Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Έντονη κριτική δέχεται ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
Έντονη κριτική δέχεται ο Μπουλέντ Ετσεβίτ


Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(27/08/99 06:55 GMT)

Συνέντευξη Ετσεβίτ στο BBC
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο BBC, εξέφρασε την ελπίδα του  ότι μέσα σε διάστημα 18 μηνών θα υλοποιηθούν νέα στεγαστικά προγράμματα, σε γεωλογικά ασφαλείς περιοχές, που θα αντικαταστήσουν τα κτίρια που καταστράφηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας. Ο κύριος Ετσεβίτ υποσχέθηκε να παράσχει άμεσα προκατασκευασμένα σπίτια για όλους τους αστέγους μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο κύριος Ετσεβίτ υποστήριξε ότι ότι ούτε αυτός ούτε η κυβέρνησή του έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη του Τουρκικού λαού. Οπως, όμως, σχολιάζει ο απεσταλμένος μας στην Κωνσταντινούπολη,  τα λόγια του κυρίου Ετσεβίτ δεν θα πείσουν τις δεκάδες χιλιάδες των Τούρκων που ακόμη ζουν σε εξαθλιωμένες συνθήκες.

Νόμος "μετάνοιας" για αντάρτες του ΠΕ ΚΑ ΚΑ
Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε νόμο με τον οποίο θα μπορεί να παρασχεθεί αμνηστία σε πολλούς Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που μάχονται στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Ο νόμος έχει περιορισμένη χρονική ισχύ έξη μηνών και δεν καλύπτει την ηγεσία του ΠΕ ΚΑ ΚΑ ούτε μαχητές του που έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει Τουρκους στρατιώτες. Η νομοθεσία -γνωστή και ως "νόμος μετάνοιας"- ψηφίστηκε μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση από το Κόμμα των Κούρδων Εργατών ότι αποσύρεται από την περιοχή και χαρακτηρίστηκε από εκπρόσωπο της πολιτικής πτέρυγας του ΠΕ ΚΑ ΚΑ ως βήμα που εξυπηρετεί την ειρήνευση.

Προειδοποιήσεις Γκλιγκόροφ για το Κοσσυφοπέδιο
Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κύρο Γκλιγκόροφ είπε ότι τα αιτήματα των Αλβανών για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου πληθαίνουν διότι η διεθνής κοινότητα επέτρεψε την εθνοκάθαρση εναντίον του Σερβικού πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας. Σε συνέντευξή του στο BBC o κύριος Γκλιγκόροφ είπε ότι -αν και δεν αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για περαιτέρω διάσπαση κρατών της περιοχής, ιδίαίτερα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Κάλεσε δέ να αναγνωριστεί διεθνώς ότι τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Αλβανοί υπήρξαν θύματα της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο.

Διακοπή συνομιλιών ΕΤΑ - Ισπανικής κυβέρνησης
Η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις επαφές της με την Ισπανική κυβέρνηση λόγω - λέει - κυβερνητικής αδιακρισίας μετά τον πρώτο γύρο των μυστικών συνομιλιών. Η ανακοίνωση της ΕΤΑ γίνεται μιά μέρα μετά τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ ό οποίος κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι κωλυσιεργούν στην ειρηνευτική διαδικασία.

Εκκληση για διεθνή επέμβαση στην Ανατολική Τιμόρ
Ο ηγέτης της Ανατολικής Τιμόρ Ξανάνα Γκουσμάο, που βρίσκεται κρατούμενος στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, έκανε έκκληση για ένοπλη διεθνή παρέμβαση με σκοπό την αποτροπή της βίας, πριν από το δημοψήφισμα της ερχόμενης Δευτέρας που γίνεται για να αποφασιστεί το πολιτικό μέλλον της κατεχόμενης από την Ινδονησία πρώην πορτογαλικής αποικίας.

Νέα έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα γεγονότα στο Γουάκο
Η γενική εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Ρένο, υποσχέθηκε να ξεκινήσει νέες έρευνες για τις συμπλοκές ανάμεσα σε πράκτορες του FBI και μέλη θρησκευτικής αίρεσης, κοντά στο Γουάκο του Τέξας το 1993, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περίπου ογδόντα άτομα. Μέχρι τώρα, το FBI και αξιωματούχοι του δικαστικού συστήματος, ανάμεσα στους οποίους και η κα Ρένο, υποστήριζαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτες συσκευές κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.