Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-07-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ξανακτύπησαν οι εμπρηστές

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ν.Δ-Διαγραφές
  • [02] Αιχμές Πάγκαλου για την Αμερικανική στάση
  • [03] Καλύτερα η Φάνη Πάλλη Πετραλιά
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Γενικές Εξετάσεις
  • [05] Τιμές στους άτυχους Πυροσβέστες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Βουλγαρία-Ελλάδα-Κοζλοντούι
  • [07] Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Πακιστάν-ΗΠΑ-Πυρινικά
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [09] Ιταλία:Ξύπνησε η Αίτνα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις Εργασιακές σχέσεις
  • [11] Χρηματιστήηριο 23/7
  • [12] ΙΟΒΕ-Πληθωρισμός-Ανεργία

  • [Α] Ξανακτύπησαν οι εμπρηστές

    Last Updated: Thursday, 23-Jul-98 19:44:28
    Πριν καλά-καλά περάσει ένα 24ωρο από την τραγωδία στον Καρέα, αδίσκτακτοι εμπρηστές ξανακτύπησαν και πάλι στην Αττική.

    Ο Νέος Βουτζάς, η Καλλιτεχνούπολη, η Νέα Πεντέλη και το Πικέρμι παραδόθηκαν στις φλόγες.

    Ενα δεκατριάχρονο κορίτσι υπέστη ελαφρά εγκαύματα, πέντε σπίτια κάηκαν και χιλιάδες στρέμματα πράσινου έγιναν στάχτη.

    Την ίδια ώρα καταστρεπτικές πυρκαγιές μαίνονται στην Κύμη Ευβοίας, το Αίγιο, την Πάτρα τη Ζάκυνθο και την Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

    Με τη σκέψη τους στους συναδέλφους τους, οι πυροσβέστες δίνουν για μία ακόμη φορά ηρωϊκή μάχη με τις φλόγες σε όλα τα πύρινα μέτωπα.

    Τη γεναιότητα και την αυτοθυσία των τριών πυροσβεστών αλλά και του εθελοντή δασοπυροσβέστη, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα εξήρε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των οικογενειών τους.

    Η τραγική απώλεια των τεσσάρων και οι καταγγελίες των πυροσβεστικών υπαλλήλων για έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και μέσων προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών που δίεταξε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου των πυροσβεστών και του πολίτη καθώς και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

    Παράλληλα ξεσπά έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει βαρύτατο ολίσθημα τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 23-Jul-98 19:46:35

    [01] Ν.Δ-Διαγραφές

    Ατεγκτος σε θέματα ήθους και συμπεριφοράς, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής μετά τις διαγραφές Γιοβανούδα και Γιακουμάτου.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δε νοούνται συμπεριφορές που εκθέτουν το δημοκρατικό πολίτευμα και την παράταξη και τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η σημαία του κόμματος που είναι το ήθος και η ποιότητα.

    Αποστάσεις από τις αποφάσεις και τη διαδικασία του πειθαρχικού κράτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επαναφέροντας τη θέση του για αλλαγή του άρθρου περί βουλευτικής ασυλίας.

    Σε δηλωσή της η Μαρία Καταβάτη υποστηρίζει ότι το ζήτημα με τον Βαρσάμη Γιοβαννούδα είναι προσωπικό και δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε τυχόν πολιτικές προεκτάσεις και αντιπαραθέσεις και σημειώνει ότι δεν κατασκεύασε ούτε διοχέτευσε η ίδια τα πλαστά έγγραφα που κυκλοφόρησαν.

    [02] Αιχμές Πάγκαλου για την Αμερικανική στάση

    Οξύτατες οι αιχμές του υπουργού των Εξωτερικων για τη στάση των Αμερικανών στο Κυπριακό, όπως καταγράφηκαν σε σημερινή του παρέμβαση σε ημερίδα ομογενών βουλευτών.

    Ο κ.Παγκαλος, δήλωσε ότι οι αμερικανοί ξεκίνησαν την εκστρατεία κατά των S- 300 μεγαλοποιώντας το θέμα και λειτουργώντας υπέρ του θύτη. Ο υπουργός των Εξωτερικών χαρακτήρισε χονδροειδή συμπεριφορά την υπόσχεση Κλίντον για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ.Πάγκαλος ρωτήθηκε από ομογενή βουλευτή αν σε περίπτωση εμπλοκής της Τουρκίας σε διαμάχη με την Κύπρο η Ελλάδα θα εμπλακεί και αυτή. Ανεπιφύλακτα "ναι," ήταν η απάντηση του υπουργού των Εξωτερικών.

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Μάϊκ Μακέρυ, για σύγκρουση το '74 και όχι για εισβολή στην Κύπρο. Ο κ.Ρέππας υπενθύμισε στον αμερικανό αξιωματούχο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που κάνουν λόγο για εισβολή στην Κύπρο.

    Ηταν σύγκρουση μεταξύ λογικής και παραλόγου, νομιμότητας και παρανομίας δηλαδή μεταξύ του Αττίλα και της Διεθνούς Κοινότητας τόνισε ο κ.Ρέππας.

    Δεν πιστεύουμε υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζωντας εμμέσως τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν αιφνιδίως να υποκαταστήσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που κάνουν λόγο για εισβολή στην Κύπρο.

    Το Κυπριακό αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο εν' όψει και της αυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.

    [03] Καλύτερα η Φάνη Πάλλη Πετραλιά

    Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι θεράποντες ιατροί της κυριας Πετραλια από την εως τώρα εξέλιξη της υγείας της, μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο δεξί της μάτι, λόγω του ατυχήματος που είχε σε πλάζ στην Σκόπελο.

    Ιατρικό ανακοινωθέν δεν εξεδόθη σήμερα, όμως όπως δήλωσαν στον Αntenna, οι γιατροί δεν αποκλείεται η κυρία Πετραλιά να βγεί από το νοσοκομείο αρχές της εβδομάδας.

    Το ηθικό της, όπως αναφέρουν έχει βελτιωθεί σημαντικά, θεωρείται όμως ακομη νωρίς για τους ειδικούς για να αποφανθούν αν θα χρειαστεί ή όχι μία δεύτερη επέμβαση.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 23-Jul-98 19:45:10

    [04] Γενικές Εξετάσεις

    Πτώση των βάσεων στις τρεις πρώτες δέσμες και άνοδο στην τέταρτη θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι των φετεινών Γενικών Εξετάσεων.

    Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία που αναρτήθηκαν το μεσημέρι στα σχολεία, περισσότεροι απο το 70% των υποψηφίων της πρώτης δέσμης έγραψαν κάτω απο τη βάση στα Μαθηματικά.

    Οι βάσεις τής δεύτερης δέσμης θα πέσουν ακόμη και στις Ιατρικές Σχολές, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στην τρίτη δέσμη. Η έκπληξη είναι η τέταρτη δέσμη, όπου αναμένεται άνοδος των βάσεων.

    [05] Τιμές στους άτυχους Πυροσβέστες

    Με εξέταση του DNA θα γίνει η αναγνώριση του εθελοντή που κάηκε στον Υμμητό.

    Σήμερα και αύριο δημόσια δάπανη οι κηδείες των τριών πυροσβεστών, ενω διετάχθει ήδη εισαγγελική έρευνα για τα αίτια του θανάτου των τεσσάρων Πυροσβεστών.

    Εν τω μεταξύ, την μεταθανάτια προαγωγή επ'ανδραγαθία στον επόμενο βαθμό απ'αυτόν που κατείχαν, την απονομή του πυροσβεστικού σταυρού και την άμεση οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των τριών αδικοχαμένων πυροσβεστών με το ποσό των δύο εκατομυρίων δραχμών για κάθε οικογένεια αποφάσισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Επίσης δίνεται η δυνατότητα διορισμού της συζύγου τους ή ενός τέκνου τους ή άγαμης αδελφής ή αδελφού ως διοικητικού υπαλλήλου του υπουργείου Δημόσιας τάξης καθώς και η πλήρης μισθολογική συνταξιοδότηση στο βαθμό του επιπυραγού για τους δύο αρχιπυροσβέστες και οικονομική συμπαράσταση στην οικογένεια του πυροσβέστη.

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε επίσης ότι θα τιμήσει τον άτυχο ιδιώτη και θα συμπαρασταθεί στην οικογένειά του.

    Για βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκε το πρωί το Αρχηγείο της πυροσβεστικής.

    Εκανε λόγο για σημαντική ανεπάρκεια επίγειων αλλά κει εναέριων μέσων και χαρακτήρισε βαρύτατο ολίσθημα τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 23-Jul-98 19:46:24

    [06] Βουλγαρία-Ελλάδα-Κοζλοντούι

    Παράγοντες του υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας διέψευσαν πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που χαρακτήριζαν τον πυρηνικό σταθμό "Κοζλοντούι" ως "άμεση ραδιοενεργό απειλή για την Ελλάδα".

    Μόνο φέτος έχουν γίνει 35 έλεγχοι του "Κοζλοντούι" από Βούγλαρους και ξένους εμπειρογνώμονες, ενώ για τη βελτίωση της ασφάλειας του σταθμού επενδύθηκαν παραπάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, τα τελευταία έξι χρόνια, τονίζουν οι ανώνυμοι αξιωματούχοι, σε δηλώσεις τους, στο σημερινό Τύπο.

    Δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι ραδιενεργά σωματίδια του ουρανίου και του ραδίου στα νερά του Νέστου υπερβαίνουν κατά 2,5 φορές τα φυσιολογικά επίπεδα. Το επίπεδο των σωματιδίων αυτών βρίσκεται στα φυσιολογικά όριά του, ακόμα και στις περιοχές των ορυχείων ουρανίου, που είναι κλειστά εδώ και εφτά χρόνια. Αυτό διαπίστωσαν πρόσφατοι έλεγχοι των τοπικών μονάδων του βουλγαρικού υπουργείου, το οποίο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει κοινούς ελέγχους με Ελληνες ειδικούς, στα ύδατα του Νέστου, στη Βουλγαρία.

    [07] Κοσσυφοπέδιο

    Οι συνεχείς προσπάθειες τών Αλβανών αυτονομιστών νά περάσουν κρυφά πολεμοφόδια στό έδαφος τού Κοsσυφοπεδίου, ανάγκασε τήν Γιουγκοσλαβία... νά επεκτείνει στά πέντε χιλιόμετρα τήν μεθοριακή ζώνη της μέ τήν Αλβανία.

    Τό νέο μέτρο ανακοίνωσε σέ τηλεοπτικό σταθμό ο γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι μέ αυτόν τόν τρόπο θά αντιμετωπισθεί πιό αποτελεσματικά τό πρόβλημα τής τρομοκρατίας.

    Ο κ.Μπουλάτοβιτς πρόσθεσε ότι οί Αλβανοφωνοι αυτονομιστές διακινούν ανθρώπους καί πολεμοφόδια στήν συνοριακή γραμμή μέ τήν Αλβανία καί ότι αυτό πρέπει νά σταματήσει.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε ότι η εφαρμογή τού νέου μέτρου απαιτεί ενισχύσεις τών ενόπλων δυνάμεων στήν περιοχή.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 23-Jul-98 19:54:06

    [08] Πακιστάν-ΗΠΑ-Πυρινικά

    Αμερικανοί και πακιστανοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν σήμερα το πρωί ένα γύρο συνομιλιών με θέμα τον πυρηνικό αφοπλισμό και συμφώνησαν να επαναλάβουν την συνάντησή τους σε ένα μήνα, ανακοίνωσε επίσημη πηγή στο Ισλαμαμπάντ.

    Επί κεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, που είχε μία τελευταία σύντομη συνάντηση με τον γραμματέα του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαμσάντ Αχμάντ, πριν από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

    Οι συνομιλίες του Ισλαμαμπάντ πραγματοποιούνται μετά από ανάλογες επαφές που είχαν αμερικανοί αξιωματούχοι με εκπροσώπους της ινδικής κυβέρνησης στο Νέο Δελχί και εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να συνυπογράψουν την συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Μέλημα της Ουάσινγκτον είναι παράλληλα να εκτονώσει την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών μετά τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησαν διαδοχικά τον περασμένο Μάιο.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 23-Jul-98 19:53:42

    [09] Ιταλία:Ξύπνησε η Αίτνα

    Η Αίτνα ξύπνησε και άρχισε να σκορπά τον πανικό.Εκρήξεις, δονήσεις, καπνός, βροχή απο γκρίζα στάχτη σε απόσταση χιλιομέτρων έδωσαν απο χθες το απόγευμα το στίγμα για τις "άσχημες" διαθέσεις του ηφαιστείου, που εδώ και δυο χρόνια υπενθυμίζει στους κατοίκους οτι δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

    Ολα άρχισαν γύρω στις 16.00 χθες το απόγευμα και μέχρι το βράδυ η δραστηριότητα της Αίτνας δεν έδειχνε σημεία κάμψης με αποκορύφωμα μετά απο μια ισχυρή έκρηξη, την έξοδο απο τον κρατήρα ενός τεράστιου "μανιταριού" απο σκούρο καπνό που μαύρισε τον ουρανό σε ύψος δυο χιλιομέτρων. Αυτή η βίαιη εκδήλωση του ηφαιστείου τρομοκράτησε τους κατοίκους όλων των γύρω αστικών κέντρων, περίπου ενα εκατ. άτομα, που άρχισαν να βομβαρδίζουν πανικοβλητοι με τηλεφωνήματα τα σεισμογραφικά ινστιτούτα της περιοχής που παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Αίτνας.

    Η λάβα που βγήκε ορμητικά απο μερικούς κρατήρες του ηφαιστείου πάνω απο 3000μ. υψόμετρο δεν έφθασε στους πρόποδες του βουνού γεγονός που, οπως επισήμαναν οι αρχές, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον πληθυσμό. Πολύ επιφυλακτικοί, ωστόσο, είναι οι ηφαιστειολογοι, οι οποίοι μιλούν για "κατάσταση ισχυρότατης έντασης μέσα στην Αίτνα".

    Μέχρι στιγμής μόνον η βροχή της γκρίζας στάχτης η οποία κάλυψε όλα τα γύρω χωριά και πόλεις της Σικελίας, ηταν αυτή που δημιουργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα.Το αεροδρόμιο της Κατανίας παρέμεινε κλειστό απο χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το μεσημέρι, λόγω δυσκολιών στις προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροπλάνων.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 23-Jul-98 19:44:44

    [10] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις Εργασιακές σχέσεις

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως είχε αποκαλύψει ο Αntenna.

    Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαιωάννου δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται νέες συνθήκες ισορροπίας ανάμεσα στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

    Το μεσημέρι η ΓΣΕΕ έκανε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ λόγω της 24ωρης απεργίας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

    Τα μπλέ λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα σηκώσουν χειρόφρενο στις 10 το βράδυ, ενώ χωρίς ηλεκτρικό και πράσινα λεωφορεία θα είναι η Αθήνα από τις εννέα το βράδυ.

    [11] Χρηματιστήηριο 23/7

    Με πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστηριο Αθηνών.

    Συγκεριμένα με πτώση 0,45 τοις εκατό, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης ενώ έφθασε τις 2.791,13 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 53 δισεκατομμύρια 681 εκατομμύρια δραχμές.

    [12] ΙΟΒΕ-Πληθωρισμός-Ανεργία

    Στο 4,8 θα κλείσει ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου ενώ μικρή βελτίωση θα παρουσιάσει και ο δείκτης της ανεργίας που αναμένεται να πέσει από το 10,3 στο 9,8% σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση του ΙΟΒΕ. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάσθηκε σήμερα η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 23 July 1998 - 17:20:05 UTC