Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κλειστά τα λιμάνια

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Προκαλούν οι Τούρκοι
  • [02] ΚΥΣΕΑ
  • [03] Παπαιωάννου-Ωράριο απασχόλησης
  • [04] Πολιτική Ανοιξη
  • [05] Στεφανόπουλος
  • [06] Τσοβόλας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Μαζιώτης
  • [08] Ομίχλη
  • [09] Χρυσόστομος
  • [10] Λαθρομετανάστες
  • [11] Απεργίες
  • [12] Το κορίτσι των φαναριών
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Τουρκία-Ισλαμιστές
  • [14] Τουρκοισραηλινές σχέσεις
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις
  • [16] Αλγερία-Ισλαμιστές
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Ασία-Κακοκαιρία
  • [18] Ευρώπη-Ανεργία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Χρηματιστήρια
  • [20] Ψαράδες-Φορολογία
  • [21] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Κλειστά τα λιμάνια

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 13:17:19
    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ψαράδες.

    Μετά τα λιμάνια της Καλύμνου, της Λέρου και της Πάτμου , που είναι αποκλεισμένα εδώ και μία εβδομάδα, οι αλιείς από το απόγευμα θα αποκλείουν τη Σάμο.

    Από τα μεσάνυχτα αποκλείονται οι Φούρνοι και από αύριο τα λιμάνι της Ικαρίας, ζητώντας να μην αλλάξει το φορολογικό τους καθεστώς.

    Αποκλεισμένο παραμένει και το λιμάνι του Ηρακλείου , ενώ οι ψαράδες των Κυκλάδων από τη Δευτέρα αναμένεται να αποκλείσουν τα λιμάνια στα κυκλαδίτικα νησιά.

    Εσφαλμένες χαρακτήρισε με δηλώσεις του στη Βουλή τις κινητοποιήσεις των ψαράδων ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς.

    Τονίζοντας ότι πρόκειται για εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας, υπογράμμισε ότι καμμιά φορολογική επιβάρυνση και καμμιά διάταξη δεν περιλαμβάνεται στο φορολογικό καθεστώς παρά μόνο προβλέπεται τρόπος είσπραξης και απόδοσης Φ.Π.Α και πως ήδη έχει υπογραφεί παράταση ενός χρόνου.

    Διευκρίνησε ότι όσοι έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 1.800.000 δεν υπάγονται στο καθεστώς καθώς και όσοι έχουν αλιευτικό σκάφος μέχρι πέντε μέτρα θα εξαιρεθούν πλήρως.

    Δεν αναφέρεται τόνισε πουθενά ότι πρέπει να έχουν ταμειακές μηχανές , εφόσον έχουν εξαιρεθεί με απόφαση του, ιδιαίτερα μάλιστα αν επιλέξουν να ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ .

    Μόνο όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στο συστημα κατ΄ αποκοπή θα έχουν ταμειακές μηχανές.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 12:23:17

    [01] Προκαλούν οι Τούρκοι

    Κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο επιδιώκουν οι Τούρκοι.

    Χθες ομάδα τουρκικών αλιευτικών έμενε να εισέλθει στα Ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στα Ιμια και απομακρύνθηκαν με την εμφάνιση σκάφους του Λιμενικού.

    Για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων εκκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

    [02] ΚΥΣΕΑ

    Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο υφυπουργός Δημήτρης Αποστολάκης τόνισε ότι η Αγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι αν συνεχίσει τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο, θα μας αναγκάσει να αντιδράσουμε βίαια.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, μετά από μια σύντομη συνεδρίαση, προχώρησε στην αντικατάσταση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Λεωνίδα Παλαιογιώργου, από τον εώς τώρα αρχηγό στόλου, Γιώργο Ιωαννίδη.

    Αρχηγός Στρατού παραμένει ο Μανούσος Παραγιουδάκης και αρχηγος ΓΕΑ, ο πτέραρχος, Γιώργος Αντωνετζής.

    [03] Παπαιωάννου-Ωράριο απασχόλησης

    Το θέμα του ελαστικού ωραρίου απασχόλησης, επαναφέρει ο Υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Σε συνέντευξή του δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος, που να δίνει τη δυνατότητα συμφωνίας σε ετήσια βάση, μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων για αυξομείωση του ωραρίου εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής.

    Ο εργαζόμενος τον επι πλέον χρόνο που εργάστηκε - όπως αναφέρει - θα μπορεί να τον εισπράξει είτε ως άδεια, είτε με εργαζόμενος λιγότερο καποια άλλη εβδομάδα.

    Ο κ.Παπαϊωάννου αναφέρει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του '98 θα κατατεθούν 4 νομοσχέδια, που θα αφορούν εκτός απο το ελαστικό ωράριο, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, αντικίνητρα στην απασχόληση των συνταξιούχων και τη συγχώνευση ταμείων και ενοποίηση κλάδων υγείας.

    [04] Πολιτική Ανοιξη

    Βάσει συγκεκριμένου επεκτατικού σχεδίου η Αγκυρα συνεχίζει το παιχνίδι των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, τονίζει σε δήλωσή της η Πολιτική Ανοιξη, κάνοντας λόγο για υποχωρητικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία αποθρασύνει την Αγκυρα.

    [05] Στεφανόπουλος

    Εφ'όλης τής ύλης ήταν η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Ρατζίβ Γκάντι, που δόθηκε στο πλαισιο της επισημης επισκεψης του στην Ινδια.

    Ο Προεδρος της Δημοκρατιας αναφερομενος στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, απερριψε τη θεση τής Αγκυρας για απευθειας διαλογο με την Αθηνα, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προτείνει διάλογο επί διαφορών τις οποίες μόνη της κατασκευάζει.

    Κατήγγειλε μάλιστα τις απειλές περί πολέμου που έχει εκτοξεύσει η Τουρκία κατά της Ελλάδος και τόνισε ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμά της να επεκτεινει τα χωρικα της ύδατα απο τα εξι στα δωδεκα μιλια, το

    οποίο θα ασκησει, οταν κρινει τον χρονο καταλληλο.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν έχει παρά να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για όποιες διαφορές πιστεύει ότι υπάρχουν, ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για τη δολοφονία του νεωκόρου στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε συνέντευξη που έδωσε σε Ελληνες και Ινδούς δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, μετά την ολοκληρωση των επισήμων επαφών του με την Ινδική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η τακτική τής Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, με καθημερινά επεισόδια παραβιάσεων και παραβάσεων μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό επεισόδιο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θεμελίωσε το νέο κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί.

    [06] Τσοβόλας

    Ετοιμος για νέες αναμετρήσεις στον πολιτικό στίβο, δήλωσε ο Δημήτρης Τσοβόλας, βγαίνοντας σήμερα απο το νοσοκομείο "Παπανικολάου", όπου υπεβλήθη σε τετραπλό μπάι-πας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 13:17:40

    [07] Μαζιώτης

    Απολογείται σήμερα στην 10η τακτική ανακρίτρια ο Νίκος Μαζιώτης, για την υπόθεση της τρομοκρατίας.

    Ο Μαζιώτης μεταφέρθηκε από την ασφάλεια εώς τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων με μια εντυπωσιακή επιχείρηση και την συνοδεία αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής ντυμένων με κουκούλες και μαύρα γυαλιά.

    [08] Ομίχλη

    Προβλήματα στις συγκοινωνίες λόγω του έντονου φαινόμενου ομίχλης των τελευταίων ημερών.

    Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Εχουν ηδη ματαιωθεί οι πτήσεις προς Λήμνο και Μυτιλήνη και το δρομολόγιο Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

    [09] Χρυσόστομος

    Γραπτές εξηγήσεις μέχρι το τέλος του μηνός ζητά από το Μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομο για τη συνέντευξή του στο περιοδικο Πέντ Χάουζ, ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνδριάζει για τρίτη ημέρα ,απόντος του Αρχιεπίσκοπου Σεραφείμ.

    Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιληφθεί του θέματος η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

    Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε και το θέμα της συνθήκης Σέγκεν και η απόφαση με τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας, θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

    [10] Λαθρομετανάστες

    Στον Εισαγγελέα Ρόδου οδηγήθηκαν οι 95 λαθρομενάστες Ιρακινής και Αφγανικής καταγωγής μεταξύ τους και 14 παιδιά που συνελήφθησαν το πρωί από άνδρες του λιμενικού σε ακτή της Σύμης.

    [11] Απεργίες

    24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη και στάση εργασίας την Τρίτη εξηγγειλαν οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, αν δεν αποσυρθεί η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που ουσιαστικά προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Την Τρίτη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

    [12] Το κορίτσι των φαναριών

    Με παρέμβαση του υπουργού Δημοσίας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου δεν θα απελαθούν η Αλβανίδα μητέρα με την οχτάχρονη κόρη της που συνεληφθησαν στη Θεσσαλονίκη για επετεια.

    Το κοριτσάκι παρέμεινε στο κρατητήριο μια νύχτα και δικάστηκε στο αυτόφωρο, ενώ στη μητέρα επεβλήθη ποινή φυλάκισης 30 ημερών που καλύφθηκε από παρεβρισκόμενους στο δικαστήριο.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 13:18:17

    [13] Τουρκία-Ισλαμιστές

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αναμένεται να εκδώσει σήμερα την απόφασή του σχετικά με την διακοπή ή μη της λειτουργίας του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας (Ρεφάχ) και όπως αναμένεται η ετυμηγορία θα είναι καταδικαστική, γράφει η σημερινή "Χουριέτ".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές στην Αγκυρα, από τους 11 συνολικά δικαστές οι επτά τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης της λειτουργίας του Ρεφάχ και οι τέσσερις κατά.

    Η πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών σε περίπτωση απαγόρευσης της λειτουργίας του ισλαμικού κόμματος, προκάλεσε χθες πτώση των τιμών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

    Το Ρεφάχ, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου με την κατηγορία ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

    Την περασμένη Δευτέρα το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε το "πάγωμα" οικονομικής βοήθειας ύψους 5 εκατομ. δολαρίων προς το κόμμα του Ερμπακάν, ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση απαγόρευσης της λειτουργίας του.

    [14] Τουρκοισραηλινές σχέσεις

    ''Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύσφιξης των δεσμών της Αγκυρας με το Ισραήλ,οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσκαλέσουν την Τουρκία να λάβει μέρος στο αμερικανοϊσραηλινό πυραυλικό πρόγραμμα ΒΕΛΟΣ (Arrow),καθώς η Τουρκία δε διαθέτει δικό της αμυντικό πυραυλικό ή αντιπυραυλικό πρόγραμμα''.

    Αυτά υποστηρίζει,μεταξύ άλλων,στην εβραϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα ''Jewish Sentinel'',π4;1H7m Τέλος εκτύπου κυκλοφόρησε σήμερα,ο Jacob Stein, ο οποίος χρημάτισε ειδικός σύμβουλος του προέδρου Ρήγκαν,μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη και- επί κυβέρνησης Μπους-μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού,στη Νέα Υόρκη.

    Στο άρθρο του,με τίτλο ''Talking Turkey'' και με υπότιτλο ''Μπορούμε να κερδίσουμε από τη χασούρα της Ευρώπης'', ο κ.Στάιν αναφέρεται στην επίσκεψη Γιλμάζ στις ΗΠΑ και στις κοινές ασκήσεις Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ στη Μεσόγειο, καθώς και στην απόρριψη της τουρκικής υποψηφιότητας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ειδικότερα,ο αρθρογράφος επισημαίνει τα εξής: ''Δε θά έπρεπε ν`αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτή την πρώτης τάξεως ευκαιρία να οικοδομήσουμε μιά ισχυρή σχέση ΗΠΑ- Τουρκίας.Ο Πρόεδρος Κλίντον,που έχει επίγνωση της σημασίας της Τουρκίας,έχει δηλώσει ότι πρόκειται γιά μιά χώρα πολύ σπουδαία. Φτάνει να κοιτάξει κανείς τη γεωστρατηγική της σημασία,που ακριβώς βρίσκεται και τι πόρτες μπορεί να κλείσει και ν` ανοίξει''.

    Ο κ.Στάιν προτρέπει τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία και να ενισχύσει,έτσι,τον κοσμικό της χαρακτήρα και τη φιλοδυτική της πολιτική.

    Επιπλέον,καλεί την Ουάσιγκτον να δείξει κάποια ελαστικότητα στα επιτρεπόμενα όρια εισαγωγής τουρκικών προϊόντων υφαντουργίας και να εξετάσει τις πιθανότητες υπογραφής μιάς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

    '' Η Τουρκία '', προσθέτει ο αρθρογράφος,''είναι μιά στρατηγική έξοδος γιά τα πετρέλαια της Κασπίας και οι στενότερες διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις θα εξυπηρετούσαν το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον της περιοχής γιά τα συμφέροντά

    μας''.

    Στη συνέχεια,ο κ.Στάιν προτρέπει τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση,γιά να εξασφαλιστεί,όπως υποστηρίζει,η ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα.

    Τονίζει δε ότι οι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη θα ενίσχυαν τους δεσμούς της Τουρκίας με το Ισραήλ και με την Ουάσιγκτον και θα παρείχαν κάποια διαβεβαίωση πως,σε περίπτωση νέας ιρακινής ή ιρανικής κρίσης,οι πύλες της Τουρκίας θα είναι ανοιχτές για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τέλος,ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να βελτιώσει τα χρόνια προβλήματά της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ν`αποφύγει,όπως αναφέρει κατά λέξη,τη σύγκρουση με την Ελλάδα γιά τα πετρέλαια του Αιγαίου.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 13:18:42

    [15] Ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις

    Mε σκοπό να λάβει μέρος στις συνομιλίες,γιά τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων,αναχώρησε,από το Σικάγο γιά την Αθήνα,ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Αντριου Αθενς,μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα,Νίκολας Μπερνς.

    Στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση,που πρόκειται ν'αρχίσουν αύριο στην Αθήνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλιαμ Ντάλεϊ,με τον οποίο ο κ.Αθενς συναντήθηκε, πριν λίγες ημέρες,στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ωπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΑΕ,με δηλώσεις του,πριν αναχωρήσει από το Σικάγο γιά την Αθήνα,ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου θα μεταφέρει στην Αθήνα το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να επεκτείνουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Ελλάδα.Και τούτο,όπως είπε,γιατί αναγνωρίζουν πως η ελληνική αγορά είναι σημαντικός παράγοντας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο κ.Αθενς πρόσθεσε ότι οι ομογενείς παρότρυναν τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου να επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    [16] Αλγερία-Ισλαμιστές

    Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Βρετανία ευδοκιμούν κυκλώματα υποστήριξης των αλγερινών Ισλαμιστών, υποστήριξε σήμερα ο αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Αταφ.

    Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 ο αλγερινός υπουργός απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει ποιές είναι εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλγερινοί Ισλαμιστές διατηρούν δίκτυα.

    Ο ίδιος έμμεσα απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής τρόικας (Βρετανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) που θα επισκεφθεί την Αλγερία για την εφαρμογή κοινής πολιτικής ενάντια στην τρομοκρατία.

    "Από την αρχή, όταν η ΕΕ μας ρώτησε τί μπορεί να κάνει για να βοηθήσει την Αλγερία, εμείς συστηματικά της απαντούσαμε, πως η μαχη κατά της τρομοκρατίας περνά ξεκάθαρα από την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που υπάρχουν σήμερα και αποτελούν κυκλώματα επιμελητειακής υποστήριξης", δήλωσε ο ίδιος.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 13:17:53

    [17] Ασία-Κακοκαιρία

    Σφοδρή θαλασσοταραχή επικρατεί στην θάλασσα της Ιαπωνίας και 5 Φιλιππινέζοι ναυτικοί πνίγηκαν στα ανοικτά της Νότιας Κορέας όταν τα κύματα χτύπησαν το φορτηγό πλοίο τους υπό Παναμαική σημαία.

    Η Νότια Κορέα σπάνια έχει αντικρύσει παρόμοια χιονοθύελλα και 29 άτομα πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στην Σεούλ από το σφοδρό κρύο.

    7 φοιτητές που έκαναν ορειβασία στο όρος Σορακ βρήκαν τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκαν από χιονοστοιβάδα.

    Σοβαρά προβλήματα εχουν προκληθεί και στην κυκλοφορία στους δρόμους.

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και την γειτονική Ιαπωνία

    [18] Ευρώπη-Ανεργία

    Κοινωνικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας που πλήτει σχεδόν όλες τις ευρωπαικές χώρες.

    Στη Γαλλία πραγματοποιείται αύριο μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση ενώ υπό την απειλή κοινωνικών εκρήξεων βρίσκεται και η Ιταλία και συζητούν το 35ωρο εβδομαδιαίας εργατικής απασχόλησης.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 12:22:49

    [19] Χρηματιστήρια

    Αισιόδοξα ξεκινά η ημέρα για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά την σημαντική άνοδο στις τιμές των μετοχών που σημειώθηκε στο Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και τα άλλα χρηματιστήρια της Ανατολής.

    Με σημαντική άνοδο της τάξης του 6,11%, έκλεισε σήμερα ο δείκτης Νίκκεϊ στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ξεπερνώντας το "ψυχολογικό" όριο των 16.000 μονάδων.

    [20] Ψαράδες-Φορολογία

    Οι απεργοί ζητούν να μη φορολογουνται ως ελευθεροι επαγγελματιες, αλλά να ενταχθεί και πάλι ο κλάδος τους, στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

    Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι ποτέ δεν μίλησε για ταμειακές μηχανές, αλλά ενέταξε τους αλιείς και τους σπογγαλιείς, στο καθεστώς των βιβλίων εσόδων - εξόδων, ώστε να πληρώνουν Φ.Π.Α., όπως ορίζει η έκτη Κοινοτική οδηγία.

    Η οδηγία αυτή έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και έξι χρόνια αλλά προκειμένου να βοηθούν οι αλιείς έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις. Γι'αυτό και η κυβέρνηση έδωσε ένα χρόνο παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

    [21] Δίωξη οικονομικού εγκλήματος

    Περίπου 500.000 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων δραχμών, έφεραν στο φως οι έλεγχοι του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος για το ΄97 σε καταστήματα , κέντρα διασκέδασης και πάντος είδους επιχειρήσεις.

    Εγιναν συνολικά 97.000 ελέγχοι και προέκυψε ότι δεν εκδίδονται τιμολόγια αγοράς , πώλησης ή λιανικής πώλησης καθώς και εισιτήρια εισόδου.

    Εχουν γίνει εκδόσεις ανακριβών στοιχείων με πλαστά και εικονικά τιμολόγια , ανύπαρκτες αγορές και σοβαρές παραλείψεις στη διακίνηση αγαθών.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 11:02:12
    Τοπικές ομίχλες και σήμερα σε όλη τη χώρα, κυρίως τις πρωινές ώρες .

    Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας και στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις , κατά τόπους αυξημένες .

    Συννεφιά σήμερα στην Αττική - και θερμοκρασία στην Αθήνα που θα φθάσει τους 16 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις με ομίχλη στη Θεσσαλονίκη , όπου το θερμόμετρο θα σταματήσει στους 11 βαθμούς

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 16-Jan-98 11:02:01
    Χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

    Αύριο στην Δυτική Ελλάδα θα υπάρχει συννεφιά με ασθενείς βροχές, που απο το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι καλός με λίγα σύννεφα που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται το βράδυ να βρέξει κατά τόπους.

    Οι άνεμοι ενισχύονται και θα πνέουν νότιοι- νοτιοδυτικοί 4 με 5 και αργότερα στο Ιόνιο έως 6 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα φθασει τους 14 βαθμούς στα Βόρεια και τους 18 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Κυριακή, οι βροχές επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ενω στα Δυτικά και Νότια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Απο το βράδυ όμως, θα αρχισει ο καιρός να βελτιώνεται απο τα Βορειοδυτικά.

    Οι νότιοι άνεμοι βαθμιαία και απο τα Βόρεια θα στραφούν σε βόρειους μέτριους και πρόσκαιρα ισχυρούς με ένταση 5 με 6 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φθασει τους 10 βαθμούς στα Βορεια και τους 15 με 16 στις υπόλοιπες περιοχές.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 16 January 1998 - 12:30:31 UTC