Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-24

  1. Έκλεισαν οι κάλπες στο Ιράν
  2. Οι φήμες έριξαν το ευρώ
  3. Μπους: Οι Ιρακινοί αντάρτες θα εξουδετερωθούν
  4. Η Γκάζπρομ ανοιχτή στους ξένους επενδυτές
  5. 60 δολάρια το βαρέλι!
  6. Απεργιακές κινητοποιήσεις
  7. Σαρωτική η Δανιηλίδου
  8. Λυπημένοι αλλά όχι απογοητευμένοι
  9. Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων
  10. Δολοφονικές πλημμύρες
  11. Δεύτερος γύρος στο Ιράν
  12. Κρίσιμες εκλογές στο Ιράν
  13. Ωραία λόγια, τώρα τα έργα

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 21:22 (Ώρα Λονδίνου)

Έκλεισαν οι κάλπες στο Ιράν

Οπαδός του πρώην προέδρου Ραφσατζάνι

Μετά από αρκετές παρατάσεις λόγω της μεγάλης προσέλευσης ψηφοφόρων οι κάλπες έκλεισαν.

Εκατομμύρια Ιρανοί ψήφισαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα πάρει το μέλλον της χώρας.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετές ώρες.

Η εκλογική μάχη ήταν μεταξύ του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζάνι και του δημάρχου της Τεχεράνης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο κ. Ραφσατζάνι προωθεί την εικόνα ενός μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή που θέλει να διευρύνει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Δύση.

Αντίθετα ο κ. Αχμαντινετζάντ θεωρείται σκληροπυρηνικός και υπόσχεται ότι θα κάνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχών και θα πατάξει τη διαφθορά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος προηγείται αλλά ο δήμαρχος της Τεχεράνης έχει πλησιάσει σε απόσταση βολής των αντίπαλο του.

Στον προηγούμενο γύρο των προεδρικών εκλογών υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έλαβε καταγγελίες για παρατυπίες σε 6 εκλογικά τμήματα της Τεχεράνης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί, κάλεσε τις κρατικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χαταμί είπε ότι δημιουργείται «ένα κλίμα τρομοκρατίας» για τις εκλογές.

Περίπου 25 άτομα συνελήφθησαν για νοθεία στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι οι εκλογές έχουν διχάσει τους Ιρανούς.

Πολλοί ανησυχούν για την ισλαμική ορθοδοξία που θέλει να επιβάλει ο κ. Αχμαντινετζάντ ενώ άλλοι είναι ενοχλημένοι με την προσωπικό πλούτο του κ. Ραφσατζάνι που αποκαλείται «νέος σάχης».


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 20:08 (Ώρα Λονδίνου)

Οι φήμες έριξαν το ευρώ

Η μείωση της τιμής του ευρώ θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Οι φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια της για να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, προκάλεσαν πτώση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες, την Πέμπτη, η τιμή του ευρώ αντιστοιχούσε σε λιγότερο από 1 δολάριο και 20 σεντς.

Την Πέμπτη το βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συγκρατήσει τις πληθωριστικές τάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια στο 2% εδώ και δύο χρόνια σε αντίθεση με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν συχνά τα επίπεδα των επιτοκίων τους.

Ωστόσο, αυξάνονται οι επικρίσεις ότι η τράπεζα δεν αντιδρά στο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Στη Γερμανία και στην Ιταλία αρκετοί πολιτικοί αναρωτιούνται, ορισμένες φορές και δημοσίως, αν δεν ήταν σφάλμα που οι χώρες τους εντάχθηκαν στην ευρωζώνη.

Η δυσαρέσκεια με την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης διογκώθηκε μετά την καταψήφιση του ευρωπαϊκού συντάγματος από τους Γάλλους και Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ΟΧΙ στις δύο αυτές χώρες αντανακλούσε και τις ανησυχίες του κόσμου για τον χαμηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και ττον αντίκτυπο του στην απασχόληση.

Οι οικονομίες της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν κατά 1,2% φέτος ενώ πέρσι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,7%.

Η βιομηχανική παραγωγή δεν αναπτύσσεται στη Γαλλία, η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος ύφεσης ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες κινδυνεύουν να συρρικνωθούν το 2005.

Η υψηλή τιμή του ευρώ κατέστησε ακριβά και έτσι λιγότερο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αλλάξει πολιτική και θα μειώσει τα επιτόκια της.

Χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερη απόδοση της επένδυσης σε ένα νόμισμα οπότε λογικά η τιμή του πέφτει σε συνάρτηση με την πτώση των επιτοκίων.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 18:15 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: Οι Ιρακινοί αντάρτες θα εξουδετερωθούν

Ως και 6 πεζοναύτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη Φαλούτζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιμπραχίμ Τζαφάρι.

Μετά τις συνομιλίες ο κ.Μπους είπε ότι η πρόοδος που πραγματοποιείται στο Ιράκ σημαίνει ότι «οι βίαιοι και αδίστακτοι» αντάρτες θα ηττηθούν.

Ο κ.Μπους είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν τελικά από το Ιράκ αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωνε ότι σε επίθεση αυτοκτονίας που έγινε χθες στην πόλη Φαλούτζα σκοτώθηκαν ως και έξι Αμερικανοί πεζοναύτες και τραυματίσθηκαν 13 άλλοι.

Αρκετά από τα θύματα ήταν γυναίκες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα κάνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό την ερχόμενη Τρίτη και θα αναφερθεί στο θέμα του Ιράκ καθώς αυξάνουν οι ανησυχίες για το μέγεθος των αμερικανικών απωλειών.

Μετά τη συνάντηση με τον κ.Τζαφάρι ο πρόεδρος Μπους είπε ότι «στόχος των εχθρών είναι να μας διώξει από το Ιράκ αλλά δεν θα τα καταφέρει».

Ο κ.Τζαφάρι είπε ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράκ πραγματοποιεί «σταθερή και ουσιαστική πρόοδο» με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γκάζπρομ ανοιχτή στους ξένους επενδυτές

Η Γκάζπρομ ελέγχει το 20% των αποθεμάτων φυσικού αερίου του κόσμου

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να άρει τους περιορισμούς για ξένες επενδύσεις στην κολοσσιαία εταιρεία φυσικού αερίου Γκάζπρομ.

Τα σχέδια αυτά μπορούν να ελκύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις στην εταιρεία που ελέγχει το ένα πέμπτο των αποθεμάτων φυσικού αερίου του κόσμου.

Επιπλέον είναι μια απόπειρα να προσελκύσουν τους ξένους επενδυτές που είχαν αποθαρρυνθεί από την δίωξη της εταιρείας πετρελαίου Γιούκος και του ιδρυτή της, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Επίσης η ρωσική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για να αυξήσει στο 51% το δικό της ποσοστό στην Γκάζπρομ αγοράζοντας το 10,7% των μετοχών.

Η κίνηση αυτή εξουδετερώνει την απειλή εξαγοράς της εταιρείας και επιτρέπει στην Γκάζπρομ να γίνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ελκυστικές εταιρείες στο χρηματιστήριο.

Η Γκάζπρομ ελέγχει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων σε φυσικό αέριο και έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της.

Η απόλυτη άρση των περιορισμών εξέπληξε τους παρατηρητές καθώς μέχρι τώρα το όριο για τις ξένες επενδύσεις ήταν το 20% των μετοχών.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση της Γκάζπρομ.

«Πιστεύουμε πως η διαδικασία απελευθέρωσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε ο πρόεδρος της Γκάζπρομ και συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Γκάζπρομ είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Γιούκος και εγκατέλειψε τα σχέδια της συγχώνευσης της με την πετρελαϊκή εταιρεία Ρόσνεφτ.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

60 δολάρια το βαρέλι!

Ο ΟΠΕΚ εξετάζει αίτημα για αύξηση της παραγωγής

Για δεύτερη μέρα, η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τα 60 δολάρια το βαρέλι λόγω των ανησυχιών ότι η ζήτηση για μαύρο χρυσό θα παραμείνει υψηλή τους επόμενους μήνες.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου έφθασε ξανά την Παρασκευή τα 60 δολάρια πριν υποχωρήσει στα 59 δολάρια και 81 σεντς.

Έκθεση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα εισήγαγε μεγαλύτερη κατά 8,2% ποσότητα πετρελαίου τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το αν η προσφορά θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με αναλυτές η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει ισχυρή παρά το γεγονός ότι η τιμή του προϊόντος αυξήθηκε κατά 40% από τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Το πιθανότερο είναι η ζήτηση για πετρέλαιο να αυξηθεί καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης ορισμένων μεγάλων οικονομιών έχει αρχίσει να επιταχύνεται και καθώς ο αριθμός αυτοκινήτων που κυκλοφορούν αυξάνεται συνεχώς.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών χωρών δέχθηκε αίτημα για αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ υπογράμμισε ότι κάνει ότι μπορεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

«Μας ανησυχεί η τάση αύξηση των τιμών ενόψει του χειμώνα» δήλωσε ο Πουρνόμο Γουσγκιάντορο, υπουργός πετρελαίου της Ινδονησίας που είναι μέλος του ΟΠΕΚ.

Η Κίνα εισήγαγε τον περασμένο μήνα πάνω από δέκα εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο μέσο μηνιαίο όρο του 2004. Παρ όλα αυτά οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζονται.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο λύκειο, όλες οι αλλαγές. Ολόκληρη η πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Πράσινο φως» για 1.013 νέες προσλήψεις. Σε υπουργεία και Δημόσιες Υπηρεσίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ευρωπαϊκό ωράριο για τα καταστήματα. Απόφαση με εισήγηση Σιούφα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σωσίβιο το ΠΑΣΟΚ στον Έβερτ. Επιμένει στην τροπολογία του ο πρώην πρόεδρος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνότερα προϊόντα στα ράφια. Εξυγιαίνεται η αγορά με νομοσχέδιο Σιούφα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 14 μέτρα-ανάσα στην αγορά. 400 εκατ. ευρώ στηρίζουν το εμπόριο.

Η ΑΥΓΗ: Μανόλης Αναγνωστάκης. Τη Δευτέρα κηδεύεται από το Α΄Νεκροταφείο ο ποιητής, ο αγωνιστής της αριστεράς, ο δικός μας Μανόλης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σταματήστε τις απεργίες και μην παίζετε με το ψωμί του κοσμάκη. Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η παγκόσμια Οικονομία και όλες οι χώρες του κόσμου παίρνουν σκληρά μέτρα για να περισώσουν ό,τι μπορούν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ΠαΣοΚ ψηφίζει... Έβερτ για την τροπολογία στο Ασφαλιστικό. Εμμένει στις απόψεις του ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπαίνει τάξη στο χάος της αγοράς. 8 τομές για την τόνωση του εμπορίου και της κατανάλωσης.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Νοσοκομείο σε... διακοπές. Στο Νομό Χαλκιδικής δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, ασθενοφόρα και εργαστήρια.

ΕΘΝΟΣ: Μπλακ άουτ για ασφαλιστικό - ωράριο. Παραλύει τη χώρα η πανεργατική απεργία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συλλαλητήρια με «λουκέτα» και χειρόφρενα! Απεργιακός «πυρετός» σήμερα σε όλη την χώρα για ασφαλιστικό και εργασιακό με την 24ωρη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στο εμπόριο με πολυνομοσχέδιο. Απαγορεύονται τα πολυκαταστήματα στα εμπορικά κέντρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει σε ωράριο και εκπτώσεις. Νομοσχέδιο: Δέσμη μέτρων για καλύτερες τιμές και νέες θέσεις εργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετωπική. Και το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει Έβερτ. Απεργία - απάντηση στις αποφάσεις για τράπεζες.

ΕΞΠΡΕΣ: Διευρύνθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών κατά 49% το α' τετράμηνο. «Αιμορραγία» επενδύσεων.

ΕΣΤΙΑ: Η αλήθεια για την Ευρώπη. Εντυπωσιακή η χθεσινή ομιλία του κ. Μπλαιρ.

ESPRESSO: Η χλιδάτη ζωή της «Βασίλισσας των Γυμναστηρίων». Η άνοδος και η πτώση της ιδρύτριας των «Universal». Το έσκασε στο Μαϊάμι. Χιλιάδες τα θύματά της.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων έξι ετών για τις ακάλυπτες επιταγές. «Σκάνε» κάθε ημέρα επιταγές αξίας 5 εκατ..

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το νέο ωράριο ανοίγει την αγορά. Μείζων μεταρρύθμιση στο λιανικό εμπόριο φέρνει ελπίδες για νέες θέσεις εργασίας - Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων.

ΚΕΡΔΟΣ: Χτύπημα στην ακρίβεια και ωράριο για τον καταναλωτή. 14 παρεμβάσεις για το εμπόριο. Αντιδρούν οι μικρομεσαίοι στις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εθνικό ωράριο εν μέσω αντιδράσεων. Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο για το εμπόριο.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νέοι κανόνες στο εμπόριο και τη λειτουργία της αγοράς.

ΤΑ ΝΕΑ: Ευρω-ωράριο απειλή για τους μικρούς. Έμποροι: Δώρα στα μεγάλα καταστήματα.

Η ΝΙΚΗ: Από τα «ρετιρέ» στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία στις «μεταρρυθμίσεις».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: Κ. Καραμανλής : Σύγκρουση με τα «κλαμπ» των προνομιούχων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωράριο εξόντωσης αυτοαπασχολουμένων κι εργαζομένων. Τα πολυκαταστήματα ικανοποιεί η κυβέρνηση.

City Press: Άλλοι απεργούν, άλλοι πληρώνουν.

TRAFFIC NEWS: Pierre Cardin: Η Αθήνα υποδέχθηκε το ζωντανό μύθο. Κατρίν Ντενέβ και Μπριζίτ Μπαρντό οι Μούσες του σχεδιαστή.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χοντραίνει άσχημα το παιχνίδι. Ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων για τα εργασιακά ωράρια και σάλος για το υπερχρεωμένο ΙΚΑ.

Η ΧΩΡΑ: Εκρήξεις από τις μεταρρυθμίσεις. Παρέλυσε σήμερα η χώρα.

Ενιαίο ωράριο εργασίας - Νομοσχέδιο υπουργείου Ανάπτυξης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «μετά την κατάργηση της μονιμότητας στον ΟΤΕ και τη διευθέτηση του ασφαλιστικού των τραπεζών, η κυβέρνηση επιχειρεί μία ακόμα μεταρρύθμιση, ενδεχομένως ευρύτερης σπουδαιότητας που αφορά το λιανικό εμπόριο. Η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ενέκρινε χθες το πολυνομοσχέδιο για το εμπόριο. Σημείο που προκαλεί ένταση στον χώρο των μικρομεσαίων καταστημάτων είναι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, κατά μία ώρα καθημερινώς και κατά δύο ώρες το Σάββατο. Παράλληλα, οι νομάρχες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το ωράριο μόνον εφόσον το επιβάλλουν αυτό οι τοπικές συνθήκες. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι θα μπορούν επίσης να συνιστούν στα μέλη τους ωράρια μικρότερου εύρους, χωρίς όμως να απαγορεύουν σε όποιον το επιθυμεί να εξαντλεί το εθνικό ωράριο».

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ «παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η κυβερνητική επιτροπή έδωσε χθες το πράσινο φως για την εφαρμογή του στην αγορά, καθώς ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο για το εμπόριο, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η ρύθμιση για το ωράριο. Το εθνικό ωράριο σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα δεν απελευθερώνεται ωστόσο διευρύνεται κατά μία ώρα τις καθημερινές το χειμώνα, δηλαδή έως τις εννέα το βράδυ και κατά δύο ώρες το Σάββατο, δηλαδή έως τις οκτώ το βράδυ. Οι εμπορικοί σύλλογοι μπορούν να καθορίζουν τις ώρες λειτουργίας κατά τόπους, όμως δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε όποιον επιθυμεί να εξαντλεί όλο το ωράριο, έστω κι αν τα άλλα καταστήματα είναι κλειστά».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «η κυβερνητική μεθόδευση για την ικανοποίηση των αξιώσεων των γιγαντιαίων εμπορικών επιχειρήσεων είναι παραπάνω από απροκάλυπτη, αφού για το συγκεκριμένο θέμα, πέρα από τα πολυκαταστήματα, κανένας απολύτως φορέας δεν είχε προτείνει αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «νέα δυναμική αποκτά το εμπόριο με τις ρυθμίσεις- τομές που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, η ρύθμιση των πωλήσεων κάτω του κόστους, το πλαίσιο για τις εκπτώσεις, θα έχουν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κερδίσουν εισόδημα, οι άνεργοι να βρουν νέες ευκαιρίες για δουλειά, οι καταναλωτές περισσότερες ευκαιρίες για αγορές και οι έμποροι μεγαλύτερο τζίρο».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «η καθιέρωση ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 9 μμ τις καθημερινές και έως τις 8.00μμ το Σάββατο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή, λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα και φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μόνιμη ρύθμιση για τις εκπτώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «σφοδρές αντιδράσεις από εμπόρους και μικρομεσαίους συναντά η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Οι έμποροι μιλούν για δώρο της κυβέρνησης σε λίγους και θεωρούν ότι θα πληγούν από το νέο καθεστώς με το οποίο διευρύνεται το ωράριο των καταστημάτων. Στην περιφέρεια η διαφορά φτάνει ως και 36 1/2 ώρες την ημέρα».

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου), «την καθιέρωση ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, καθώς και 14 μέτρα για την ανάπτυξη και ενίσχυση του εμπορίου περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή και θα κατατεθεί στη Βουλή».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «σαρωτικές αλλαγές επιφέρει στο εμπόριο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που παρουσιάστηκε χθες. Μείζον θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση, μερίδας του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων αναδεικνύεται η θέσπιση ενιαίου εθνικού ωραρίου».

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ «το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που έλαβε το πράσινο φως από την Κυβερνητική Επιτροπή ρυθμίζει πάγια προβλήματα του εμπορικού κόσμου, καθιερώνει νέο σύστημα προσφορών και εκπτώσεων και θεσπίζει νέο εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «το εμπόριο του αύριο με 14 μεταρρυθμιστικά μέτρα χτίζει η κυβέρνηση. Οι υπουργοί Δ. Σιούφας και Ι. Παπαθανασίου ανακοίνωσαν την ενίσχυση 3.000 επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ και σειρά μέτρων για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα αφορούν τις λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, τους μεσάζοντες κα».

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις φουντώνουν. Οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων προγραμματίζουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Το 57,5% των ελληνικών νοικοκυριών θεωρεί, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, ότι το 2005 η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί και μόνο το 9,6% ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Καραμανλή επιβάλλει ακάθεκτη τη δραστική απάλειψη σημαντικών εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων και αντιπαραβάλλει, για να δικαιολογήσει την προωθούμενη αντιλαϊκή πολιτική της, στοιχεία κρυφών δημοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν πως η κοινωνική πλειοψηφία στηρίζει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της!».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «γενικεύεται η αντιπαράθεση συνδικάτων - κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των τραπεζών και το ΙΚΑ. Η ΓΣΕΕ συμμετέχει με 24ωρη απεργία και η ΑΔΕΔΥ με 3ωρη στάση. Οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στην Κάνιγγος και οι απεργίες στις συγκοινωνίες παραλύουν την πρωτεύουσα. Στις τράπεζες συνεχίζονται Δευτέρα και Τρίτη, ενώ η ΟΤΟΕ ετοιμάζει αγωγές και μπλοκάρισμα των συνελεύσεων των τραπεζών. Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει την τροπολογία Έβερτ, καθώς συγκλίνει στο θέμα των χρεών του ΙΚΑ, ενώ θεωρεί ότι έτσι υποδαυλίζει τη σύγχυση στο εσωτερικό της Ν.Δ.».

Η CITY PRESS τονίζει ότι «παραλύει η πρωτεύουσα από την απεργία συμπαράστασης προς τους υπαλλήλους των κρατικών συμφερόντων τραπεζών. Αναμένεται συγκοινωνιακό χάος, μεγάλη ταλαιπωρία και νέες δυσλειτουργίες στην οικονομία. Οι αποκαλύψεις Έβερτ για το πραγματικό κόστος που θα έχει η ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ οδηγούν σε νέα 48ωρη της ΟΤΟΕ. Η κυβέρνηση παίζει με τους αριθμούς της Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΠΑΣΟΚ στοιχίζεται πίσω από τους Έβερτ και Μάνο. Εν τω μεταξύ, ο τζίρος στην αγορά πέφτει, οι ακάλυπτες επιταγές σπάνε ρεκόρ και όλα δείχνουν νέα εισπρακτικά μέτρα το φθινόπωρο».

Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι « κατάσταση πολιορκίας για την κυβέρνηση. ΕΞΩ απεργίες και ΜΕΣΑ διαφωνίες για τη μεθόδευση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, που ναρκοθετούν το μέλλον του ΙΚΑ. Νέα 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη κήρυξε η ΟΤΟΕ».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «γενικό απεργιακό μπλακ-άουτ από την απεργία της ΓΣΕΕ και τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Συνεχίζουν οι τραπεζοϋπάλληλοι τις κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα και την Τρίτη. Μόνο τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται κανονικά, ενώ ανεβάζουν χειρόφρενο οι αστικές συγκοινωνίες. Μία πτήση για κάθε προορισμό από την Ολυμπιακή, με προβλήματα η καταβολή συντάξεων του Δημοσίου».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «στα βάραθρα παρασύρουν οι εργατοπατέρες και οι πολιτικοί πάτρωνες των κινητοποιήσεων την Οικονομία της χώρας, αγνοώντας τα αλλεπάλληλα σήματα κινδύνου των παραγωγικών τάξεων και των φορέων των επαγγελματικών κλάδων που βυθίζονται σε κρίση ρευστότητας και μαρασμό. Οι ζηλωτές των σκληροπυρηνικών συνδικαλιστικών πρακτικών, που δεν απέχουν από τον στυγνό εκβιασμό, αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα του απομονωτισμού από τον εμπορικό κόσμο και τον ιδιωτικό τομέα, προκαλώντας ατμόσφαιρα - μπούμερανγκ κατά των συμφερόντων και των κεκτημένων των κλάδων εργαζομένων, τα οποία υποτίθεται ότι προασπίζονται».

Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «απεργιακός πυρετός σήμερα σε όλη την χώρα για ασφαλιστικό και εργασιακό, με την 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 'Λουκέτο' στις ΔΕΚΟ, οι Τράπεζες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, υπολειτουργία του ιδιωτικού Τομέα και τρίωρη στάση (10.00 - 13.00) της ΑΔΕΔΥ στο Δημόσιο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς βάζουν χειρόφρενο με νεκρωμένα το ΜΕΤΡΟ, τον Ηλεκτρικό, τον Προαστιακό και το Τραμ, 3 ώρες το πρωί και στη λήξη της βάρδιας, στάσεις των μπλε λεωφορείων και με υπολειτουργία οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και τα Λιμάνια!».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 19:22 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρωτική η Δανιηλίδου

Μεγάλη νίκη για την Λένα Δανιηλίδου

Συντρίβοντας με 6-2, 6-0 την Αμερικανίδα τενίστρια Λόρα Γκράνβιλ, η Λένα Δανιηλίδου, πέρασε στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον.

Στα χαρτιά, όπως σημειώνουν οι αθλητικογράφοι ο αγώνας θα έπρεπε να ήταν αμφίρροπος καθώς η Γκράνβιλ βρίσκεται μόλις οκτώ θέσεις πάνω από τη Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη.

Αποκλειστικές δηλώσεις της Λένας Δανιηλίδου

Στην πράξη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο επίσημος δικτυακός τόπος της διοργάνωσης, «το μόνο σημαντικό που κέρδισε η Γκράνβιλ, ήταν το στρίψιμο του κέρματος».

Ο αγώνας ξεκίνησε αργά, αλλά μετά το 2-2, στο πρώτο σετ, η Δανιηλίδου ανέβασε εντυπωσιακά την απόδοσή της, συντρίβοντας τελικά την απόδοσή της.

Έτσι μετά τον αποκλεισμό της νικήτριας του Ρολάν Γκαρός, Ζουστίν Ενάν Αρντέν, πριν λίγες μέρες, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προχωρά στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Λυπημένοι αλλά όχι απογοητευμένοι

Χρήσιμο μάθημα ήταν για την Εθνική η συμμετοχή της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, παρά τις ατυχείς εμφανίσεις των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Με εμπλουτισμένη την εμπειρία τους οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ, βάζουν ως στόχο την πρόκριση τους για το Μουντιάλ της Γερμανίας.

«Θέλαμε να πετύχουμε περισσότερα σε αυτό το τουρνουά αλλά δεν τα καταφέραμε» είπε ο Ρεχάγκελ μετά την ισοπαλία με το Μεξικό.

«Μπορέσαμε, όμως, και δοκιμάσαμε άλλα συστήματα και νέους παίκτες. Ευχαριστώ τους φιλάθλους που μας συμπαραστάθηκαν και στους τρεις αγώνες, παρόλο που τα αποτελέσματά μας δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά.

» Στον αγώνα με το Μεξικό οι παίκτες μου έδειξαν περισσότερη διάθεση και τα έδωσαν όλα για να νικήσουν. Ελπίζουμε να σκοράρουμε με το Καζακστάν και να έχουμε όλους τους ποδοσφαιριστές για τη συνέχεια των προκριματικών του Μουντιάλ» συμπλήρωσε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός.

Τάκης Φύσσας: «Το Μεξικό είναι μια δυνατή ομάδα, που τη γνωρίζαμε. Και οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη, όμως το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο. Δεν τα παρατάμε. Τώρα, σκεφτόμαστε το ματς με το Καζακστάν».

Μπασινάς: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε κόντρα στο Μεξικό. Δώσαμε ό,τι είχαμε. Η ομάδα έδειξε καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με τα προηγούμενα ματς και τώρα βλέπουμε το Καζακστάν».

Αγγελος Χαριστέας: «Είχαμε μεγαλύτερη θέληση σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Παίξαμε πολύ καλά κόντρα σε μια ομάδα που νίκησε τη Βραζιλία. Αφήσαμε ένα καλό στίγμα, αλλά δυστυχώς δεν προκριθήκαμε.

» Το ότι δε βάλαμε γκολ είναι αρνητικό, αλλά δε χρειάζεται άγχος. Είναι, απλά, μια περίοδος δυστοκίας.

» Ο κόσμος μας έστειλε ένα μήνυμα. Αν έρθουμε στο Μουντιάλ, θα μας περιμένουν σαν τρελοί. Πήραμε το μήνυμα και στόχος μας είναι να προκριθούμε στο Μουντιάλ».

Η αποστολή της εθνικής μας επέστρεψε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αθήνα.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων

Με πολλά προβλήματα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές του κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ λόγω της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ και των στάσεων εργασίας της ΑΔΕΔΥ.

Εξάλλου παρατηρείται και σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξ αιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Τροχαία ανακοίνωσε υπερβολικά αυξημένη κίνηση σε τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, λεωφόρο Κηφισού, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, Κηφισίας, Β.Σοφίας, Β.Κωνσταντίνου, Καλλιρρόης, Συγγρού, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος και αλλού.

Από τις 8 το πρωί κυκλοφορούν τα μπλε λεωφορεία στην Αθήνα αλλά θα αποσυρθούν και πάλι από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Τα τρόλεϊ ξεκίνησαν δρομολόγια από τις 6 το πρωί και θα πραγματοποιήσουν νέα στάση εργασίας στις 23:00.

Το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο λόγω των συγκεντρώσεων που πραγματοποιούν στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος και μισή ώρα αργότερα ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα.

Στον ΟΣΕ εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών, στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τον προαστιακό και το τραμ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποιούν μία πτήση ανά προορισμό.

Κλειστά επίσης παραμένουν τα εμπορικά λιμάνια καθώς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενεργάτες. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ έχουν προγραμματίσει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως την 1η Ιουλίου.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από τις 10 και έως τη 1 το μεσημέρι τα δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, διάστημα κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Την ίδια ώρα στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες, ενώ η ΟΤΟΕ εξήγγειλε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για τη Δευτέρα και την Τρίτη, αυξάνοντας τους φόβους για έλλειψη χρήματος στην αγορά.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα σιγήσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, καθώς οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονικές πλημμύρες

Υψηλό κόστος είχαν οι καλοκαιρινές καταιγίδες στην Νότια Κίνα και οι πλημμύρες που επακολούθησαν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρχών έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 536 άνθρωποι ενώ σε πάνω από 1.5 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι.

Μεγάλα τμήματα της Νότιας Κίνας έχουν μετατραπεί σε έλη όταν οι καλοκαιρινές καταιγίδες ήλθαν πιο σύντομα απ΄ότι αναμενόταν με αποτέλεσμα να βυθίσουν στο νερό την πόλη Οουτζού και τις επαρχίες Γκουάνξι και Γουανγκντονγκ.

Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες από το 1988, χρονιά που έχασαν τη ζωή τους 4.150 άνθρωποι.

Η υπερχείλιση των ποταμών και οι κατολισθήσεις είναι οι βασικές αιτίες πρόκλησης τόσων πολλών θανάτων, επισημαίνουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας οι βροχές και οι πλημμύρες θα συνεχισθούν.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερος γύρος στο Ιράν

Οπαδός του πρώην προέδρου Ραφσατζάνι

Εκατομμύρια Ιρανοί προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η εκλογική μάχη δίνεται μεταξύ του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζάνι και του δημάρχου της Τεχεράνης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο κ. Ραφσατζάνι προωθεί την εικόνα ενός μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή που θέλει να διευρύνει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Δύση.

Αντίθετα ο κ. Αχμαντινετζάντ θεωρείται σκληροπυρηνικός και υπόσχεται ότι θα κάνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχών και θα βάλει τέλος στην διαφθορά.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος προηγείται αλλά ο δήμαρχος της Τεχεράνης έχει πλησιάσει σε απόσταση βολής των αντίπαλο του.

Στον προηγούμενο γύρο των προεδρικών εκλογών υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί, κάλεσε τις κρατικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χαταμί είπε ότι δημιουργείται «ένα κλίμα τρομοκρατίας» για τις εκλογές.

Περίπου 25 άτομα συνελήφθησαν για νοθεία στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι οι εκλογές έχουν διχάσει τους Ιρανούς.

Πολλοί ανησυχούν για την ισλαμική ορθοδοξία που θέλει να επιβάλει ο κ. Αχμαντινετζάντ ενώ άλλοι είναι ενοχλημένοι με την προσωπικό πλούτο του κ. Ραφσατζάνι που αποκαλείται «νέος σάχης».


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμες εκλογές στο Ιράν

Οπαδός του πρώην προέδρου Ραφσατζάνι

Εκατομμύρια Ιρανοί προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η εκλογική μάχη δίνεται μεταξύ του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζάνι και του δημάρχου της Τεχεράνης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο κ. Ραφσατζάνι προωθεί την εικόνα ενός μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή που θέλει να διευρύνει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Δύση.

Αντίθετα ο κ. Αχμαντινετζάντ θεωρείται σκληροπυρηνικός και υπόσχεται ότι θα κάνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχών και θα βάλει τέλος στην διαφθορά.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος προηγείται αλλά ο δήμαρχος της Τεχεράνης έχει πλησιάσει σε απόσταση βολής των αντίπαλο του.

Στον προηγούμενο γύρο των προεδρικών εκλογών υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί, κάλεσε τις κρατικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χαταμί είπε ότι δημιουργείται «ένα κλίμα τρομοκρατίας» για τις εκλογές.

Περίπου 25 άτομα συνελήφθησαν για νοθεία στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι οι εκλογές έχουν διχάσει τους Ιρανούς.

Πολλοί ανησυχούν για την ισλαμική ορθοδοξία που θέλει να επιβάλει ο κ. Αχμαντινετζάντ ενώ άλλοι είναι ενοχλημένοι με την προσωπικό πλούτο του κ. Ραφσατζάνι που αποκαλείται «νέος σάχης».


Ωραία λόγια, τώρα τα έργα

Θετικές σε γενικές γραμμές ήταν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών εφημερίδων στην ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή» την ομιλία του Τόνι Μπλερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού ήταν «βατή στην δομή και την επιλογή των λέξεων αλλά σκληρή και καυστική στην ουσία της».

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει δίκαιο που τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και να μεταρρυθμίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όμως όπως σημειώνει πολλοί δεν τον συγχωρούν που την περασμένη εβδομάδα επιδείνωσε τα προβλήματα της Κοινότητας «προσθέτοντας την κρίση του προϋπολογισμού» στα προβλήματα με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Η Le Monde γράφει ότι ο κ. Μπλερ έχει δίκαιο που καταδικάζει το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανεργίας και ζητά περισσότερους πόρους για την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Κάνει λάθος όμως - συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα που αντιδιαστέλλει την «έννοια της σύγχρονης Ευρώπης» με το «παρελθόν» που αντιπροσωπεύει η γεωργία. «Κανένας τομέας δεν είναι καταδικασμένος», γράφει η Le Monde.

Η εφημερίδας προτείνει η επιπλέον χρηματοδότηση για την έρευνα και την τεχνολογία να καλυφθεί από την μερική επανεθνικοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Η El Pais εκφράζει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του βρετανού πρωθυπουργού που δήλωσε «φανατικός ευρωπαϊστής». Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι η «Βρετανία παρακολουθούσε τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία με έκδηλη ανακούφιση».

Η El Pais σημειώνει ότι οι ίδιοι οι Βρετανοί δεν έχουν πεισθεί ότι ο πρωθυπουργό τους θα οδηγήσει την Ευρώπη σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.

«Τόνι Μπλερ σούπερσταρ», είναι ο τίτλος της Tribune de Geneve.

Οι «φιλο-Ευρωπαϊκές» κορόνες του βρετανού πρωθυπουργού γοήτευσαν το ακροατήριο του που τον χειροκρότησε θερμά, γράφει η ελβετική εφημερίδα.

Όμως- προειδοποιεί- μετά «τα ωραία λόγια οι ευρωβουλευτές αναμένουν έργα».

Η Frankfurter Rundschau υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε πολύ ουσία στη ομιλία Μπλερ.

«Μια κενή φράση ακολουθούσε την άλλη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας όμορφος πίνακας χωρίς κάδρο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Αντί να παρουσιάσει το πρόγραμμα της εξάμηνης προεδρίας του, ο κ. Μπλερ μιλούσε «για ιστορικές και διατλαντικές προκλήσεις».

Με τίτλο «ο ηγέτης της Ευρώπης», η Die Welt γράφει ότι η ομιλία του Τόνι Μπλερ ήταν εντυπωσιακή.

Η ομιλία του ήταν «μαχητική» αλλά «φιλική» ταυτόχρονα.

«Είναι προφανές πιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη: Το όραμα του Τόνι Μπλερ συνοδεύεται από επιτυχία και ρεαλισμό», γράφει η Die Welt.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.