Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-09-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΤΟΥΡΚΟΙ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1330
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΑΦΕΣ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΠΛΗΞΗ
  • [06] ΕΚΠΡΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [07] ΤΑΛΑΤ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
  • [08] ΓΑΖΑ ΕΠΙΘΕΣΗ Ν
  • [09] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [10] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [11] ΛΥΚΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΕΝΑΡΞΗ
  • [12] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΧΗ
  • [13] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/09/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Φθάνει αυτήν την ώρα στην Κύπρο ο Γιώργος Παπανδρέου για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.Στόχος ο συντονισμός Αθηνών και Λευκωσίας για τις αλλαγές που πρέπει να σημειωθούν στο σχέδιο Αναν.

    Σχέδιο-έκπληξη επεξεργάζονται το ψευδοκράτος και η Αγκυρα, όπως αποκαλύπτει ο Ραούφ Ντενκτάς, για αντικατάσταση του σχεδίου Αναν.Θα είναι τέτοια η έκπληξη ισχυρίζεται, όσο η έκπληξη της εικοστής-τρίτης Απριλίου.

    Αν οι δηλώσεις Ντενκτάς σημαίνουν αλλαγή των τουρκικών θέσεων τότε είναι ευπρόσδεκτες επισημαίνει ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπόσχεται μια νέα Κύπρο και πενταπλάσιους μισθούς στους Τουρκοκυπρίους μετά τις ψευδοεκλογές.

    Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στην πόλη της Γάζας τραυματίστηκε, ενώ σκοτώθηκαν ο γιός του και ο σωματοφύλακάς του σε νέα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ.

    Στην Ινδονησία, ακόμη ένας ισλαμιστής καταδικάστηκε σε θάνατο για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί τον περασμένο Οκτώβριο.

    [02] ΤΟΥΡΚΟΙ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

    Αρνητική ήταν και πάλι η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος, στις νέες προσπάθειες της κυβέρνησης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για επαναλειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, που παραμένει κλειστό από τα τραγικά γεγονότα του 74.

    Η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς δόθηκε πριν από λίγο στον Επίτροπο Προεδρίας Πολάκη Σαρρή.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Σαρρής ανέφερε ότι το θέμα του Ριζοκαρπάσου θα συζητηθεί στη συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1330

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου φθάνει αυτήν την ώρα στην Κύπρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο με στόχο τον συντονισμό των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, για τις αλλαγές που πρέπει να σημειωθούν στο σχέδιο Αναν για λύση του Κυπριακού.

    Κατά τις συνομιλίες θα συζητηθούν επίσης οι επιπτώσεις στο Κυπριακό από τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών του Δεκεμβρίου και η τακτική που θα ακολουθήσουν οι δύο κυβερνήσεις κατά τις επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα.

    Ο κύριος Παπανδρέου θα έχει στις τέσσερις και τριάντα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο πλαίσιο ιδιαίτερης συνάντησής τους.

    Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα συνεχισθούν σε σύσκεψη αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου που θα ακολουθήσει.

    Τόσο οι δηλώσεις που θα γίνουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, όσο και εκείνες μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μεταδίδονται απευθείας απο το Πρώτο Τηλεοπτικό Κανάλι του ΡΙΚ.

    Ο κύριος Παπανδρέου θα αρχίσει τις επαφές του με συνάντηση στις τρεις και δεκαπέντε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Οι δύο υπουργοί θα προεδρεύσουν στη συνέχεια σύσκεψης των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΑΦΕΣ

    Στις έξι και τριάντα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και στις επτά θα προσφωνήσει στο ξενοδοχείο Λήδρα- Πάλας δικοινοτική εκδήλωση με θέμα " Το μέλλον της Παιδείας σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο".

    Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τις δύο πλευρές.

    Οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι των οργανώσεων των Τουρκοκυπρίων έχουν εκφράσει πρόθεση να παραστούν.

    Η συζήτηση θα γίνει με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.

    Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Θα συναντηθεί επίσης με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΠΛΗΞΗ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία επεξεργάζονται σχέδιο για λύση του Κυπριακού, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα είναι έκπληξη, και θα έχει στόχο την αντικατάσταση του σχεδίου Αναν.

    Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου σταθμού Μπαϋράκ, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά, είπε, επι λέξει:

    '' Θα είναι τέτοια έκπληξη όσο η έκπληξη της εικοστής-τρίτης Απριλίου.''

    Ο Ντενκτάς είπε επίσης ότι οι διεργασίες για την ετοιμασία του σχεδίου βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

    Θορυβημένος από τη στάση του Τόμας Γουέστον και την υποστήριξη, που εξέφρασε προς την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση, ο Ντενκτάς είπε ότι ποτέ προηγουμένως δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να λέουν ότι υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και όχι την πλειοψηφία, κατά την έκφρασή του, που θέλει να προστατεύσει το ψευδοκράτος.

    Ανέφερε ακόμη ότι δεν πιστεύει πως ο Τόμας Γουέστον θα του ζητήσει ραντεβού για συνάντηση, καθώς, όπως είπε, ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάντησή του για το Κυπριακό πριν από τις ψευδοεκλογές.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς διέψευσε, εξάλλου, πληροφορίες ότι θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για ιατρικές εξετάσες.

    Είπε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και πως αν παραστεί ανάγκη για εξετάσεις ρουτίνας μπορεί να μεταβεί στην Αγκυρα.

    [06] ΕΚΠΡΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    H κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη πληροφορία για επεξεργασία του σχεδίου Ανάν από το ψευδοκράτος και την Αγκυρα και περί εκπλήξεων που επιφυλάσσονται, όπως ισχυρίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τόσο τις δηλώσεις Ντενκτάς, όσο και τις προαγγελίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι θα γίνουν κι άλλα βήματα στην Κύπρο, είπε πως εάν αυτές οι δηλώσεις σημαίνει αλλαγή των τουρκικών θέσεων, τότε είναι ευπρόσδεκτες, όπως ευπρόσδεκτη είναι και οποιαδήποτε άρση της παρανομίας στα κατεχόμενα.

    [07] ΤΑΛΑΤ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

    Μια νέα Κύπρο και πενταπλάσιους μισθούς, υπόσχεται στους Τουρκοκυπρίους ο Μεχμέτ Αλίτ Ταλάτ του αντιπολιτευομένου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    Δηλώνει πάντως ότι μετά τις ψευδοεκλογές η σημερινή αντιπολίτευση θα συνεργασθεί με την Τουρκία, γιατί, προσθέτει, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

    Ο Ταλάτ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, σχολίαζε ισχυρισμούς του λεγόμενου υπουργού Οικονομικών, ότι εάν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, δεν θα είναι δυνατό να καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις στους Τουρκοκυπρίους.

    Αντίθετα, είπε, με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, οι μισθοί θα πενταπλασιασθούν.

    Σε ερώτηση τί θα γίνει εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές, αλλά ο Ντενκτάς αρνηθεί να της αναθέσει το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα είναι υποχρεωμένος να το πράξει, γιατί είναι αδύνατο να σχηματισθεί κυβέρνηση μειοψηφίας ή να διαλυθεί η ψευδοβουλή, ή να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα.

    [08] ΓΑΖΑ ΕΠΙΘΕΣΗ Ν

    Νέα πυραυλική επίθεση διενήργησε το πρωί το Ισραήλ στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Μαχμούτ Αλ Ζαχάρ, και να σκοτωθούν ο γιός του και ο σωματοφύλακάς του.

    Τραυματίστηκαν επίσης είκοσι Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων και η γυναίκα του Αλ Ζαχάρ.

    Η επίθεση έγινε σε αντίποινο για τις δύο χθεσινές πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη της Χαμάς στο Τελ Αβιβ και τα Ιεροσόλυμα.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο και έπληξε την κατοικία του Αλ Ζαχάρ, στη συνοικία Ριμάλ, στην πόλη της Γάζας.

    Μετά την επίθεση χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και ζητώντας εκδίκηση.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση και προειδοποίησε για κλιμάκωση της βίας.

    [09] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Ακόμη ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στο Ιρακ, όταν το στρατιωτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κτύπησε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθέτησαν Ιρακινοί σε δρόμο βορειανατολικά της Βαγδάτης.

    Τραυματίσθηκε επίσης άλλος ένας.

    Χθες στην πόλη Αρμπίλ στο Βόρειο Ιράκ, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν ο οδηγός του και ένα αγοράκι, τεσσάρων μόλις χρόνων. Τραυματίσθηκαν επίσης πενήντα- τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους και έξι Αμερικανοί στρατιώτες.

    Από την πρώτη Μαίου, ημέρα που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, σκτοτώθηκαν 68 Αμερικανοί στρατιώτες.

    [10] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Ινδονήσιος Ισλαμιστής καταδικάστηκε σε θάνατο για οργάνωση και εκτέλεση της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους, ξένοι τουρίστες.

    Πρόκειται για τον Ιμάμ Σαμούντρα, τριάντα-τριών χρόνων, ειδικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Ο Σαμούντρα είναι ο δεύτερος ισλαμιστής που καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών για τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

    Οι ινδονησιακές αρχές καταλόγισαν την ευθύνη για την επίθεση στην οργάνωση Τζαμάα αλ Ισλαμίγια.

    Οι δικηγόροι του Σαμούντρα δήλωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση.

    [11] ΛΥΚΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΕΝΑΡΞΗ

    Με προβλήματα άρχισε σήμερα η νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς υπάρχει έλλειψη μεγάλου αριθμού βιβλίων.

    Εξακολουθούν επίσης να εφαρμόζονται τα μέτρα που εξήγγειλε η Οέλμεκ με αφορμή το διορισμό εκπαιδευτών της Τεχνικής Σχολής στο Ενιαίο Λύκειο.

    Για το θέμα αυτό, που οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις Οέλμεκ -υπουργού Παιδείας, αναμένεται η απάντηση της οργάνωσης στην πρόταση του υπουργού Παιδείας για διάλογο εφ όλης της ύλης.

    Αναφορικά με τις ελλείψεις σε βιβλία έκθεση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι αυτές αφορούν όλους τους κλάδους της Μέσης Εκπαίδευσης, εκτός από το γαλλικό.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Ανδρέα Σκοτεινό, οι ελλείψεις δεν αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τη λειτουργία των σχολείων, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα, αφού όπως είπε, ορισμένα μαθήματα θα διδάσκονται από παλαιότερα βιβλία ή θα δίδονται φωτοτυπίες στους μαθητές.

    Η Ολτέκ κάλεσε τα μέλη της να ενημερώσουν την Οργάνωση για προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο τους και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

    Κατά τη νέα σχολική χρονιά φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση συνολικά 58, 500 μαθητές.

    30, 000 στα Γυμνάσια, 23, 000 στα Λύκεια και 5,500 στις Τεχνικές Σχολές.

    [12] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΧΗ

    Μονόωρη αποχή από τα μαθήματα τους πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη συμπλήρωση των εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισης και συντήρησης του κτιρίου του σχολείου.

    Για την καθυστέρηση οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας και ο σύνδεσμος γονέων του σχολείου ο οποίος ζητεί επίσης τη λήψη επαρκών προστατευτικών μέτρων στην αυλή του σχολείου, όπου λειτουργεί εργοτάξιο.

    Ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάκης Γεωργίου δήλωσε ότι η απόφαση για την εφαρμογή των σημερινών μέτρων ελήφθη μετά την κατάρρευση την περασμένη Πέμπτη, αετώματος τριών αιθουσών του δημοτικού σχολείου Αραδίππου.

    [13] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σε ηλικία ενενήντα- τριών ετών, ο αγωνιστής της Εόκα Μιχαήλ Μακρής από την Κακοπετριά.

    Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στην Κακοπετριά.

    [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Οχι του Ντενκτάς σε επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Φθάνει αυτήν την ώρα στην Κύπρο ο Γιώργος Παπανδρέου για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.Στόχος ο συντονισμός Αθηνών και Λευκωσίας για τις αλλαγές που πρέπει να σημειωθούν στο σχέδιο Αναν.

    Σχέδιο-έκπληξη επεξεργάζονται το ψευδοκράτος και η Αγκυρα, όπως αποκαλύπτει ο Ραούφ Ντενκτάς, για αντικατάσταση του σχεδίου Αναν.Θα είναι τέτοια η έκπληξη ισχυρίζεται, όσο η έκπληξη της εικοστής-τρίτης Απριλίου.

    Αν οι δηλώσεις Ντενκτάς σημαίνουν αλλαγή των τουρκικών θέσεων τότε είναι ευπρόσδεκτες επισημαίνει ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπόσχεται μια νέα Κύπρο και πενταπλάσιους μισθούς στους Τουρκοκυπρίους μετά τις ψευδοεκλογές.

    Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στην πόλη της Γάζας τραυματίστηκε, ενώ σκοτώθηκαν ο γιός του και ο σωματοφύλακάς του σε νέα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ.

    Στην Ινδονησία, ακόμη ένας ισλαμιστής καταδικάστηκε σε θάνατο για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί τον περασμένο Οκτώβριο.

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια, στους 29 στα δυτικά και στους 26 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο αίθριος καιρός θα συνεχισθεί κι απόψε.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 13 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 10 September 2003 - 20:39:15 UTC