Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-01

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 01/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Τη συγκροτηση κοινης επιτροπης για τη διερευνηση των συνθηκων του ναυαγιου στην Αδριατικη προτεινε στην Αλβανια ο Ιταλος Πρωθυπουργος Ρομανο Προντι,σε μια προσπαθεια εκτονωσης της εντασης που δημιουργηθηκε στις σχεσεις των δυο χωρων.

    Ανοιχτο παραμενει το θεμα του επαπροσδιορισμου των ελληνοτουρκικων σχεσεων μετα την επιθεση φιλιας εκ μερους του αρχηγου των Ενοπλων Δυναμεων της Τουρκιας στρατηγου Καρανταγι.

    Μετ'εμποδίων,αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων του Υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας, λόγω της απεργίας των καθηγητών.

    Σε φαση ανασυγκροτησης και αναμονης ΝΔ και Πασοκ, μετα την εκλογη του Κωστα Καραμανλη στην ηγεσια της αξιωματικης αντιπολιτευσης.


Αλβανικο

Τη συγκροτηση κοινης επιτροπης για τη διερευνηση των συνθηκων του ναυαγιου στην Αδριατικη προτεινε στην Αλβανια ο Ιταλος Πρωθυπουργος Ρομανο Προντι,σε μια προσπαθεια εκτονωσης της εντασης που δημιουργηθηκε στις σχεσεις των δυο χωρων.

Παραλληλα,η Ιταλια προετοιμαζει εντατικα την αποστολη της πολυεθνους δυναμης στην Αλβανια, οριστικες αποφασεις για την οποια θα ληφθουν αυριο στη Ρωμη.

Ανοιχτο το ενδεχομενο συμμετοχης και στρατευσιμων στην Ελληνικη αποστολη αφησε ο Υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος,ενω αυριο ερχεται στην Αθηνα ο Αλβανος Πρωθυπουργος Μπασκιμ Φινο.

Τουρκικο

Ανοιχτο παραμενει το θεμα του επαπροσδιορισμου των ελληνοτουρκικων σχεσεων μετα την επιθεση φιλιας εκ μερους του αρχηγου των Ενοπλων Δυναμεων της Τουρκιας στρατηγου Καρανταγι.

Ο πρωην υφυπουργος Εξωτερικων Χρηστος Ροζακης δηλωνει στην εφημεριδα τα ΝΕΑ οτι η χειρονομια Καρανταγι μπορει να προοιωνιζεται θετικες εξελιξεις και επισημαινει την αναγκη θεσμικης επικοινωνιας Ελλαδας Τουρκιας για να απομακρυνθει ο κινδυνος στρατιωτικης εμπλοκης.

Ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος απεδωσε τις δηλωσεις Καρανταγι σε εσωτερικες ισορροπιες του πολιτικου συστηματος της Τουρκιας.Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες ωστοσο,ο κυριος Καρανταγι ειχε προσκαλεσει τον ελληνα ομολογο του Αθανασιο Τζογανη στην Αγκυρα απο τον περασμενο Νοεμβριο.

Ληστεια

Χρηματα, το ταξι αλλα... και τον πελατη πηραν μαζι τους δυο αλλοδαποι ληστες στις 4 και μιση τα ξημερωματα.

Οι δυο αγνωστοι στη λεωφορο Πεντελης στο υψος του Σισμανογλειου με την απειλή μαχαιριού υποχρεωσαν τον οδηγο Ιωάννη Παπαδογιαννόπουλο 63 χρόνων να κατεβει από το ταξί του, τον εδεσαν σε ενα δενδρο και του πηραν 4 χιλιαδες δρχ.

Εν συνεχεια οι δυο αγνωστοι με το ΤΑΞΙ οδήγησαν τον πελάτη Παναγιωτη Βυθουλκα 53 χρονων στην οδο Νυμφων 6 στο Γαλατσι οπου εμενε και του απεσπασαν 29 χιλιαδες δρχ που ειχε στο σπιτι του, ενω εγκατελειψαν και το ΤΑΞΙ

Παιδεία

Μετ'εμποδίων,αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων του Υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας, λόγω της απεργίας των καθηγητών.

Οι συλλογοι διδασκόντων στα γυμνάσια και Λυκεια, αποφασίζουν στην πλειοψηφία τους να εφαρμόσουν την εγκύκλιο,όπως προκύπτει απο τις συνδριάσεις που έγιναν χθες.

Εν τω μεταξύ,το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμενεται να υπογραφεί σήμερα απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατόπιν αυτου,οι καθηγητες θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις εάν αρνηθούν να εφαρμόσουν τα μετρα.

Η ΟΛΜΕ διοργανώνει στις 7 το απόγευμα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Κάνιγγος.

ΝΔ-Πασοκ

Σε φαση ανασυγκροτησης και αναμονης ΝΔ και Πασοκ, μετα την εκλογη του Κωστα Καραμανλη στην ηγεσια της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

Στο πλαισιο των επαφων του με κορυφαια στελεχη του κομματος,ο Κωστας Καραμανλης θα συναντηθει σε μιση ωρα με τον Στεφανο Μανο,ενω συμφωνα με πληροφοριες της Πρωινης Γραμμης σχεδιαζει να θεσει οριο ηλικιας για τους υποψηφιους βουλευτες τα 65 χρονια,οσο ειναι και για τον προεδρο του Αρειου Παγου.

Αυριο συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και θα εκλέξει τον γραμματέα της,κατά πασα πιθανότητα τον Σταύρο Δήμα.

Αυριο συγκαλειται και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του Πασοκ,η ηγεσια του οποιου φαινεται να προβληματιζεται απο την αλλαγη στην κορυφη της ΝΔ.

Δεν μας ανησυχει η εκλογη Καραμανλη,θα περιμενουμε να εκφραστει με συγκεκριμενες πολιτικες, φαιρεται να δηλωσε ο Κωστας Σημιτης στη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου. Το Πασοκ πρεπει να αφησει τα αστεια γιατι-με την εκλογη Καραμανλη- τελειωσε το εν ου παικτοις,δηλωνει σημερα στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο Κωστας Σκανδαλιδης.

ΔΕΚΟ

Σε συγκρουση με τις συνδικαλιστικες οργανωσεις οδηγουν την κυβερνηση οι αποφασεις της για τις αυξησεις στον ευρυτερο δημοσιο τομεα,το ασφαλιστικο και τις εργασιακες σχεσεις.

Η κυβερνηση φερεται αποφασισμενη να κρατησει τις αυξησεις μισθων στις ΔΕΚΟ κατω απο το 5%,ενω οι εργαζομενοι στις δημοσιες επιχειρησεις ζητουν τουλάχιστον 8%.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εχει εξαγγειλει 24ωρη απεργια για αυριο και 48ωρη στα μεσα του μηνα,ενω σε απεργιακες κινητοποιησεις προσανατολιζονται και οι εργαζομενοι σε αλλες ΔΕΚΟ.

Διπλώματα

Νεο σύστημα εξετάσεων για απόκτηση διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσυκλεττών,ισχύει απο σήμερα,ενω παράλληλα αυξάνονται και τα παράβολα.

Μεταξύ άλλων, ανεβαίνει απο τα 18 στα 21 χρόνια,το όριο ηλικίας για έκδοση άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας ανω των 125 κυβικών, αυξάνεται ο χρόνος εξέτασης των υποψηφίων,καθώς και οι δοκιμασίες,ενω ο υποψήφιος θα καλείται να κάνει και έλεγχο του οχήματος.

Επισης αυξάνονται οι ερωτήσεις στα γραπτά.

Κατά 100% αυξάνεται το παράβολο για ερασιτεχνικό δίπλωμα,κατά 50% για δίκυκλο και 233% για αναθεώρηση του διπλώματος.

Πολλοί εξεταστές αλλά και εκπαιδευτές δηλώνουν πως δεν είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγες στο νέου σύστημα εξετάσεων.

Ακης

Κριτική και αυτοκριτική για το παλαιό ΠΑΣΟΚ,από το τον υπουργό Αμυνας χθες στη θεσσαλονίκη.

Ο κ.Τσοχατζόυλος,παραδέχτηκε,ότι την δεκαετία του '80, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν προσλήψεις, με "χυδαίο τρόπο",ενω επέκρινε και τις παλαιές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ.

Για την οικονομία είπε ότι επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση στον πληθωρισμό και τα επιτόκια,αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την αναπτυξη, το εισόδημα και την κοινωνική συνοχή.

Δημόσιο

Ρουσφέτι,πολιτικες παρεμβάσεις,αναξιοκρατια και ημιμάθεια,είναι η εικόνα στο δημόσιο,όπως την βλέπουν οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι,σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Δημόσιας Διοικησης και Αποκέντρωσης.

Συμφωνα με αυτήν,το 70 τοις εκατό των δημοσίων υπαλήλων δεν είναι ευχαριστημένοι με τις αποδοχές τους, ενώ το 48 τοις εκατό θεωρεί ότι οι προαγωγές στο δημόσιο τομέα γίνονται με πολιτικές παρεμβάσεις και το 88% ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία.

Το 63% των ερωτηθέντων,κάνει λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, το 33% δηλώνει ότι για άλλη δουλειά προσελήφθη και άλλη κάνει

Επιτόκια

Κατά 3 μονάδες μείωσε χθες τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια η Citibank, ενω η Τραπεζα Κύπρου μειώνει κατά 0,75% τα επιτόκια χορηγήσεων επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμού.

ΜΑΤΖΟΥΝΙ

Επείγουσα ποινικη προκαταρκτικη εξεταση παρηγγειλε χθες ο αντιεισαγγελεας του Αρειου Παγου στον διευθυνοντα της εισαγγελιας Πρωτοδικων Αιγιου για να διαπιστωθει κατα ποσον προκυπτουν ποινικες ευθυνες για το δηθεν θαυματουργο μαντζουνι του Αιγιου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων ειναι μύκητας που προκαλεί μυκητιάσεις καρδιοπάθειες,ουρολοίμωξη ακόμη και θάνατο.

ΟΑΣΑ

Οι εκλογές σήμερα και αύριο στο συνδικάτα των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλήματα στις μετακινήσεις τού επιβατικού κοινού καθώς ενδέχεται νά μειωθούν τά δρομολόγια.

νεκρος

Ακομη ενας νεος εχασε τη ζωη του σημερα απο ηρωινη στα σκαλια του δευτερου δημοτικου σχολειου Αργυρουπολης, ενα 24ωρο μετα το θανατο 17χρονου απο ναρκωτικα σε λυκειο της Ν.Φιλαδελφειας.

Ο ατυχος νεος βρεθηκε νεκρος στις 7 το πρωι στην εισοδο του σχολειου στην οδο Ολυμπιας 5 και με ασθενοφορο μεταφερθηκε στο Ασκληποιειο βουλας οπου οι γιατροι διαπιστωσαν το θανατο του.

Διπλα του βρεθηκαν συνεργα χρησης ναρκωτικων κανενα ομως στοιχειο που να αποδεικνυει μεχρι στιγμης της ταυτοτητα του ...

υδρα

- Συνεδριαζει στις 6 το απογευμα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμενου να αποφασίσει οριστικα αν τελικα θα χορηγηθει αδεια για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος απο την εταιρια Βερτζιν, στην Υδρα, στον παραδοσιακο οικισμο Καμινι.

Φορεις και ατομα που αντιδρουν στην ανεγερση του ξενοδοχειου οργανωνουν στις 5 και μιση το απογευμα ανοιχτη συναυλια διαμαρτυριας εξω απο το υπουργειο πολιτισμου

Κοιν.Διαλογος

Ο κοινωνικός διάλογος θα αρχισει στις 10 Απριλιου,οποτε θα συνεδριασει για πρωτη φορα η μικτη ενδεκαμελής επιτροπή κυβερνησης και κυβερνητικού κόμματος.

Τον Μάιο θα κατατεθεί το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο προβλέπει ότι οι αυξήσεις που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι,θα δίνονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο και όχι την εισοδηματική πολιτική.

ΤΡΕΛΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Σε περιπου 10 ημερες θα ανακοινωθουν τα αποτελεσματα των εξετασεων στις οποιες θα υποβληθει ο εγκεφαλος του ατυχου 57χρονου που πεθανε προχθες στη Νευρολογικη κλινική του Πανεπιστημιακου Νοσοκομειου του Ηρακλειου,οπου νοσηλευόταν με συμπτωματα της ασθενειας Κροϊτσφελ-Γιάκομπς,γνωστης ως νοσου των τρελλων αγελαδων.

Στο ιδιο νοσοκομειο νοσηλευεται σε κωματωδη κατασταση και δευτερος ασθενης που παρουσιαζει τα ιδια συμπτωματα.

ΛΗΣΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑ

Σάκο των ΕΛΤΑ με 25 εκατομμυρια δραχμες αρπαξαν δυο αγνωστοι στις 6 και 10 το πρωι με την απειλη περιστροφου και κοντοκανης καραμπινας,απο τον οδηγο υπεραστικου λεωφορειου που εκτελουσε το δρομολογιο Πάτρας-Καλαβρύτων.

ΠΛΟΙΑ

Σε αποκλεισμο των λιμανιων Πατρας και Ηγουμενιτσας θα προχωρησουν σημερα οι ναυτεργατες που διαμαρτυρονται για το εργασιακο καθεστως που ισχυει στα ελληνοκτητα πλοια υπο ξενη σημαια,που εκτελουν τα δρομολογια μεταξυ Πατρας, Ηγουμενιτσας και Ιταλιας.

Ζητουν την απασχοληση σε αυτα εν ενεργεια Ελληνων ναυτικων, εφαρμογη της ελληνικης συμβασης εργασιας και ασφαλιση των εργαζομενων στο ΝΑΤ.

Σε μιση ωρα εξαλλου θα συναντηθει το προεδρειο της Πανελληνιας Ναυτικης Ομοσπονδιας με την ενωση ελληνων εφοπλιστων για την συλλογικη συμβαση εργασιας.

φλας-εξωτερικα

Μια απομονωμένη οργάνωση, δίχως να έχει σχέσεις με άλλες οργανωσεις ηταν η αίρεση "Ουράνια Πύλη", 39 μέλη της οποίας αυτοκτόνησαν την περασμένη εβδομάδα σε εξοχική κατοικία στη νότια Καλιφόρνια.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου του Σαν Ντιέγκο όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα των μελών της αίρεσης αποκάλυψε ότι 18 άνδρες - απο τα 39 μελ- είχαν ευνουχιστεί.

21 νεκροι και 84 τραυματιες ειναι ο τραγικος απολογισμος απο τον χθεσινοβραδυνο εκτροχιασμο τριων βαγονιων αμαξοστοιχίας κοντα στην πολη της Παμπλονα, στη βόρεια Ισπανια.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν κάτοικοι από την περιοχή των Βάσκων που επέστρεφαν σπίτια τους από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικων.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, ο εκτροχιασμός οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα.

Σφοδρη φραστικη επιθεση εναντίον του ηγέτη των Εργατικών,Τόνι Μπλαίρ πραγματοποιει η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας,Μάργκαρετ Θάτσερ. σε άρθρο της στην εφημερίδα Ντέηλι Τέλεγκραφ.

Η Θάτσερ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην θυσιάσουν 18 χρόνια μεταρρυθμίσεων στη χώρα ψηφιζοντας τους Εργατικους - τους οποιους κατηγόρησε πως υιοθέτησαν,"από καιροσκοπισμό", πολιτικές θέσεις των Συντηρητικών για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Την ανάπτυξη διεθνους αστυνομικής δύναμης εκ 186 αστυνομικών στην ευαίσθητη ζώνη του Μπρετσκό, στη βορειοανατολικη Βοσνία,ενέκρινε χθες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανθρωπιστικη βοηθεια απο τρόφιμα και σπόρους καλλιεργειών αξίας ενός εκατ. δολαρίων θα αποσταλούν την Πέμπτη - για δέυτερη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας- στη χειμαζόμενη από τη σιτοδεία Βόρεια Κορέα.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 1 April 1997 - 11:03:25 UTC