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη για την εγκληματικότητα, που πραγματοποιείται από τις δέκα το πρωϊ υπο τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Συμμετέχουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εσωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο αρχηγός της Αστυνομίας.

    Στη σύσκεψη θα συζητηθεί επίσης η έκθεση εμπειρογνωμόνων για την Αστυνομία.

    [06] ΣΠΥΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

    Γελοίο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού το θέμα που προέκυψε με την αλλαγή του αυτοκινήτου του.

    Ο κύριος Κυπριανού σχολίαζε δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης σύμφωνα με το οποίο ζήτησε καί πέτυχε αλλαγή του αυτοκινήτου του, το οποίο θα κρατήσει και μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πρίν από την αναχώρησή του για τη Μόσχα ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δικαιούται αυτοκινήτου είτε ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ως Πρόεδρος της Βουλής.

    Η μάρκα του αυτοκινήτου, πρόσθεσε, δεν έχει καμιά σημασία, ούτε έχει σχέση με την αποχώρησή μου από τη Βουλή.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα και δηλώσεις σχετικά με την απονομή χρηματικού βραβείου από το Ιδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Εθνών της Μόσχας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι όσα είπε χθες είναι εύγλωττα και ξεκάθαρα και δεν προτίθεται να προβεί σε άλλες δηλώσεις επί του θέματος.

    [07] ΠΟΥΡΓΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

    Πρωτοφανές και πρωτάκουστο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης να δίδεται χρηματικό ποσό ως βραβείο σε κρατικό αξιωματούχο και να μην ανακοινώνεται.

    Ο κύριος Πουργουρίδης, ο οποίος μιλούσε το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ σχολίαζε την απονομή χρηματικού ποσού ύψους είκοσι-πέντε χιλιάδων δολλαρίων στον πρόεδρο της Βουλής από το ρωσικό Ιδρυμα για την ενότητα των ορθοδόξων εθνών.

    Στην ανακοίνωση για την βράβευση για την πολύχρονη προσφορά του κυρίου κυπριανού δεν είχε αναφερθεί το ποσό αυτό, γεγονός, που όπως ανέφερε ο κύριος Πουργουρίδης δημιουργεί ερωτηματικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι το θέμα δέν θα απασχολήσει την Επιτροπή Ελέγχου.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι πρόκειται για θέμα πολιτικής δεοντολογίας και ότι σημασία έχει η ηθική του πλευρά.

    [08] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ και δικηγόρος του Σπύρου Κυπριανού Ανδρέας Αγγελίδης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν γνώριζε ότι το βραβείο περιελάμβανε και χρηματικό ποσό.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Αγγελίδης ανέφερε ότι είδηση αποτελούσε η βράβευση του κυρίου Κυπριανού και αυτό ήταν που έπρεπε να εκτιμηθεί. Το θέμα του χρηματικού ποσού, πρόσθεσε, ήταν δευτερεύον.

    Είπε επίσης ότι η βράβευση έγινε για τη διαχρονική προσφορά του κυρίου Κυπριανού ως ατόμου και όχι ως αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κύριος Αγγελίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι όπως δημοσιεύτηκε η είδηση δεν αποδίδει την ορθή διάσταση των πραγμάτων και πρόσθεσε ότι ο τρόπος που παρουσιάστηκε πλήττει το κύρος, την τιμή, την αξιοπρέπεια καί την ιστορία του κυρίου Κυπριανού.

    [09] ΑΚΕΛ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το πρωί τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος για την Επαρχία Λάρνακας.

    Οι υποψήφιοι είναι:

    Αρνος Σωτήρης Γεωπόνος,

    Μιχαηλίδης Θάσος Εκπαιδευτικός,

    Σταυριανός Πανίκος Ιατροδικαστής,

    Χριστοδουλίδης Δώρος Ιατρός- Καρδιολόγος

    και Χρίστου Στέλλα επαρχιακή γραμματέας Πόγο.

    [10] ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΟΒΑΡΑ

    Σε σοβαρή κατάσταση, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο εικοσάχρονος Χάρης Θεοχάρους απο τους Αγίους Τριμιθιάς, ύστερα από τροχαίο δυστύχημα που συνέβη χθες βράδυ στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού- Λευκωσίας.

    Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκαν ελαφρότερα τέσσερις άλλοι νέοι.

    Ο Θεοχάρους, ο οποίος νοσηλεύεται στο νευροχειρουργικό θάλαμο, ήταν συνεπιβάτης σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Δημήτρης Κεττένης, είκοσι χρόνων, απο το Παλιομέτοχο.

    Το δυστύχημα έγινε στη συμβολή του αυτοκινητόδρομου, στο Πέρα Χωρίο Νήσου, όταν το όχημα βγήκε απο την πορεία του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και τα πέντε άτομα που βρίσκονταν σε αυτό.

    [11] ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΥΡ

    Πυρκαγιά, η οποία εκτιμάται ότι τέθηκε κακόβουλα, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο νυκτερινό κέντρο "Δαντέλα", που βρίσκεται κοντά στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού Λάρνακας.

    Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν επίσης ελαφρές ζημιές σε διπλανή καφετέρια.

    Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή γύρω στις έξι το πρωί από καλλιτέχνιδες, οι οποίες διαμένουν στην πολυκατοικία όπου στεγάζεται το νυκτερινό κέντρο.

    Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία με τη χρήση τριών πυροσβεστικών οχημάτων κατόρθωσε να σβήσει την πυρκαγιά, προτού αυτή επεκταθεί.

    Από τη σκηνή παραλήφθηκαν για εξετάσεις τεκμήρια, μεταξύ των οποίων και μπαταρία φωτισμού η οποία εντοπίστηκε μέσα σε σακούλι νάϋλον, στην πλαϊνή είσοδο του κέντρου.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Μερικώς συννεφιασμένος θα είναι το απόγευμα ο καιρός σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Κατά διαστήματα οι νεφώσεις αναμένεται να πυκνώνουν και να φέρουν λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα τοπικά μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους εικοσιτρείς βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους είκοσι-ένα στα δυτικά.

    Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Σε ορισμένες περιοχές θα σχηματιστεί χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα νότια παράλια, στους εννιά στα δυτικά και στους επτά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 12 March 2001 - 14:55:58 UTC