Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-09-11

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Μεγάλη Παρασκευή για τον πρόεδρο Κλίντον

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συστάσεις Σημίτη προς τα μέλη της κυβέρνησης
  • [02] Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Εκκλησία-Πατριαρχείο
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Δυναμική επανεμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης
  • [04] Χ.Παπουτσής:Προσήλωση στον πρόγραμμα σύγκλισης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Πρεμιέρα της Σχολικής χρονιάς
  • [06] Ατυχη η πρώτη μέρα για δύο αδελφάκια
  • [07] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Κρίσιμες ώρες στο Λευκό Οίκο
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Μετά-Γιέλτσιν εποχή στη Ρωσία
  • [10] Χρηματιστήριο
  • [11] Εισφορά έως 100 χιλιάδες για την εγγραφή στο Ε.Κτηματολόγιο
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Μεγάλη Παρασκευή για τον πρόεδρο Κλίντον

    Last Updated: Friday, 11-Sep-98 17:42:18
    Μεγάλη Παρασκευή σήμερα για τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, που θα αρχίσει να ανεβαίνει τον Γολγοθά της δημόσιας ταπείνωσης, μετά την αναμενομενη για απόψε το βράδυ δημοσίευση από το Κογκρέσσσο, της έκθεσης Σταρ, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

    Ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε πάντως σαφώς ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να μάχεται για την ισχύ της Αμερικής,αφηνοντας να εννοηθεί πως δεν σκοπευει να παραιτηθεί

    Ο Κλίντον κατηγορείται από τον εισαγγελέα Σταρ για ψευδορκία,παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, και υπέρβαση εξουσίας.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος απολογήθηκε νωριτερα σήμερα σε μέλη της κυβέρνησής του, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος προσβλέπει πολλά στην υποστηριξη της συζύγου του, Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου πιέζουν την Χίλαρι Κλίντον να υπερασπιστεί δημόσια τον σύζυγό της.

    Η Χίλαρι Κλίντον που ταπεινώθηκε δημόσια απο την ομολογία του συζυγου της ότι είχε σχέσεις με την Μόνικα Λιουίνσκι, δεν θα μιλήσει "παρά μόνο όταν αισθανθεί έτοιμη και όταν θα έχει κάτι να πεί" για το θέμα αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικλ Μακέρι.

    Στον αστερισμό της Μόνικα Λεβίνσκι ταξιδέψαν χθες βράδυ τα χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου που είδαν όμως ν'ανοίγει και νέο μέτωπο νομισματικής κρίσης στη Λατινική Αμερική.

    Μάλιστα το γεγονός πως τρίζει η καρέκλα του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον λόγω του περιβόητου σκανδάλου φαίνεται πως επιδεινώνει την κατάσταση στη Νέα Υορκη και το Ντάου Τζόουνς που έχασε 249 μονάδες.

    Το Τόκιο έκλεισε σήμερα με ελεύθερη πτώση 5,5% επηρεαζόμενο άμεσα από τις απώλειες του Ντάου Τζόουνς κατα 3,2% ενώ και το Χονγκ Κονγκ έχασε τριάμησι τα εκατό.

    Στο Λονδίνο χθες ο δείκτης Φαινάνσιαλ Τάιμς εμφάνισε πτώση 174 μονάδων, δηλ. 3,3% η Ζυρίχη έχασε 172 μονάδες, δηλ. 4,5% και η Φρανκφούρτη 293 μονάδες, δηλ, 5,8%.

    Εκτός από την υπόθεση Κλίντον-Λεβίνσκι όμως θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της χθεσινής πτώσης όλων των χρηματιστηρίων στην νομισματική χρηματιστηριακή θύελλα που μαίνεται στη Βραζιλία συμπαρασύροντας και τα άλλα λατινοαμερικανικά χρηματιστήρια μαζί της.

    Ηδη οι αμερικανικές τράπεζες με επενδύσεις στη Βραζιλία υπέστησαν σφοδρές πωλήσεις των μετοχών τους.

    Το χρηματιστήριο στη Βραζιλία σημείωσε χθες πτώση 15%, ενώ 13% κάτω ήταν και η Αργεντινή. Σχετικό άρθρο:

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 11-Sep-98 16:54:22

    [01] Συστάσεις Σημίτη προς τα μέλη της κυβέρνησης

    Συστάσεις προς τα μέλη της κυβέρνησης με σαφείς αιχμές προς τον Θόδωρο Πάγκαλο απήυθυνε ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σημίτης τόνισε ότι θα είναι καλό οι υπουργοί να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης και να μην αναδεικνύουν τα δευτεύρευοντα συζήτηματα σε πρωτεύοντα.

    Ο κ.Σημίτης είπε οτι χρειάζεται εγρήγορση στον τομέα της οικονομίας και αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής η Ελληνική οικονομία έχει ανταπεξέλθει επιτυχώς.

    Επεσήμανε μάλιστα ότι στη ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονικης, δεν εννοούσε ότι προκειται να επιβληθούν νέοι φόροι.

    Αντικείμενο του Υπουργικού ήταν η Βαλκανική Πολιτική.

    [02] Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Εκκλησία-Πατριαρχείο

    Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Εκκλησία της Ελλάδος και Φανάρι για τους τρόπους και τους όρους ίδρυσης λειτουργίας γραφείων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα αντιστοίχως.

    Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών στη Μονή Πετράκη, αποφασίσθηκε να ιδρυθεί γραφείο της Ελλαδικής Εκκλησίας με αυτόνομη λειτουργία στην έδρα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στις Βρυξέλλες και η μοναδική δέσμευση που υπήρξε από τις δύο πλευρές ήταν να συζητούν και να συνεργάζονται από κοινού σε ορισμένα ζητήματα.

    Αδιέξοδο και στο θέμα του χώρου και των όρων λειτουργίας του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, η ίδρυση του οποίου είχε αποφασισθεί τον Ιούνιο κατά την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Φανάρι. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής Ιγνάτιου Γεωργακόπουλου, οι συνομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχισθούν και απόψε.

    Την ίδια ώρα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, άν είχε σήμερα επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, απάντησε χαρακτηριστικά: "'Οχι. Πού να τον βρώ..."

    Αίσθηση έχει προκαλέσει η τοποθέτιση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδουλου, που θέλει τους νέους όπως είναι, ακόμη και με το σκουλαρίκι τους.

    Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος είχε σύσκεψη με τους υπεύθυνους νεότητας όλων των ενοριών, για τον τρόπο προσέγγισης την νεολαίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κύριος Χριστόδουλος απέφυγε να επανέλθει στο θέμα, λέγοντας ότι αυτά τώρα τα έχουμε ξεπεράσει.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Δυναμική επανεμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

    Δυναμική επανεμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με αφορμή διάταξη για τους πολυτέκνους σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που προέβλεπε Προεδρικό Διάταγμα για τις προϋποθέσεις και διαδικασίες πιστοποίησης της ιδιότητας των πολυτέκνων.

    Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, αναγκάστηκε ν'αποσύρει το σχετικό άρθρο μετά τις επικρίσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Δεσμεύτηκε όμως ότι θα επαναφέρει το άρθρο σε άλλο σχέδιο νομου, αφού προηγηθεί διάλογος.

    [04] Χ.Παπουτσής:Προσήλωση στον πρόγραμμα σύγκλισης

    Προσήλωση στον πρόγραμμα σύγκλισης, εάν η χώρα μας θέλει να προλάβει το τραίνο της Ευρώπης, συνέστησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η ένταξη στην ΟΝΕ δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 11-Sep-98 16:53:57

    [05] Πρεμιέρα της Σχολικής χρονιάς

    Ιδιαίτερα κρίσιμη η φετινή σχολική χρονιά, πρώτη χρονιά εφαρμογής εκπαιδευτικής μεταρύθμισης Αρσενη με το Ενιαίο Λύκειο .

    Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως πρόκειται για εκπαιδευτική επανάσταση και πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν βάθος χρόνου. Τόνισε πάντως πως την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν ενημερωτικά προγράμματα σε όλα τα Λύκεια.

    Κι εφέτος, πάντως, παρατηρούνται ελλείψεις στα σχολεία όπως προέκυψε από την έρευνα του ραδιοφώνου του Αntenna.

    Σοβαρές ελλείψεις με την έναρξη της χρονιάς επεσήμανε η ΔΟΕ ενώ τόνισε σε συνένετευξη τύπου πως υπάρχει παντελής έλλειψη διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας.

    Εως το τέλος του χρόνου θα έχουν παραδοθεί οι 500 από τις 1050 νέες αίθουσες διδασκαλίας που ετοιμάζονται τόνισε ο πρόεδρος του ΟΣΚ.

    Οι ρίζες της Παιδείας είναι πικρές, γλυκείς , όμως, οι καρποί του δένδρου, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στους μαθητές της Λεοντείου.

    Και ηταν χαρακτηριστική η φράση του Αρχιεπίσκοπου προς τους νεαρούς μαθητές: και εγώ σας πάω είπε ο κ.Χριστοδουλος.

    Eργο τόνισε ο κ.Αρσενης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέλει βεβαίως, υπογράμμισε, μία Εκκλησία ζωντανή.

    [06] Ατυχη η πρώτη μέρα για δύο αδελφάκια

    Ατυχη πάντως στάθηκε η πρώτη ημέρα στο σχολείο για δύο μικρά αδελφάκια, στον Καρέα.

    Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε , ευτυχώς ελαφρά, τους δύο μαθητές, κοντά στο σχολείο τους επί της οδού 28ης Οκτωβρίου.

    [07] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της περιφέρειας έως την Τρίτη.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες.

    Στην Αττική οι νοσοκομειακοί γιατροί θα απεργήσουν από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, ενω οι ειδικευόμενοι από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 11-Sep-98 16:54:36

    [08] Κρίσιμες ώρες στο Λευκό Οίκο

    Σε 445 σελίδες έχει τυλίξει τον Πρόεδρο Κλίντον ο ανεξάρτητος εισαγγελέας Κένεθ Στάρ για το σκάνδαλο της Μόνικα Λεβίνσκι και τις ατασθαλίες του Γουάιτ Γουώτερ και απειλεί να τον αναγκάσει σε παραίτηση.

    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα δώσει στη δημοσιότητα μέσω του μεγάλα τμήματα της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ.

    Ο Χένρι Χάιντ, πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε χαρακτηριστικά ότι 445 σελίδες --η εισαγωγή και 280 σελίδες απο την αφήγηση-- "θα συγκεντρωθούν αμέσως και θα διαδικτύου".

    Πάντως ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απολογήθηκε σήμερα σε μέλη της κυβέρνησής του σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση, στο Λευκό Οίκο, που διήρκεσε μια ώρα

    "Ηταν μια ασυνήθιστη συνάντηση," δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μπιλ Ρίτσαρντσον και πρόσθεσε: "Ο πρόεδρος είχε ένα σημαντικό μήνυμα για όλους μας και αυτό ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ασχολούμενοι με τα θέματα χώρας".

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλ Γκορ στήριξε τον πρόεδρο παρά τις δημοσκοπήσεις που τον φέρουν αν έχει χάσει 7 ποσοστιαίες μονάδες από τη δημοτικοτητά του

    Η Χίλαρι Κλίντον, που ταπεινώθηκε δημόσια από την ομολογία του συζύγου της ότι είχε σχέσεις με τη Μόνικα Λιουίνσκι, εσπασε τη σιωπή της σε συγκέντρωση των Δημοκρατικών παρέχοντας αμέριστη συμπαράσταση στο συζυγό της.

    Το ακροατήριο επί ένα ολόκληρο λεπτό τον χειροκροτούσε, ο Κλίντον φανερά συγκινημένος δεν έκρυψε τα δακρυά του και δήλωσε αμήχανια.

    Εάν αποδειχθεί ότι ο Πρόεδρος Κλίντον προέβη σε ψευδορκία και ενθάρρυνε τη Μόνικα Λεβίνσκι να κάνει το ίδιο, θα ακολουθήσουν διαδικασίες αποπομπής του.

    Το αμερικανικό σύνταγμα αναφέρει πως ο πρόεδρος θα απομακρυνθεί από τη θέση του ή θα αποπεμφθεί εάν αποδειχθεί προδοσία, εξαγορά η άλλα εγκλήματα η αδικήματα...

    Τώρα είναι στα χέρια του Κογκρέσσου να αποφασίσει εάν η ψευδομαρτυρία και η ενθάρρυνση για παρακώλυση της δικαιοσύνης αποτελούν αδικήματα κάτω απο αυτό το πλαίσιο

    Το δικαίωμα να ξεκινήσει διαδικασία πρότασης μομφής κατα του Προέδρου όμως έχει αποκλειστικά η Βουλή των αντιπροσώπων...

    Μια δικαστική Επιτροπή της Βουλής λοιπόν θα πρέπει να απευθύνει κατηγορίες στον Πρόεδρο, με έγγραφη κατάθεση αρθρων προς ψήφιση απο το σώμα των αντιπροσώπων

    Η Βουλή των αντιπροσώπων θα ψηφίσει κατόπιν πάνω στις κατηγορίες, εάν ο πρόεδρος βρεθεί ένοχος, η υπόθεση φεύγει από τα χέρια της Βουλής και πάει στη Γερουσία.

    Η Γερουσία μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του Προέδρου. Στις διαδικασίες πρότασης μομφής ο επικεφαλής του Ανωτατου δικαστηριου προεδρεύει της δίκης του προέδρου στη Γερουσία.

    Εάν τα δύο τριτα της Γερουσίας βρούν τον πρόεδρο ένοχο εκείνος μετά απομακρύνεται απο τη θέση του.

    Αφού απομακρυνθεί απο τον Λευκό Οικο, ο πρόεδρος πέφτει στα χέρια της δικαιοσύνης και δικάζεται ως απλός πολίτης χωρίς ειδικά δικαιώματα.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 11-Sep-98 16:53:42

    [09] Μετά-Γιέλτσιν εποχή στη Ρωσία

    Στη Ρωσία, αρχίζει η μετά-Γιέλτσιν εποχή και το χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με σημαντική άνοδο, ενώ η Δούμα αναμένεται να επικυρώσει, τον διορισμό του Γιεβγκένι Πριμακόφ στην πρωθυπουργία.

    Ο Μπόρις Γέλτσιν απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα προς το ρωσικό λαό και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διορισμός Πριμακόφ θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

    [10] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 2,40%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.157,21 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 36 δισεκατομμύρια 667 εκατομμύρια δραχμές.

    [11] Εισφορά έως 100 χιλιάδες για την εγγραφή στο Ε.Κτηματολόγιο

    Εισφορά έως και 100 χιλιάδες δραχμές θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την εγγραφή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα δεσμεύονται οι περιουσίες εάν δεν δηλωθούν στο κτηματολόγιο.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 11-Sep-98 16:55:26
    Ηλιοφάνεια και κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή θα επικρατήσουν το Σαββάτο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα φθασει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Θεσσαλονικη αίθριος καιρός και μόνον το απόγευμα πιθανόν να συννεφιάσει.

    Η θερμοκρασία αντίστοιχα θα φθάσει τους 31 και τους 29 βαθμούς.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Friday, 11-Sep-98 16:55:11
    Σταδιακή επικράτηση βορείων ανεμων αναμένεται το επόμενο 24ωρο που θα είναι πιο ενισχυμενοι την Κυριακή και τη Δευτερα, προκαλώντας παράλληλα πρόσκαιρες βροχές, μικρής όμως διάρκειας κυρίως στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Πάντως η θερμοκρασία με τους νοτιάδες παραμένει αμετάβλητη.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, θα υπάρχει συννεφιά με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας και ίσως λίγες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Στις νότιες περιοχές ο καιρός παραμένει καλός.

    Οι άνεμοι δυτικοί - νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί 6 και τη Δευτέρα πρόσκαιρα και 7 μποφωρ. Ωστοσο απο τη Δευτερα το βράδυ εξασθενούν και σταδιακά στρέφονται σε βορειοδυτικούς.

    Η θερμοκρασία θα πλησιάσει το μεσημέρι στα βόρεια στους 28 βαθμούς και στην υπολοιπη χωρα στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου, αλλα τη Δευτερα θα πέσει λίγο στα δυτικά και βόρεια.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 11 September 1998 - 16:05:18 UTC