Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-23

  1. «Κόκκινο πανί» για το Λονδίνο ο Σιράκ
  2. «Ανένδοτος» Ντενκτάς κατά της επανένωσης
  3. Μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών
  4. Αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράκ
  5. Νέος πρωθυπουργός στο Κοσσυφοπέδιο
  6. Ο πρωθυπουργός για το «βασικό μέτοχο»
  7. Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της EE
  8. Ο Πούτιν θα επισκεφτεί το Ισραήλ
  9. Σεβαστής για σκάνδαλα ντόπινγκ
  10. Αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράκ
  11. Ανοίγουν ξανά υποθέσεις διαφθοράς
  12. Ευρωπαϊκά προβλήματα για τον «βασικό μέτοχο»
  13. Στην τροχιά του «βασικού μετόχου»
  14. Φρένο ηγετών στην απελευθέρωση υπηρεσιών
  15. Νέα έκρηξη στο Λίβανο
  16. Φρένο ηγετών στην απελευθέρωση υπηρεσιών
  17. Κοινοτικά διλήμματα και εμπόδια

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 01:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Κόκκινο πανί» για το Λονδίνο ο Σιράκ

Ο Σιράκ υποτάσσει το τέρας του Μπόλκεστάιν, αλλά δεν είναι ακόμα ασφαλής, τιτλοφορείται άρθρο της εφημερίδας Τάιμς (Times).

«Η Γαλλία πληροφορήθηκε με ανακούφιση ότι στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος Σιράκ αναδείχθηκε νικητής στη μάχη κατά του τέρατος που τρομοκρατούσε τη χώρα του», γράφει η εφημερίδα.

«Το όνομα του τέρατος είναι οδηγία Μπόλκεστάιν. Όπως το φάντασμα του Φράνκενστάιν τρομοκρατούσε τους ντόπιους, έτσι και το φάντασμα του Μπόλκεστάιν ενσαρκώνει όλους τους φόβους των Γάλλων για την ΕΕ και πιο συγκεκριμένα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα», σχολιάζει το άρθρο.

«Θα ευθύνεται ο Μπόλκεστάιν, ή καλύτερα η οδηγία που φέρει το όνομά του, εάν οι Γάλλοι ψηφίσουν ΌΧΙ στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα τους στις 29 Μαίου».

Οι τακτικές του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ «ξάφνιασαν» τα νέα μέλη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη, γράφει στο σχόλιό της η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

«Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, δεν θα περάσει στην ιστορία για τα επιτεύγματά της αλλά για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ ποδοπάτησε την Βρετανία προκειμένου να προστατεύσει τη Γαλλία από τον ανταγωνισμό», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Για τον Τόνι Μπλερ και για τα άλλα θύματα των εκβιασμών του κ. Σιράκ, η συμπεριφορά του αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Όμως για τις νέες χώρες μέλη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, η γκανγκστερική συμπεριφορά του κ. Σιράκ είναι κάτι που θα θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα», υπογραμμίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ και συνεχίζει:

«Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και οι υπόλοιπες χώρες έφτασαν στη σύνοδο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις και αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Γαλλίας»

Η εφημερίδα γράφει: «Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό αυτών των αφελών ότι ο κ. Σιράκ δεν είχε όρεξη για διάλογο μαζί τους. Αντιθέτως πληροφόρησε τους υπόλοιπους ηγέτες ότι το σχέδιο για την ελεύθερη αγορά ή θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ή να αλλάξει ριζικά».

«Νίκη για τον Σιράκ ο οποίος έστειλε τις οδηγίες της ΕΕ για επανασχεδιασμό», γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Το όραμά του για μια Ευρώπη προστατευμένη από τις υπερβολές τις ελεύθερης αγοράς νίκησε και ο πρόεδρος Σιράκ παρότρυνε τους Γάλλους να στηρίξουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα στο δημοψήφισμα του Μαίου, αναφέρει η Ιντιπέντεντ.

Η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι, παραδοσιακά, οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ επικεντρώνονται σε άλλα θέματα από αυτά που περιέχει η ατζέντα τους. Το ίδιος συνέβη και αυτή τη φορά, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρώπη να βρίσκεται στο 2% και με την ανεργία στο 9% δεν θα ήταν ρεαλιστικό για τους αρχηγούς των κρατών να θριαμβολογούν για το στόχο της Λισαβόνας να μετατρέψει την Ευρώπη σε μια από τις πλέον δυνατές οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2010», γράφει η Γκάρντιαν.

«Είχε γίνει σαφές, ακόμα και πριν οι 25 αρχηγοί κρατών συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες ότι θα έπρεπε να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους».


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 22:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανένδοτος» Ντενκτάς κατά της επανένωσης

«Δεν θα μπορούσα να μείνω στη θέση του προέδρου και να προωθώ μία πολιτική που δεν στηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο 81χρονος Ντενκτάς

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τονίζει ότι θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» έναντι κάθε προσπάθειας αναβίωσης των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου.

Συγχρόνως διαμηνύει ότι η απόφασή του να μην κατέλθει στις προεδρικές εκλογές της 17ης Απριλίου οφείλεται στη διαφωνία του με την τουρκική κυβέρνηση για το μέλλον της Κύπρου.

«Δεν θα μπορούσα να μείνω στη θέση του προέδρου και να προωθώ μία πολιτική που δεν στηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο 81χρονος Ντενκτάς, αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει γραφεία και ότι καταβάλλει προσπάθειες για τη σύσταση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της επανένωσης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι δηλώσεις Ντενκτάς προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών , Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χαρακτηριστικά , ότι «εάν εφαρμοζόταν η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης (από τον κ. Ντενκτάς) η Κύπρος δεν θα ήταν τώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είμαι σίγουρος», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου, «ότι ο κ. Ντενκτάς θέλει να συμπεριφερθεί ως ηγέτης, εάν όμως θέλει να συμπεριφερθεί ως πολιτικάντης, είναι δική του επιλογή».


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών

Αισθητά μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές της Ιαπωνίας

Κατά 21,7% στο 1,093 τρισεκατομμύρια γεν (10,36 δισεκατομμύρια δολάρια) μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο, πέφτοντας κάτω από το 60% του πλεονάσματος του Ιανουαρίου.

Υπεύθυνες για την εξέλιξη αυτή θεωρούνται οι τιμές του πετρελαίου, που οδήγησαν στην αύξηση των δαπανών για εισαγωγές, αλλά και ενδογενής εξαγωγικές αδυναμίες.

Το περασμένο δωδεκάμηνο ο όγκος των εξαγωγών της Ιαπωνίας μειώθηκε συνολικά κατά 4,3%, 6,7% σε σχέση με την Ευρώπη και 3,6% σε σχέση με τις ασιατικές χώρες. Σε χρηματική αξία παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7%, ποσοστό όμως που είναι αισθητά χαμηλότερο από το 2003.

Παρότι οι εξαγωγές αποτελούν μόνο το 10% της ιαπωνικής οικονομικής δραστηριότητας, η εξέλιξή τους θεωρείται βαρόμετρο για την κατάσταση στον βιομηχανικό τομέα της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας στους τελευταίους τρεις μήνες του 2004, ανερχόταν στο 0,1%.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 17:24 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράκ

Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ιρακινές δυνάμεις κατέστρεψαν στρατόπεδο εκπαίδευσης των ανταρτών

Ιρακινές επίλεκτες δυνάμεις υποστηριζόμενες από αμερικανικά στρατεύματα και αεροσκάφη επέδραμαν και κατέλαβαν μετά από σφοδρή μάχη στρατόπεδο στις όχθες της λίμνης Θαρτάρ, βόρεια της Βαγδάτης.

Το στρατόπεδο σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας χρησιμοποιούσαν αντάρτες για την εκπαίδευσή τους.

Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ιρακινές δυνάμεις κατέστρεψαν στρατόπεδο εκπαίδευσης των ανταρτών βορειοδυτικά της Βαγδάτης, κοντά στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊνν, Τικρίτ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείο σκοτώθηκαν 84 αντάρτες και επτά στρατιώτες. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση επίλεκτων μονάδων του νεοσύστατου ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στο στρατόπεδο βρέθηκαν διαβατήρια και άλλα έγγραφα που δείχνουν ότι ανάμεσα στους αντάρτες συγκαταλέγονται και αλλοδαποί ισλαμιστές.

Εξάλλου σε συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αντάρτες και καταστηματάρχες που ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας τρεις από τους επιτιθέμενους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είναι το πρώτο αιματηρό επεισόδιο στο οποίο φαίνεται ότι απλοί πολίτες αντιστάθηκαν με επιτυχία σε αντάρτες.

Οι βίαιες συγκρούσεις γίνονται ενώ στο πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρωθυπουργός στο Κοσσυφοπέδιο

Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, Ραμούς Χαραντινάϊ

Ο Μπαϊράμ Κοσούμι θα είναι ο διάδοχος του Ραμούς Χαραντινάϊ ως πρωθυπουργός ρτης προσωρινής κυβέρνησης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου.

Ο κ. Κοσούμι, τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος, Ιμπραίμ Ρουγκόβα, έλαβε 71 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ 36 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την προώθηση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και την εκπλήρωση των στόχων που θέτει η διεθνής κοινότητα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Στη Χάγη ο Χαραντινάι αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τη διάπραξη ωμοτήτων εις βάρος Σέρβων, Ρομ και Αλβανοφώνων που κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τους Σέρβους, κατά τη διάρκεια της διένεξης του 1998-1999.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 13:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πρωθυπουργός για το «βασικό μέτοχο»

«Θέμα υπεράσπισης του συντάγματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στο νόμο για το «βασικό μέτοχο».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στην ουσία η επιστολή που αποφάσισε να αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα, αποτελεί τμήμα ενός διαλόγου που έχει αρχίσει προ ετών και συνεχίζεται.

Ο διάλογος αυτός, είπε, αφορά στη συμβατότητα του συντάγματος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπενθύμισε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών κατά καιρούς και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μεν συμβιβαστική λύση στο θέμα αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί και την πολιτική της διαφάνειας που έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα παγώματος κονδυλίων από την ΕΕ, λόγω των προβλημάτων με τον «βασικό μέτοχο» είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο μεσούντος του διαλόγου με την Κομισιόν, και τόνισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος απώλειας κονδυλίων προέρχεται από διαφορετική κατεύθυνση, και συγκεκριμένα την μακρά σειρά κακοτεχνιών και σπάταλης σε έργα, κυρίως δημόσια, την περίοδο 2001- 2004. «Εκεί γίνεται μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση», τόνισε.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση, είπε ότι «είναι τέτοια που δεν επιτρέπει πολιτικά παιγνίδια ούτε αστεϊσμούς» και έμμεσα αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι έγιναν «κακοί χειρισμοί επί μακρόν».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής νέων έμμεσων φόρων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «το υπουργείο Οικονομίας είναι σε διαρκή προβληματισμό» για όσα μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί η εξυγίανση της οικονομίας.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της EE

Αναδιατύπωση του προγράμματος απελευθέρωσης των υπηρεσιών ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ

Στην επαναδιατύπωση του σχεδίου κανονισμού που είχε εκπονήσει ο επίτροπος Φριτς Μπολκεστάιν, βάσει του οποίου θα επιτρέπονταν σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις υπόλοιπες χώρες, συμφώνησαν κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Την επαναδιατύπωση του κειμένου πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία που προειδοποιούν ότι η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών σημαίνει φτηνά εργατικά χέρια από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κατ' επέκταση μείωση των μισθών και αύξηση της ανεργίας στις υπόλοιπες χώρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, χαρακτήρισε την παρούσα μορφή του σχεδίου κανονισμού «απαράδεκτη» και ζήτησε να γίνουν ριζικές αλλαγές, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη χώρα του για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για να αλλάξει η διατύπωση, λαμβάνοντας υπόψιν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απάντησε ότι το κείμενο θα διατυπωθεί εκ νέου λαμβάνοντας υπόψιν τις επιφυλάξεις Γαλλίας και Γερμανίας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Χαλάρωση Συμφώνου Σταθερότητας

Επίσης οι αρχηγοί των 25 κρατών-μελών επικύρωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας που είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Τα νέα μέτρα δίνουν περισσότερες δυνατότητες κινήσεων σε χώρες τα ελλείμματα των οποίων υπερβαίνουν το όριο του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, με την προϋπόθεση ότι η παράβαση είναι μικρή και προσωρινή.

Πέραν της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν επανειλημμένα ξεπεράσει το όριο του 3%, η εξέλιξη αυτή ευνοεί και την Ελλάδα, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

Ανταποκριτής του ΒΒC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν να δώσουν τα αποτελέσματα στη συνόδου ώθηση στους υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου στη Γαλλία.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 14:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Πούτιν θα επισκεφτεί το Ισραήλ

Πρώτη φορά επισκέπτεται ο πρόεδρος της Ρωσίας το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα επισκεφτεί στις 27 και 28 Απριλίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη Ρώσου ή σοβιετικού ηγέτη στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επισκέφτηκε τη Μόσχα τρεις φορές, από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2001, ενώ οι ισραηλινο-ρωσικές σχέσεις βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σύννεφα εμφανίστηκαν στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του ενδεχομένου πώλησης ρωσικών πυραύλων στη Συρία.

Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και άλλους αξιωματούχος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ρον Μπεν Γισάι.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ρωσία είναι μέλος μαζί με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ- του κουαρτέτου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Σεβαστής για σκάνδαλα ντόπινγκ

Αναμενόμενη ήταν η αθώωση των Ελλήνων ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου από το Σέγας, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου «παρά το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος των δύο αθλητών, έστειλε ελλιπέστατο φάκελο».

Αυτό κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλειος Σεβαστής στα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό, προσθέτοντας ότι «μας ανέθεσαν να βγάλουμε το φίδι απ' την τρύπα και δεν μας έδωσαν το όπλο να το κάνουμε».

Ο κ. Σεβαστής προσέθεσε ότι η τριμελής Επιτροπή της ΔΟΕ που ανέλαβε τις έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αλυσίδα των πληροφοριών σταμάτησε στον κ. Τζέκο», ενώ «υπάρχουν επίσημα έγγραφα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, ότι όταν αναζητείτο ο Κεντέρης στο Σικάγο, εκείνος ήταν σε ιατρείο στη Γερμανία».

«Το κατηγορητήριο μίλαγε για τους 3 χαμένους ελέγχους, και για τον κ. Τσέκο, την υπόθεση Balco, για την οποία δεν μας έστειλε κανένα ντοκουμέντο και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν ασχολήθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία με το τροχαίο και όλα τα συμπαραμαρτυρούντα», εξήγησε.

«Ελάτε εσείς τώρα, να είστε Έλληνες και να δικάσετε και να βλέπετε αυτή την κατάσταση -να σας δίνεται η δυνατότητα να τεκμηριώσετε ότι η ελεγκτική πλευρά δεν έφερε όλα τα στοιχεία, ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις- και να πάτε εσείς να καταδικάσετε», κατέληξε επί του θέματος.

Παράλληλα, ο κ. Σεβαστής, διέψευσε τους ισχυρισμούς της εκπροσώπου της ΔΟΕ, κ. Ντέιβις, ότι οι δύο αθλητές παρέδωσαν οικειοθελώς τις κάρτες τους μετά την 12η Αυγούστου.

Όπως κατήγγειλε, «εκείνες τις μέρες έγινε δέκτης παρακλητικής πίεσης από τη ΔΟΕ, να πείσει τους αθλητές να παραδώσουν τις κάρτες τους».

Τέλος, επέρριψε το μέγιστο μερίδιο της ευθύνης για την κακή φήμη που απέκτησε η Ελλάδα στο εξωτερικό, στη δράση του ελεγκτή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αντι-Ντόπινγκ (WADA) Γιάννη Ψαρέλη, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος, λόγω «υπέρμετρου φανατισμού» δυσφήμισε τη χώρα.

«Κρυβόταν πίσω από θάμνους και παγκάκια, διέσχιζε τα προπονητήρια χωρίς να είναι αθλητής -τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές. Ερχόταν ο αθλίατρος και οι προπονητές και λέγανε ότι αυτά είναι πρωτοφανή.

»Κρυβόταν πίσω από τους θάμνους και, όταν τον ρωτούσαν 'ποιον θέλετε', απαντούσε 'δεν θέλω κανέναν' και μετά έστελνε επιστολές ότι δεν έβρισκε τους αθλητές», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο, να προσφύγει δικαστικώς ενάντια στον ελεγκτή της WADA.

Σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής για την υπόθεση Τζέκου, ο κ. Σεβαστής, είπε ότι ο κ. Τζέκος τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν διατηρούσε πια εταιρία σκευασμάτων, αλλά μόνον εταιρεία δημοσίων σχέσεων.

«Ο κ. Τζέκος είχε ξεπεράσει ως δυναμική, κατά πολύ την Ομοσπονδία. Είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί με το μισό υπουργικό συμβούλιο, με την αντιπολίτευση -και με το σημερινό πρωθυπουργό- και αυτό συνετέλεσε στο να μην έχει την αίσθηση της ευθύνης και του κινδύνου», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, έδειξε να συμμερίζεται εν μέρει την αίσθηση ότι υπήρξαν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες αναφορικά με τους ελέγχους αντι-ντόπινγκ, τονίζοντας ότι «υπάρχει ζήτημα ανοχής σε αθλητές μεγάλων χωρών και αθλητές που σπονσοράρονται από μεγάλες εταιρείες» και πως «είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα, έχει εκτεθεί περισσότερο από τις ΗΠΑ, όπου αποδείχθηκε πριν από μερικούς μήνες, ότι κάλυπταν αθλητές τους που έβγαιναν θετικοί από τα εργαστήριά τους».

Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής και ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, Παναγιώτης Τσαρούχας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «διατηρεί αμφιβολίες ακόμα και για τον πρόεδρο της WADA».

Ο κ. Τσαρούχας, υπενθύμισε έρευνα ανάμεσα στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, όπου οι συμμετέχοντες παραδέχονταν ανωνύμως σε ποσοστό 96% ότι είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ διευκρίνισε ότι είναι δυνατή η παράκαμψη των ελέγχων εκ μέρους των αθλητών, σε περίπτωση προσυνεννόησης με τα άτομα που διενεργούν τις δειγματοληψίες των ούρων -«σε σχέση όμως με την υπηρεσία μας, θεωρώ τον εαυτό μου σίγουρο ότι αυτό δεν έχει συμβεί».


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράκ

Νέο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε σε συνοικία της Βαγδάτης

Ιρακινές επίλεκτες δυνάμεις υποστηριζόμενες από αμερικανικά στρατεύματα και αεροσκάφη επέδραμαν και κατέλαβαν μετά από σφοδρή μάχη στρατόπεδο στις όχθες της λίμνης Θαρτάρ, βόρεια της Βαγδάτης.

Το στρατόπεδο σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας χρησιμοποιούσαν αντάρτες για την εκπαίδευσή τους.

Η τελική επίθεση έγινε από μονάδα Ιρακινών κομάντο και όπως δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 μαχητών και ένδεκα μελών των επίλεκτων δυνάμεων.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Στρατού επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο στρατόπεδο βρέθηκαν διαβατήρια και άλλα έγγραφα που δείχνουν ότι ανάμεσα στους αντάρτες συγκαταλέγονται και αλλοδαποί ισλαμιστές.

Εξάλλου σε συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αντάρτες και καταστηματάρχες που ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας τρεις από τους επιτιθέμενους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είναι το πρώτο αιματηρό επεισόδιο στο οποίο φαίνεται ότι απλοί πολίτες αντιστάθηκαν με επιτυχία σε αντάρτες.

Οι βίαιες συγκρούσεις γίνονται ενώ στο πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγουν ξανά υποθέσεις διαφθοράς

Την απόφασή του να παραγγείλει «την αναψηλάφηση ορισμένων υποθέσεων που αφορούν πειθαρχικές υποθέσεις διαφθοράς δικαστών και οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο τα τελευταία δύο - τρία χρόνια», ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

«Το νυστέρι θα φθάσει και στο πρόσφατο παρελθόν, όπου απαιτηθεί, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν επίορκο δικαστή», τόνισε μετά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάφο, όπου και ενημερώθηκε από την ολομέλεια των εισαγγελέων του και από τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Δημήτρη Λινό, για την πρόοδο των ερευνών για τα κρούσματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι «με τις αυστηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε και με τις ενέργειες της ίδιας της Δικαιοσύνης η σημερινή κρίση μπορεί να καταστεί αφετηρία μιας πραγματικής αναγέννησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ο κ. Παπαληγούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στην περίπτωση Βαβύλη, ο οποίος αν παραδοθεί «όπως κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει μια δίκαιη δίκη».

Για το ίδιο θέμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε ότι υπάρχει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον κ. Βαβύλη και ότι εστάλη σήμα στην Interpol ότι καταζητείται, βάσει εντάλματος που εκκρεμεί στην 4η τακτική ανακρίτρια για υπόθεση ναρκωτικών.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκά προβλήματα για τον «βασικό μέτοχο»

Προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, στην οποία θα εκφράζονται οι αντιρρήσεις της ΕΕ και θα ζητούνται περαιτέρω διευκρινήσεις για το νόμο περί «βασικού μετόχου», αποφάσισε να αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνεδρίασή της την Τρίτη, η Επιτροπή έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση του αρμόδιου για την εσωτερική αγορά επιτρόπου, Τσαρλς Μακ Κρίβι, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που είχε με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτές δεν απέδωσαν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Επιτροπή διαφωνεί με άρθρα του νόμου που αφορούν τα λεγόμενα «παρένθετα πρόσωπα», δηλαδή τους συγγενείς μετόχων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και σε υποχρεωτική ονομαστικοποίηση μετοχών εισηγμένων ξένων εταιριών.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες έφεραν ανώτατο στέλεχος της ΕΕ, στο περιβάλλον της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής, να έχει κάνει λόγο για «κακούς συμβούλους» του έλληνα πρωθυπουργού στο θέμα του «βασικού μετόχου» αλλά και για εσφαλμένη πληροφόρηση ελλήνων αξιωματούχων.

Το ίδιο στέλεχος φέρεται να δήλωσε πως αν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για τις αναθέσεις δημοσίων έργων που ψηφίστηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν χρειάζεται άλλος σχετικός με το θέμα νόμος, όπως εκείνος του βασικού μετόχου.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «γκάφα» τις δηλώσεις εφόσον αυτές έγιναν- και τόνιζαν ότι «η διαπλοκή δεν περιορίζεται στην κατασκευή των δημοσίων έργων, αφορά τις δημόσιες συμβάσεις εν γένει».

Αντιδράσεις κομμάτων

«Η χώρα διασύρεται στο εξωτερικό και καταρρέει στο εσωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στους συντονιστές του ΠΑΣΟΚ, είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση εκφράζει και κρύβεται πίσω από συμφέροντα στο θέμα του βασικού μετόχου» και ότι «υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν τα κοινοτικά κονδύλια» προς την Ελλάδα.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της ΕΕ, λέγοντας ότι «πρόκειται για ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».

Ακόμη, επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν νομιμοποιείται «να βάζει στην άκρη το Σύνταγμα της χώρας» και χαρακτηρίζει «εξίσου απαράδεκτη» την θέση που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, «να εναρμονίζονται οι νόμοι με το δίκαιο της ΕΕ».

Την αντίθεσή του στη στάση της ΕΕ σχετικά με το θέμα του «βασικού μετόχου» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

«Η Κομισιόν δεν στρέφεται ενάντια στον εφαρμοστικό νόμο, αλλά στρέφεται ενάντια στο σύνταγμα της χώρας μας» τόνισε.

Δηλώσεις Ρουσόπουλου - Αθανασάκη

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις Παπανδρέου για το νόμο περί «βασικού μετόχου», ανέφερε ότι «προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον η βιασύνη του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του να σπεύσουν να μιλήσουν με προβλέψεις Κασσάνδρας και μάλιστα για μία υπόθεση που έχει να κάνει πρωτίστως με το Σύνταγμα το οποίο εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και ψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα».

Ακόμη, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως «η συζήτηση με την Κομισιόν είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση».

Απαντώντας έμμεσα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του επεσήμανε εξ αρχής τα προβλήματα που θεωρεί ότι έχει ο συγκεκριμένος νόμος, αλλά «η κυβέρνηση αγνόησε όλες τις επισημάνσεις για τα προβλήματα που δημιουργούσε η εφαρμογή του νόμου αυτού, και τα προβλήματα που θα ανέκυπταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το θέμα δεν είναι το Σύνταγμα πίσω απ το οποίο επιχειρεί να κρυφτεί η κυβέρνηση της ΝΔ, και το οποίο, πράγματι, οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε.

»Το θέμα είναι ο εκτελεστικός νόμος, ο οποίος έπρεπε να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο, και αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων» είπε, καλώντας την κυβέρνηση «να διορθώσει η ίδια το λάθος της, και να αποσύρει τον συγκεκριμένο νόμο».


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τροχιά του «βασικού μετόχου»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Όλοι οι μισθοί στο Δημόσιο. Πώς διαμορφώνονται για το 2005.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 1.931 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Ενώ δόθηκε "πράσινο φως" για 621 νέες θέσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Οι νέοι μισθοί. Υπεγράφη η εγκύκλιος. Οι αποδοχές κατά κατηγορία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αντίποινα για το βασικό μέτοχο. Τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικές αυξήσεις 3 μηνών. Όλοι οι πίνακες με τους νέους μισθούς στο Δημόσιο.

Η ΑΥΓΗ: Σκληρή αντιπαράθεση για τον βασικό μέτοχο. Η Κομισιόν απειλεί με αναστολή χρηματοδοτήσεων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο κύμα λάσπης με στόχο τον Χριστόδουλο. Όργιο ψευδολογίας από τον αρχιπράκτορα της Μοσάντ και καταζητούμενο πρεζέμπορο Απόστολο Βαβύλη, τον οποίο χρησιμοποιούν σκοτεινά κέντρα για να πλήξουν τον Αρχιεπίσκοπο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο 15 ημερών και ύστερα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο. Το γράμμα από τις Βρυξέλλες - "Το Βήμα" δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χρυσό πακέτο για 130.000 δικαιούχους του Μετοχικού. Γενναίες αυξήσεις, αναδρομικά και δάνεια, με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΕΘΝΟΣ: Διασυρμός. ΕΕ: Θεμελιώδεις ελευθερίες παραβιάζει ο "βασικός μέτοχος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ η ΔΙΣ συνεχίζει την κάθαρση ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας βοηθάει τους πλημμυροπαθείς του Έβρου και... Ο Αρχιεπίσκοπος εκεί που αρχίζει η Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεν κάνουμε πίσω στον Βασικό Μέτοχο. Διαμηνύει η κυβέρνηση διακηρύσσοντας παραλλήλως ότι θα υποστηρίξει το Σύνταγμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παπαγαλάκια Βρυξελλών σε βρώμικο ρόλο. "Βασικός μέτοχος": Πρωτοφανές ολίσθημα κοινοτικού υπαλλήλου μετά τις εμμονές Μακ Κρίβη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η τραγωδία του Καραμανλή". Θύμα κακών συμβούλων, δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ.

ΕΞΠΡΕΣ: Η Ε. Ε. απειλεί με διακοπή χρηματοδοτήσεων για τον "βασικό μέτοχο" και απαιτεί:Αλλαγή του νόμου.

ΕΣΤΙΑ: Δυσμενής τροπή στις Βρυξέλλες. Η Ελλάς απειλείται με διακοπή χρηματοδοτήσεων.

ESPRESSO: 18χρονη βιάστηκε σε πάρτι γόνου καλής οικογενείας. Φιλοξενείται στη Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κόλαφος από Βρυξέλλες. Η χώρα σύρεται στο ευρωδικαστήριο. Τελεσίγραφο Κομισιόν: Αλλάξτε τον νόμο, αλλιώς κόβουμε τις χρηματοδοτήσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη για το Σύνταγμα στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση αποφασισμένη να πολεμήσει τη διαπλοκή - Εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ.

ΚΕΡΔΟΣ: Ο "βασικός μέτοχος" απειλή για τα κονδύλια" Προθεσμία 15 ημερών για διευκρινίσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Στο ευρωδικαστήριο για τον "βασικό μέτοχο". Ξεκινά η προδικαστική διαδικασία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

METRO: Ψάχνουν τις ζημιές. Θύελλα αντιδράσεων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον "βασικό μέτοχο".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εν αναμονή διευκρινίσεων για τα μέτρα και τα έργα. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει την πολιτική που θα εφαρμοστεί.

ΤΑ ΝΕΑ: Κυβέρνηση σε νευρική κρίση. Κόντρες υπουργών για τον "μέτοχο".

Η ΝΙΚΗ: Διέξοδος με εκλογές. Κυβερνητικοί σχεδιασμοί για απεγκλωβισμό από την κρίση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απειθαρχία στην ΕΕ και τις αποφάσεις της. Μία πρέπει να είναι η απάντηση στην ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

City Press: "Βασικό" φρένο στην ανάπτυξη. Σκληρή επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική κυβέρνηση, με την οποία απορρίπτεται ο νόμος για το βασικό μέτοχο.

TRAFFIC NEWS: Νίκος Κωνσταντόπουλος: Θα κάτσω τον Μάκη και τους άλλους στο σκαμνί. Με συκοφάντησαν με το δημοσίευμά τους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν: Υποστολή ελληνικών σημαιών.

Η ΧΩΡΑ: Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Αύξηση 4% μαζί με τα αναδρομικά του τριμήνου.

Νόμος για το βασικό μέτοχο

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ακόμη και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες συγκαταλέγεται στα σενάρια που επεξεργάζεται το πολιτικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ανακόψει την ταχύτατα πολιτική φθορά της κυβέρνησης από την αναποτελεσματική διαχείριση των σωρευμένων προβλημάτων. Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος πιστεύουν ότι το διάστημα που απομένει έως τις εθνικές εκλογές δεν επαρκεί για την υλοποίηση αρκετών προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ και για την απόσβεση των κραδασμών λαϊκής δυσαρέσκειας. Επιπλέον, θεωρούν ότι, μετά το φιάσκο των Βρυξελλών στο θέμα του νόμου για το "βασικό μέτοχο", οι "αντίπαλες" δυνάμεις του επικοινωνιακού κατεστημένου θα περάσουν στην αντεπίθεση, οξύνοντας την αντιπαράθεση".

Η Espresso αναφέρει ότι "μυστικά δείπνα σε γνωστά στέκια πέριξ του Κολωνακίου και του Ψυχικού, συναντήσεις και γεύματα με πολιτικό περιεχόμενο πραγματοποιούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα βουλευτές της ΝΔ και το μενού περιλαμβάνει αρκετούς πρωτοκλασάτους υπουργούς, με τις κινήσεις των οποίων "βράζει" η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για κυβερνητικούς χειρισμούς που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο θέμα του βασικού μετόχου, στην οικονομική πολιτική, αλλά και με τις υπουργικές κόντρες που αναζωπυρώθηκαν την τελευταία περίοδο".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "πριν από δύο μήνες όταν η Κυβέρνησις έφερε προς ψήφιση στην Βουλή τον νόμο περί βασικού μετόχου, κανένας δεν μπορούσε να φαντασθή την τροπή που θα ελάμβανε το θέμα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και αν ο νόμος εκρίνετο ότι προσκρούει στο Κοινοτικό Δίκαιο, όλοι επίστευαν ότι η υπόθεσις θα ελάμβανε την άγουσα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ότι μέχρι της εκδικάσεώς της δεν θα επεβάλλετο καμμία κύρωσις. Χθες όμως, ήλθαν τα πρώτα κακά μαντάτα από τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για δημόσιες συμβάσεις και έργα, στις οποίες εμπλέκεται ο νόμος περί βασικού μετόχου. Το ζήτημα είχε πολύ ταχύτερες και σοβαρώτερες παρενέργειες από αυτές που ανέμενε η Κυβέρνησις την στιγμή που εψήφιζε τον επίμαχο νόμο. Και τώρα βρίσκεται προ διλήμματος, για την περαιτέρω αντιμετώπιση του θέματος".

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση στο θέμα του βασικού μετόχου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει στην Αθήνα προειδοποιητική επιστολή-τελεσίγραφο με την οποία ζητεί απάντηση εντός δεκαπενθημέρου και απειλεί με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ στελέχη των Βρυξελλών μιλούσαν ευθέως για αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Η επιστολή -το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύει σήμερα "Το Βήμα"- είναι διαφωτιστική, αφού αποκαλύπτει ένα έντονο παρασκήνιο διαπραγματεύσεων το οποίο γίνεται για πρώτη φορά γνωστό".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "αποφασισμένη να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη στρατηγική της επιλογή για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θεωρεί την υπόθεση του "βασικού μετόχου" υπόθεση της χώρας και του Συντάγματος, μετά τη χθεσινή σκληρή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει εις βάρος της χώρας μας και ανήγγειλε τη διακοπή χρηματοδότησης όλων των έργων, που εμπλέκονται στον σχετικό νόμο".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "στο ευρωδικαστήριο στέλνει η Κομισιόν την χώρα μας για το νομοσχέδιο για τον "βασικό μέτοχο". Ο αρμόδιος επίτροπος, Τσάρλι Μακ Κρίβι δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και χθες στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, έγινε δεκτή η πρότασή του για να ξεκινήσει η προδικαστική διαδικασία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Η Κομισιόν θα στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και αν ο νόμος αλλάξει εντός 15 ημερών θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και μέσω ασφαλιστικών μέτρων θα μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε περικοπή κοινοτικών κονδυλίων".

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "σε ανοιχτή και σκληρή σύγκρουση της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση κατέληξε η πολύμηνη τριβή γύρω από τον "βασικό μέτοχο". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας ότι το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος και ο νόμος 3310 αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο, αποφάσισε χθες να στείλει προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλείται να απαντήσει η Αθήνα μέσα σε 15 ημέρες. Παράλληλα, απειλεί με ασφαλιστικά μέτρα -δηλαδή την αναστολή ισχύος του νόμου- και το πάγωμα των σχετικών χρηματοδοτήσεων. Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στον νόμο, εκτιμά όμως ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και προτάσσει την επιταγή του Συντάγματος για το ασυμβίβαστο που είχαν ψηφίσει μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την Κομισιόν και ζητεί την κατάργηση του νόμου για τον βασικό μέτοχο, χωρίς να προτείνει τίποτε για το ασυμβίβαστο μετόχου μέσου ενημέρωσης και προμηθευτή του δημοσίου".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "σε μια απροκάλυπτη, όσο και ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας προχώρησε η ΕΕ, αμφισβητώντας ευθέως ακόμη και το Σύνταγμα και δρομολογώντας την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή το νόμο περί "βασικού μετόχου". Κι ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με σχετική αμηχανία και το ΠΑΣΟΚ ζητά την εδώ και τώρα προσαρμογή των ελληνικών νόμων στις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες, το ΚΚΕ -με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος- απέρριψε κατηγορηματικά την ενέργεια της ΕΕ, ως μια απαράδεκτη και ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, που πρέπει να βρει αντίθετο κάθε εργαζόμενο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "πολιτικό ατόπημα συνιστούν οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις κοινοτικών αξιωματούχων μετά την έκδοση της χθεσινής απόφασης του Κολεγίου των Επιτρόπων για το θέμα του "βασικού μετόχου". Το αντιδεοντολογικό σχόλιο περί "ελληνικής τραγωδίας" που διατυπώθηκε από διευθυντή γραφείου επιτρόπου δημιούργησε ερωτηματικά στην ελληνική πλευρά, η οποία έκανε λόγο για ιδιότυπες συνθήκες και ενδεχομένως πιέσεις".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "διαστάσεις πρωτοφανούς διασυρμού για την κυβέρνηση για και τη χώρα λαμβάνει πλέον η υπόθεση του νόμου περί "βασικού μετόχου" μετά τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποστολή της "προειδοποιητικής επιστολής" με βαρύτατες συνέπειες για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλ και με βαρύ τίμημα στη ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων οι οποίες οδηγούνται σε πιθανό πάγωμα".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "με αντίποινα απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν αλλάξει το νόμο για το βασικό μέτοχο. Η απειλή είναι συγκεκριμένη: Αναστολή πληρωμών για δημόσια έργα μετά την 1/1/2006, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από το γραφείο της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χούπνερ. Η κυβέρνηση αντιδρά με ψυχραιμία και ζητεί από την Κομισιόν να μάθει τι είδους αλλαγές είναι επιθυμητές. Στο Σύνταγμα ή στον εκτελεστικό νόμο".

Η Metro γράφει ότι "τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν σε όλα τα επίπεδα, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον "βασικό μέτοχο", η οποία φέρνει την Ελλάδα σε θέση απολογούμενου μελετούν όλες οι πλευρές. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις το πιο "εφιαλτικό" σενάριο των εξελίξεων μπορεί να είναι η περικοπή κονδυλίων. Σενάριο το οποίο άφηναν χθες ανοιχτό με τις δηλώσεις τους κοινοτικά στελέχη. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, καθότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί".

Η CITY PRESS προσθέτει ότι "σκληρή επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική κυβέρνηση, με την οποία απορρίπτεται ο νόμος για το βασικό μέτοχο. Ξεκινάει η προδικαστική διαδικασία και γίνεται πιο δύσκολη η ροή των αναπτυξιακών κοινοτικών κονδυλίων. Ο νόμος για το βασικό μέτοχο μετατρέπεται σε νόμο αποθάρρυνσης των ξένων επενδύσεων και της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση επικαλείται το Σύνταγμα, προετοιμάζεται όμως για την προσαρμογή στις υποδείξεις".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε δεινή θέση λόγω συμβούλων βλέπουν τον Κ. Καραμανλή στην ΕΕ που άρχισε επίσημα τις "εχθροπραξίες" για τον βασικό μέτοχο. Αποφάσισε να κινήσει την προδικαστική διαδικασία και μάλιστα κατεπειγόντως. Προειδοποιητική επιστολή για αιτιολογημένη γνώμη έφθασε ήδη στην Αθήνα και η απάντηση πρέπει να δοθεί σε 15 μέρες. Απειλή και για αναστολή των κονδυλίων για έργα".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε νευρική κρίση είναι η κυβέρνηση και κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν αντίθετες απόψεις μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα σε ευρωδίκη για τον "μέτοχο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για δικαίωση-μέχρι τέλους - ακόμη κι αν η υπόθεση φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι η κυβέρνηση για το θέμα του "βασικού μετόχου" για τον οποίο το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε χθες στις Βρυξέλλες να ξεκινήσει την προδικαστική διαδικασία".

Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι " οι πρώτες βαριές ποινές για τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου την περίοδο του 1999 είναι πλέον γεγονός! Φυλάκιση τριών έως πέντε ετών και πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 550.000 ευρώ επέβαλε χθες το Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε 13 από τα 17 άτομα, που κατηγορούνταν για υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών στο χρονικό διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 1999".

Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "δεν σταμάτησε στην Εκκλησία η κάθαρση. Δεν γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν ημέτεροι και εκλεκτοί ούτε να κουκουλωθούν οι παλιανθρωπιές κανενός. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και ερευνώνται δώδεκα τον αριθμό περιπτώσεις οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν στην πρώτη σύγκληση της Δ.Ι.Σ. τον μήνα Απρίλιο. Μεταξύ αυτών γραπτές εξηγήσεις θα δώσουν οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Περιστερίου. Ενώ υπό εξέλιξη είναι και οι υποθέσεις των Μητροπολιτών Πειραιώς και Διδυμοτείχου. Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται εκεί που αρχίζει η Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Έβρο για να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πλημμυροπαθείς".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "νέο γύρο λασπολογίας και μαύρης προπαγάνδας κατά του Αρχιεπισκόπου ετοιμάζουν τα ενεργούμενα των αντιχριστοδουλικων παράκεντρων. Με σενάριο "γραμμένο" για τον καμένο από τις ίδιες τις μυστικές εταιρίες που υπηρέτησε, ο περιβόητος διπλοπράκτορας Βαβύλης και σε γκαιμπελίστικη σκηνοθεσία από το καρτέλ των διατεταγμένων σε αποστολή εξόντωσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, τα νέα θλιβερά επεισόδια του σίριαλ του αίσχους θα αρχίζουν να παίζονται από τις επόμενες μέρες".

Αυξημένοι μισθοί στο Δημόσιο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "την καταβολή των αυξήσεων των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους δρομολογεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2005, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και απεστάλη στους αρμόδιους φορείς. Η εισοδηματική πολιτική προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς στο Δημόσιο 3,6% με προβλεπόμενο πληθωρισμό 2,9%".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "αναδρομικές αυξήσεις τριών μηνών θα λάβουν από αύριο οι περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με βάση τη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης για το 2005. Στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα δοθεί ενιαία και όχι κλιμακωτή αύξηση 3,6% στο σύνολο των αποδοχών τους, ενώ η οικογενειακή παροχή για το τρίτο παιδί αυξάνεται κατά 34% (από τα 35 στα 47 ευρώ)".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "με τη μισθοδοσία του Απριλίου θα δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους οι αυξήσεις 3,6% και τα αναδρομικά από 1.1.2005 σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική. Ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πάρουν στις ακαθάριστες βασικές αποδοχές τους αυξήσεις από 21 έως 52 ευρώ από τις αρχές του 2005, λόγω της αύξησης 3,6% στους μισθούς τους, ενώ τα αναδρομικά τριών μηνών (Ιανουάριος -Μάρτιος) θα ανέλθουν από 63 μέχρι 156 ευρώ".

Αυξημένες συντάξεις

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στις συντάξεις του Απριλίου θα περάσουν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους. Αναπροσαρμογές σε επιδόματα και μερίσματα. Κατά 2% αυξάνονται επιπλέον οι αποδοχές υπηρετούντων σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 05:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φρένο ηγετών στην απελευθέρωση υπηρεσιών

Αναδιατύπωση του προγράμματος απελευθέρωσης των υπηρεσιών ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος

Ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ασχολήθηκε ως επί το πλείστον με τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ήδη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν στην εκ νέου διατύπωση του κειμένου του σχεδίου κανονισμού που είχε εκπονήσει ο επίτροπος Μπολκεστάιν.

Πρόκειται για κανονισμό που θα επιτρέπει σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις υπόλοιπες χώρες.

Την επαναδιατύπωση του κειμένου πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία που προειδοποιούν ότι η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών σημαίνει φτηνά εργατικά χέρια από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κατ' επέκταση μείωση των μισθών και αύξηση της ανεργίας στις υπόλοιπες χώρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, χαρακτήρισε την παρούσα μορφή του σχεδίου κανονισμού «απαράδεκτη» και ζήτησε να γίνουν ριζικές αλλαγές, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη χώρα του για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για να αλλάξει η διατύπωση, λαμβάνοντας υπόψιν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απάντησε ότι το κείμενο θα διατυπωθεί εκ νέου λαμβάνοντας υπόψιν τις επιφυλάξεις Γαλλίας και Γερμανίας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Χαλάρωση Συμφώνου Σταθερότητας

Επίσης οι αρχηγοί των 25 κρατών-μελών επικύρωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας που είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Τα νέα μέτρα δίνουν περισσότερες δυνατότητες κινήσεων σε χώρες τα ελλείμματα των οποίων υπερβαίνουν το όριο του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, με την προϋπόθεση ότι η παράβαση είναι μικρή και προσωρινή.

Πέραν της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν επανειλημμένα ξεπεράσει το όριο του 3%, η εξέλιξη αυτή ευνοεί και την Ελλάδα, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έκρηξη στο Λίβανο

Οι έρευνες για επιζώντες και στοιχεία συνεχίζονταν μέχρι τις πρωΐνές ώρες

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν στο Λίβανο από έκρηξη βόμβας το βράδυ της Τρίτης μέσα σε εμπορικό κέντρο κοντά στο λιμάνι Τζουνίε, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού.

Η αστυνομία του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η βόμβα εξερράγη μέσα στην περιοχή Κασλίκ, περιοχή με χριστιανικό κατά πλειοψηφία πληθυσμό, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και προκάλεσε την καταστροφή του εμπορικού κέντρου και μεγάλες υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια.

Όπως εκτιμούν οι αρχές, ο μικρός αριθμός των θυμάτων οφείλεται στο προχωρημένο της ώρας, αφού αν η έκρηξη σημειωνόταν σε εργάσιμες ώρες ίσως κόστιζε δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ζωές.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ

Σκοπός τους το χάος, στόχος τους η χώρα

Γκάνεμ Αλ Μπουν, βουλευτής αντιπολίτευσης

Η αστυνομία υποθέτει ότι τα θύματα ήταν εργαζόμενοι στην ασφάλεια ή στην καθαριότητα του εμπορικού κέντρου.

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν έως τα ξημερώματα να ψάχνουν στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου για θύματα ή παγιδευμένους επιζώντες.

Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών βομβιστική επίθεση--τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο έκρηξη σε χριστιανική συνοικία της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε προκαλέσει τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων.

Ο Λίβανος εδώ και έξι εβδομάδες διέρχεται περίοδο πολιτικής αναταραχής, μετά τη βομβιστική επίθεση στις 14 Φεβρουαρίου που προκάλεσε το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, και πολλών άλλων ανθρώπων.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 05:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φρένο ηγετών στην απελευθέρωση υπηρεσιών

Αναδιατύπωση της οδηγίας απελευθέρωσης των υπηρεσιών ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος

Ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ασχολήθηκε ως επί το πλείστον με τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ήδη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν στην εκ νέου διατύπωση του κειμένου της πολυσυζητημένης «ντιρεκτίβας Μπολκενστάιν».

Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που επιτρέπει σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τα ανατολικά ευρωπαϊκά κράτη, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις υπόλοιπες χώρες.

Την επαναδιατύπωση του κειμένου της οδηγίας πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία που προειδοποιούν ότι η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών σημαίνει φτηνά εργατικά χέρια από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κατ' επέκταση μείωση των μισθών και αύξηση της ανεργίας στις υπόλοιπες χώρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, χαρακτήρισε την παρούσα μορφή της οδηγίας «απαράδεκτη» και ζήτησε να γίνουν ριζικές αλλαγές, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη χώρα του για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για να αλλάξει η οδηγία λαμβάνοντας υπόψιν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απάντησε ότι το κείμενο θα διατυπωθεί εκ νέου λαμβάνοντας υπόψιν τις επιφυλάξεις Γαλλίας και Γερμανίας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Χαλάρωση Συμφώνου Σταθερότητας

Επίσης οι αρχηγοί των 25 κρατών-μελών επικύρωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας που είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Τα νέα μέτρα δίνουν περισσότερες δυνατότητες κινήσεων σε χώρες τα ελλείμματα των οποίων υπερβαίνουν το όριο του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, με την προϋπόθεση ότι η παράβαση είναι μικρή και προσωρινή.

Πέραν της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν επανειλημμένα ξεπεράσει το όριο του 3%, η εξέλιξη αυτή ευνοεί και την Ελλάδα, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 04:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινοτικά διλήμματα και εμπόδια

Η δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή την εφαρμογή της ντιρεκτίβας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην ΕΕ και η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κίνα απασχολούν τις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αφιερώνει το άρθρο της αρχισυνταξίας της στην έντονη αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Παρίσι για αυτοσυγκράτηση στην εφαρμογή της επίμαχης οδηγίας «Μπολκενστάιν» πριν το δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα.

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι επειδή σε μια χώρα γίνεται δημοψήφισμα εμείς στην Κομισιόν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την εργασία μας. Υπάρχουν, νομίζω, 25 κράτη μέλη και δεν δύναμαι να αποφασίσω έχοντας υπόψιν μου τα συμφέροντα μίας μόνο χώρας» φέρεται να δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Το Παρίσι θεωρεί ότι οι επίτροποι έχουν ακολουθήσει το δρόμο της ελεύθερης αγοράς «πολύ μακριά για τα γαλλικά γούστα» και συνιστά «διακριτικότητα ώστε να μην διακινδυνεύσει η θετική ψήφος» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική συνθήκη.

«Τι περίεργη ιδέα [έχουν ορισμένοι] για το δημοκρατικό διάλογο» αναρωτιέται ρητορικά η Λε Μοντ.

Δημοκρατικό έλλειμμα

Η συμπολίτισσά της Λιμπερασιόν (Liberation) εκφράζει την αντίθεσή της στον «άτσαλο τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπαρόζο και η Κομισιόν έσπευσαν να υπερασπισθούν την οδηγία Μπολκενστάιν.

«Είναι αλήθεια ότι η ντιρεκτίβα αυτή δεν έχει καμία σχέση με το Σύνταγμα . Εκτός εάν αναλογισθεί κανείς ότι στις δημοκρατίες οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που αποφασίζουν εάν κάποιο θέμα εξαρτάται από κάποιο άλλο» σημειώνει η εφημερίδα.

Και προσθέτει: «Το στρατόπεδο του Όχι θα είχε πολύ μικρότερο ακροατήριο εάν η Κομισιόν στο παρελθόν έδειχνε ότι υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και στους κανόνες υπευθυνότητας. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η συνταγματική συνθήκη εάν επικυρωθεί μπορεί να βελτιώσει κατ ολίγον τα πράγματα [όσον αφορά το δημοκρατικό έλλειμμα]».

Έμποροι ή πολιτικοί ηγέτες;

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) επικρίνει δριμύτατα τις ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας για τις προσπάθειες που καταβάλουν να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Κίνα, που είχε επιβληθεί μετά την αιματηρή καταστολή των δημοκρατικών κινητοποιήσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου το 1989.

Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οψιγενείς λόγοι άρσης του εμπάργκο καθώς στη φυλακή παραμένουν οι ηγέτες της φοιτητικής εξέγερσης και το κινεζικό καθεστώς δεν έχει κάνει βήματα προόδου στο ζήτημα της δημοκρατικής έννομης τάξης.

«Αυτά βέβαια είναι παλαιά επιχειρήματα υπέρ του εμπάργκο τα οποία δεν εντυπωσιάζουν τους πολιτικούς ρεαλιστές στο Βερολίνο και το Παρίσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εσφαλμένα» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνοντας ότι «όσο καιρό η Κίνα δεν αλλάζει προς το καλύτερο δεν υπάρχει λόγος να αναστραφεί η κοινοτική πολιτική απαγόρευσης πώλησης όπλων, που έχει αποδειχθεί σωστή και αξιοπρεπής».

Η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) εκτιμά ότι Παρίσι και Βερολίνο απομονώνονται ολοένα και περισσότερο απαιτώντας την άρση του εμπάργκο, καθώς τα σημάδια δείχνουν ότι αρκετά άλλα κοινοτικά κράτη θέλουν να παραταθεί η ισχύουσα απαγόρευση για έναν ακόμη χρόνο.

«Είναι ντροπή για τους γίγαντες Γαλλία και Γερμανία, με τις παγκόσμιες βλέψεις τους, να ανακαλούνται στην τάξη από μικρότερα κράτη όπως το Βέλγιο και η Σουηδία, που τους υπενθυμίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και στην περιοχή της Ασίας» γράφει η εφημερίδα.

Τέλος η ισπανική Ελ Παΐς(El Pais) ασχολείται με το μήνυμα που έστειλε η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ασία, εναντίον της πρότασης για άρση της απαγόρευσης πώλησης ευρωπαϊκών όπλων στην Κίνα.

Η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να ανακόψει την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του Πεκίνου, υπογραμμίζει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Και καταλήγει: Η κ. Ράις «διεκήρυξε κατ ωμό τρόπο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εγγυώνται την ασφάλεια στη Λεκάνη του Ειρηνικού» και ότι «η Ευρώπη διαδραματίζει σίγουρα περιθωριακό ρόλο στην περιοχή αυτή».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.