Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-24

  1. Νίκη των Συντηρητικών στις αυστριακές εκλογές
  2. Νέα επίθεση στο Κασμίρ
  3. Το Ιράκ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες
  4. Νέα επίθεση στο Κασμίρ
  5. Εκλογές στην Αυστρία
  6. Ισλαμιστές εναντίον φοιτητών στο Ιράν
  7. Το Ιράκ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες
  8. Πάνω από 200 οι νεκροί στη Νιγηρία
  9. Ισραήλ: Συγγνώμη για το θάνατο Βρετανού
  10. Επτά ημέρες σε εικόνες: 17 - 23 Νοεμβρίου
  11. Τουλάχιστον 215 οι νεκροί στη Νιγηρία
  12. Διάψευση του πρίγκηπα Φιλίππου ότι προσέβαλε τη Νταϊάνα
  13. Η καταγωγή του στενού μας... φίλου
  14. Πρόβες πολέμου στον Περσικό
  15. Περιορίζεται η μόλυνση από το Πρεστίζ
  16. Επτά ημέρες σε εικόνες: 17 - 23 Νοεμβρίου
  17. Εκλογές στην Αυστρία
  18. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  19. Εκτός Νιγηρίας οι διαγωνιζόμενες για τα καλλιστεία
  20. Διάψευση του πρίγκηπα Φιλίππου ότι προσέβαλε τη Νταϊάνα

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 02:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκη των Συντηρητικών στις αυστριακές εκλογές
 

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων σε κοινή συνέντευξη

Το κεντρο-δεξιό Λαϊκό κόμμα κατάφερε συντρηπτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν χθες στην Αυστρία, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκαγκ Σούσελ και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Η επιρροή του κόμματος της Ελευθερίας συρρικνώθηκε καθώς τα δύο τρίτα των οπαδών του στις προηγούμενες εκλογές, το εγκατέλειψαν στις χθεσινές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που μετέδωσε η αυστριακή τηλεόραση, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Βολφγκαν Σουσελ φαίνεται να αγγίζει το 42,3%, προηγείται λοιπόν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών.

Το ποσοστό του Κόμματος της Ελευθερίας έπεσε δραματικά στο 10,2%, μειωμένο κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2000.

Άφορμή για τις πρόωρες εκλογές έδωσε η κρίση στους κόλπους της ακρoδεξιάς, που προκλήθηκε από τις μόνιμες παρεμβάσεις του Γιόργκ Χάϊντερ στο κυβερνητικό έργο και την υπονόμευση των εκπροσώπων του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Προς το παρόν, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να έχει συγκεντρώσει αυτοδυναμία, κι έτσι η επιστροφή της ακροδεξιάς στη νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται ακόμη ως ενδεχόμενο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που επί 30 χρόνια σχημάτιζε κυβερνήσεις συνασπισμού με το Λαϊκό κόμμα, έλαβε 36,9%.

Συνομιλίες για κυβέρνηση

Ο ηγέτης του Λαϊκού κόμματος, Βόλφγκανγκ Σούσελ, δήλωσε ότι ή παράταξη του προσφέρει «αληθινή συνεργασία στα υπόλοιπα τρία κόμματα».

Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες είπαν ότι προβλέπουν τον σχηματισμό νέας κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης και ότι η παραταξή τους προτιμά να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Το κόμμα των Πρασίνων αύξησε λίγο την επιρροή του κερδίζοντας το 9% των ψήφων. Στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 7,4%.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αρχίζουν την Δευτέρα.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 02:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση στο Κασμίρ
 

Δώδεκα νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι τα θύματα της επίθεσης

Ισλαμιστές αντάρτες επετέθηκαν σε ινδουϊστικό τέμενος στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Η πολιορκία του τεμένους έληξε με την εισβολή των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο τελικός απολογισμός της επίθεσης ήταν δώδεκα νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο ιερείς. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν και σκότωσαν δύο αντάρτες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αφού ο στρατός ερεύνησε την περιοχή γύρω από το τέμενος, ότι ο ναός Ραγκουνάθ είναι ασφαλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ο συγκεκριμένος ναός. Τον περασμένο Μάρτιο 10 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και 15 είχαν τραυματιστεί σε παρόμοιο περιστατικό.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί λέει ότι η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί δοκιμασία για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης του Κασμίρ, που έχει θέσει ως στόχο της τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες
 

Το Ιράκ ζητά από τους επιθεωρητές να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΟΗΕ και όχι των ΗΠΑ

Επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σαμπρί.

Σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ λέει ότι η διακήρυξη που η διεθνής κοινότητα αναμένει από τη χώρα του μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου σχετικά με το αν διαθέτει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα αποτελεί αφορμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτεθούν στο Ιράκ.

Με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, που υιοθετήθηκε μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων, η χώρα αυτή πρέπει να παραδώσει ένα κατάλογο με όλες τις λεπτομέρειες για τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα που διαθέτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Ανάν ότι το να θεωρείται ότι η παραμικρή παράλειψη παραβιάζει το ψήφισμα, ισοδυναμεί με αφορμή για επίθεση εναντίον της χώρας του.

Στο μεταξύ, οι πρώτες επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ, μετά από περίπου 4 χρόνια, αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 21:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση στο Κασμίρ
 

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και περισσότεροι από 30 τραυματίες είναι τα θύματα της επίθεσης

Ισλαμιστές αντάρτες επετέθηκαν σε ινδουϊστικό τέμενος στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ όπου σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ πιστούς και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους.

Σκοτώθηκε επίσης ένας από τους αντάρτες, και τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς κατά τη μάχη που ακολούθησε μεταξύ των ανταρτών και ινδών στρατιωτών που έσπευσαν στην περιοχή.

Ομάδες του ινδικού στρατού έχουν αποκλείσει και ερευνούν την περιοχή γύρω από το τέμενος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ο συγκεκριμένος ναός. Τον περασμένο Μάρτιο 10 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και 15 είχαν τραυματιστεί σε παρόμοιο περιστατικό.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί λέει ότι η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί δοκιμασία για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης του Κασμίρ, που έχει θέσει ως στόχο της τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 17:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στην Αυστρία
 

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων σε κοινή συνέντευξη

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Αυστρία, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκαγκ Σούσελ και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η αυστριακή τηλεόραση, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Βολφγκαν Σουσελ φαίνεται να αγγίζει το 43%, προηγούμενο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών. Το ποσοστό του Κόμματος της Ελευθερίας φαίνεται να πέφτει δραματικά στο 10%, μειωμένο κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό των εκλογών του 2000.

Άφορμή για τις πρόωρες εκλογές έδωσε η κρίση στους κόλπους της ακρoδεξιάς, που προκλήθηκε από τις μόνιμες παρεμβάσεις του Γιόργκ Χάϊντερ στο κυβερνητικό έργο και την υπονόμευση των εκπροσώπων του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Προς το παρόν, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να έχει συγκεντρώσει αυτοδυναμία, κι έτσι η επιστροφή της ακροδεξιάς στη νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται ακόμη ως ενδεχόμενο.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 17:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισλαμιστές εναντίον φοιτητών στο Ιράν
 

Οι παραστρατιωτικοί ισλαμιστές κατηγορούν τους φοιτητές για 'υποκρισία'

Στο Ιράν, 15.000 ισλαμιστές 'Φρουροί της Επανάστασης', έκαναν αντιδιαδήλωση στην Τεχεράνη εναντίον των φοιτητών που διαμαρτύρονται καθημερινά ζητώντας μεταρρυθμίσεις.

Οι φοιτητές κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη σε θάνατο ενός φιλελεύθερου πανεπιστημιακού, του Χασέμ Αγκατζαρί, που είχε επικρίνει το θεοκρατικό καθεστώς.

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις όμως σταμάτησαν την Παρασκευή, έπειτα από τη δριμεία κριτική που δέχτηκαν από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος πάντως ζήτησε και από τους δικαστές να επανεξετάσουν την υπόθεση του Χασέμ Αγκατζαρί.

Σε μια άλλη εξέλιξη, 134 δημοσιογράφοι απηύθυναν 'ανοιχτή επιστολή προς το λαό του Ιράν', στην οποία καλούσαν για την απελευθέρωση τεσσάρων 'πολιτικών κρατουμένων', όπως χαρακτήρισαν τον κ. Αγκατζαρί και άλλους τρεις δημοσιογράφους οι οποίοι κρατούνται κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.

Οι τρεις συνελήφθησαν με αφορμή τη δημοσίευση μιας δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 75% των Ιρανών είναι υπέρ στην επανέναρξη του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Μεταρρυθμιστές εναντίον Συντηρητικών

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ παρατηρητές αναμένουν την πολιτική κρίση στο Ιράν να επεκταθεί στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας, καθώς το χάσμα μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών βαθαίνει συνεχώς.

Από τη μια η βουλή και ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί: βάσει ενός νόμου που ψηφίστηκε στις 10 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος έχει τώρα το δικαίωμα να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις. Ένα δικαίωμα που ίσως εξασκήσει και στην περίπτωση του πανεπιστημιακού Αγκατζαρί.

Από την άλλη το υπερσυντηρητικό Ελεγκτικό Συμβούλιο και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ: αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά την 'πραγματική κυβέρνηση' της χώρας, επικυρώνουν νόμους και τη σύνθεση του δικαστικού σώματος και του στρατού.

Και, βεβαίως, αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των εξουσιών τους, όπως ένας νέος νόμος που ετοιμάζει το κοινοβούλιο, τον οποίο αναμένεται να αρνηθούν να επικυρώσουν - προκαλώντας, όπως όλα δείχνουν, πολιτική κρίση.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 15:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες
 

Διαμαρτυρία του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σαμπρί (στη φωτογραφία, από παλαιότερη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν)

Επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σαμπρί.

Σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ λέει ότι η διακήρυξη που η διεθνής κοινότητα αναμένει από τη χώρα του μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου σχετικά με το αν διαθέτει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα αποτελεί αφορμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτεθούν στο Ιράκ.

Με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, που υιοθετήθηκε μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων, η χώρα αυτή πρέπει να παραδώσει ένα κατάλογο με όλες τις λεπτομέρειες για τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα που διαθέτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Ανάν ότι το να θεωρείται ότι η παραμικρή παράλειψη παραβιάζει το ψήφισμα, ισοδυναμεί με αφορμή για επίθεση εναντίον της χώρας του.

Στο μεταξύ, οι πρώτες επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ, μετά από περίπου 4 χρόνια, αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 15:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από 200 οι νεκροί στη Νιγηρία
 

Οι διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Κόσμος έφυγαν από τη Νιγηρία λόγω των επεισοδίων

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές, που σημειώθηκαν στη Νιγηρία μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών με αφορμή το διαγωνισμό ομορφιάς για τον τίτλο της Μις Κόσμος, που ήταν προγραμματισμένος να γίνει στη χώρα αυτή.

Πλέον, όπως έκανε γνωστό ο Ερυθρός Σταυρός, Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην πόλη Καντούνα, που βρίσκεται στα βόρεια της Νιγηρίας, ενώ στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται πολλά πτώματα, που θάφτηκαν από τις οικογένειές τους.

Οι διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία εγκατέλειψαν τη Νιγηρία μετά από την απόφαση των διοργανωτών ότι ο διαγωνισμός ομορφιάς δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα αυτή λόγω των ταραχών. Τα καλλιστεία θα διεξαχθούν, όπως αποφασίστηκε, στο Λονδίνο.

Τα επεισόδια, που, μεταξύ των άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 400 άνθρωποι να τραυματιστούν και περίπου 11.000 άλλοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ξεκίνησαν μετά από δημοσίευμα εφημερίδας που - αναφερόμενη στις αντιρρήσεις των Μουσουλμάνων για τα καλλιστεία - έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, πιθανότατα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία.

Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε προσβλητική για τους Μουσουλμάνους με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην πόλη Καντούνα, όπου και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ταραχές μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 23:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Συγγνώμη για το θάνατο Βρετανού
 

Το συγκρότημα της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στη Τζενίν όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Βρετανός Ίαν Χουκ

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι δυνάμεις του σκότωσαν ένα Βρετανό υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, την Παρασκευή.


Οι ισραηλινές δυνάμεις Άμυνας εκφράζουν λύπη για το θάνατο του υπαλλήλου της Ούνρα
Ανακοίνωση ισραηλινού στρατού
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, οι έρευνες που διεξήχθησαν μετά το συμβάν έδειξαν ότι δύο ισραηλινοί στρατιώτες είδαν έναν άνδρα - το θύμα - να βρίσκεται μέσα σε κτιριακό συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών στη Τζενίν, και να κρατά στα χέρια του ένα αντικείμενο που «έμοιαζε με πιστόλι».

Στη συνέχεια οι δύο στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο του Ίαν Χουκ, υπαλλήλου της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Προσφύγων του ΟΗΕ (γνωστής και στην Ελλάδα ως Ούνρα από τα αρχικά της UNRWA).

Το θύμα, 53 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του πριν μεταφερθεί στο τοπικό νοσοκομείο.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επέκρινε δριμύτατα τη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων σε σχέση με το συμβάν, εκφράζοντας την οργή του για το θάνατο του Βρετανού υπαλλήλου του ΟΗΕ.

«Λυπούμεθα για το θάνατο, αλλά...»

Αν και στο ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού εκφράζεται λύπη για το θάνατο του εργαζομένου στην Ούνρα, εντούτοις γίνεται και προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αντίδραση των στρατιωτών που πυροβόλησαν, λέγοντας ότι είχαν δεχθεί προηγουμένως πυρά μέσα από το κτιριακό συγκρότημα όπου βρισκόταν το θύμα.


Παλαιστίνιοι μεταφέρουν συμβολικά σε φορείο σημαία του ΟΗΕ, για να τιμήσουν τον θανόντα Ίαν Χουκ
Αλλά τα Ηνωμένα Έθνη διαψεύδουν ότι μέσα στο κτίριο υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές που έβαλλαν κατά Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Πωλ Μακάν, λέει ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η υπηρεσία του δεν στοιχειοθετείται ο ισραηλινός ισχυρισμός για πυρά προερχόμενα από το κτίριο της Ούνρα.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το θύμα χρησιμοποιούσε την ώρα που πυροβολήθηκε το κινητό του τηλέφωνο, προσπαθώντας να κανoνίσει τις λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη εκκένωση του κτιρίου από το προσωπικό του ΟΗΕ.

Ο θανών βρισκόταν στη Δυτική Όχθη εργαζόμενος σε πρόγραμμα ανοικοδόμησης παλαιστινιακών κατοικιών, που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων ισραηλινών επιδρομών.

Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ για ιατροδικαστική εξέταση, πριν επιστραφεί στη Βρετανία.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 17 - 23 Νοεμβρίου
 

Ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου «Πρεστίζ»

Το πλοίο, κτυπημένο από τις θύελλες, σπάσει στα δύο και βυθίζεται στα ανοικτά της βορειοδυτικής Ισπανίας


Οικολογική καταστροφή στη Γαλικία

Ένα από τα χιλιάδες θύματα της πετρελαιοκηλίδας από το πλοίο «Πρεστίζ»


Νατοϊκή διεύρυνση προς Ανατολάς

Ειδικές δυνάμεις αστυνομίας απέκλεισαν το κέντρο της Πράγας για τη Σύνοδο Κορυφή του ΝΑΤΟ


Δράμα ομηρίας σε ισπανικό σχολείο

Προπηλακισμός του δράστη από εξοργισμένους γονείς μαθητών, μετά τη λύση της πολιορκίας


Πρεμιέρα διάσημου... μυστικού πράκτορα

Ο Τζέημς Μποντ (Πίερς Μπρόσναν) και η επί σκηνής σύντροφός του (Χάλυ Μπέρυ) προσέρχονται στην πρεμιέρα της 20ης ταινίας του πράκτορα 007


Η περίεργη συμπεριφορά ενός σταρ

Βερολίνο: Ο Μάϊκλ Τζάκσον σε μπαλκόνι ξενοδοχείου, επιδεικνύοντας ένα αιωρούμενο βρέφος


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 11:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 215 οι νεκροί στη Νιγηρία
 

Οι διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Κόσμος έφυγαν από τη Νιγηρία λόγω των επεισοδίων

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές, που σημειώθηκαν στη Νιγηρία μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών με αφορμή το διαγωνισμό ομορφιάς για τον τίτλο της Μις Κόσμος, που ήταν προγραμματισμένος να γίνει στη χώρα αυτή.

Πλέον, όπως έκανε γνωστό ο Ερυθρός Σταυρός, τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην πόλη Καντούνα, που βρίσκεται στα βόρεια της Νιγηρίας, ενώ στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται πολλά πτώματα, που θάφτηκαν από τις οικογένειές τους.

Οι διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία εγκατέλειψαν τη Νιγηρία μετά από την απόφαση των διοργανωτών ότι ο διαγωνισμός ομορφιάς δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα αυτή λόγω των ταραχών. Τα καλλιστεία θα διεξαχθούν, όπως αποφασίστηκε, στο Λονδίνο.

Τα επεισόδια, που, μεταξύ των άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 400 άνθρωποι να τραυματιστούν και περίπου 4.000 άλλοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ξεκίνησαν μετά από δημοσίευμα εφημερίδας που - αναφερόμενη στις αντιρρήσεις των Μουσουλμάνων για τα καλλιστεία - έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, πιθανότατα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία.

Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε προσβλητική για τους Μουσουλμάνους με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην πόλη Καντούνα, όπου και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ταραχές μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 12:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάψευση του πρίγκηπα Φιλίππου ότι προσέβαλε τη Νταϊάνα
 

Ο πρίγκηπας Φίλιππος υποστηρίζει ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί για τη σχέση που είχε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

O σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι είχε χρησιμοποιήσει, σε επιστολές του, προς τη σύζυγο του γιου του Καρόλου - την πριγκίπισσα Νταϊάνα - προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της.

Στην ανακοίνωσή του ο πρίγκηπας Φίλιππος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί ότι χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Νταϊάνας αποτελούν λανθασμένη ερμηνεία για τη σχέση, που είχε μαζί της.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι επιστολές είναι ιδιωτικής φύσεως και δεν πρόκειται να τις δώσει στη δημοσιότητα.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Η καταγωγή του στενού μας... φίλου
 

Από πολύ μικρή ηλικία τα σκυλιά φαίνεται να κατανοούν τα αφεντικά τους

Οι σκύλοι σήμερα χωρίζονται σε εκατοντάδες ράτσες, κάθε πιθανής απόχρωσης και μεγέθους, αλλά επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα μέλη του ζωϊκού αυτού είδους κατάγονται από μία και μοναδική αγέλη λύκων που έζησε στην περιοχή της Κίνας πριν 15 χιλιάδες χρόνια.

Τρεις ομάδες ερευνητών επιχείρησαν να λύσουν ορισμένες παραδοσιακές απορίες σχετικά με την εξέλιξη και την κοινωνική ιστορία των σκύλων.


Ένας σκύλος γίνεται συνήθως πλήρες μέλος της οικογένειας
Τα πορίσματα των ερευνών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, δείχνουν ότι όλες οι ράτσες σκυλιών στον πλανήτη μάλλον προέρχονται γενετικά από τρία μόνο θηλυκά - που διεκδικούν τον τίτλο της «Εύας» του είδους.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ποικιλία που υπάρχει στην εμφάνιση των σκύλων όχι σε γενετικά αίτια αλλά στην επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, που κατάφερε να δημιουργήσει πολυάριθμες ράτσες, μέσω συστηματικής εκτροφής τους, ιδίως τα τελευταία 500 χρόνια.

Μία από τις ερευνητικές ομάδες μελέτησε τους σκύλους της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας, οι οποίοι μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι έλκουν την καταγωγή τους από τη Μέση Ανατολή.

Μία άλλη ομάδα μελέτησε τα σκυλιά της αμερικανικής ηπείρου και της Ωκεανίας, που πολλοί πίστευαν ότι κατάγονται από διαφορετικούς προγόνους, αλλά διαπιστώθηκε ότι όλοι οι σκύλοι κατάγονται από ένα είδος που έζησε στην ανατολική Ασία.


Φαίνεται ότι το 95% των σκύλων προέρχονται από τρεις και μόνο θηλυκούς προγόνους
Μάθιου Μπινς, Ίδρυμα Υγείας των Ζώων
Ο δρ Κάρλες Βίλα, του πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία, είπε στο BBC: «Βρήκαμε ότι οι σκύλοι που κατάγονται από την Ευρασία έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο μαζί με τους μεταναστεύοντες πληθυσμούς».

Και προσθέτει ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το πώς και το γιατί οι πρόγονοί μας άρχισαν να εξημερώνουν σκύλους, αλλά η ταχύτητα εξάπλωσης και διαφοροποίησης του είδους δείχνει ότι διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες κοινωνίες.

«Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι εάν παραδείγματος χάριν τα σκυλιά βοηθούσαν στο κυνήγι, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα σε θηρευτικές κοινωνίες», λέει ο σουηδός ερευνητής.

Ο δρ Πήτερ Σαβολάϊνεν, από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, διήυθυνε την έρευνα για τα σκυλιά του «Παλαιού Κόσμου», αναλύοντας δείγματα DNA από σκυλιά της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής και περιοχών της Αρκτικής.

Εκπληκτικά ευρήματα

Η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσε ότι, αν και οι περισσότεροι σκύλοι είχαν κοινή καταγωγή, η γενετική ποικιλία ήταν πολύ μεγαλύτερη στην ανατολική Ασία, γεγονός που σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή το είδος εξημερώθηκε πολύ νωρίτερα.


Τα σκυλιά αποδεικνύεται ότι διαθέτουν υψηλή ικανότητα κατανόησης
«Μέχρι τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι τα σκυλιά κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, με βάση τα λίγα αρχαιολογικά ευρήματα και το γεγονός ότι άλλα ζωϊκά είδη έξημερώθηκαν πρώτα στην περιοχή αυτή» είπε στο BBC ο δρ Σαβολάϊνεν.

Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά σύμφωνα με τον Μάθιου Μπινς, επικεφαλής γενετικής έρευνας, στο βρετανικό Ίδρυμα Υγείας των Ζώων:

«Για πρώτη φορά υπάρχουν σχετικώς πειστικά στοιχεία που εντοπίζουν τόσο τη χρονική περίοδο όσο και το χώρο όπου για πρώτη φορά εξημερώθηκαν οι σκύλοι», είπε.

Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι το 95 % από τις ράτσες των σκύλων που υπάρχουν, έλκουν την καταγωγή τους από τρεις και μοναδικές θηλυκές προγόνους».


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 09:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόβες πολέμου στον Περσικό
 


Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη μεθόριο Κουβέϊτ - Ιράκ οι ΗΠΑ πραγματοποιούν γυμνάσια με πραγματικά πυρά



Για δέκα χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν σ΄αυτή, η άσκηση Desert Spring αποτελεί πρόβα πολέμου



Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των ΗΠΑ δοκιμάζονται στις σκληρές συνθήκες της ερήμου



Και τα ελικόπτερα Απάτσι πραγματοποιούν βολές χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά



Στα γυμνάσια συμμετέχουν και οι συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ



Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν και σενάρια βιολογικού, χημικού και πυρηνικού πολέμου



Το πυροβολικό πραγματοποιεί βολές σε απόσταση 15 χιλιομέτρων



Αλλά πρόκειται για γυμνάσια, και τα στρατεύματα μπορούν ν΄απολαμβάνουν κλιματιζόμενες σκηνές


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 10:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιορίζεται η μόλυνση από το Πρεστίζ
 

Καθαρισμός παραλίας μολυσμένης από πετρέλαιο

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας βοηθά τα συνεργεία στο έργο καθαρισμού πάνω από 100 παραλιών της περιοχής από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ.


Θαλασσινά Γαλικίας καλυμμένα από πετρέλαιο
Εκατοντάδες στρατιώτες, μαθητές και άλλοι εθελοντές προσπαθούν να συλλέξουν τις μεγάλες ποσότητες τοξικού αργού πετρελαίου, που εξεβράσθη στις ακτές από το τάνκερ που βυθίστηκε την περασμένη Τρίτη.

Γαλλικό ερευνητικό υποβρύχιο κατευθύνεται προς την περιοχή του ναυαγίου για να εξετάσει εάν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο.

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να γίνει η υποβρύχια αυτή έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν οι 60 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου που υπολογίζεται ότι απέμειναν στις δεξαμενές του Πρεστίζ, έχουν μεταβληθεί σε στερεό, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής.

Στο μεταξύ μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τα νομαρχιακά γραφεία της περιοχής ζητώντας από τις αρχές να λάβουν περισσότερα μέτρα επειγόντως για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Οι ακτιβιστές μάλιστα απόθεσαν έξω από τα γραφεία κουβάδες γεμάτους με πετρέλαιο και λάσπη από τις ακτές που έχουν μολυνθεί.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 10:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 17 - 23 Νοεμβρίου
 

Ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου «Πρεστίζ»

Το πλοίο, κτυπημένο από τις θύελλες, σπάσει στα δύο και βυθίζεται στα ανοικτά της βορειοδυτικής Ισπανίας


Οικολογική καταστροφή στη Γαλικία

Ένα από τα χιλιάδες θύματα της πετρελαιοκηλίδας από το πλοίο «Πρεστίζ»


Νατοϊκή διεύρυνση προς Ανατολάς

Ειδικές δυνάμεις αστυνομίας απέκλεισαν το κέντρο της Πράγας για τη Σύνοδο Κορυφή του ΝΑΤΟ


Δράμα ομηρίας σε ισπανικό σχολείο

Προπηλακισμός του δράστη από εξοργισμένους γονείς μαθητών, μετά τη λύση της πολιορκίας


Πρεμιέρα διάσημου... μυστικού πράκτορα

Ο Τζέημς Μποντ (Πίερς Μπρόσναν) και η επί σκηνής σύντροφός του (Χάλυ Μπέρυ) προσέρχονται στην πρεμιέρα της 20ης ταινίας του πράκτορα 007


Η περίεργη συμπεριφορά ενός σταρ

Βερολίνο: Ο Μάϊκλ Τζάκσον σε μπαλκόνι ξενοδοχείου, επιδεικνύοντας ένα αιωρούμενο βρέφος


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στην Αυστρία
 

Τρεις προτάσεις παρουσιάστηκαν σε προεκλογική μονομαχία: του Σoσιαλδημοκράτη Γκούσενμπαουερ (αριστερά), του Ακροδεξιού Χάουπτ και του Συντηρητικού Καγκελάριου Σούσελ (δεξιά)

Ανταπόκριση του Θύμιου Μπαμπανάτσα

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Αυστρία, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκαγκ Σούσελ και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Η κρίση που ξέσπασε στους ακρoδεξιούς της Αυστρίας εξαιτίας των μονίμων παρεμβάσεων του Γιόργκ Χάϊντερ στο κυβερνητικό έργο και της υπονόμευσης των εκπροσώπων του κόμματός του στην κυβέρνηση, κατέστησαν την προσφυγή στις κάλπες αναπόφευκτη.

Περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 183 εκπροσώπους τους στη νέα Βουλή, από τους υποψηφίους 6 κομμάτων.

Μόνο τέσσερα κόμματα όμως – Σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκό Κόμμα, Κόμμα της Ελευθερίας και Πράσινοι - έχουν προοπτικές εκπροσώπησης στο «Νατιονάλρατ» της Βιέννης.

Αμφίρροπη αναμέτρηση

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στο Μόναχο Θύμιος Μπαμπανάτσας, η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης κρίνεται ως η πλέον αμφίρροπη στην ιστορία της χώρας, καθώς υπολογίζεται στο 25% του εκλογικού σώματος το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα αλλάξουν πολιτικό στρατόπεδο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Γκούσενμπάουερ δεν καταφέρνει να συγκινήσει όπως οι χαρισματικοί προκάτοχοί του

Στις δημοσκοπήσεις Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί εμφανίζονται ισοδύναμοι στις πρώτες θέσεις.

Βέβαιο θεωρείται ότι το κόμμα του Γιόργκ Χάϊντερ θα υπολείπεται κατά πολύ από το ποσοστό των περίπου 27% που συγκέντρωσε το 1999 και με το οποίο αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα.

Εκ προοιμίου δεδομένο είναι ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού Κόμματος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες υπό τον «άχρωμο» ηγέτη τους, ΄Αλφρεντ Γκούσενμπαουερ, αποκλείεται η κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα της Ελευθερίας, με το οποίο σημειωτέον συνεργάσθηκαν στην κυβέρνηση από το 1983 μέχρι το 1986, πριν εμφανισθεί φυσικά στο προσκήνιο ο Γιόργκ Χάϊντερ.

Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της πρώτης θέσης, που θα τους επιτρέψει είτε το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους, είτε με το κόμμα του Σούσελ, από θέση όμως ισχύος.

Οι επιδιώξεις του Λαϊκού Κόμματος

Ο Βόλφγκαγκ Σούσελ, που έγινε το 2000 καγκελάριος παρότι το κόμμα του είχε καταταχθεί τρίτο, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, προσεγγίζοντας τις «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» του Κόμματος της Ελευθερίας και δηλώνοντας συγχρόνως ότι δεν αποκλείει τη συνεργασία με κανέναν.

Ο πρωθυπουργός Βόλφγκανγκ Σούσελ ελπίζει να διατηρήσει τη θέση του

Στόχος του όμως είναι η άλωση του εκλογικού δυναμικού των ακροδεξιών και η περιθωριοποίηση του Χάϊντερ, χωρίς να «γκρεμίσει» «γέφυρες».

Για το σκοπό αυτό προσέλκυσε τον πλέον φέρελπι και δημοφιλή πολιτικό της Αυστρίας, τον 34χρονο αντίποδα του Χάϊντερ στους ακροδεξιούς, πρώην υπουργό Οικονομικών Κάρλ-Χάϊντς Γκάσερ.

Ο Σούσελ δεσμεύτηκε να τον υπουργοποιήσει ως ανεξάρτητο, αν κερδίσει τις εκλογές.

Ρόλο ρυθμιστή επιθυμούν οι Πράσινοι

Στην προσέλκυση των ψηφοφόρων του Κόμματος της Ελευθερίας αποσκοπούν και οι Πράσινοι που θέτουν ως στόχο το διπλασιασμό των ψήφων τους (7,4% το 1999).

Οι Πράσινοι ευελπιστούν να αποτρέψουν τον μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς, με βάση την εμπειρία της πολιτικής παραλυσίας στο πρόσφατο παρελθόν, δεν επικροτείται από την κοινή γνώμη.

Η κατάκτηση της τρίτης και ρυθμιστικής για τη συνέχεια θέσης στο πολιτικό στερέωμα, είναι –κατά το γερμανικό πρότυπο- για τους οικολόγους της Αυστρίας το ζητούμενο.

Αίνιγμα η τύχη του «Κόμματος Ελευθερίας»

«Θαύμα» θα ήταν σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, εάν το ακέφαλο ουσιαστικά Κόμμα της Ελευθερίας, κατορθώσει να επαναλάβει την επιτυχία των τελευταίων εκλογών.

Χαμόγελα για τον Γιόργκ Χάϊντερ παρά το διχασμό στο κόμμα του

Ρεαλιστικό θεωρείται να συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 16%, και αυτό όχι εξαιτίας του άτυπου αρχηγού του, κ. Χάϊντερ, αλλά για τη σθεναρή στάση που επέδειξαν στην αντιπαράθεση μαζί του ορισμένα από τα στελέχη - μέλη της κυβέρνησης Σούσελ, όπως για παράδειγμα ο κ. Γκάσερ.

Ο Χάϊντερ διαβλέποντας τον κίνδυνο να τεθεί συν τω χρόνω στα πολιτικά «αζήτητα» εστίασε στις προεκλογικές του εμφανίσεις τις επιθέσεις εναντίον του καγκελάριου Σούσελ, για τον οποίο η ηπιότερη έκφραση που χρησιμοποίησε ήταν «τρελός».

Οι ακροδεξιοί βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας τους, καθώς χρεώνονται όλα τα «καπρίτσια» του εγωκεντρικού τους ηγέτη, από τις κατά καιρούς φιλο-ναζιστικές του κορώνες, μέχρι τις επιθέσεις εναντίον προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής και τις επισκέψεις του στο Σαντάμ Χουσεΐν.

Προς τα πού οδεύει η Αυστρία

Δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή του Kόμματος της Ελευθερίας στην εξουσία, την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θύελλα των αντιδράσεων που επακολούθησε σε διεθνές επίπεδο, η Αυστρία εξακολουθεί να βρίσκεται ουσιαστικά σε μία ιδιότυπη «καραντίνα».

Ο καγγελάριος Σούσελ προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ακροδεξιές με τις μετριοπαθείς τάσεις

Οι ξένοι ηγέτες αποφεύγουν τις επίσημες επισκέψεις στη Βιέννη, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει τις χειρότερες εντυπώσεις η εναντίωση του Κόμματος της Ελευθερίας στη διεύρυνση προς Ανατολάς.

Ανοιχτά αυστριακοί διπλωμάτες τονίζουν ότι εκείνο που θα δώσει την αποφασιστική χροιά στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο πόθος της πλήρους αποκατάστασης της χώρας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και λιγότερο οι θέσεις στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής.

Αν είναι έτσι, οι ακροδεξιοί και ο Γιόργκ Χάϊντερ θα επιστρέψουν στα ποσοστά που τους εξασφαλίζουν οι «αδιόρθωτοι», σταθεροί τους ψηφοφόροι.

Εκείνοι που τους ψήφισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μόνο το 1999, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και την εικόνα της μελλοντικής κυβέρνησης.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η απεργία των πυροσβεστών της Βρετανίας, αλλά και θέματα με άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες της Βρετανίας

Το θέμα της συνεχιζόμενης απεργίας των πυροσβεστών της Βρετανίας - για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες - κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων της χώρας.

Η εφημερίδα «The Sunday Telegraph» γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Τζων Πρέσκοτ, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους απεργούς, προειδοποίησε τους πυροσβέστες να μην αναγκάσουν τη κυβέρνηση να κηρύξει «πόλεμο» εναντίον τους.

Η τελευταία αυτή απεργία των πυροσβεστών ξεκίνησε την Παρασκευή και θα έχει συνολική διάρκεια 8 ημερών. Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη ζωή τους σε φωτιές, ενώ το έργο των πυροσβεστών έχουν αναλάβει στρατιώτες. Παράλληλα, αρκετοί σταθμοί του μετρό του Λονδίνου δεν λειτουργούν επειδή δεν επαρκούν τα μέτρα ασφαλείας για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Η εφημερίδα «The Independent on Sunday» προβάλλει μια άλλη διάσταση των δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βρετανίας: ο κ. Πρέσκοτ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες με τους πυροσβέστες για το αίτημά τους να αυξηθούν οι αποδοχές τους αν, πρώτα, δεν σταματήσουν την απεργία.

«Ο Μπλερ χάνει τον έλεγχο», γράφει στον πρώτο της θέμα σήμερα η εφημερίδα «The Observer» αναφερόμενη σε δηλώσεις συνδικαλιστών για τους χειρισμούς της κρίσης από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Θέματα με άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον

Δύο ενδιαφέροντα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα προβάλλει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «The Sunday Times».

Στο ένα η εφημερίδα - με αφορμή την πρόσφατη απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για διεύρυνση στους κόλπους του - συγκρίνει το ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που διαθέτουν οι χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στο σχετικό πίνακα με ποσοστό 4,91% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της να διατίθεται για αμυντικές δαπάνες, ενώ η Τουρκία ακολουθεί με ποσοστό 4,5%.

Το δεύτερο δημοσίευμα με άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον της εφημερίδας «The Sunday Times» αφορά την τελευταία απόγονο της δυναστείας Ωνάση - την Αθηνά Ρουσέλ-Ωνάση - που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ερωτευμένη με τον 29χρονο Βραζιλιάνο χάλκινο Ολυμπιονίκη της ιππασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000 Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο.

Η σχέση της Αθηνάς Ρουσέλ-Ωνάση, που τον Ιανουάριο γίνεται γίνεται 18 ετών και αναμένεται να κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία της οικογένειας Ωνάση, την οποία, μέχρι σήμερα, δεν διαχειρίζεται μόνη της, χρονολογείται εδώ και αρκετούς μήνες, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα «The Sunday Times» αναφέρει ότι γνωρίστηκαν στις αρχές του χρόνου με αφορμή το κοινό πάθος τους για την ιππασία. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα στο παρελθόν είχαν κάνει λόγο για πιθανότητα συμμετοχής της Αθηνάς Ρουσέλ-Ωνάση στο αγώνισμα της ιππασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με τα χρώματα της Ελλάδος.

Ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης, ποιυ είναι χωρισμένος και έχει μία κόρη δύο ετών, φέρεται να δήλωσε σε περιοδικό της πατρίδας του ότι ο πατέρας της Αθηνάς Ρουσέλ-Ωνάση, Γάλλος επιχειρηματίας Τιερί Ρουσέλ, δεν αντιτίθεται στη σχέση της κόρης του μαζί του.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 08:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτός Νιγηρίας οι διαγωνιζόμενες για τα καλλιστεία
 

Συνεργεία απομακρύνουν ένα από τα θύματα της βίας υπό το βλέμμα στρατιωτών

Οι διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Κόσμος στα καλλιστεία εγκατέλειψαν τη Νιγηρία μετά από την απόφαση των διοργανωτών ότι ο διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα αυτή λόγω των ταραχών, που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών με αφορμή τα καλλιστεία.

Από τα επεισόδια πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 400 τραυματίστηκαν. Τα καλλιστεία, όπως αποφασίστηκε, θα διεξαχθούν στο Λονδίνο.

Τα επεισόδια, που, μεταξύ των άλλων, έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 4.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην πόλη Καντούνα, στα βόρεια της χώρας, ξεκίνησαν μετά από δημοσίευμα εφημερίδας που - αναφερόμενη στις αντιρρήσεις των Μουσουλμάνων για τα καλλιστεία - έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, πιθανότατα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία.

Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε προσβλητική για τους Μουσουλμάνους με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην πόλη Καντούνα, όπου και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ταραχές μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 - 08:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάψευση του πρίγκηπα Φιλίππου ότι προσέβαλε τη Νταϊάνα
 

Ο πρίγκηπας Φίλιππος υποστηρίζει ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί για τη σχέση που είχε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

O σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διεψεύδει ότι είχε χρησιμοποιήσει, σε επιστολές του, προς τη σύζυγο του γιου του Καρόλου - την πριγκίπισσα Νταϊάνα - προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της.

Στην ανακοίνωσή του ο πρίγκηπας Φίλιππος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί ότι χρησιμοποίησε τέτοιους ισχυρισμούς εναντίον της Νταϊάνας αποτελούν λανθασμένη ερμηνεία για τη σχέση, που είχε μαζί της.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι επιστολές είναι ιδιωτικής φύσεως και δεν πρόκειται να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.