Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Τρομοκρατική ενέργεια της 17 Νοέμβρη
Τρομοκρατική ενέργεια της 17 Νοέμβρη






( 05/06/2000, 07.00 GMT)

Αιχμές κατά των Ελληνικών αρχών
 Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται από χθες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από την έκθεση-κόλαφο του βρετανικού κοινοβουλίου με την οποία επικρίνεται δριμύτατα το Φόρεϊν Όφις για την ανεπαρκή προστασία της Βρετανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα. Σε κατηγορηματικό τόνο η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων τονίζει ότι τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην πιο επικίνδυνη για τους διπλωμάτες πρωτεύουσα της Ευρώπης διευκόλυναν τη 17 Νοέμβρη να δολοφονήσει τον στρατιωτικό ακόλουθο ταξίαρχο Στίβεν Σώντερς. Σε συνέντευξή του στην Ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Ντόναλντ Άντερσον, άφησε σαφέστατες αιχμές και κατά των ελληνικών αρχών.

Ανησυχίες γιά την ασφάλεια γύρω από την Ολυμπιάδα του 2004
Το ζήτημα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα επαναφέρει στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο αυτή τη φορά η Γουώλ Στρητ Τζέρναλ. Η αμερικανική εφημερίδα, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, και τυπώνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τονίζει ότι η ανεξέλεγκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, δράση της 17 Νοέμβρη ανησυχεί πολλούς επιχειρηματίες και διεθνείς χορηγούς που έχουν υποσχεθεί τεράστια ποσά επ' ευκαιρία της Ολυμπιάδας του 2004. Δημοσιεύει μάλιστα και γνώμες υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου, που δεν κατωνομάζει, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα κατά της 17 Νοέμβρη, η Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται να ζητήσει τη αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των αγώνων.
 
Απαισιοδοξία γιά την έκβαση των συνομιλιών στη Γενεύη
Στη Γενεύη, υπό το κράτος απαισιοδοξίας, αρχίζει σήμερα ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς για το Κυπριακό. Το κλίμα είναι βαρύ και στις δύο αντιπροσωπείες μετά την επιμονή των Τουρκοκυπρίων να αναγνωρισθεί το αυτόκλητο κράτος τους και τις κυρώσεις που επέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Οι παρατηρητές τονίζουν ότι στις συνομιλίες θα κυριαρχήσουν τα ανωτέρω ζητήματα, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού.Την άκαρπη  κατάληξη και του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών προεξοφλεί ουσιαστικά ο Μουμτάζ Σοϊσάλ, πρώην υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και σύμβουλος σήμερα του Ραούφ Ντενκτάς. Σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC  ο Μουμτάζ Σοϊσάλ εκφράζει ευθέως την απαισιοδοξία του για το αποτέλεσμα του διαλόγου.

Η Γαλλία διεξάγει έρευνα γιά το Εσελον
Η Γαλλία έδωσε εντολή στις αντικατασκοπευτικές της υπηρεσίες να ερευνήσουν εις βάθος τα σχετικά με το Αμερικανικό δίκτυο ηλεκτρονικής παρκολούθησης, το γνωστό ως Εσελόν . Το εν λόγω σύστημα, κληροδότημα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, έχει την δυνατότητα παρακολούθησης εκατομυρίων μυνημάτων, τηλεφωνικών, τηλετυπικών και ηλεκτρονικού ταχυδρομίου, σ' ολόκληρο τον κόσμο. Οι Γαλλοι υποστηρίζουν ότι το Εσελον χρησιμοποιείται τώρα γιά βιομηχανική κατασκοπεία , η οποία βλάπτει καίρια τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας τους. Σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ηνωμένες  Πολιτείες χρησιμοποίησαν πληροφορίες που είχαν συλλεξει μέσω αυτού ακριβώς του συστήματος γιά να εμποδίσουν προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κονσορτσιουμ αεροναυπηγηκής που κατασκευάζει το Αιρμπάς να είσχωρήσει στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας , υποσκελίζοντας της αμερικανική εταιρεία Μπόινγκ.

Πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία γιά το Τσερνομπύλ
Διεθνής συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο κατά την οποία, όπως αναμένεται, οι συνέδροι θα αποφασίσουν την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία , ύψους εκατομμυρίων δολλαρίων με τον σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια περί την λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπύλ, όπου και συνέβη το χειρότερο μέχρι τώρα πυρηνικό ατύχημα, πριν 14 χρόνια. Τα επιπλέον ποσά θα διατεθούν γιά την ενίσχυση του τσιμεντένιου περιβλήματος του αντιδραστήρα που παρουσιάζει διαρροές.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.